Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Free Software Foundation o Windows 10

To, že je FSF komunistická organizace, snad každý ví :-) ale to, co poslední dobou předvádí, je až moc vtipné....

Příště se možná dočkáme toho, že FSF bude mít sídlo v Severní korei a pobočku na Kubě :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Jediny komu by sa hodilo sidlo do severnej korei je prave microsoft s jeho praktikami.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

MS snad diktuje co máš a nemáš používat? :-)

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Budete sa divit ale ano (prostrednictvom dohod s svojim partnermi a statmi)

Keby to tak nebolo, tak nie je spor, ktory by sa mal coskoro rozlustit

EU court to decide on PC and software bundling
On July 02, 2015

The Court of Justice of the European Union (CJEU) is expected to rule within weeks on the practice of forced sale of licences for operating systems and other software bundled with computing devices. On 25 June, France’s Court of cassation referred to the CJEU a complaint of a French citizen who wanted to purchase a PC without any pre-installed operating system.

According to April, France’s free software advocacy group, the Court of Cassation wants the CJEU to decide applicability of EU rules on unfair business-to-consumer commercial practices. The court seeks to determine what are unfair commercial practices, and what are misleading commercial practices. The Court of Cassation is asking the CJEU if bundling is unfair, and if it is unfair not to leave the customer much choice other than accepting the bundling or cancelling the sale.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/eu-court-decide-pc-and-s...

A co sa tyka statu. S nim komunikovat musite - najmenej s danovym uradom

DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite
August 18, 2011

Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs.
https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-copenhagen-regi...

A ked ten proprietarny SW len len pre obmedzene mozstvo OS (vtedy dominantne proprietranych), tak ich nuti aj k tomu

A u nas pokutovali podnikatela, ked odovzdal danovy vykaz v papierovej forme lebo IT system daniarov bol vo vendor lock-u. Dnes to nie je az take zle, ale stale je to velmi zle... A to hlavcne na zaklade zmluv Micorosoftu s vladami a ich pouzivanim/zneuzivanim...

Odmietol Windows. A tak dostal od daniarov pokutu

„Vo firme využívame Linux. Keď som chcel mesačný výkaz kvôli dani z pridanej hodnoty poslať cez webovú aplikáciu eDane, neprešlo to,“ povedal HN podnikateľ. Smolu mal v tom, že daniari používali iba operačný systém Microsoft za použitia prehliadača Internet Explorer. Tento systém si však podnikateľ nekúpil a nasledovali takmer trojročné ťahanice s daňovákmi – tí dvanásťkrát jeho sťažnosti zamietli a udelili mu napokon pokutu 5 636 eur.

Finančné riaditeľstvo SR argumentuje znením zákona. Ten totiž upravuje to, že podať daňový výkaz v súvislosti s daňou z pridanej hodnoty sa môže len elektronicky. „Papierovú formu súhrnného výkazu správca dane na základe novely zákona o DPH platnej od 1. januára 2010 nemôže akceptovať, nakoľko to neumožňuje zákon,“ reagovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Gabriela Dianová.
http://hn.hnonline.sk/odmietol-windows-a-tak-dostal-od-daniarov-pokutu-5...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tuckakova diktatura. Skonci to tak, ze povinne od kazde aplikace bude muset existovat linuxova verze jako alternativa (primo konkretne a jedine linuxova - jinou alternativu linuxari neuznavaji).

To si taky muzu vymyslet vlastni pocitac, vlastni OS - a nasledni chtit po statu ze pres to proste MUSI jit poslat data..........

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

To nie je diktatura.

Ak taku aplikaciu musi pouzit subjekt ku komunikacii so statom, musi byt dostupna v binarnej forme na kayu platforu (vratane vaseho pocitaca) alebo musi byt k dipsozicii samostatne kompilovatelny zdrojovy kod ()teda vratane vstekych komponentov, aby ste ho vedeli portovat na svoju platformu, pripadne popis komunikacneho protokolu, ktory je tak detailny, ze ho dokaze 100% implmentovat na lubovolnu platformu a program bude mat funkcnot na ktorejkolvek platforme rovnaku...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A to je hloupost. Ono je tolik různých systémů, že by se z toho člověk po***...

Pravda je taková, že stačí, když je dostupný pro většinu (tj s windows na SK je to nějakých 95%?). Těch zbylích 5% si to musí holt nějak zařídit. Neříkám, že je to kdovíjak ideální, ale odjakživa se přizpůsobuje člověk státu a ne stát člověku :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

a pan robi na "Promonopolnom urade"

Podľa Protimonopolného úradu štát mohol nútiť občanov používať Windows a Internet Explorer

DSL.sk, 14.1.2013

Finančné riaditeľstvo SR podľa Protimonopolného úradu SR neporušilo zákony o ochrane hospodárskej súťaže, keď daňovníkov do januára minulého roka nútilo podávať súhrnný výkaz k DPH elektronicky len z Windows a cez Internet Explorer.

Protimonopolný úrad tak rozhodol vo veci podania združenia European Information Society Institute, EISi, po prípade spoločnosti Eura Slovakia, ktorú Finančná správa pokutovala za
nepodanie výkazov v elektronickej podobe.

V októbri Protimonopolný rozhodol, že Finančné riaditeľstvo zákony v oblasti ochrany hospodárskej súťaže neporušilo. Vynucovanie sa totiž podľa PMÚ malo dotýkať iba cca 10% zo 44 tisíc subjektov povinných podávať súhrnné výkazy, ktorí podľa štatistík nepoužívajú Windows
http://www.dsl.sk/article.php?article=13584

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

četl jsis co jsem psal? Stát se musí přizpůsobit drtivé většině, ta menšina se musí přizpůsobit státu.
To je to stejný jak s imigrantama, s romama,... - je to menšina, která se musí přizpůspobit většině a tak to funguje prakticky ve všem :-)
Je sice extrém, že srovnávám tady ty 2 věci, ale tady jde jen o princip toho, že prostě odjakživa je jakákoliv menšina "odstrkována" na úkor většiny. A vůbec neříkám (kdyby jsis to přečetl, tak bys to tam viděl), že je to správně nebo špatně, jen že to tak prostě je ;)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Cital, ale preyentujete ten isty nazor, ako PMU. Uz ci s komentarom alebo bez neho.

Odjakziva to nie je - musim o tom nieco vediet, kedze som monarchista... :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Misa... preco musim prispievat danami na mensiny ako:
- nepracujucich a nemajetnych romov (davky, elekrinu, domy, plyn, vodu).
- invalidom
- lenivym, dobrovolnym, alebo vypocitavym nezamestnanym
Preco musime chranit prava mensin? Dokonca v niektorych statoch rovnocenne aj maciek a psov?
Preco mam akceptovat, ze sa o deti (buducu generaciu platiacu dane) maju starat buzeranti?

Ak je toto vsetko spolocenska nutnost, resp. podporujeme konkurenciu k pracujucim resp. k manzelom (muz a zena) a zdravym ludom, tak preco nemozem prispievat mojimi danami aj pre uzivatelov linuxu, MAC OS?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Navíc když se podívám na jejich stránky tak teď mají Java verzi, která předpokládám bude fungovat na všem kde jede JavaVM. Všichni spokojeni ne?

Jako, stejně tak by mohl člověk namítnout, že od podnikatele vyžadují aby si koupil počítač. Prostě bez součinnosti podnikatele to nejde. Buď si musí koupit počítač a windows(nebo investovat čas do instalace linuxu) a internet(od O2 monopolu samozřejmě), nebo si to musí jít naťukat do internetový kavárny jednou za období, nebo i když do bude papírově tak si musí koupit tiskárnu nebo alespoň pero a sehnat někde formulář a dopravu/poštovné(monopol pošty?) na úřad.
Je v pořádku, že se kontroluje, jestli se neplýtvá veřejnými prostředky a jestli je veřejná správa uživatelsky přívětivá, ale jednotlivý podnikatel si nemůže jen tak diktovat státu, jak a co a jakým způsobem mu chce odevzdávat. Stát nemá na starost jen jeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som tu "java verziu" pouzival tento rok. Aby to zbehlo, tak tam musela by Java 6 od Oracle Vystup to dalo taky, ze som musel urobit zlucenie pdf s fdf rucne. pdftk je neznamy pojem pre autora. Mimochodom Windows verzia vyaduje nainstalovat .NET framework 3.x!!. Podobne je to eID (Vase datove schrany) v java verzii nabehne len pri openJDK7, pri Oracle Java 7 spadne a maju to v informacii - ziadne zavislosti nenaju v deb ani rpm balickoch... Tu su Java verzie pre Windows a pre Linux/MAC OS. Problem je,ze nevdia napsiat . ale pisu \ a / ...

Preto som napisal, ze je to menej zle, ale stale nie dobre...

Ked stat nieco od obcana firmy vyzaduje mat, musi mu to zaplatit, alebo to nakupi stat a podnikatelom to prenajima...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já měl dojem, že datové schránky fungují bez pluginů, jako každý jiný webmail. Tuším že u nás webové podání jde jednoduše přes to poslat jako formulářové PDF nebo software602 formulář(software zdarma - ale nevím jak pro linuxy, pravda). No ideální by bylo, aby nakázala EU, jak se to má jednotně dělat pro všechny a pořádně, když už jí tu máme.

Proč by mu to měl stát platit? Zbytečnej pohyb peněz - musel by to na něm stejně vybrat zpět na daních(nebo ukrást někomu jinýmu, jehož se to už vůbec netýká - jak je to ostatně běžné).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V ceskej republikme ano, ale jej obdoba v SR (mala byt povinna pre firmy od 1.7.2015, ale kedze Linux verzia je dostupna od 27.6.2015, tak povinnost posunuli na 1.1.2016 alebo 1.7.2016
Vstekto u nas musi byt podpisane programom, za pomoci citacky a elektronickym obcianskym preukazom...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Ked stat nieco od obcana firmy vyzaduje mat, musi mu to zaplatit"
Tak by to melo byt, jenze vime ze neni. Napriklad registracni pokladny musi zacvakat kazdej

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano a pak clovek bude rozjizdet svuj byznys a dostane 10k na registracni pokladnu, 20k na pc kvui odani danovemu priznani,... A kdyz by to melo platit jen pro uz zalozene podniky a zivnosti, tak by to pak byla trosku diskriminace ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě není pravda, stát se člověku přizpůsobuje už od doby, co konzervativci pochopili, že by bez podpory menšin (po kterých tradičně šlapali) prohráli každé další volby.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na systémech s x86 zatím ne, ale na systémech s ARMem již nějakou dobu ano.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Linux je pro lidi, kteří tím žijou, nebo je baví ladit každou maličkost. Jako standartní uživatel pc nechci, abych musel pro každou maličkost ladit kód a vrtat se v terminálu. já potřebuji pracovat a nechci, aby mi pořád padal system kvůli ovladačům a neznámým chybám, při práci. S windows není problém a není třeba tam něco šíleně ladit. A ať si sledují. I ubuntu odesílá data do amazonu. Takže ať si FSF tlačí jak chce, pravděpodobně nemají co dělat.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

To asi tazko...

V Linuxe nie je potrene vacsinou nic ladit - ak si vyberiete desktopovu distribuciu

Preto mame nejakych 270 distribuciu, kazdu na iny dominantny ucel. Ak ju pouzijte ne ine nar. deistro do chladniciek na desktop, tak budete musiet ladit, ale inak nie,,

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

a jak si z toho má normální BFU vybrat... je bez šance a raději zvolí windows

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. BFU má problém vybrat si z 5 edicí Windows, čekáte, že si vybere z 270 distribucí? A ještě to megačíslo označujete jako klad?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najvacsi klad Linuxu
- moznost vyberu

Najvacsi zapor Linuxu
- nutnost vyberu

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Jako filosofická spekulace dobrý, ale rada k ničemu...
Proč se linuxová vývojářská komunita nedohodla na tom, že pro uživatele udělá jednotný informační systém, kde uživatel zjistí, k čemu je jaký OS nejvhodnější, aby si BFU mohl vybrat?
Protože pokud pomineme sjednocující nenávist k Mrkvo$oftu, tak se vývojáři jednotlivých distribucí nesnášejí navzájem stejně, ne-li víc. V boji o zdroje se navzájem haní, štěpí vývoj, nadávají výrobcům HW a podobně.
Takže ve výsledku tu máme bandu Linuxových kápo, kteří ukazují majoritním HW společnostem prostředníčky, vyvíjejí si svoje teoretické modely chování systému, chlubí se tím, jak moc předběhli komerční produkty, ale nejsou schopní říct uživateli, co vlastně nabízejí.

A pak to dopadá tak, že já, jakožto uživatel, hledám například grafický program na kreslení pomocí Wacoma, tak pustím Gimp, který běžně používám na zpracování textur při modování a co se stane? Nejde v tom kreslit! A když jsem konečně schopný nanášet barvu, tak mi nejdou organizovat a přepínat vrstvy.
A teď mi řekněte, k čemu mi je v tento okamžik open source? Já vím prd o tom, jak to bylo naprogramované a že je to úžasně bezpečné. Já potřebuju něco, co funguje tak, jak má. No a pak přijde pan Adobe a řekne - hele, za pár tisícovek budeš u mě moct rok pracovat v cloudu. A já řeknu: v cloudu, jo? A on řekne: jo a bude to fungovat. Zkus si měsíční trial.
A ono to funguje...

No a v ten okamžik narážíme na zajímavý problém... Je jakákoli linuxová distribuce schopná nabídnout svůj produkt za peníze? A můžu se spolehnout na to, že když si za cokoli v linuxu zaplatím, tak nebudu potřebovat podporu? Protože víme - nejlepší podpora je ta, kterou nepotřebuji.
To není o tom, že všechny problémy už někdo řešil a jsou na internetu i s řešením. Já potřebuji takhle naklikat instalaci, pak si stáhnout program a pracovat v něm. To je to, co nyní nabízí Apple nebo Microsoft, ale Linux ne.

Kdyby Linuxoví vývojáři nesrali na vzájemnou kompatibilitu jednotlivých distribucí a měli trochu vůle spolupracovat, už dávno by Microsoft předehnali. Přitom by stačilo udělat jednotné prostředí, které by umožnilo cestování zkompilovaných aplikací mezi distribucemi. Tohle se mělo začít vymýšlet už v okamžiku, kdy Torvalds napsal, že vyvinul operační systém. Místo toho došlo k tomu, že se akorát vývojáři hádají o efektivní technologii správy systému, a na uživatele se kašle. Však co? Mají pěkný grafický prostředí, tak co si stěžují?
Až se přestane na Linuxu s prosazováním balíkového systému ala Applestore a umožní spustit jakýkoli zkompilovaný kód pro Linux na jakékoli distribuci Linuxu, můžeme se začít bavit o průlomu a revoluci v cestě k uživateli, protože dokud programátor bude muset jak kokot řešit, jestli to běží i na Mandrivě, RedHatu, SuSe a dalších distribucích a k tomu i v budoucnu, tak ten OS bude pořád k ničemu a Linus i s jeho smečkou hnidopichů se můžou stavět na hlavu.
Na rozdíl od Linuxu totiž pokud byl program napsaný dobře v roce 95 a běžel ve Win 95, tak funguje dodnes v desítkách. Tohle o sobě většina distribucí prostě říct nemůže.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No s tou kompatibilitou verzí Windowsů bych byl opatrnější. Taková věc jako "dobře napsaný program" v realitě neexistuje. Ale kdo taky používá SW pro W95, který se už neaktualizuje...

Linuse do toho netahejte. Ten vyvíjí jádro a pointa toho jádra je že je použitelné v lecčems, jako i routery a další běžná malá elektronika. Problém jsou interaktivní uživatelská OS distribuce(mobil, laptop, desktop), kde očekáváme nějaký standard.
Windows má hóódně daleko od dokonalosti(a to taky ani nejde, pže v kapitalismu dokonalost prodáte jen jednou), ale je to z mého pohledu tak, že těch 10% co na něm potřebuju jde přijetelně a těch 90% co nepotřebuju je odpad. Na linuxech je pro mě situace přesně opačná.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No jo... jenomže ve winech je z čeho vybírat. Je to smutné, ale je to tak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

rozhodne to nie je nanavist k Microsoftu, apson nie v Europe

v roku 2006 na O'reily EuroOScon v Amstredame padla informacia, ze 70% vyvojarov open source je z Europe, presnejsie z EU. Ale najviac open source vyuzivaju firmy a staty v USA (staty a firmy v EU pouzivaju hlavne americky SW), A to, co spaja linuxakov je skor zmena tohoto pradoxu na uzemi EU.

Even if, according to a study by the University of Maastricht, contributions and innovations are mainly European (70 percent of open source developers are based in Europe), the US has the highest usage rate within enterprises and government agencies.
http://www.dashboardinsight.com/articles/new-concepts-in-business-intell...

Survey: 70 percent of IT pros prefer open source to proprietary software

by Maria Deutscher | Nov 21, 2014

http://siliconangle.com/blog/2014/11/21/survey-70-percent-of-it-pros-pre...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

rozhodne to nie je nanavist k Microsoftu, apson nie v Europe

v roku 2006 na O'reily EuroOScon v Amstredame padla informacia, ze 70% vyvojarov open source je z Europe, presnejsie z EU. Ale najviac open source vyuzivaju firmy a staty v USA (staty a firmy v EU pouzivaju hlavne americky SW), A to, co spaja linuxakov je skor zmena tohoto pradoxu na uzemi EU.

Even if, according to a study by the University of Maastricht, contributions and innovations are mainly European (70 percent of open source developers are based in Europe), the US has the highest usage rate within enterprises and government agencies.
http://www.dashboardinsight.com/articles/new-concepts-in-business-intell...

Survey: 70 percent of IT pros prefer open source to proprietary software

by Maria Deutscher | Nov 21, 2014

http://siliconangle.com/blog/2014/11/21/survey-70-percent-of-it-pros-pre...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problémem BFU je hlavně

- Funguje mi tam facebook y aoutube? - Ano
- Fungujou mi tam office a outlook? - No, ne.... jsou alternativy, ale ty BFU nezná a při pohledu na ně se zalekne, nedej bože kdyby doistal dokumentod někho vytvořenej poslednim office a ono by jej to korektně neotevřelo.

- Fungujou mi tam mé současné *.exe win32 programy co používám už 10+ let? Ne.

Tzn použitelné? - Ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč jen čistý BFU by měl mít s tím co jmenujete problém.
Youtube bych rád aby fungoval.

Libreoffice nějak tak funguje - naštěstí je standardní šířit dokumenty kompatibilní s verzí Office 2003(bohužel najdou se nezasvědcení). Ale zajímalo by mě, kdo vymýšlel, jak se v tom dělá ohraničení(a proč se zrovna to liší od Officů) - to je na vyrvání vlasů vždycky.

SW a hry, který jsem si za těžký prachy koupil, bych samozřejmě rád aby fungovaly. Kdyby WINE začalo fungovat 100% a distribuce dokázala s Win aplikacemi automaticky zacházet na roveň s nativními, tak to by byl slušnej úspěch.

A taky bych rád aby fungovaly všechny ovladače, obvzláště grafické a zvukové a to na výkonostní úrovni a poruchovosti Windows verze či lépe. A taky bych chtěl aby řádně fungoval power-management a mohl bych si řídit výkon vs tichý/studený/delší na baterky běh stroje. A taky bych chtěl aby mě to kvůli každé prkotině neposílalo to terminálu a naopak aby GUI aplikace mi jen nezobrazovali výstup z terminálu, ale byly plnohodnotné GUI. Já vím, jsem asi moc náročný uživatel, když to považuji za minimální standard.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Ale zajímalo by mě, kdo vymýšlel, jak se v tom dělá ohraničení(a proč se zrovna to liší od Officů)"

Proč se to liší? To je mi otázka... Já bych se spíš zeptal, proč by to mělo být zrovna stejné? Grafická StarOffice jsou dvacet let stará věc, vy byste po nich chtěl, aby jejich vývojáři viděli do budoucnosti, jak se něco bude dělat v MS Office?

Ohledně ovladačů si stěžujte výrobcům hardwaru; je dlouho známo, že na uživatele se**u.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mělo byto být stejné protože v MS Officu toto je líp. V Libre ty tlačítka ohraničení a šířky dělají nějaký nesmysl a vždycky skončím v rozšířeném nastavení ve Formátování. Tam je to taky divně, ale aspoň chápu co to udělá, byť to musím dělat naněkolikrát.
Nebo dobře, ať nejsem nefér: Naučte mě jak v Libre udělám pomocí těch dvou základních tlačítek tabulku s tenkým ohraničením uvnitř a širokým kolem. V tom mám dva problémy v Libre:
1) Když vyberu vnější ohraničení, Libre stejně při výběru tlusté čáry udělá celou tabulku a ne jen vnější ohraničení.
2) Ve výběru stylu čáry všechny vypadají stejně, ale když se pak použijí, vypadají úplně jinak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je asi tak stejný argument, jako že velký výběr pečiva v supermarketech je špatný a že by tam měli prodávat jen normální chleba, normální rohlíky a normální koblihy, protože 87,3 procenta lidí po ničem jiném stejně nesáhne, a ten zbytek se přeci přizpůsobí. ;-)

No tak normální člověk sáhne po SUSE, koblize, Ubuntu a rohlíku a nepřemýšlí o tom. Proč o tom tolik mudrujete?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

vzdy, kdyz vidim tyhle kecy, ze si nekdo nemuze vybrat prave kvuli mnozstvi vyberu (neco jineho kdyz je sice mnozstvi ,ale vsechno prast jak uhod), otevira se mi kudla v kapse...
tak bezte do kldr - tam zadny problemy s vyberem mit nebudete...
boze, dyt to je snad ze zakladnich svobod - svoboda volby/vyberu - si pamatju na husakismus u nas: vyber: termix nebo pribinacek; vyber: tix nebo azur (lisilo se to jen obalem); vyber: deli oriskova nebo deli cokoladova; vyber: skoda 120 nebo skoda 125; vyber: kandidat narodni fronty nebo kandidat narodni fronty...
ne, lidi jsou blby, neumej si vybrat, je lepsi, aby za ne vybiral nekdo moudrejsi, ze...
vlada, oligarchove, fizlove, novinari,... to je jedno... tak clovicku: tohle chces, tohle si budes kupovat, tohle budes delat atohle si budes myslet, maminka (vlada, strana, korporace...) to prece vi nejlepe a basta!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

True story, bro.
https://en.wikipedia.org/wiki/Decision_fatigue#Decision_avoidance

Prostě když člověku dáte víc jak tři stejné nebo potenciálně špatné volby, radši si nevybere ani jednu, když nemusí nebo si vybere tu na kterou je zvyklý. Nesmyslný výběr(např 100 druhů potravin, ale všechny se stejným svinstvem v jiném obalu) v realitě není svoboda, ale spíš naopak forma mučení. (Napadá mě film Klub rváčů)

Jako mezi desktop distribucemi je nějaký legitimní výběr, jako "recovery distribuce" nebo "nejpoužívanější distribuce", ale z 90 % je to ten falešný výběr, kde se to liší jiným pozadím plochy, když to přeženu. Teď jak se v tom má vyznat ten pro koho je to nové. V lepším případě vezme bez přemýšlení nejpoužívanější distribuci (zjistí že Ubuntu je hrůza na roveň Win 8) a odejde. V horším případě bude studovat měsíc zavádějící weby a doporučení FSF a zkoušet a pak se na to vyčerpaně vykašle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Uplne snadno. Zjisti si, ktera je nejpouzivanejsi na desktopech a tu pouzije.
Staci se napr. zeptat kolegy, ktery tomu rozumi.

Pokud nekdo neni schopen si zjistit, kterou verzi systemu chce, tak by ho nemel urcite instalovat.
Stejne tak by mohl franta jit do obchodu a poridit si windows server, protoze chce, aby to bylo stabilni.
Pokud nekdo nechce nad nicim premyslet, udela mu to nekdo jiny, ktery tomu rozumi.
Rekne tady je ikona na skype, tady prohlizec a tady se to vypina. Tohle by stacilo naproste vetsine uzivatelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme.

Po instalaci treba Ubuntu obvykle nefunguje HDMI audio, ovladac na grafiku od jejiho vyrobce se sam nenainstaluje, TV tuner nefunguje protoze potrebuje firmware soubor (!!!).

Aktualizace jadra obvykle skonci tak, ze system zapomene ze ovladac od Nvidie je modul jadra, takze po restartu nasleduje obvykle cerna obrazovka a hlaska o tom, ze bud nejde spustit x server nebo se to spusti v cernobilem rezimu a jen samotny kurzor. A ted lamo - porad si.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podpora hardweru je na mojom notebooku tragická, Ubuntu malo problém s 1080p videom na youtube, brutálne vyťaženie procesoru a pravidelné záseky(html5, flashpplayer je nepoužiteľný mimo toho čo je v chrome), trvalo mi pol dňa kým som prišiel na to ako spojazdniť ovládanie jasu obrazovky a o tom, že poonedený prehrávač hudby mi zaťažoval procesor na 10% ani nevravím (i7 quadcore). Tie "drivery" k dedikovanej grafike od Nvidie to je tiež dobrý joke, ale tak pri AMD by som mal asi úplnu smolu. Ďalšia dôležitá vec je power managmet, ten je dosť tragický, výdrž na baterku takmer o pol hodinu kratšia ako na windowsoch v power save mode. Tým nevravím, že Linux bol vyslovene zlý, ten systém sa mi veľmi páčil, ale hore spomenuté veci ma odradili, ak by boli odladené, tak by som nemal problém ho používať, možno v nových verziach kernelu, to už bude lepšie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co je to za notebook?
Toto snad moye robit len Asus.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo Z580, žiadny Asus a aj keby to bol Asus, tak čo? A ešte jednu drobnosť som zabudol a to, že Linuxové jadro doteraz nie je optimalizované pre použitie SSD, to je ďalšia vec, ktorú by som od systému očakával.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, tento notebook jsem tady mel a fungovalo vse dokonale.
Nebude treba problem v tom, ze potrebujete driver pro 3D akceleraci?

Rad bych videl, jak vam to youtube jede ve windows bez ovladace :)
Jinak plna podpora SSD je v linuxu mnohem dele nez ve windows, navic tady mame souborove systemy, ktere jsou na to idealni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto ma vzdy zaujme. Jak si, ludia, tie notebooky zhanate?

Ja som si kupoval novy notebook vo stvrtok, takze som rano dal do googlu kto ze robi konvertibilne 11-tky s Linuxom, zistil som, ze Dell, naobed som jeden objednal (s Windows, bo Linuxove sa u nas samozrejme nepredavaju :-! ), cestou z prace som ho vyzdvihol a vecer som uz nan zo svojho oblubeneho distra chatoval. Instalacia z USB, podpora hw presne podla ocakavania 100%.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Linuxove sa u nas samozrejme nepredavaju

div sa svete ale predvaju hoci len na objednavku a s dodacou lehotou 6-10 tyzdnov...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... Divim sa a vediet to, tak to zvazim. Ale 6-10 tyzdnov je na novu hracku sialene moc :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vetsinou u nas je nejakej Linpus, naprosto nepouzitelny, neco jako freeDos. To o podpore vsech potrebnych ovladacu nic nevypovida.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nie islo o Dell-y s Ubuntu. Prveho dodavka bola s FreeDos-om (o 2 km v Rakusku bol na pulte s Ubunru - Rakusko boll medyi selcted countries) dodavka 10 tyzdnov z toho 4 tyzdne nevedli ako to vyfakturovat bez Windows s slovenskom Dell-e. Druha obejdnavka stolne PC - uz bolo s Ubuntu - 6 tyzdnov - ale treba povedat, ze skola musi kupovat cey vitaza konkurzu na dodavku vypoctovej techniky na rok...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O to, co je tam predinstalovane mi nejde, stejnak som mal v plane instalovat tam to svoje, potesilo by ale nepriplacat si za Windows :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu a dell e6530, same potíže, jiný linux bych asi nevolil, pochopte, já potřebuji pracovat, a pokud mi ubuntu pořád háže nejake errory, tak jdu na bezproblémový wíndows. Aź bude linux fungovat i pro obyčené lidi, tak micfosoft krachne, ale zatím se tak neděje.

Edit: a hlavně jsem neměl šanci rozchodit programy, které jsou pouze pro windows platformu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kde ste ho kupovali
E6530n je s Ubuntu od vyrobcu a Dell sam pise, ze Ubuntu na ten stroj je modifikovane ako je aj modifikovany BIOS/EFI a funguje len s Ubuntu 12.04.

Ubuntu on Dell Latitude E6530

The system is available in some regions with a special image of Ubuntu pre-installed by the manufacturer.

Ubuntu 12.04 LTS 64-bit

Pre-installed by manufacturer
Certification notes

Active Hard Drive Protection
Accelerometer and associated Active Hard Drive Protection are not working properly on this system.

BIOS
Dell: A06 (Legacy)
http://www.ubuntu.com/certification/hardware/201201-10339/

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přímo od Dellu. Vím o tom, že se to dá koupit s ubuntu, proto mě překvapilo, že mi tam dělá ubuntu neplechu, hlavně s grafickým ovladačem....

Kdyby se za linux platilo a peníze by šly na další programátory, tak by to mohlo vypadat zajímavěji. A mít přes 100 distribucí, to je pořádny chaos, kdyby se všichni soustředili na jeden dva systémy, třeba by bylo zase o něco lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze exituju Windows only BIOSy/EFI ,ktore sa nechovaju podla normy, ale podla Windows a to bude asi kamen urazu (tam sa pise, ze pre Linux potrebuje clovek starsi BIOS)

Ja mam sluzobny

Vostro 3300 (Early 2010)

Service Tag: G1DY5N1 | Express Service Code: 34912412173

VOSTRO 3300 : N-SERIES BASE V2 BEST CONF

N-series su Delly bez OS, alebo (vybranych stattoch) s Ubuntu.

A okrem prehrievania vdaka spinavemu vetraku tam nebolo nic a to uy pomaly bude mat vek na nastup do Zakladnej skoly...

Shipping Date 8/20/2010

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ad: "Kdyby se za linux platilo a peníze by šly na další programátory, tak by to mohlo vypadat zajímavěji."

Můžete používat komerční desktopové verze od Red Hatu nebo SUSE. Za jejich podporu se platí a část z těch peněz jde na programátory. Jasně, pro komerční desktop je vhodnější certifikovaný laptop. Takové obvykle patří do vyšší cenové kategorie, a proto jsou pro mnoho uživatelů nezajímavé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omyl je to presne naopak, tvuj predsudek prameni z fanatickeho microsoftizmu nebo neznalosti.
Uz peknou radu let je to tak ze ze linux nainstalujes a fungujes, pricemz plati ze jedine co musis udelat je vybrat spravnou verzi prostredi - protoze kdyz se trefis do defaultu tak opravdu nemusis vubec nic menit a jedes. Osobne jsem presne ve stavu ze uz davno nemam cas na ladeni OS, potrebuju pracovat a toto mi umoznuje linux. Provozuji samozrejme i windows - nejsem linuxovy fanatik, na neco jsou windows proste lepsi respektive nektere veci jeste nejdou v linuxu tak jak bych si predstavoval, ale musim ti rict ze rozchodit nove koupene win7 (s novym HW) bylo o nervy, vsechno to nastavovani a optimalizace, stourani se v registrech, reseni nestabilnich shit driveru k hw, zbavovani se nefunkcniho softwaru ktery je z nejakeho me neznameho duvodu soucasti systemu (Explorer, Media Player...) fakt boj, jsem rad ze to mam za sebou a bojim se jak cert krize jakekoliv zmeny, update ci upgrade - zatim cekam co na 10 ostatni pak se uvidi jestli se odvazim to tam nainstalovat

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně zbavování se nepotřebného software, stejný problém jsem měl i u Linux Mint. Asi tři dny mi trvalo než se mi to podařilo důkladně a tak abych nesložil systém. No řešení je asi obojí ne(pře)instalovávat často.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Uz jenom prvni veta "The Free Software Foundation urges everyone to reject Windows 10 and join us in the world of free software." .......... dal jsem to minuly tyden odmitl cist, ale pry je to plne perel. Taky co chtit od lidi jako RMS (https://youtu.be/Rhj8sh1uiDY?t=98)
Cim vic to vidim, ten clovek je fakt nemocny ..... https://www.youtube.com/watch?v=WGkNiRFwmOg
Zajimalo by me, kdo by RMS odposlouchaval:o)
Ze ho jeste nekdo vubec zve nebo je to jak s Bendou s vesmirnyma lidma? Cili, lidi si ho zvou a chodi tam kvuli srande? (https://www.youtube.com/watch?v=ud05Tfgt3U4)
Kdysi vypadal normalne (https://www.youtube.com/watch?v=y1DFwtR755I)
No a samozrejme nemuzu opomenout "join us now" sektarskou agitaci (https://www.youtube.com/watch?v=9sJUDx7iEJw) .... kdo by po tomhle songu fakt presel na RMS SW, tak by potreboval lobotomii a polstrovanou celu:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Takže organizace která odsuzuje všechno co není open source odsoudila windows, že není open source. "Důležitý" článek... "důležitá" organizace

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsem mé rodiče, kteří více či méně zvládají už mnoho let práci na Win XP, cvičně posadil k Win 8..
Pak následovala spousta zde nepublikovatelných vět, atd...
A proto jim stále udržuji ty XP a dokud budou na tomto světě, tak budou zřejmě používat XP..

Takže jestli bych je měl teď posadit k Win 10 nebo třebas Fedoře s KDE, vyšlo by to téměř na stejno..
Tedy ne všichni rodiče jsou stejní jako rodiče p. Ježka..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem babicce (tchyni), ktera roky pouzivala muj staricky PC s Win2k, poridil novy notebook s Win8.1 Dal jsem tam Classic Shell a babicka nema zadny problem...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když to řeknu hodně na hrubo, tak Win 10, je pěknější vezre win 7. Co se týče vizuální stránky. A Win xp se vizuálně taky moc neliší od Win 7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro me uz W7 predstavovaly problem / nutnost podepsanych ovladacu /, jde to obejit, ale v ramci admin prav bych privital moznost instalace s odsouhlasenim / WXP /...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

R U Nuts?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úprava nastavení pro uživatele win XP či windows 7:

Windows 10 - http://www.classicshell.net/
KDE - čert ví, tam to asi člověk do nějaké přijatelné podoby nedostane...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá poznámka k designu Windows - včera jsem na zkoušku nainstaloval do VirtualBoxu Win10 a můj osobní dojem je, že tak jak Vista a 7 designově vykrádaly Mac OS X, tak nyní 10 vykrádá KDE 4 a 5 - tedy až na nabídku Start, která mi připadá dost hrozná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KDE - asi záleží na vkusu. Já jsem s nimi spokojen a jakákoli Win mi připadají těžkopádná.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že z hlediska licencí, volnosti nakládání se systémem, apod... naprosto jednoznačně a nesporně vítězí Linux nad Windowsama.
Nevím jaké máte s Linuxem zkušenosti vy, ale já ho už pár let používám a jsem zcela přesvědčen, že dnes už se i na desktopech jedná o natolik vyzrálou záležitost, že pro naprostou většinu uživatelů by Linux byl víc než dostačujícím řešením.

Pro atraktivitu Linuxu v očích domácích uživatelů nesporně odvedla obrovský kus práce VALVE se svou distribuční platformou Steam na kterém je dnes už velké množství nativně linuxových her včetně řady áčkových titulů. Takže Linux už začíná být zajímavý i pro hráče. Toto byla dosud snad největší slabina v oblasti domácího využívání Linuxu.
Mimochodem, svým synům jsem na Steamu koupil letecký simulátor X-Plane a k tomu nějaké moduly od Saiteku (nejen ty základní - knipl a pedály, ale i pár rozšiřujících - koho zajímá blíže oč jde, tak viz www.saitek.com) a byl jsem velmi mile překvapen, jak spolehlivě to celé v Linuxu funguje. Nevidím žádnou technickou překážku na Linuxové mašině postavit kompletní kokpit z komponent od Saiteku. (Věřím, že by asi fungovaly i komponenty jiných výrobců, ale zkušenost s tím nemám).
Vzhledem k tomu, že na Linuxu dnes nativně běží řada velmi zajímavých aplikací používaných ve vývoji áčkových herních titulů - namátkou třeba vývojové prostředí nejnovějšího Unreal Engine 4,....tak věřím, že i v této oblasti Linux rychle Windowsy dožene. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim.

Len jedna poznamka

X-plane je obmedzena verzia SW pre Simulator (cerifikovany HW a verzia X-Plane 10 Professional-Use Key with Projection Support za $1,500 + Shipping, donedavna ste na jeho kupu potrebovali aj pilotnu licenciu- prepokladam, ze mate X-plane home za 70USD) na ktorom FAA robi skusky pilotov v USA a na nom robi preskolovanie pilotov na Airbusy aj Boeningy. A podmienka FAA je, ze skuskovy SW musi bezat na Unix/Unix like OS.

Takze X-plane na Linuxe musi chodit OK..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,
jedná se o X-Plane 10.36 64bit. Myslím, že žádná jiná verze na Steamu k dispozici není. Že to má certifikaci FAA, to si matně vzpomínám, že jsem o tom četl. Prý je to jediný letecký simulátor dostupný na Steamu, který tuhle certifikaci má. Prý i Flight Simulator X je bez certifikace, ale tohle vysvětluje ta vaše zmínka o nutnosti běžet na UNIXu. I když teda moc nechápu proč takováto podmínka vlastně existuje.
Cena toho simulátoru byla 55,-EUR. Je tam k dispozici také i velké množství datových balíčků (za ty se pochopitelně připlácí. Průměrná cena jednoho rozšíření je, tuším, něco kolem 25,-EUR) - různá letadla, různé destinace a mám takové tušení, že Steam nabízí nákup úplně všeho dohromady jako jeden balíček za přibližně těch 1500,-USD. Já koupil pouze ten základ za 55,-EUR a k tomu od Saiteku knipl, pedály a dále Saitek Pro Flight TPM System, Saitek Pro Flight Cessna Yoke System, Saitek Pro Flight Switch Panel, Saitek Radio panel. Ty produkty Saiteku na mě působí dojmem, že je to taková polohračka - vnímám to tak, už to není vyloženě pouze hračka, ale svým zpracováním to do profesionálního výrobku má taky poměrně daleko. :-p

Ve Fedoře 21 mě to všechno jede naprosto bezvadně. Jediný problém je, že mám v počítači grafiku GTX750Ti, která není zrovna nejsilnější....takže z důvodů plynulosti simulace musím mít řadu efektů vypnutých. Jinak ale, nepochybuji, že s více penězi by šel na bázi Linuxu a X-Plane sestavit simulátor, který by už byl opravdu hodně věrohodný. Linux by v tomto směru zjevně nepředstavoval žádné omezení. :-p

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ja mam home od Austin Myeres (to je vyrobca simluatorov Laminar Reserach je ich SW house)ako X-plane 9 tak X-plane 10 na 8 ks Dual Layer DVD
http://www.x-plane.com/store/desktop/

tie licencie na Pro use, bez komponetov je tu

http://www.x-plane.com/store/pro-use/

X-plane je certifikovany len na tomto HW (Sw licencia je zvlast)

https://xforcepc.com/index.php/flight-simulation/computers.html

A co sa tyka prislusensta je k tomu aj umely horizont
https://xforcepc.com/index.php/flight-simulation/saitek-x-plane-peripher...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Manželka už cca 8 let používá jen linux. Na web, emaily, úpravy obrázků, poslech hudby a sledování videí ji to bohatě stačí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pri pohledu na to, ktere distribuce linuxu FSF neuznava a proc, mam silne podezreni, ze bez ohledu na to, jak kvalitni je a bude bezny desktop linux, FSF-uznavane distribuce budou tak nepouzitelne jako si zastanci windows mysli o linuxu obecne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ony by kdejake tyto organizace spis udelaly dobre, kdyby misto penez na svuj provoz poskytly prachy na implementaci DX10+ do WINE. To je totiz nejvetsi brzda domaciho linuxu, naprosta vetsina domacich uzivatelu si proste aspon jednu tu 3D hru da, no a protoze dneska uz neexistuje snad jedinna Ackova hra, ktera by nevyuzivala DX10+, tak je jasny, ze domaci uzivatel nema vlastne zadnou volbu.
(Sam se take chystam na novem PC prejit na Windows 10 prave kvuli DX.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč wine a nějaké DX10?
Proč nehrát nativní Linuxové hry na bázi OpenGL? Vždyť dneska už je k dispozici i řada áčkových titulů.
I když jedna věc mě fakt těžce mrzí - nativně pro Linux není Fallout 4 (přinejmenším jsem o tom nikde nenašel ani zmínku). Na tuhle hru se totiž těším tak děsně až z toho úplně vybruju nedočkavostí, takže mě nezbývá nic jiného než mít i Windows, jinak bych se totiž bez nich obešel úplně. :DDDDD

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja podobne cekam na hru The Last Of US ktera je jen pro PS3 (mona i uz pro PS4) jestli vyjde pro PC (windows/linux)
Ta monopolni uzavrenost je desna a proto chapu vaseho predrecnika kdyz mluvi o DX10+ ktere jsou vazany jen pro win. DX12 jsou/budou zase svazany jen s win10

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mluví se tu o výhodě/nevýhodě linuxu v podobě několika stovek různých distribucí. To je podle mě špatný pohled. Neexistuje žádný OS Linux, to je jen jádro. Ubuntu je Ubuntu, Debian je Debian a Arch je Arch. Jsou to různé operační systémy, které pouze z určitých důvodů používají stejné jádro. Proto se třeba i BFU snažím říkat, že ten systém co vidí není Linux, ale (X)Ubuntu. Mimochodem, Xubuntu s panelem přesunutým dolů je dle mého ideální náhrada za stará WinXP pro většinu BFU.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak bych to zrovna neviděl. Nejsou to různé OS "jen" se stejným jádrem. Struktura systému, základní struktura adresářů, nainstalované různé knihovny, celková filosofie systému...... to je ve všech distribucích prakticky totožné. Já věc tedy vidím přesně naopak - různé distribuce se liší jen v detailech, ale v zásadě jsou všechny stejné. Jestli má distribuce A jiný defaultní desktop než distribuce B a jestli má předinstalovené nějaké jiné aplikace, příp. jestli používá takový balíčkovací systém, nebo systém "makový"....to považuji za celkem podružné. Příliš teda nechápu občasné dohady nad tím jaká distribuce je lepší. Všechno je to totiž prostě Linux.

Celkem pěkným příkladem je třeba ten Steam, který jsem zmínil před pár hodinami. VALVE tvrdí, že je určený pro Ubuntu. Já to ale naprosto pohodově rozjel na Fedoře s dektopem KDE. Prostě jak Ubuntu, tak taky i Fedora jsou jednoduše Linux a pokud má jeden systém navíc nějaké funkce oproti systému druhému, tak se to dá prostě do toho druhého systému doinstalovat a věc je zpravidla vyřešena.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak se tu bavite o chudacich podnikatelich, kteri nemohli kvuli IE podat priznani - misto roku tahanic mohl ten blazen koupit jednu blbou licenci woken (pouzitelnou 10 let), soupnout ji do virtualu a pres nej podat priznani. Dneska mame dokonce tu moznost si pronajmout VM windows server na jednu hodinu potrebnou k podani, za dolar.
Ono to neni o tom, ze statni sprava ze setrvacnosti jede na woknech, ale nekteri lide se budou radsi roky soudit, misto aby vyresili problem efektivne a venovali se praci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co když se na úřadě někdo zblázní a pro podání přiznání bude potřeba program X verze Y, který stojí Z0 tisíc. A další rok bude potřeba verze Y.1, která bude opět stát Z0 tisíc.
Taky budeš držet hubu a platit a platit?

Nebo, aby ti to bylo bližší, představ si, že daňové přiznání půjde podat jen a pouze pod OS X. Taky si s radostí poběžíš koupit Mac?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já Vám tedy nevím, jsem jen řadový zaměstnanec, ale podle mě je elektronické daňové přiznání jen obyčejný textový soubor. Možná ve formátu pdf, možná xml, možná doc... Ale proč bych ho musel vyplňovat on-line a nakupovat kvůli tomu HW? Prostě si ho vyplním off-line na zařízení, které mám, a pošlu mailem. Tohle snad zvládne naprosto jakýkoliv počítač. I Raspberry PI. Je to e-podání? Je. Vyřešeno. Proč vyrábíte problém, který neexistuje?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U nás to jde, ale na Slovensku je to kapku jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak byste to měli okopírovat od nás :)
Njn vždycky se nepovede. My jsme měli zase problém s registrem řidičů, Opencard, atd. Buď to chce čas, nebo to vylobovat nebo zvolit někoho jinýho nebo to skousnout a brát to jako součást daně.
Jelikož mají téměř všechny státy téměř stejnou potřebu e-governmentu nechápu, že se do toho nemontuje EU. Měli bychom to všichni stejně (dobře či blbě).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale posaďte své rodiče či prarodiče k jedné z FSF-schválených linuxových distribucí a pochopíte, že na tom něco je." - je s odpuštěním, že jsem tak tvrdý "blábol"! Právě během posledního roku jsem převedl několik (8) lidí 70+ s jejich starými stroji (z důchodu nemají prostě na nové) na Xubuntu (sice ne fsf schválený, ale přesto Linux) a stále slyším jen chválu na "ta nová windows :-)"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.