Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Foxconn jedná o expanzi do USA

Tak jestli v USA zavede ty svoje móresy jak jednat se zaměstnanci včetně mzdy. Pak ten tanec co nastane bych rád viděl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi to nevychází. V Číně maká číňan za +- 10 táců, v USA to bude dělat za +-10 táců kdo ? Obtloustlé USA nemehlo ? Nebo Apple si sníží vejvar a bude platit USA nemehlo +- 50 táců ? Nebo bude jáFon za 50 táců ? :) Tak jasně, dá se na ně tlačit daněma a nebo jim daněma podkuřovat, ale ani to nevychází. Jediné co mi z té rovnice plyne je, že se blíží doba, kdy za +- 10 táců budou makat i obtloustlé USA nemehla, když teda nějakou práci vůbec budou mít. Ale to bude stejné po celém světě, i v Číně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Foxconn tech 100k lidi nutnych pro provoz vyroby doda z ciny :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak otázka je, jestli nejde výrobu ještě více zautomatizovat, pokud by jeden Amíák udělal 5-6x více iPhonů, než jeden Číňan, tak to vychází v nákladech na +- stejno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Buď ten telefon bude stát o hromadu víc, nebo tam bude mnohem méně pracovních míst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem méně pracovních míst než v Číně. Ale tak jako tak pro USA plus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš plus pro všechny, pokud to přispěje k rozvoji automatizovanějších výrobních linek, které půjde nasadit i jinde. Ovšem slibované nebo některými vysněné počty přestěhovaných pracovních míst asi splněny nebudou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mínus proboha za co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi pripomina jednu nejmenovanou firmu u nas kde si vedeni vzalo do hlavy ze zdejsim zamestnancum na mzdach proste nepridaji a radeji presunou vyrobni fabriku do U$A. Tak jsem taky uvazoval jestli v ameru tem zamestnancum daji mzdu v ceske vysi nebo jim pridaji, no pokud jim pridaji tak proc nepridali u nas. Ekonomicky to vubec nechapu, presun fabriky neni zadarmo a mzdova kompenzace byt taky musi. Proste ne u nas se mzdy zvednout proste nesmi a tecka, buhvi kdo mu "zadotoval" aby se presunul.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u masove vyroby jsou mzdove naklady minoritni polozka :) i kdyby se mzdy v ceskych montovnach vyrazne zvednuly tak zisky budou i nadale z pohledu bezneho cloveka astronomicke ...jasne nejaka mala firma ktera ma obraty jen v milionech takovych vydelku nedosahuje ale ot o vice je zarazejici ze kolikrat sve zamestnance dokazi lepe zaplatit
jinak do rozvoje Industry 4.0 a podpurnych systemu se cpou miliardy >>> myslim ze v tomhle bode by se meli konecne zacit politici zajimat o budoucnost populace a nejen naslouchat lobistum a nadnarodnim korporacim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No on je poměrně velký problém v celkových mzdových nákladech u nás a v USA, jelikož ty platy nejsou moc různé nakonec. Celkové průměrné zdanění práce v USA je cca 30 %, u nás 43 % u průměrného platu, ovšem ve státech, kde nové továrny asi budou vznikat, jsou platy celkově nižší, ale i daně nižší, takže např při 25 %. A daně si navíce většinou dělají poplatníci sami. A v těch státech tedy dají např. dělňasům mzdu např. 2500, což je podprůměrná, ale přece jen vysoko nad minimální, tedy nějakých 62000 Kč "superhrubé", tedy jim zbyde např. cca 45000 Kč "čistého". Ovšem pokud dáte u nás někomu 45000 čistého, tak v superhrubém to je u nás 83496 Kč, takže jsme o cca 20 000 Kč měsíčně dražší než v USA!. A to v těch levnějších státech jsou životní náklady celkem srovnatelné s našimi (levnější potraviny v obchodem, levnější palivo, dražší potraviny v hospodách a dražší služby atd.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nehovoriac o socialnej politike v mnohych EU statoch alebo celej EU. Amici nemaju matersku ako je u nas, dochodky sa neriesia to si musi vyriesit kazdy zamestnanec sam - bud ma sam nejaky fond alebo si setri alebo zamestnavatel ma taku moznost, a dalsie polozky. Nehovoriac ze ci chceme alebo nie ludia u nas su casto flakaci ktory hladaju len cesty ako sa zasit. To su vlastne ludia obecne ale amici su zasa opacny extrem kde zamestnavatel je schopny toho zamestnanca fakt vyzmykat totalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vy srovnáváte podprůměrnou mzdu v USA s nadprůměrnou mzdou u nás a podle toho vám vychází, že Čech je dražší? Color me surprised!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už si někdy byl v USA a potřeboval k zubaři? Anebo sis udělal úraz s měsíční neschopností? Se pak budeš divit jak těch " 20000 navíc" zmizí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když mi stát tyto peníze, které skoro přesně platím jen na sociálním nechá, tak jsem schopný se o sebe postarat lépe. V soukromém na úraz a třeba za těch dalších 40 let i tím, že mi to dá na nákup dvou investičních bytů - a to mě dokáže uživit mnohem lépe, než ta socialistická rovnostářská almužna, kterou možná od státu za tyhle prachy dostanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ten zdravý kapitalismus. Ve Velké Británii by Toyota a Honda bez dotací už vůbec nevyráběly, protože proti východoevropské pracovní síle je to ekonomický nesmysl. Ono vůbec hledání smyslu v moderní ekonomice je silně depresivní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smysl v moderní ekonomice podle mě jednoznačně leží v robotice a automatizaci. A to mi depresivní tedy nepřijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by tam měli zrovna vyrábět? Spíš tam můžou mít pobočku, reklamní oddělení, marketing, podporu, vývoj a jejich výplata bude americká... svět nikdy nebyl fair-play.
Teď je to in... "Designed in USA - Made in China"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to časem srovná, jak psal už Neal Stephenson. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skor mi to pride ako klasicka politicka populisticka kravina ako u nasich lokalnych politikov. Aky je rozdiel ci Foxconn vyraba v cine alebo v USA ked si zisk aj tak stiahnu k sebe, sak vidime ako napriklad Google z pohladu dani "tragicky" zaraba v EU a dost pochybujem ze Foxconn bude v USA stavat vyrobu bez nejakych ulav, danovych prazdnin alebo niecoho podobneho. A ty zamestnanci nakoniec mozno vyjdu USA drahsie ako keby tie prachy co priamo alebo nepriamo daju foxconnu by rozdali len tak ludom, sak ako u nas - vlada sa chvali ako dotiahne pracovne miesta pritom z dotacii to vyjde na 50000-80000e rocne na zamestnanca ale samotny zamestnanec ak dostane 20000e tak bude rad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prachy by nikdo neměl dostávat bez práce. To už je lepší stavět hladové zdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.