Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujifilm GFX 50S koncem února

...světelnější „standardní ohnisko“ - tak 2,8 ako světelnější mi teda nepripadá. Ako chápem, že s takým čipom to bude mazať pozadie aj na vyššej clone. Ale svetelnejšie si predstavujem pod 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si to dělit skoro dvěma. Ale stejně mi to přijde nesmyslné, za ty prachy bych radši vzal tu novou Leicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Středoformát je středoformát. Ohniskové vzdálenosti jsou delší, a tedy i vstupní apertury při pevně daném clonovém čísle. f/2.8 na středoformátu může být docela hodně. (Je ovšem pravda, že tento "středoformát" je opravdu jen o maličko větší než kinofilm...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svetelnejsi nez F/2?

Pri tehle velikosti snimace by to byl objektiv jak krava a stal stejne jak auto.

Nezapomen ze je to stredoformat kde se pouziva i F/64 a F/128.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmyslny čísla. F128 nemám ani na Copal#3 u 500mm kruh vykreslujícího objektivu (ULF pokrývající). Navíc s rostoucím rozlišením je už hustota pixelů, i pro tenhle (ne o moc větší) snímač než kinofilmový, taková, že difrakce nastupuje odhadem někde od clon F16 nebo F22 (jen střílím od pasu, může to být o kousek jinak). Takže pak ani nemá smysl clonit moc víc, i kdyby to objektivy dovolovaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je 44 mm naplno využitých těmi 8256 px, tak to dělá v mikronech 44000/8256 = 5.33 mikrometrů na pixel. Co znamená už zmíněnou velikost pixelu srovnatelnou s 5D4, u které je to 5.36 mikrometru. 5D4 má DLA F8.6. Takže žádná F16 nebo F22, ale pěkně se u tohoto stroje už na F11 začne projevovat difrakce.

Zaclonit na(d) F32, bude to už pořádny blato, na ktery není potřeba tak (relativně) drahý (relativně) velký snímač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dvě korekce:
1) f/2 pro sf (regulérní sf, tedy svitek) existovaly, vybavuju si minimálně nějaký Planar pro Hasselblad s touto světelností.
2) f/64 (a více) je doménou vf, nikoli sf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím pro jakou skupinu fotografů jsou takovéto typy těl potřebné.
U filmu to bylo jasné - větší film, větší rozlišení - ale i tak dnešní snímače v tomto ohledu film dalece překonávají (teď si odmyslete speciální filmy).
Práce s hloubkou ostrosti je diskutabilní - pokud chci dosáhnou výrazný separační efekt, tak už i FF s objektivy pod F2.0 poskytují víc než dobré výsledky, takže středoformát už toho o moc víc nepřinese. Na druhé straně při clonách okolo 8 už dosahují FF rozumnou hloubku ostrosti. To u středoformátu vyžaduje clony skoro dvojnásobné - problém difrakce. A výběr objektivů je pro FF určitě lepší. Takže z pohledu investic a rozsahu praktického použití a dostupnosti vybavení mi FF zrcadlovky ve stejné cenové hladině nabídne víc (Nikon D5, Canon 5DS) . Netvrdím, že středoformát je úplně na nic, ale je přeci jen dost specifický a drahý.
Někdo namítne, že ale toto není zrcadlovka ale bez zrcadlovka - ale to je pro mě spíš další mínus (latence, přeci jen jiné světelné a barevné podání oproti skutečnosti) i když i tady platí, že jsou situace, kdy je to lepší než zrcadlo. Tak jako je lepší v zimě na horách na lyžích s sebou tahat jen mobil namísto FF zrcadlovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"latence, přeci jen jiné světelné a barevné podání oproti skutečnosti"

Něco mi asi ušlo. Jak může mít bezzrcadlovka jiné světelné a barevné podání, když i zrcadlovka při focení to zrcadlo odklopí? (Přitom i se zrcadlem nebo jinou reflexní plochou by se nemělo nic změnit, normální zrcadla jsou zřejmě pouze velmi lehounce nazelenalá.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V hledáčku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejeví se, že by i k něčemu takovému existoval technický důvod. Pokud jde o zobrazovací jednotky, ty se dají kalibrovat. (To ještě navíc pomíjím psychofyzikální vlivy, které nutně zanášejí rozdíly mezi vjemem v původním prostředí, orámovaným hledáčkem a výstavní expozicí a mohou přebít jakékoli nedostatky kalibrace.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále to nechápeš. Zkus se trochu zamyslet než něco napíšeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zamyšlení nepomůže, pokud jeho objektem je váš téměř nic neříkající komentář. Pokud se vyjádříte srozumitelněji, bude pro mě zamyšlení jistě jednodušší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hľadiska difrakcie sú tieto stredoformátové senzory porovnateľné s 30 MPix 35 mm formátom (ako 5D mk. IV) alebo 14 MPix APS-C. Takže je jasné, pre koho je to určené. Kto chce z tohto väčšie rozlíšenie, potrebuje väčší snímač. Crop factor je tu 0,8 a teda ak je niekto potrebuje clonu f11 na FF, tu bude potrebovať f14. Aký veľký vplyv to bude mať na výsledok s použitím konkrétnych objektívov, spracovania a pre dané zobrazenie je už pomerne subjektívna záležitosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po technické stránce víceméně souhlas, ale právě proto nevidím opravdu vážný důvod investovat nemalé peníze do něčeho, co je technicky porovnatelné s FF, přitom u FF mám větší výběr skel.Navíc v podstatě opravdu dobrou zrcadlovku koupím už za polovic.
Ale své zákazníky si to asi najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.