Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firma IBM v EU vyšetřována

"IBM tvrdí, že za akcí stojí její obchodní rivalové vedení zlým Microsoftem za účelem dosáhnout Wintel serverům podobného úspěchu, jako se na poli sálových počítačů podařilo dosáhnout serverům a softwaru IBM"

Dobrej fór... Jaký je asi poměr "Wintel serverů" (které mimochodem ve výborné kvalitě dodává i sama IBM) k IBM sálovkám? 1000:1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mr. barton chtel byt asi vtipny. misto toho je k smichu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, jaky pomer je financni (at uz celkova cena nebo marze) a kolik se plati pozdeji za support/licence.

U jineho produktu IBM se plati miliony pri porizeni a dalsi miliony v dalsich letech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IBM mainframe je jednoznacna jednicka o tom zadna, wintel je proti tomu jen cuckar.

Spis na ne tlaci linux, ale popravde, kde je vykonne PC ... ja jeste nic takove nevidel, proc kurna nema AMD 32jadrovou masinu, kdyz je to NUMA a na rozdil od Intelu by to sbernice utahla (i kdyz nehelem uz naskok AMD dohnal)

IBM vymyslela kupu veci, od CPU POWER, pres pokrocile sbernice, specialni rozhrani (kdo zna FICON ?) temer ve vsem predbehla dobu (pravda, DIGITAL byl lepsi, ale skoda ze neuspel, byl hold az 2 v case za IBM a spise predbehl dobu v maplych PC/serverech ... na velkych byl ale taky zajimavy) .... treba takovy SUN ten delal srandovni hracky proti IBM.
Dale zde mame LPAIR ... neco podpbneho prislo na PC az o 30let pozdeji ... v podobe Xenu a OpenVZ ... a jen diky Linuxu a zase pomoci IBM.

IBM dela vyone stroje, ktere zvladaji paralelizmus, tedy jak s oblibou rikam, jsou porad stejne pomale at delaji 20 tr/sec co 200.000 tr/sec ... jejich skalovatelnost je obrovska a dnes v podstate prodavaji jen nejvykonnejsi masiny a umele tam omezuji vykon, kdyz budete chtit, tak vam jej na pozadani zvysi ... za penize.
IBM ma kupo stroju vyssi tridy na paltforme POWER pres neredundantni (a to dokonce i AS400 pro male veci) pres brutalne redundantni a vse vymenitelne za behu, do toho jejich virtualizace skutecne funguje, takove zony v Solarisu jsou sice fajn, ale nemaji stroj, ktery by utah tolik virtualu jako IBM (sparc je hold slymak)
Dale IBm zajistuje proveditelnost transakce, coz sice i HP PA-RISC ... ale vyhon HP je zase nekde jinde a virtualizace zase nikde.

Tedy IBM ma skutecne v soucasne dobe jako jedina ucelene porotfolio HW + SW ... a i kdyz treba OS/390 neni idelani, v podstete je to spise OS urceny pro DB2, mnohe veci jsou tam skutecne mimo a vychazi z batchoveho zpracovani ... proto tam taky cpe Linuxy a AIXy, coz uz jsou universalni OS.

tedy IBM ma: RS/6000, AS/400, P-series(tipicky AIX, nebo Linux), Zseries(s/390-mainfarme, kde ma virt.OS pod kterym bezi jak jeich OS tak linux vcetne velmi dobreho rozdeleni vykonu a garanci transakci)
neni moc platforem, ktere garantuji transakce od CPU, pres sbernice po disky ... a nad to velkou spolehlivost az na vypadky jednotlivych CPU ci RAM.
Ja sam jsem si hral se starou S/390 a ve sve dobe to bula spickova masinka, virtualizovali jsem si tam linuxy.

Jedine co je je schopno trochu nahradit, je linuxovy cluster ... ale co to je? ... trofnu si sice tvrdit, ze dosahnu jak vyssich vykonu tak temer stejne spolehlivosti, ale dobastlim to od X vyrobcu/projektu a transakce budu garantovat tak, ze to proste utahnu na vykonnostni rezerve ... tedy musi to nekdo integrovat a poskladat (ano bezi na tom i burzy, tak proc ne), ale nebude to proste takove ucelene reseni jako u IBM.

Souhlasim, ze IBM je divna, maji vse jinak, nebot jako jedini jsou svoji cestou a asi vymysleli temer vse, co na to, ze neco ma soubezny vyvoj jinde ... treba SQL ... tento jazyk je od IBM, jsou na svete jen 2 DB smery: DB/2 a Berkely ... kter as dale stepila ci forkovala ... Oracle z nej Informix, Sybase, MS SQL a fork z puvodni brekley postreSQL ... no a krok stranou MySQL ... postaveny ale na zakladech SQL ktery dala IBM.

No a k uspesnym SW IBM ... AIX, Z/OS, Z/VM, OS/390, OS/400, DB2, LotusDomino, tech. LPAIR implemenovana nparic portfoliem, tedy i RAID systemy.

opravdu sw wintel chyta? ... jsou totiz na svete lidi, kteri si svych dat a procesu ve firme ceni a kdyz litaji ve vzduchu miliardove ztraty za vypadky, tezko nasadi wintel ... ale prave IBM s moznosti skalovatelnosti vykonu a zachovani maximalni spolehlivosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: AMD 32 socketovou masinu ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jisteze IBM potrebuje aby na jejich masinach bezel jejich OS s klicovymi funkcemi jako rozdelovani vykonu na ten ktery si zakaznik zaplatil a na idle ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom zadna, po pravde, ono by na Z/series stejne bez Z/VM nesel dat ani linux, ani AIX ;-)) ... to by muselo byt hodne uprav ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, v EU se uspech neodpousti, zvykejme si :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úspěch a zneužívání dominantního postavení jsou 2 různé věci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zneuzivani dominantniho postaveni a pokus nabourat se jim do byznysu prostrednicvim Komise muze byt treti vec

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ona je to ale otevrena platforma, i kdyz teda IBM odficilane rika OpenArch vecem jako AIX, Linux, PC etc ...

Mainframe je dobre zdokumentovat a nikomu se nebrani pro nej psat SW, maji verejne pristupne veskere API a mnoho dokumentace, nic neskryvaji, jako M$, jen proste nehodlaji jejich tech. predavat nekde jinam a nekomu je darovat ....

Nikdo nebrani, aby si nekdo jiny taky vytvoril mainframe, taky udelal virtualizaci, promakal to do te miry jako IBM a konkuroval ... jenze vsichni jsou obchodnici a jen umi nakupovat firmy ... IBM jako jedna z mala krom fuzi tez neco vyviji, sami rikaji, ze dnes by projekt mainfarme kazdy manager zhodil do 5min ze stolu, jenze tenkrat o tom rozhodovali vyvoajari, technici a manageri dohromady ... takze se to prodikutovavalo nekolik dni ....
Zadna mala firma, ktera jde koupit proste neni schopna neco takove udelat v tak velkem meritku (OS,vist, HW, storage ..)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.