Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor (letecky): Fujitsu-Siemens Scaleoview L19-2W

Minulý týden jsem trochu narazil - manželčinému synovci "shořela" (doslova - čmoudíky, smrad) LG monitorotelevize. Když jsem to kuchnul, zjistil jsem, že shořely dva keramické kondíky 5pF/6kV paralelně na výstupu VN trafa podsvícení.

A teď problém: kde tyhle modrý svíně sehnat? :-) Zkoušel jsem to poctivě, ale bezúspěšně. Tak jsem to zkusil bez nich (oba byly zuhelnatělé a šlusovaly výstup) a monitor (kupodivu) funguje. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to normální keramiky, mají je celkem všude…na výstupu bývá kolem 600 V, takže by měly stačit i na 2 kV (a případně víc).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Při zapnutí, než se v zářivkách zažehne výboj, tam mohou být větší napěťové špičky vzniklé LC rezonancí ještě nezatíženého trafa. Takže bych se přikláněl k vyššímu napětí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Otázka o jak moc větší, 2 kV nabízejí rezervu asi 200 % plus kondenzátory krátkodobě zvládnou větší špičky. U elektrolytů je to kolem 25 % udávaného nominálního napětí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U přechodových LC jevů je to vždycky divočina, i když lze předpokládat, že pro ochranu spínacích tranzistorů na primáru budou omezeny. Ale už jsem si kdysi něčím podobným odpálil vstup měřáku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, teď jsem hledal něco o těch keramikách a zrovna narazil na práci upozorňující na odpalování DC-DC měničů v zařízeních napájených nízkonapěťovými adaptéry (notebooky, routery atd).

Výrobci že začali v nějaké době na vstup těch měničů osazovat keramiky místo tantalů. S ohledem na jejich charakteristiky že se pak při zapojení zdroje pod napětím kabel mezi zdrojem a tím zařízením chová jako velká indukčnost a na kondenzátoru naindukuje klidně dvojnásobek nominálu…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja vim ze by to byla docela otrava, ale bylo by mozny pro nas vetsi laiky, kteri spis rozumime softwaru ale nebranime se se necemu novemu z hardwaru priucit, tak vyznacit na fotce ty vymenovane kondiky. dela mi problem rozeznat o kterych kondenzatorech se autor zrovna bavi. urcite tu nejsem sam takovy, ktery by toto vysoce ocenil

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ta fotka desky je před výměnou, je tam velmi dobře vidět "vyfičené" kondíky. V podstatě jsou to všechny vpravo plus ten nahoře (a mám pocit, že ještě něco vlevo dole).

Jak to poznat? Jednoduše, podle "čepičky". Mrtvý kond má v 99% případů čepičku "vydutou", což je na fotce velmi dobře vidět, naopak "zdravý" kond má čepičku jakoby vpadlou a je na něm velmi dobře vidět naseklý kříž (ten se tam dává právě kvůli případnému umrtvení kondu aby výbuch/únik elytu byl směrován jedním směrem.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak ne. Zrovna ten jediný malý kond vlevo (kousek pod cívkou, to velké žluté), kromě velkého elytu přidělaného "naplocho" vypadá zdravě (je na něm vidět naseknutí). Zbytek vpravo je mrtvola (všechno), i ten osamocený nahoře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

beru to jako potvrzeni meho prspevku. i pro tebe to nebyla 100% saozrejmost. a to se v tom asi vyznas vic nez ja

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Behemote, prosim, mohl bys mi takhle z rychliku poradit?

Mam zdroj od Coolermastera 700W, kdyz ho zapnu v PC tim tlacitkem na zdroji, tak mi to vyhodi pojistky, vypnu ho, zapnu pojistky, zapnu a je to OK. Kdyz ho necham dele vypnuty, tak druhy den je to znova to same. Ze by to bylo pojistkama vylucuju, mam tam mnohem narocnejsi veci na odber a i jine PC se stejne silnymi zdroji.
Zdroj jsem jeste neotviral, ale takhle od oka, co by to v tom zdroji mohlo byt?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hádám myšleny jističe…no, tváří se to, jako kdyby tam nebyl termistor. Při nabíjení vstupního kondenzátoru je špička velká, jakmile se už částečně nabije (než zareaguje jistič), tak pak se už tak velká nekoná a následně se to zapne v pořádku, bez shození jističe.

Schválně bych to zkusil v provozu spínačem odstavit (tím, že je v provozu, je z toho odběr a kondenzátor se úplně vybije) a zase zapnout, mělo by to jistič vyhodit…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za odpoved i k memu off topic prispevku, asi mi to chvili bude trvat, ale mrknu na to a jestli na neco prijdu, tak zase do nejakeho tveho clanku k diskuzi napisu, moc dik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.