Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fuchsia - Google vyvíjí nový operační systém

A neni to jedno?
Jestli nad LittleKernel pobezi Java, tak je to stejnak zabity uplne stejne jako pohrbili linuxove jadro v Androidu.
Proste a jednoduse problemem soucasnosti (smartphony, tablety) neni jadro operacniho systemu, ale vrstva, ktera bezi nad nim. Proto tak touzebne ocekavame, jestli se nekam vyvine Tizen nebo Ubuntu Touch, kdyz to u Microsoftu tak dokonale pohnojili a je jasne ze vudci roli misto javovskeho Androidu neprevezmou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Java ne, Dart - ačkoliv ani to samozřejmě není nativní kód.
Jen tak na okraj - zajímalo by mě, jak velká je množina lidí čekajících kam se vyvine Tizen nebo Ubuntu Touch. Vzhledem k tomu, jak vývoj těch platforem pokračuje, bych odhadoval, že to žádné davy nebudou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli Dart bude nebo nebude generovat na téhle platformě nativní kód je čistě na jeho implementátorech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, myslel jsem to spis tak, ze kdyby vylezl kdokoli s cimkoli rychlejsim nez je Android, tak velmi rychle vetsina lidi ty Androidy zahodi a prejde na novy system.
(Nutne podminky samozrejme jsou, aby telefon nestal 25 tisic, proto vubec neuvazuju o iPhonech a aby to bylo otevrene, alespon castecne, proto neuvazuji o Windows Phone, coz sice taky je rychlejsi system nez Android, ale Microsoft ho zabil odrazenim nezavislych vyvojaru a silenym grafickym rozhranim.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Graficke rozhrani WinP je imho naprosto v pohode, MS to neskutecne podelal marketingem, vyrobou/nevyrobou novych modelu, desnymi problemy s prichodem WP10, nepodporou vyvojaru app atd. Sam mam MS "Lumii" a jsem s ni daleko spokojenejsi nez s jakymkoliv androidem co jsem mel predtim. I prechod k tomu z Androidu byl mnohem mene bolestivy zez jsem cekal. Desna skoda ze to slo takhle do kytek. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v Dalviku, problém je v celém světě. Pokud srovnáš android s čímkoli jiným, co je "moderní", vyjde buď jako nejrychlejší nebo někde na špici. Podívej se na Raspbian - to máš skoro všechno v C a nedá se to používat, v rychlosti i paměťové náročnosti je android lepší. Podobně třeba to qnx - to mám v autě a je to bída s nouzí - průměrný telefon má lepší odezvy. Napiš lepší nemrtvou volbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to spíš otázka toho, co na tom Raspbianu pouštíte? Každý počítač se dá přizabít balastem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak hele, já jsem začínal na Didaktiku Gama, takže mám hrubou představu, co jde dělat s ~0,00005GB paměti a jednojádrovým procesorem na 0,0025GHz (abych použil dnešní jednotky), tzn. z mého pohledu je dnešní svět úplně kompletně v pr.eli co se týká něčeho jako efektivita - a to jsem začínal už hodně daleko od úplných začátků. Kdyby dnešní spalovací motory prošly podobnou "deefektizující" kůrou, jako kód, spotřebovalo by průměrné auto veškeré světové zásoby ropy na cestě z Prahy do Košic. Pro mě je "balast" z tvého příspěvku úplně kompletně všechno - a to jsi podle mě použil ještě krásný eufemismus.

Pokud se s tímto pohledem vrátíme k původnímu tématu - všechny platformy dneska ukrutně smrdí, nic si nenalhávejme. Nicméně android co se týká efektivity smrdí i přes použití Javy úplně srovnatelně, ba možná v součtu piko méně, při přímém srovnání - každopádně označit to "výhrou" bych se teda rozhodně neodvážil.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Btw ten 0.0000 pocitac mel rozliseni "video" vystupu jako dnesni ikona na plose :)) [4KB]

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co to má společného s ohromnou neefektivností dnešních OS a programů?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim zadnou neefektivitu ve svem OS - ano, mam Linux. Ale jestli myslite tu parodii na OS jmenem Windows.. tak s tim nechci uz nic mit spolecneho :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nevidis neefektivitu ve svym Linuxu, tak predpokladam nepouzivas distro s systemd ani zadny z velkych desktopu jako GNOME ci KDE. Protoze to sou prototypy neefektivity.
Ja se po letech vratil ke Gentoo, protoze uz me nabubrelost modernich Linuxu jako Ubuntu nebo i Arch uz stvala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bezbožník! Upálit! Správně se začíná jedině na Commodoru 64!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo jestli má průměrný telefon s androidem v lepším případě pouze 1GB operační paměti a zda na něm OS jede z SD karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš brát průměrný telefon, vem si stejný, jako třeba to Pi-2 - 1GB a 1GHz čtyřjádro. Pak si třeba spusť browser a stránku, nebo zkus provádět podobné věci. Většinou bude Píčko fakt pomalejší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to bude. Ale taky na něm poběží plnotučný Xka plus plnotučný browser, ne ty parodie z Androidu. A k tomu hrst dalších démonů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu, to je zrovna ten balast co spůsobuje že je to tak pomalý. Je to obecný problém moderních OS že musí mít mezi uživatelským programem a hardvérem mohutnou vrstvu software (toho OS). Nedovedu si představit že by dnes programátor ošetřoval ciklické skenování klávesnice, přímý zápis do buferů a registrů periférií, vykreslování obrazu na display. Tohleto jsem v ranném mládí dělával (ZX Spectrum, IQ151, PMD). Takový přímý program byl ďábelsky rychlý, teda s přihlédnutím na frekvenci procesoru. Ale dnes bych to nechtěl dělat, radši si koupím stroj s 8 procesory na 1,4GHz za 1/4 ceny toho co stálo mého otce to moje Spektrum :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v podstatě je to jako závodní auto na dřevoplyn. Sice jsou tam části, které jsou plně konkurenční a nebrání v běžném používání, ale pokud vezmeme všechny potřebné komponenty (a musíme tam dát i ten zplyňovací generátor - tzn. například Xka nebo Firefox), tak to jako celek nemůže obstát.

Android je právě pokusem ty největší závaží osekat na rozumnou míru tak, aby to šlo používat. Možná jsou tam různé parodie, ale už to aspoň plní svůj účel a používají to miliardy lidí. Koneckonců na Pi můžeš taky nahradit Firefox třeba Dilem a odstraníš výkonostní problém, ale bude to použitelnější? Moc ne. Prostě ty problematické komponenty nemají rozumnou náhradu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém Firefoxu na RPi určitě není v tom, že musí běžet na RPi. Problém Firefoxu na RPi je v tom, že to není Servo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cim konkretne si myslis, ze se lisi Firefox na Linuxu od Firefoxu na Androidu? Ja tam moc rozdily, krome GUI nevidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Xka zrovna asi nebudou to nejlepší, co se na tom dá provozovat, ale to je asi tak jedna z mála věcí, kde bude Android napřed, a lepší grafická infrastruktura se jistě dá vytvořit i bez Androidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zběžně prohlídnul, tak ten Dart mi spíše připomíná C/C++, takže toho bych se nebál. V tom mikrokernelu by už z principu neměla být žádná hloupá pomalá a rozežraná mezivrstva, která všechno jen komplikuje a zdržuje. Takže by to ve výsledku mohlo být ultravýkonné i na úsporném hw typu glasses nebo IoT. Teda aspoň tak to chápu. Na 3GHz x-jádru by to takový smysl nemělo, když je výkonu habaděj. Obecně ten Dart vypadá nadějně, takové aktivitě fandím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to mysli vazne s mikrojadrem, tj. ze ovladace budou mimo jadro, tak bud rezignuji na to "vse ostatni v dartu" nebo budou muset prepisovat ovladace pro kazdy hardware - coz nevypada jako realne co se rozsireni tyce, a specialne ovladace graficke karty, no ... mozna to bude pro IoT a Escher tam pridali jen jako programatorske cviceni zamestnance.

Nebo to muze byt dlouhodoby projekt s tim, ze jeste nevi na co a kdy to pouziji ale chteji mit neco v zaloze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uz nyni je jasne ze je to dalsi slepa vetev. Google rado zarizne i prumerne uspesne projekty, takze je veliky risk pouzivat neco z jejich produkce (viz Glass a nektere sw sluzby). Kdyz nejsou schopni pomoct linuxu aby se rozsiril o veci ktere mu chybi, tak tvorba neceho "konkurencne-schopneho" je mimo jejich schopnosti. Proste se nudi a hledaji se.. holt jsou to jejich penize.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heh... četl jsem nějaké zmínky, že linux (jenom kernel) stál řádově tisíce člověko-roků vývoje...

Když si vezmu, jak vypiplané jsou v kernelu oblasti, jako process scheduling, zamykání při vícevláknovém provozu, alokace paměti, provoz blokových zařízení apod... a to se vývojáři Linuxu dost drželi Posixu, tzn. věděli kam jdou. Plus samozřejmě ta hora ovladačů pro všelijaký hardware. Plus celý user space.

Stavět něco úplně zgruntu na zelené louce, v dnešní době, v pár lidech, je nutně akademické cvičení :-( Ale jako nezlobil bych se, kdyby vznikl nějaký štíhlý open-source dedicated telefonní OS, bez spousty desktopového balastu ve zdrojácích... Z druhé strany existují maličké OS, odvozené od Linuxu i jiné... ale to je spíš pro lidi, kteří potřebují něčeho prakticky dosáhnout v konečném časovém horizontu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako je jasne, ze se nejen linuxem budou mohutne inspirovat, a to jak tim co se povedlo tak (predevsim) tim co se ukazalo jako blbe. Takze rekneme ze to srazi na pouhych ... pet set clovekoroku? Ovsem to je kernel, k tomu budou muset prepsat chrome a dalsi aplikace do dartu ... hmmm .... no, jak rikam, mozna s tim zacali ted proto, ze si uvedomuji jak dlouho bude trvat nez budou potrebovat vedet co s tim.

Dedicated OS je v dnesni dobe nesmysl a ztrata casu. OS musi byt napsany tak, aby byl pouzitelny vsude, to co je zapotrebi delat dedikovane je GUI (tady to zvoral Microsoft). A samozrejme aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec bych se toho nebál. Bývaly doby, kdy každý výrobce mobilů měl vlastní uzavřený OS tj. vlastní mikrojádro a fungovalo to. Na routerech a různých průmyslových krabičkách to tak je dodnes (i když velká část už dneska jede taky přes linux kernel).

Posix a Linux (a BSD) především vyšlapaly a vyšlapávají cestu různým novým architekturám a způsobům fungování v OS. Jiné kernely a projekty mimo Linux si z toho mohou vzít právě jen tu architekturu a principy a udělat to jednodušeji. Proto si myslím že, i s využitím Dartu, který řeší některé konstrukce jednodušeji/sofistikovaněji, je to reálný projekt. Zejména pro jednoduchá zařízení, třeba to IoT atd. A teď prosím minusy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.