Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ForceASPI je mrtvé

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
ForceASPI je sada baťáků, které vám do Windows nainstalují ASPI. Každý, kdo měl nějaké problémy s ASPI, jistě takovouto utilitku ocení. Jenže ForceASPI využívá souborů, které naprogramovali u Adaptecu ...

Bylo nebylo jedno SCSI (Small Computer System Interface) rozhraní. Toto rozhraní se začalo používat i v praxi a tak vznikly SCSI řadiče. K nim se připojovaly například pevné disky a CD-ROMky. Jenže s programováním SCSI řadičů byl problém. Ne všechny řadiče se programovaly stejně a tak pokud chtěl program spolupracovat s větším počtem řadičů, musel být schopen komunikovat s nimi vícero způsoby. Pak přišela firma Adaptec s báječným nápadem. Stvořit ASPI (Advanced SCSI Programmer's Interface). Představa byla taková, že každý výrobce řadiče vytvoří i ASPI k tomuto řadiči. Dá se to přirovnat k driverům. Na jedné straně ASPI jednoho výrobce komunikuje s SCSI řadičem a na straně druhé poskytuje rozhraní úplně stejné jako všechny ostatní ASPI ostatních výrobců. Pokud tedy někdo píše program, který komunikuje s SCSI řadičem přes ASPI, tak mu tento program funguje na všech řadičích, kterým výrobce ASPI napsal. Potud by to byla krásná pohádka, hodný Adaptec vymyslel standardizované ASPI, jenže...

Pak přišly Windows. U nich se změnilo to, že každý SCSI řadič měl svůj vlastní driver, který poskytoval jednotné rozhraní pro komunikaci s SCSI. Toto rozhraní však nebylo ASPI, ale pocházelo z dílen firmy Microsoft. Protože potřeba používat ASPI tu stále byla, bylo nutné, aby někdo napsal další driver, který převáděl ASPI na rozhraní od Microsoftu. Celkem rychle se toho ujal Adaptec a takovéto drivery napsal. Jenže se ukázalo, že hodný Adaptec se změnil na zlý Adaptec a tyto drivery nedal k volnému použítí, ale nadále je dodával pouze se svými SCSI řadiči s tím, že každý výrobce si může napsat podporu pro ASPI sám. Aby situace byla ještě kurióznější, tak začal Adaptec prodávat svůj vlastní vypalovací software, který je ovšem vybaven ASPI (stejným jako řadiče od Adaptecu) a které samozřejmě zcela bezproblémově funguje i s řadiči jiných výrobců. Stačí tedy, abyste měli SCSI řadič nebo vypalovací software od Adaptecu a můžete si být jisti, že na počítači máte dobře fungující ASPI. Pokud ani jedno z toho nemáte, máte problém.

Problém máte proto, že spouta programů využívá ASPI a bez něj prostě nefunguje. Další výrobci sice většinou přišli s vlastními ASPI, ale mnohdy jsou problémové, nefunguje s nimi to či ono a ve většině případů se prostě tomu od Adaptecu nevyrovná. Také Microsoft se pokusil přijít s nějakým ASPI, ale to mi spíše připomíná parodii na ASPI, než pořádně napsané rozhraní (protože jsem neobjevil nemicrosoftí program, který by s ním bez problémů fungoval). Některé firmy, co prodávají vypalovací software využívající ASPI to nakonec vyřešili - s vlastním programem dodávají i vlastní ASPI, ale zase většinou jen pro potřeby svého programu.

A tak jednoho dne přišel statečný rytíř a nabídl nám ForceASPI. To je sada baťáků, která nainstaluje funkční ASPI na váš počítač. Každý, kdo neměl pořádné ASPI, měl šanci. Jenže, tato sada baťáků nainstaluje ASPI od Adaptecu. To znamená, že náš statečný rytíř vzal soubory, které naprogramoval Adaptec a udělal k nim vlastní instalační baťáky. Už tušíte co muselo následovat?

Ozval se Adaptec. Ten na našem rytíři požadoval stažení ForceASPI. A jak se můžete přesvědčit, povedlo se mu to. Náš už ne tolik statečný rytíř slibuje, že se pokusí najít jinou metodu, jak vyřešit problém s ASPI (jinak řečeno - vezme ASPI napsané od někoho jiného).

Toto vyprávění není bohužel završeno šťastným koncem. Adaptec sice nejdřív přišel s dobrou věcí - standardizovaným rozhraním k SCSI řadičům. Nyní pokud chcete dobré ASPI, tak si musíte pořídit řadič či vypalovací software od Adaptecu, nebo holt máte smůlu a shánějte si funkční ASPI kde chcete (Zkuste se podívat k Aheadu, nebo k nám na starší novinky, třeba tam najdete funkční link na ForceASPI, kdo ví :)

A ještě přidám dvě poznámky. Náš rytíř nebyl první s tímto nápadem. První byl jiný rytíř, který připravil ASPI ME. Bohužel i toho si Adaptec všimnul. Ale i ten připravuje vlatní ASPI (ten ho dokonce prý programuje). Vlastnosti tohoto ASPI vypadají velmi zajímavě, ale kdo ví jestli někdy bude vůbec dokončeno, ostatně podívejte se sami. A pro rejpaly, kteří se v problematice ASPI a vůbec ovládání SCSI vyznají více: já vím, že to s tím příchodem Windows je trošku složitější než jsem napsal (různé verze Windows, kompatibilita s IDE), ale to bychom zabředli do povídání o úplně něčem jiném, než o čem je tento článek.

Diskuse ke článku ForceASPI je mrtvé

Pátek, 17 Březen 2006 - 13:36 | Anders | Vykaslete se na ForceASPI, zde je upraveny...

Zobrazit diskusi