Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FreeBSD 10.2: Darwinova teorie v praxi

K uživatelům modifikovaného FreeBSD patří ještě firma Apple s jejich Mac OS X, které sice používá mikrojádro, ale nad ním běží přizpůsobené FreeBSD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"FreeBSD is Just OS X Without the Good Bits

This is as much a myth about OS X as about FreeBSD: that OS X is just FreeBSD with a pretty GUI. The two operating systems do share a lot of code, for example most userland utilities and the C library on OS X are derived from FreeBSD versions. Some of this code flow works in the other direction, for example FreeBSD 9.1 and later include a C++ stack and compiler that were originally developed for OS X, with major parts of the work done by Apple employees. Other parts are very different.

The XNU kernel used on OS X includes a few subsystems from (older versions of) FreeBSD, but is mostly an independent implementation. The similarities in the userland, however, make it much easier to port OS X code to FreeBSD than any other system. For example, both libdispatch (Grand Central Dispatch in Apple's marketing) and libc++ were written for OS X and worked on FreeBSD before any other OS." -- přímo z webu freebsd.org

Něco sdílejí, něco oběma směry ale ani autoři freebsd se neodváží říct, že by snad OS X bylo přizpůsobené FreeBSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ono se staci podivat na jmena firem co napr minuly rok prispely nejakym tim dolarem na free bsd, bo si z nej taky neco berou : https://www.freebsdfoundation.org/donate/sponsors

jinak ke me 10.2 dotekla pred skoro dvouma tydnama bo si jedu na -STABLE ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom Darwinovského ?

Je docela normální, že poslední verze 11 slouží k hledání cest a úspěšné věci jsou backportovány do konzervativnější verze o jednu nižší, tj. do 10-ky. Protože na tu starší verzi je navázáno mnoho dalších projektů, třeba pFsense, FreeNAS, ...

Nejdále tento koncept "pathfinder a následovníci" rozvedl RedHat ve vztahu Fedory k Rhel/CentOS.

V *BSD zemi se odehrává spousta zajímavých věcí - třeba integrace AES-NI instrukcí a kryptografických akcelerátorů (především Intel QuickAssist a "komunikační čipsety") do všech VPN, komprimačních a verifikačních programů (včetně například ZFS) ...

Naopak, spolehlivost a ne-děravost všech BSD projektů (nejlepší je OpenBSD) je v přímém kontrastu se jedním známým systémem, jehož "early adopters" jsou přímo kandidáti na onu Darwinovu cenu (a nemyslím tím nic linuxového) ...
:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká Darwinova teorie? Darwin byl negramot, který jenom seskládal do řady existující živočichy a pak tvrdil, že se tak postupně vyvinuly. A co by živočicha nutilo, aby sám od sebe vylezl z vody na břeh? Nic, takže jsou to jen hloupé žvásty. Příště Darwina nezmiňujte.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Prosim? Netusil jsem, ze neumel cist a psat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poslechnou Trashman, měli by mít vlastní hlavu a nevěřit všem blábolům, co jim řekli v kostele o Darwinovi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, se zeptejte želvy a.d. co je nutí lézt na břeh... Třeba žeby bezpečí od živočichů, kteří neumí lézt na břeh?
Pro úplnost Darwin měl paradoxně teologické vzdělání. Jestli se to počítá za negramotnost nechám na Vás....

Ohledně použití Darwina či evoluce v kontextu se softwarem to skutečně není nějaký kompliment, protože evoluce:
a) nezaručuje nejlepší možný výsledek. Spíš neopak výsledek který je akorát nad hranicí přežití.
b) potřebuje miliony let k efektivnímu fungování

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co nutilo v historii lidi, aby osidlovali dříve neosídlená místa, jako ostrovy v Pacifiku, jihoamerická pohoří, Island, atd. atd.? Třeba to, že tam (minimálně zpočátku) neměli žádnou ekologickou konkurenci? Takže i když tam zpočátku byly životní podmínky třeba tvrdší, mělo to pro odvážné jednotlivce slušný potenciál, protože se tam s nikým nemuseli o nic rvát?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všude mám Linux(CentOS, SUSE, Raspbian), ale na jednom PC, které mám v garáži :-) šlape FreeBSD. Dnes jsem zrovna provedl upgrade z 10.1 na 10.2, tak jsem zvědav hlavně na kompatibilitu s binárkami z Linuxu.

FreeBSD se mně v posledních pár letech líbí čím dál víc. O to víc, že linuxová distra jsou dnes často infikována tím hnusem systemd. Prostě je to takový pure UNIX a to mám rád.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Safra, tak už i na českém technickém webu je to samý kreacionismus, povídačky pro dospělá dítka o "inteligentním dizajnérovi" a podobně. K čemu vlastní inteligence, k čemu snaha o poznání a porozumění, stačí jen slepě věřit a vše je rázem jednoduché a jasné. Že je to zároveň v mnohém nepravdivé a hloupé? Stačí potlačit vlastní rozum a především jakékoliv kritické myšlení a může zavládnou blažená a spokojená nevědomost. Jak prosté a jak snadné!
Někdo si tuto cestu vybere v důsledku poněkud slabší inteligence a potřeby být po celý život "voděn za ručičku". Na tyto se zlobit nemohu, na víc zkrátka nemají.
Najdou se i lidé dostatečně inteligentní i vzdělaní, jejichž silná víra je do té míry zaslepuje, že před skutečným poznáním zavírají oči, a pokud se i tak k nim dostanou nové zkutečnosti, které jsou pro jejich víru a přesvědčení problémem, pak místo přijmutí nových poznatků, radši zasvětí život snaze je nějak popřít nebo alespoň zpochybnit. Jejich snaha však bývá marná. Přesto jen velmi málo z nich se dokáže podívat pravdě do tváře a přiznat někdy v životě sobě i druhým svůj omyl. Tyto inteligentní a vzdělané lidi mohu chápat, ale už méně jejich zaslepenost omlouvat. Tím spíše, že v intencích své zaslepenosti právě tito lidé často vychovávají další generace.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.