Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Flash ve Firefoxu 55 se už automaticky nepustí

Stačilo napsat že firefox se definitivně do verze 57 transformuje na google chrome s jinak barevnou ikonkou. Dopadl víceméně stejně jako opera. Myslím si že je to škoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Firefox dopadl jako Opera, tak zahodí vlastní jádro a přejdou na blink + ho zkoupí čínský investor. Což je ale daleko od reality, že Firefox se "jen" zbavuje rozšíření založených na starém XUL a přecházejí na WebExtensions api, které se tak de facto stává standardem pro rozšíření webových prohlížečů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napada me asi jedina vyhoda, co snad zustane, pokud to nejaky "inovator" (cti idiot) nezrusi. FF porad jeste reaguje na klavesu Backspace (Zpet) bez nutnosti instalovat na to rozsireni, ktere je zase v inkognito modu Chromu nefunkcni. Inu pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"... a dále Firefox 57 přinese konec klasických rozšíření a přejde plně na systém z Chrome." <= Co to znamená? Je tu někde k přečtení článek, který to lépe osvětlí? Google Chrome mi nevyhovuje, to je důvod proč používám FireFox. Znamená to, že za nedlouho budu mít smůlu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

API pro extensions bude stejne jako Chromacke, tj stejny plugin pujde pouzit v obou. Tady je to API popsano: https://developer.mozilla.org/en-US/Add-ons/WebExtensions

... dokonce jak tam pisou, melo by to bezet i v MS Edge. Takze ty kecy typu "firefox odted rovna se chrome" jsou brutalni overreaction BFU. Jadro FF bude porad mozillacka prace. Chce to trochu cist a premyslet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

len skoda, ze to same FF tak neprezentuje(nedementuje BFU overreactions)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho, snad až na několik šílenců co se ukájejí nad kódem v Rustu, nezajímá jádro (teda pokud funguje). Osobitost prohlížeč dělá GUI a v případě Firefoxu ještě originální pluginy. Pro mě za mě, ať si Firefox jede třeba na jádře z Edge, ale ať nechá pluginy napokoji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono to tak nějak spolu souvisí. Máme mnohojádrové procesory, ale starý engine umí jen single thread (zjednodušuji). Tak se přepíše jádro, ale zase to přestanou umět doplňky. Tak se přejde na takové se kterými do budoucna nebude problém. Navíc v existujícím formátu, takže to vývojářům usnadní práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je povypínání spousty rozšíření s tím, že nejsou kompatibilní s víceprocesovou povahou této nové verze" > nerozumim, vzdyt vic jak jednojadra sou na trhu jiz 11 let. To jako doted provadeli akceleraci/beh techto rozsireni na Firefoxu skrz "only" singleCore? i kdyz sem mel Quad?

"Připomeňme, že Firefox prodělává radikální změny. Chystá se nový vzhled Photon a dále Firefox 57 přinese konec klasických rozšíření a přejde plně na systém z Chrome" > cili se to sere jako kazda novsi a novsi verze Firefoxu ve stylu "zmeny pro uzivatele zasadni v roli design je prvotni" a 2/3 realneho prinosu je pro vyvojare stranek, cil je tim splnen.

"Každopádně pro Firefox 55 už jsou zjevně klasická rozšíření považována za zastralá" > zjevne zmysleji stylem i Windows 10 jiz dava uzivateli vse a to je prece nejlepsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, doteď byl single-thread (32-bit verze ještě stále plně je). Jediný co je tam multithread jsou kodeky, ala přehrávání videa v html5 či flashi a pod. Ale samotné načítání stránky, jejich prvků a scriptů je single thread. Můžeš mít každej thread pro jeden tab či okno ale samotnej tab bude single. Porovnej si třeba 32-bit FF vs 64bit poslední nightly build, a sám musíš uznat že běhá dost lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji ale prisli s tim dost pozde jelikoz vicejadra sou tu jiz leta a oni se prvotne srali s designem a omezovanim uzivatelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je neplést si jádra (core) a thread (vlákna) s procesy. Ale jinak až do zavádění Electrolysis vše běželo v jednom procesu, až teď existují oddělené procesy pro rozšíření, UI a samotný obsah.

Z toho co jsem pochopil, byl měl photon hlavně přinášet jednodušší a rychlejší animace a možnost upravit si UI více než nabízí současný australis (který toho moc neumožňuje, krom změň umístění ikon a pole pro vyhledávání)

Rozšíření založené na zastaralém XUL přestanou být podporována ve Firefoxu 57

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se podivame na seznam extension ... "Adblock Plus" - bude nahrazeno rozsirenim ktere ma vyjimku na reklamni firmy co plati mozille. DownThemAll - nebude nahrazeno, extension nema co sahat na disk a vubec, stejne se tim jenom porusuji autorska prava. Vimeo Free Downloader - ditto. YouTube Video and Audio downloader - ditto. All-in-One Gestures - ne, prece nemuzeme povolit extension ktera musi vedet jak prohlizec funguje (proto taky extension nebudou mit tolik moznosti upravy GUI). FxIF - ne, dialog vlastnosti obrazku nepujde menit. Gophertool - ten bude v pohode, nainstaluje se ten z Chrome. OverbiteFF - Gopher uz nikdo nepouziva a kdo jo tak pres Gophertool, umre. Ubuntu - nebude, ubuntu prechazi na gnome.

Osobne bych to s tim "v nadcházejících měsících bude spousta věcí vyřešena ku spokojenosti uživatelů." moc optimisticky nevidel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možnosti doplňků jaké má Firefox je to, co dělá Firefox jedinečným prohlížečem a jejich okleštěním se ze samce stane kastrát... Problém je, čím takový prohlížeč nahradit. Existují sice různé mutace, ale ty budou s časem ztrácet podporu vývojářů, protože kdo by dělal doplňky pro nějaký okrajový prohlížeč?

Řekněme si to na rovinu. To, co Firefox udělal je hřebík do vlastní rakve, možná rovnou celé víko od rakve. Lidi, kteří budou chtít něco jiného než Chrome nebo IE(Edge) si řeknou "Proč bych měl brát FF, když dělá to samé?". Když se pak podívají třeba na graf "http://gs.statcounter.com/browser-market-share/desktop/worldwide", tak se zhluboka zamyslí "eeeeee, mmmmm, eeeee" a řeknou si "... tak asi zůstanu u toho Chrome...", protože Firefox pro ně nebude mít žádnou přidanou hodnotu, kvůli které by měli volit tak málo oblíbený prohlížeč.

Vsadím svou levou kouli (nebrat doslovně, jedná se jen o slovní obrat ;-), že preference Firefox po vydání verze 57 klesne na úroveň IE. Lidi budou přecházet ke Chrome, a budou zkoušet jiné alternativní prohlížeče. Po jisté vlně úprku se tak 1/3 vrátí k Firefox, a to čistě ze sentimentu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo rika, ze ty mutace zustanou okrajove? Tohle je prave prilezitost aby se z tech okrajovych mutaci stali velci hraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevíte jak moc bych si přál, aby se rozložení různých prohlížečů více rozložilo, ale realita je bohužel taková, že dnes kraluje jeden prohlížeč a v "koutku" se krčí pár ostatních. Teď bohužel musím přemýšlet čím budu nahrazovat funkce přídavků, které aktuálně používám ve FF...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.