Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox bude Windows XP SP3 podporovat i nadále

Když se u XP potenciální otevřené díry utěsní (odstraní se a zakážou zbytečnosti), není důvod lámat něco přes koleno a dají se normálně dál používat. A prosím, nesnažte se tu v diskuzi agitovat ve prospěch přechodu na novější verze :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

32bitová XPčka jdou v zásadě utěsnit přidáním jedné položky do registru. Že to v zásadě není legální, na faktu nic nemění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problémem XP je totální nepodpora dalších souvisejících věcí, už pro ně nevycházej nový net frameworky a až skončej i C++ redisty už to prostě moderní win SW (i ten 32-bit) nespustí, za chvíli nebude java, flash a pod. To že to spustí browser je cool ale k čemu, ty stroje co na XP jsou z důvodu HW stejně nemaj výkon na dnešní web, složité animace a nedejbože HTML5 prvky + přehrávače jsou pro ně naprostej konec. A na linuxu to běhá ještě hůře jak na win.

Asi nejlépe to paradoxně běhá na win7 32-bit, které se daj rozject skoro všude (rozumněj BXko s P3kou a vejš). Jejich reálné HW nároky jsou mnohem menší než ty papírové (sežerou cca 300MB ram, ne 1GB, CPU je defakto fuk) a i bootujou docela rychle, atd. S drivery to taky nebejvá zlé, jednak sežerou většinu 32-bit NT5 driverů, a druhak jsou k dispozici longohorn beta drivery i pro naprosto historická GPU, které na nich fungujou (třeba forceware 72.30 pro TNT1 a vejš), jdou tam rozject i 3DFX karty a pod. Naopak u XP jsou min požadavky naprosto mimo, na 64-MB ram swapuje i samotnej OS, to je minimum pro nabootování ne pro použitelnost. Pro použitelnost je to tak 256MB pokud tam poběží ňákej SW, a 512 pokud browser (a neotevře se moc tabů).

Já vůbec nejsem zastánce starejch XP, nemaj co nabídnout. Jediná "omluva" je HW kde fakt najdou rozject drivery na 32-bit NT6 (i když jak řikam, většina 32-bit NT5 driverů se na 32-bit NT6 chytne) a jsou jen pro XP, specifické tiskárny, audio systémy, industriální stroje, atd. Taky v článku padlo cosi o licensích, to beru jako vtip, pochybuji že někdo bude mít legální OS an přes dekádu starym HW co má hodnotu "za odvoz".

Problém nastává od win8 a vejš, nejen že MS omezil podporu CPU (nenabootujou bez SSE3 a NX-disable bit) a halvně uměj už jen WDDM drivery, ne staré XDDM drivery, tzn tam se legacy HW rozject nedá, poslední kde to jde jsou právě win7 32.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

problem novsich Win nez XP je totalni nepodpora PCI driveru a starsiho HW! :-( Ja nebudu neustale vyhazovat nejen bozi feetbeckovej volant od MS za nemalo , kdy nove volanty uz stoji mechanicky za prd s horsim pocitem realicnosti rizeni, neb hraji jen obcas a nezivi me to! a j. HW jako profizvukovky a j. j. HW :-(

Kvuli tomu (starsimu HW a aplikacim) musim mit PC dva!...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zaujal mne ten MS FB volant. Taky takovy jeden mam a naposledy rozumne bezel pod W98. (Side Winder). Nebyly by k dispozici nejake drivery pro XP? Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.Net normalni lidi nezajima, protoze prakticky nepouzivaji aplikace s nim napsany. C++ redist je nesmysl microsoftu a jeho visual studia. Za prvy jsou i jiny vyvojovy nastroje. Za druhy to uz microsoft zkousel ve visual studiu 2012 odstrihnout XP a neproslo mu to a tak to s sp1 "opravil". Me jako vyvojari nic nebrani linkovat c++ knihovny staticky (stejne to tak vetsina dela) nebo proste pouzivat starsi verzi visual studia.. XP jsou sice zastaralej bazmek, ale kdo chce tak pro nej bez problemu vyviji. Ja byl docela prekvapenej, kdyz mi jako pozadavek u aktualniho projektu ktery je primarne cileny na win 10 dali mezi pozadavky zpetnou kompatibilitu az k XP protoze ho stale pouziva velke mnozstvi zakazniku :(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vy se na to divate prilis uzce technicky. Beznym lidem co to XP pouzivaji X let a maji to na par svych webovych stranek, mail, plus software, ktery jim na tom stejne uz bezi roky (at pro profesionalni nebo domaci ucely), tak tem je to vsechno co jste tu napsal uplne fuk. PC, ktere maji aspon dual corea treba 2GB RAM, jsou uplne v pohode. Mam kamarada, ktery ma ofiko XP a jede na tom doma CAD. Ja mam jeste stare 4-jadro s 9550 a 4GB ram..a vsechno co potrebuji jede. Proc by mel nekdo prehazet?
Je zajima jen jedine, jestli jim to jede. Pokud ano, proc by jim na tom nemela bezet novy firefox?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já měl zase opačný problém. Na nových 64 bitových Windows mi neběžely starší vlastní "aplikace" psané pod .NET a rozmanitý kód VBA pro Access 2000. Zvláště ten kód pro Office Access totálně na 64 bitech kolaboval. Nepomohlo ani pár rad z internetu "jak na to". Takže mám Windows 10 32 bit a vše jede jako na starých.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta definice by mě docela zajímala. Sémantika typu "poloprázdná a poloplná sklenice" nemá smysl, ale vždy jsem měl pocit, že přidání jedné položky do registru v zásadě není nelegální. Jedná se o lehkou úpravu systému, kterou MS v licenci nijak neomezuje...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nechápu, k čemu je to vlastně dobré. Většina moderních webů je docela náročná, Firefox si dokáže alokovat několik set MB paměti. Pokud má někdo tak starý počítač, že nezvládane ani Windows 7, jenom brouzdání po webu musí být docela utrpení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

napr. k nevyhazovani dobreho i kdyz starsiho a nekdy draheho HW!
XP na SSD chodi jak bic a RAM naplnim leda pri editadi fullHD videa.

Brouzdani po netu na rychlem pripoje i neni utrpe i ba naopak nevnimam moc rozdil oproti win7 na i7 4,4GHz s tusim 8 nebo 16 GB RAM :-)

XP nesouvisi nutne se starym PC i kdyz i to muze byt vykone!

Ani obecne neplati o technice natoz o lidech ci jidlu ze: stary rovna se nutne horsi a naopak! - novsi pc ne!!!rovna se automaticky lepsi vykonejsi...

Mam C2D 2x4,5GHz s XP (krom noveho i7 4,4GHz s w7 spise jen kvuli 4k) a krom nativniho 4k vystupu a editace 4k, nevidim jediny zadrhel v C2D a XP , krom horsi (ani u w7 neni absolutni) bezpecnosti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jeden zádrhel bych u XPale viděl - nepodpora větších, pouze z dnešního hlediska, kapacit USB flash pamětí a disků. Ale mnohým nenadšencům stačí bohatě do 2TB/1disk :-) Otázkou později bude (a kdy to bude?), budeli vůbec možné ještě koupit paměťové medium pod 2TB???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta starých počítačů s C2D, kde běží XP, protože Visty stály za... Výkon tak není problém a kupovat do toho licenci na W7 by bylo dražší než je cena toho HW. Nevím, proč si každý představuje, že jde jen o nějaké prastaré P4.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Jedna z mých domácích sestav (Windows XP SP3, Wepos registry hack) C2D E6750, 4GB DDR2, GF 460GTX. Nainstaloval bych na to W7 a vyšší ? Jasně. Ale proč bych to měl sakra dělat ? ;))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Většina příbuzenských počítačů, které spravuji má Windows XP. Kupodivu to běží stále svižně, a to některé kompy mají nalétáno i k 10 letům. Dokonce i dnešní weby běhají svižně – a to některé z nich mají jen 512 MB RAM.

A zkuste si nějaké tetě jen posunout jednu ikonu nebo mírně změnit vzhled – a váš život je ohrožen. To je pak lépe nechat tak jak to je.

Nicméně u sebe jsem přešel na Windows 7 z jediného důvodu. Windows XP neumějí efektivně využívat více než 512 MB RAM.

Jakmile se zabraná paměť přiblužuje někde této hodnotě, snaží se paměť odswapovat nebo uvolnit jinak, aby zhruba nepřekročila tuto hodnotu. V zásadě to chápu, protože to je heuristický algoritmus, který měl smysl v době a velikostech pamětí tehdejší doby.

Nicméně XP mi cokoli nad 512 MB/1GB RAM (nevím, kde je threashold přesně) nedokázal spravovat efektivně – strkal tam jen diskovou keš a pár věcí, ale při alokaci větší paměti to nendělal dobře a na výkonu to bylo sakra znát.

Bezpečností věci se na XP dají pořešit – to je platný poplach.

Takže XP je skvělý systém, a pokud je málo RAM nebo starší hw, není nic lepšího. Pokud je hodně RAM a nevadí tomu hw, 7 je lepší volba. Takže já bych na 4 GB RAM nekompromisně nasadil upgrade.

Stále mě ale fascinuje, jak na slabším hw ty Windows XP jedou velice efektivně. Je to dobrý systém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmm, něco na tom asi bude, ale spíše záleží na aplikaci...

provozuji Win7 i XP (XP kvůli některým programům) a očividně některé aplikace v XP nepřerostou přes určitou hranici RAM, zatímco v 7 si sežerou více...
Firefox má v XP obvykle limit 1040MB RAM, ale to platí asi jenom pro základní jádro, pokud se spouští specifické pluginy, tak to sežere i více.

samozřejmě tenhle pseudo limit neplatí pro hry, ty si sežerou, kolik místa se najde, tam jsem nikdy nepozoroval žádný umělý limit (samozřejmě max limit využití RAM je 3,25GB)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako jasně, ale je to legální, funkční řešení. Novou licenci kvůli tomu pořizovat nebudu a o W7 z uložta zájem nemám. Tož tak ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z těchto důvodů kupuji krabicové verze Windows. Pak stačí odinstaloval, poslat licenci na starší komp, a pořídit novou krabicovku na 7. Navíc jsem pár licencí dostal i z práce – vyhazovaly se a byly to krabicovky. Vzhledem k tomu, že jedu jen po příbuzenstvu, se taková krabicová licence otočí i 5–6 ×, než se stane natolik zastaralou a použitelnou, že není k ničemu.

A protože bylo jasné, že MS má velký problém vydat použitelnou verzi Windows, a vydává nepoužitelné verze 8, 8.1, 10 a nejspíše v tom bude pokračovat – zásobil jsem se včas. A pokud bude MS pokračovat, převedu postupně příbuzenstvo na BSD, a budu muset pár měsíců poslouchat lamentování, že ikona je trochu jinde, a web vypadá maličko odlišně. Mě Microsoft nenasere, a ani mi nebude prodávat verze, kde v EULA bude, že všechna data na disku patří automaticky Microsoftu a NSA.

A to nepočítám OEM licence, které mi Windows nanutil třeba s Windows – takové Visty jsem si koupil nuceně s notebooky x-krát, a to jen proto, abych je okamžitě smazal a dodal tak prachy MS a zvýšil statistiky prodejů.

Na servery a věci, u kterých se nesedí se pak nasazují BSD. Vyrostl jsem na unixu, a nemám rád bordelózní neustále rozštelovaný Linux.

Jinak je ale hezké, že každého hned považujete za zloděje. Zřejmě pravdoláskař.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase další tatar, který plácá o pravdoláskařích i u počítačů. Potřeba některých nálepkovat je úžasná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On v tomhle vlákně (!) psal někdo něco o zlodějích ? Nic takového tu nevidím. Tak buď já neumím číst a v pondělí vracím vysvědčení z první třídy, nebo si ty vezmi prášek - a to pokud možno ihned. Jestli má být věta o tom, že "nechci Windows z uložta" pravdoláskařská a jejím vyslovením (napsáním) každého hned považuju za zloděje, doporučil bych nějaký silnější...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo cítí eminentní potřebu upozorňovat na ulozto.cz, tak zde o kradení byla mezi řádky řeč. Zřejmě vraťte to vysvědčení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, takže když napíšu "Sdílej, Uložto, Webshare, Datoid a Hellshare" tak dle této logiky popisuji internetovou mafii ? Vy nás ale zásobujete, pane Karfík... :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě trpíte Alzheimerem, ale naštěstí pro vás si svůj příspěvek můžete znovu přečíst, máte ho o kousek výše. Mluvil jste o „ulozto“ v souvislosti s „licencí Windows“ – což se teď skromně snažíte neuvádět. Když už chcete popírat vaše vlastní slova a myšlenky, poradím vám, nedělejte to v diskusi na webu, kde je vše k přečtení. Lžete či popírejte raději v řeči někomu z očí do očí – tam je to dost neprůkazné, pokud vás nenahrávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S normálním člověkem bych klidně a věcně diskutoval, což bohužel nejde činit s řídkou, přesto místy se objevující exotikou - typem jehož jsi představitel. S člověkem, který sice umí psát, ale neumí číst. S člověkem, který má pocit, že brilantně čte mezi řádky, ale... jak tak neumí číst, nečte ty řádky samotné. S člověkem, který v rámci svého nafouklého ega nemá daleko k povrchnímu hodnocení, nálepkování a osočování ostatních.

Takže já s klidem přenechám celé toto vlákno k posouzení ostatním čtenářům a vzhledem k tomu, že se již chvilku netýká IT a poslední příspěvky by se s klidem daly označit za spam, tuto neplodnou diskuzi ukončím. Krásného večera a ať je ti líp ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Úplně nechápu, k čemu je to vlastně dobré. Většina moderních webů je docela náročná, Firefox si dokáže alokovat několik set MB paměti."

Jenomže alokace je jedna věc a potřeba ramky druhá. Já si klidně na win xp dokáži naalokovat 1000 GB paměti, aniž by jakkoli ubylo místo v RAM.

Zdaleka ne každá alokace paměti je v RAMce.

*******
„Pokud má někdo tak starý počítač, že nezvládane ani Windows 7, jenom brouzdání po webu musí být docela utrpení.“

Není. Vidím oc mají v přibuzenstvu za počítače. Ani na Windows XP s jednojádrovým starým procesorem a 512 MB RAM to nikterak nezdržuje.

To hlavní co je náročné jsou reklamy, a ty přeci lidem odfiltrujete aby je neviděli! Nencháte je působení psychedelických blikajících pitomostí co navíc řvou na plné kule do audia. Na to nepotřebuji ani adblock, reklamní weby odfiltruje už router, a nebo /etc/hosts přímo v systémovém adresáři Windows. Zbytek pak třeba adblock, ale to už je menšina.

Na to výše uvedeném chrastítku běžně chodí i náročná videa uvnitř webu bez jakýchkoli problémů. Nijak pomaleji, protože Firefox programovali hochštapleři a je dokonalou ukázkou enormně špatné architektury aplikace, takže využije jen jedno jádro – více jader cpu ho nezrychlí. Takže ono to na té vykopávce jede v podstatě jen nepatrně pomaleji než na mém dělu se 6 plnohodnotnými jádry (žádný hyperthreading, ale poctivých 6 jader) natočených nad 4 GHz a mající enormní množství RAM.

To je právě důvod, proč staré a pomalé počítače stačí. Vyšší výkon většina lidí nevyužije, už jen proto, že jsou špatně napsané programy, které mají problém už jen vytížit více jader. A Firefox je naprogramován extra blbě. Když jsem učil programování, dával jsem za ho příklad číslo jedna jak neprogramovat. Byl na PowerPointové prezentaci jako „největší hnůj číslo jedna uvnitř“. Ukazoval jsem ho studentům spolu s některými detaily ohledně jeho architektury, a ukázkami některých modulů a zdrojových kódu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.