Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Organické snímače od Fuji a Panasonicu nabídnou vysoký dynamický rozsah

Fujifilm Panasonic organic sensor 01
Fuji už produkty s fotosnímači postavenými na organické bázi nějaký čas nabízí, a tak by se současná novinka dala považovat za jejich druhou generací. Přináší však víc než jen malé evoluční vylepšení.

Marketingovou omáčku si odbudeme konstatováním, že Fujifilm dal k dispozici svůj organický materiál a Panasonic své výrobní nástroje a společně vyvinuli něco, co by jednotlivě na vlastní pěst nezvládli. V čem bude novinka lepší: Jde v podstatě o tři zásadní body, z nichž první dva vyplývají z použití fotoelektrické konverzní vrstvy vyrobené z organického substrátu:

  • zvýšená citlivost
  • zvýšený dynamický rozsah
  • zvládá lépe šikmo dopadající paprsky

Vezměme to postupně. Fujifilm uvádí citlivost o 20 % vyšší než u snímačů Panasonicu (klasických, postavených na křemíku). Na jednu stranu jde o příjemné zlepšení, na druhou stranu je právě citlivost tím prvkem, který byl vylepšen (při relativním srovnání oproti křemíkovým snímačům) nejméně.

Fujifilm Panasonic organic sensor 02

Dynamický rozsah 88 dB by v současnosti měl být vůbec tím nejvyšším, který je v branži fotosnímačů k dispozici. Praktickou výhodou vysokého dynamického rozsahu je (samozřejmě krom snížení rizika přepalů a černých stínů) i možnost snížení šumu pomocí přeexpozice a následné korekce při zpracování RAWu.

Fujifilm Panasonic organic sensor 01

Třetí výhoda nesouvisí s použitím organické konverzní vrstvy přímo, ale je důsledkem přeskupení struktury snímače, které bylo umožněno (i) díky organickému substrátu. Do jisté míry ji lze považovat za ekvivalent BSI. Tato vrstva je ve struktuře snímače uložena výše, nad vrstvou vodivých spojů, které jí tudíž „nestíní“, takže může být exponována v celé „ploše pixelu“.

Fujifilm Panasonic organic sensor 03

Snímač si v důsledku toho lépe poradí se šikmo dopadajícími paprsky - přesněji řečeno je tolerantnější k úhlu dopadajících paprsků o 20-30° (opět ve srovnání s klasickým křemíkovým snímačem). Větší tolerance v praxi umožňují větší volnost v optické konstrukci objektivů - především u bezzrcadlových aparátů.

Krom klasických digitálních fotoaparátů plánují obě firmy zahrnout novou generaci snímačů do bezpečnostních kamer, automobilových kamer a mobilních zařízení (zřejmě webkamerky pro mobily, tablety a podobně).

Diskuse ke článku Organické snímače od Fuji a Panasonicu nabídnou vysoký dynamický rozsah

Žádné komentáře.