Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Full-frame od Pentaxu bude příjemně malý

Nejake zpravy o AF modulu? Pentax by mel zahodit cely Safox a koupit licencni na AF modul od Nikonu, protoze to je tak 25 let vyvoje pred Safoxem ktery se od roku 1990 zase tak moc nezmenil.

Ono by to tak nevadilo, kdyby to fungovalo spravne - ale chybne ostreni za umeleho osvetelni bylo omluvitelne na zacatku devadesatych let, ale Pentaxu vydrzelo dodneska - kdyz zapnu live view, tak fazove ostreni prece nemuze udelat pul metru rozdil zaostrene vzdalenosti proti ostreni na kontrast pomoci snimace...... u setaku 18-55 to pozna malokdo, u 50mm nebo dokonce 100mm pevneho skla je to prusvih.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

božínku už zas ty tvoje antipentax kydy?
za umělého osvětlení chybně ostřil leda model K-r (vyzkoušeno nedávno na vlastní kůži s pevným objektivem 35/2,4). modernější těla už tuhle chybu NEMAJÍ, staré tělo K10D taky ne. zkus si do toho svého kolovrátku nahrát novější informace. sám jsi průšvih a na druhé to svádíš.

např. AF modul u K-5 II podává při nízké úrovni osvětlení lepší výsledky než srovnatelný Nikon 7xxx.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ááá, mínusáři jedou. argumenty by nebyly?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Musím jenom souhlasit. Měl jsem K-r a nyní mám už nějakou dobu K-5 II. U K-r opravdu ostření nebyla žádná výhra. Hlavně kvůli DA* 55/1.4 jsem pořizoval K-5 II.
Petr22 nikdy v ruce žádný Pentax neměl a jenom šíří hlouposti. Divím se, že mu nedochází, že se tím jenom ztrapňuje...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit. Vlastnil jsem Nikon D7000 jehož AF modul (Multi-CAM 4800DX) se chová naprosto tragicky. Se světelnými objektivy nebylo možné za umělého osvětlení přesně za ostřit. Pod žárovkovým (teplým) světlem jsem měl konzistentní backfocus, naopak při osvětlení studeným světlem (LED) fronfocus. Nepoužitelný foťák. A není to jenom můj případ, na netu jsou na toto téma vedeny sáhodlouhé diskuze. S K-5 II jsem podobné problémy nezaznamenal. Funguje bezvadně. Nutno podotknout, že od té doby se Nikon hodně polepšil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja porad premitam, jestli full frame jo, nebo ne... Hraju a fotim v posledni dobe hodne tenis, se spravnou technikou s micro 4/3 + sigma 60mm f2.8DN se daji udelat docela dobre tennis fotky, ale chtel bych mensi hloubku ostrosti. Nechci zase do toho porad valit prachy, protoze me to nezivi, ale sem tam premitam nad 5D MK1, ktery stoji na mpbphotographic.co.uk kolem £300. K tomu bych koupil Tamron 70-300 VC USD, ktery ma velice dobry pomer cena uzitna hodnota. Vim, ze MK1 neni nejlepsi masina na sport s 3 FPS a starsim AF systemem, ale kdyz to trefim s G6 a podobne...

Par ukazek tennis fotek se sigmou + panasonic g6 a olympem E-PL6 (prejmenovanym v exifu na E-PL5 aby DX Optics Pro nacetl rawy) -

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/TennisSamplesMicro43S...

Pak bych mozna chtel i fullframe na nejake portrety, ale dneska jsem jsem si udelal par selfies, protoze novy fotak a seznamka ;-) a jsem s vysledkem docela spokojeny. OM-D M10 MK1 + v zrcadle Canon FD 50mm wide open na 1.4 a Sigma 60mm DN wide open ostatni. Nechal jsem fotaku se sigmou automatickou detekci ostreni na blizsi oko a technicka kvalita je myslim hodne dobra, vubec jsem to v postprocesingu nedoostroval, jen jsem sem tam vytahnul stiny kdyz se mi podarily 'mrtve oci'

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/SelfiesOMDM10MK1Canon...

Takze fullframe nebo nefullframe... tot otazka. Nebo mozna Olymp 75mm F1.8? ;-) Kazdopadne ta vaha a velikost micro 4/3... to je hodne velky argument.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já se omlouvám, zcela upřímě, fotografii v podstatě nerozumím, ale co je na zveřejněných fotkách tak super či tak špatného? Mě přijdou "asi ok". Můžete mě odkázat na článek(ky), který(é) by mi ukázal(y), že ty fotky jsou opravdu ok, nebo ne?

Já fakt nevím co je špatně/dobře. Přijde mi, že hromada lidí dokáže rozpoznat kvalitu fotografie zcela bez probémů, já ne. Já maximálně rozumím tech. (resp. fyzikálním) parametrům a některé fotky se mi líbí víc a jiné míň.

Na druhou stranu, když se začneme bavit o zvuku, asi to bude mě bližší a budu schopen snad i poradit.

Možná jsem si odpověděl sám a každý má oko (ucho) fixované jinak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne :-) Slo mi trosku o technicke demo... Casto se argumentuje ze fotak bez PDAF (phase detect AF) neni vhodny na rychle se pohybujici objekty, coz je samozrejmne pravda nicmene i s CDAF (contrast detect) a vhodnou fotografickou technikou to jde a neni to moc tezke, aspon u tenisu :-)

No a pak nekteri chteji FF (a vetsi formaty) kvuli vetsi kontrole nad hloubkou ostrosti, moznosti dosazeni daleko mensi hloubky ostrosti a lepsimu vykonu pri horsich svetelnych podminkach, nicmene, clovek na FF musi u nekterych fotek vice clonit aby mel to co foti ostre tak jak chce a tim padem muze defakto i ztratit vyhodu v horsich svetelnych podminkach oproti mensim senzorum..

U olympusu se mi strasne libi ta funkce detekce blizsiho oka a automatickeho ostreni na to oko. Micro 4/3 fotaky maji luxusni vychytavky. Olympus ma jeden z nejlepsich bracketingu pro HDR, obrovskou kustomizovatelnost nastaveni a spostu dalsich vychytavek, jen bych chtel vice prime objektivu f1.8 100mm a delsi na sport.

Ja jsem mel za posledni rok a pul 9 mirrorless fotaku z toho 8 micro 4/3 (Panasonic G6, GF6, GF1 a Olympus e-pm2 x2, e-pl6, e-p5 a om-d m10). Ja to vzdycky otestuji, potom par daruji rodine (2x e-pm2 a gf1) a zbytek prodam (G6, GF6, P5, PL6, NEX 3). Nejlepsi na video byl panasonic G6, nejlepsi na fotky olympus OM-D M10 mk1, ktery ted pujde s cenou hodne dolu a je to paradni stroj pro nekoho kdo chce vymenne objektivy a neco lepsiho nez kompakt. M10 s dvema kolecky na pohodlny manualni rezim s moznosti auto iso. Moznost auto ISO v manualnim rezimu na nekterych fotacich je strasna vychytavka k dokonalosti dotazena v Sony A sedmickach kdy nejen ze jde v manual rezimu zapnout auto iso takze fotici nastavuje jen cas a clonu a fotak zmeri a dopocita spravnost expozice vyberem citlivosti, ale u A sedmicek jeste funguje k tomu vsemu i kompenzace expozice, ktera defakto meni hodnotu citlivosti (iso). Ostatni starsi micro 4/3 jako GF1 jsou fakt za hubicku, pod 2000kc telo a se zakladnim setakem + jednim vintage objektivem na portrety je to levne a zabavne kombo s velice kvalitnim vystupem oproti kompaktum a mobilu; mensim senzorum bez moznosti zmeny objektivu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím ti, taky občas přemítám, spíš poslintávám nad FF a některými FF objektivy, ale odrazují mě v zásadě dvě věci:
- jak jsi zmínil, jsou to výrazně větší rozměry a váha těla a objektivů
- nutnost precizněji ostřit
Právě druhý bod asi často převažuje, když se vrátím z nějaké akce. Fotky jsou technicky velmi dobré, ale sem tam se stane, že třeba zaostřím na vzdálenější oko, a tehdy si říkám: "Vidíš, vole, na FF bys tu fotku musel vyhodit." :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když uvážíme, že Pentax cpe hranoly se 100% pokrytím i do základních modelů, tak bych se hledáčku u FF vůbec nebál. já budu optimista :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj, mě to od pohledu připadá jako "hranol jako kráva" (tedy pokud se tam neukrývá umně schovaný obří blesk), takže třeba dojde i na hodně luxusní zvětšení (ně těch umrlejch 0,7něco jako u jiných)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

necháme se překvapit a budeme doufat, že Pentax zas ukáže, že tu přidanou hodnotu umí nabídnout

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je nějaká představa, v jaké cenové hladině se bude to tělo pohybovat? Zatím stříkám testosteron nad datasheetem kurvadrahé A7RII a počítám, že se mi to hned tak neomrzí :-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Začni chodit do spermobanky, třeba si našetříš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to je fakt, za dobu co onanuju nad těma specifikacema, to už bych měl na 2 ty Sonky :-D :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není nic horšího, než ta neustálá honba za miniaturizací. Tedy alespoň ve fotografické oblasti.
Kdyby lidé chodili s velkoformátem pověšeným přes rameno, nebyl by internet plný toho, čeho plný je...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

plný porna?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plný výcvaků podřadných kvalit i obsahu.
Na pornu nic špatného neshledávám, tedy snad kromě slečen, které je točí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no je fakt, že dneska má zrcadlovku každý, kdo na ni má prachy... viz megapixel a tamní galerie plná adorovaných cvaků beze světla a kompozice :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo má prachy??? Toto jsou prachy!?: http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/nikon-d3200/

Toto je "jen" kompakt, ale stojí i mnohem víc! než mnohá zrcadlovak ;-) : http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/sony-cyber-shot-dsc-rx10-ii/

Tedy tvému (levicovému?...) tvrzení jaksi nerozumím??? :-( Zrcadlovku, dle mě, má prostě te, kdo ji chce! A prachy se nemají..., prachy se vydělávají!!! ;-) (pravicové tvrzení ;-) )

(objektivy jsou v bazarech od 1000,-kč)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nepochopils... jde o to, že dneska stačí sáhnout do peněženky a jít koupit. všechno je na dosah ruky, žádné čekání na nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu musí ještě Pentax vymyslet stroj času a dát to do prodeje v roce 2005-8, pak si to určitě koupím (koupil jsem si). Je to leda pro nějakého nostalgika, který má plno FF Pentax objektivů a na film už fotit nechce nebo nemůže.

Zkusil jsem si tu poslední Sony sedmičku, a výsledek - prodávám veškeré Canon EF objektivy a těla. Zrcadlovka je už překonaný koncept. Čekal jsem to až za pár let, ale je to už tady. Do pár let to zasáhne celý trh.

Nemohu přijít na vůbec nic, v čem by mě zrcadlovka vyhověla více. Ale na spoustu věcí proti zrcadlovce, to je nabíledni.

Možná si ještě koupím nějaké staré kinofilmové tělo-dělo a pár objektivů, třeba Nikon FM2/3 (kdysi jsem to už měl). Na něco je film nenahraditelný, například pro ten pocit z fotografování a očekávání, co se z toho vyklube.

I temnou komoru jsem pečlivě zabalil a uložil, protože už mnoho let je pozitivní proces lepší dělat přes skener a počítač, jen to není takové potěšení a řemeslo.

No co se dá dělat, sbohem, zrcadlovky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě hned jedna dost důležitá věc - EVF se nikdy koukání přímo přes sklo nevyrovná...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

téměř!!! Vyrovná! A hlavně - vidím 100% obrazu a ultrahlavně!!!: vidím i jak dopadne i expozice! Přepaly! Barevné ujetí!

Večer pak sice se šumem za velké tmy, ale vidím!, kdy u zrcadla už vidím jen tmu... Neb to u zrcadlovky není zcela průhled , jak dalokohledem, ale jen pozorování nepřímého! obrazu - jen odrazu od stínítka! Ano vidím jen stínítko! Obraz není tak dynamický jako sama realita a zde právě OLED EVF exceluje a velmi se realitě realistickým zobrazením i dynamiky světla, přibližuje!

Např. Slunce opravdu oslňuje! :-) Noční obloha je tma tmoucí s ostrými drobnými hvězdami :-) To samo na jen LCD EVF neuvidíte a oslní vás podsvětlení - takové to mlíko okolo, jako když pozorujete noční oblohu ve městech s mnoha pouličními lampami a tedy velkou intenzitou okolního rozptýlenýho světla :-(

U točení videa v hledáku DSLR vidím taktéž nutně jen tmu, přesněji nevidím nic!!!... A je teho víc - limit sekvečního focení pro hmotnost zrcátka... A mohl bych pokračovat donekonečna. OVF už nikdy víc!... :-( Jedině OLED! :-)

Točení videa na DSLR i s optickým nástavcem na LCD... s jen 1Mpx je to hnus hrubej a mlíko - porovnával jsem to s jedním profikameramanem najmutým na akci s mojí levnou SLT (A65) , byl nadšen a uznal, že OLED EVF je pecka a že pořídí taky něco takovýho ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

i prd velebnosti. u Pentaxů má hledáček většinou 100% pokrytí i u základních modelů K-30/50/S1/S2)
expozici a přepaly už zkušený fotograf odhadne i bez berliček ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

**Nemohu přijít na vůbec nic, v čem by mě zrcadlovka vyhověla více. Ale na spoustu věcí proti zrcadlovce, to je nabíledni.**
tak se rozepiš :) co je proti DSLR

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nenasel nic krome steny, co by bylo lepsi nez D810 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě nepřijde - čili subjektivně, D810 až tak dobrej - rozmydlená tráva a hnusně do žluta :-( :
http://www.nikon-asia.com/tmp/Asia/4016499630/3857477713/365508689/30153...

Dle mě ani Canony neumí sytou zelenou :-(

I "blbá" a mnohem levnější a s méně Mpx, Sony A77 kreslí, dle mě, lépe jak na detail tak barevně:
http://cdn0.mos.techradar.futurecdn.net/art/cameras/Sony/A77%20II/Sample...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, Nikon prostě af přisvětlovací diodou spálil a vysušil tu nebohou trávu 8-))) nebo cos jako myslel? Neřeknu, kdyby to byly 2 stejný fotky a maximum, co jde z rawů vytáhnout, ale takhle mícháš třešně s holubicema...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nepisu ze je to objektivni srovnani ksakru, ale muj subjektivni!!! dojem a ne i to jen u teto fotky ale pozoruji to u vetsiny i jinych!

Jo a sucha trava je jinak hneda az rezava! Tady ta ale neni sucha ani nahodou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Moje sucha trava je vyblite dozluta az hneda, tohle taky splnuje definici suche travy. A vubec, buhvi jak to bylo upravene a jak mame kalibrovane monitory, kdyz uz naprosto netusime, jak to bylo doopravdy nazivo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo souhlas, mám také zkalibrován můj UHD IPS!!! monitor subjektivně testovacími obrazci. Ale zelenou umí! A i sytou!!! :-)

Toto je srovnatelnější objektivněji:

A77: http://www.kamera-lehti.fi/wp-content/uploads/2014/08/DSC07308.jpg

D810: http://www.kamera-lehti.fi/wp-content/uploads/2014/09/ISO100.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentax je mrtva firma,ted trochu tlaci crop stredoformatu, FF kdo vi, ale obavam se, ze uz jej kazdy ma, mozna ze kdyz bude dobra cena ziska nove zakazniky, jinak nema co nabidnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.