Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Funai jako poslední končí s výrobou VHS rekordérů

Ano, mělo to svoje kouzlo. A dnes v době Blu-ray a rychlého internetu nemůžeme pochopit jak se dalo dívat na tak rozmazaný obraz a pořád na něco čekat....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no s křížkem po funuse přišel grundig, který uvedl kazetky, které měli krásný obraz, žádné proužky při přehrávání a přetáčení, žádné vady v obrazu. Trh byl ale nasycen a už se to neujalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádné proužky při přehrávání a přetáčení jde udělat u čehokoliv - říká se tomu dynamický tracking. Ale je to drahé, takže to uměly jen nejvyšší modely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z jakého důvodu vůbec ty proužky vznikaly?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při přehrávání sníženou nebo zvýšenou rychlostí se stalo, že hlava přeskakovala ze stopy na stopu. Co stopa, to jeden půlsnímek. Protože bubínek se musel točit pořád stejně rychle (25 nebo 30 Hz), ale páska jela jinou rychlostí -> jiný sklon dráhy hlav -> přeskakování. Občas se to stalo i při přehrávání běžnou rychlostí, když rychlost pásku kolísala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve ten jednomuzny dabing. To uz by dnes taky neproslo a jak jsme to hltali. Jo nostalgie je hezka, ale jsem rad za pokrok.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proslo. Vetsina polskych filmu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, já jsem Helmut opravař praček. Tak kde ji máte? Právě jsem se osprchovala.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

to sú spomienky - blbý obraz, logo SAT1/Pro7/RTL v rohu, nemecká zvuková stopu, do toho dabing s maďarským prízvukom a každú chvíľu blikne WERBUNG, zašumí to a film pokračuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a akční scény prostříhané, protože Němci mají v TV povinnou cenzuru násilí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aj v case VHS a pred VHS tu boli lepsie a kvalitnejsie formaty ako Video2000 ci Betamax, len zial format VHS (aj ked kvalitaivne najhorsi) to lepsie zvladol obchodne/marketingovo ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice se to tak traduje, ale skutečný rozdíl v kvalitě mezi všemi domácími systémy byl minimální. Ani nemohl být jiný, když všechny používaly +- ten samý způsob zpracování signálu. Lišily se spíš doplňkové funkce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, že za úspěchem VHS stojí porno průmysl, který mohl svoji produkci vydávat jen na VHS.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to spíš byla otázka jejich volby, ne nějakého donucení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Volba byla jednoduchá - VHS bez poplatků byla levnější. Sony Betu jako již vícekrát zabila licenční politikou. Video2000 přišlo pozdě a taky bylo drahé.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A může bejt nakrásně trvanlivost záznamu na VHS jakkoli dlouhá, ale když nebude čím to přehrát - tak jaká byla ;).
To abych pomálu začal dělat muzeum VHS rekordrérů, nebo aspoň přehrávačů. Třeba z toho v případě nouze bude aspoň jeden chodit :).

Dodneška mám doma legendární Tesla-Philips rekordér, co uměl nahrávat i kódovaný kazety - bral to i s tím kódováním, takže dělal zakódovaný kazety. Chce jen jediné: rozebrat, nahradit dávno ztuhlou vazelínu něčím jiným a zase složit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Čím přehráváš voskované válečky. Máš Edisonův Fonograf? :-)

V jisté době byly moje základní požadavky na magnetofon zhruba - musí mít obyčejným (i křížovým) šroubovákem nastavitelnou kolmost hlavy, musí mít přepínatelnou polaritu signálu, počítadlo, rychlé přetáčení s příposlechem, rychlá dvířka a nesmí mít ekvalizér. Jako jo, věděl jsem, že jsou i tací, co mají na kazetách hudbu ... no, ale na to nebyl čas, ani volné kazety.

VHS prošuměly tiše kolem. Must have ... ti druzí, ne já.

Ad mazivo - http://www.gme.cz/mazaci-pripravek-g-1-3-25ml-p749-073 ... na kazeťák bylo ideální.

Si dělám srandu s Edisonem a ono se to pořád dá ještě koupit, hmm http://www.musicboxesandphonographs.com/cylinders.htm a dokonce existuje nahrávací společnost http://www.vulcanrecords.com/ ... ne, už nemám strach, že VHS zmizí v dohledné době.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně nemám ty válečky :)

Za tip na mazivo dík, bude se hodit.

Další čelendž, co tu na mě už dlouho čeká, je SC-1810 s vadnou mechanikou. Sice takovej jako průměr, ale až se budu hodně nudit ... ;)

Horší je to s Philips D6920MK2 - rozpadlo se jedno důležitý kolečko s šikmýma zubama (ovládá celou mechaniku), ale kazeťák to byl prímovej, celkem kvalitní zvouček to generovalo. Ještě dneska docela ceněnej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na rozpadly ozubeny kolecka; 3D scan a 3D tiskarna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně ještě VHS chodí a už jsem byl několikrát žádán o přepis na DVD. Avex je sice na Macrovision fajn, ale jsou videa s lepší kvalitou obrazu. Přecijen vývoj šel dál a tohle byl už v době instalace linky u nás výběhový typ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zakódovaný kazety ? Myslíš to blikanie ktoré sa prejavovalo na nekvalitných videách ? Doma sme mali AVEX a neskôr SVHS Panasonic, tam to šlo nahrať bez problémov. Je zaujímavé že Macrovision vlastne porušoval TV normu tým že degradoval synchropulzy a nikoho to netrápilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazda ochrana porusuje normu. Aj tie cd, kde audio cd sa v pc dalo prehrat len s tym ich prehravacom, a nie klasicky audio prehravacom. Problemy boli aj na audio sustavach, kde chranene cd-cka bol problem nacitat, hlavne na kvalitnych aparaturach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sikma stopa mala sirku pasma tusim 2-3MHz. Kamarat raz uvazoval, ake by to bolo nahravat na sikmu stopu zvuk. Kvalitou by to predcilo CD niekolkokrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se vyráběl adaptér, který zvuk digitalizoval a ten pak převedl do videosignálu pro VHS. Ale jen v CD kvalitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Videomagnetofony s tzv. H-Fi zvukem společně s obrazem nahrávaly do obrazových stop dalším párem hlav i (analogový) zvuk a to byl velmi kvalitní záznam. Jen když jste nahraný záznam přehrávali na jiném stroji - ponejvíc jiného výrobce - projevoval se rozdíl v době přepínání signálu z hlav a zvuk "bručel".

Zmíněný Grundigův systém Video 2000 počítal s možností digitálního záznamu zvuku.

A/D převodníky se schopností generovat pseudovideosignál vyrábělo Sony kolem r. 1988 a o "pár" let dřív Nippon Columbia (Denon) pro profesionální záznam zvuku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Hi-Fi videa, která byla v poslední době hodně běžná, to jela do šikmých stop a zvuk byl úplně v pohodě. V rámci zpětné kompatibility se zvuk tuším nahrával i do podélných.

A co se digitálu týče... tak jen pro zajímavost, co nás lehce minulo: https://en.wikipedia.org/wiki/D-VHS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do podélné. :-) Jednotné číslo. Byla (nebo je) to monostopa s nic moc frekvenčním rozsahem, tuším 10 kH, kvůli pomalému posuvu pásky.

Stereozvuk ze šikmých stop plně vyhovoval pojmu HiFi, velmi kvalitní s rozsahem do 20 dB a na analog skvělým odstupem signál šum 70 dB, modulovaný a zapisovaný pod obrazovou stopu separátními hlavami. Většinou nechyboval, jen když byla nějaká opravdu divně nahraná "cizí" kazeta, kde se nechtěl chytit tracking, tak občas stopa vypadla, nebo to chrčelo, ale spíše nějaké unaveniny z půjčovny tím trpěly. Obecně to bylo hodně spolehlivé.

Já jsem pak kvůli sřihu ujížděl na S-VHS a ta měla dost slušnou obrazovou kvalitu, barvonosná tedy zůstala stále dost omezená, ale jasová složka měla až 5 MHz, takže dost solidní pro CRT TV. Ještě zajímavější byl rekordér JVC co uměl S-VHS ET, kdy si proměřil schopnosti kazety a nahrával S-VHS na obyč VHS kazetu. To byla bomba. Obyč VHS to nepřehrála S-VHS jakýkoliv. Kde jsou ty doby, kdy to stačilo.

Po D-VHS jsem závistivě šilhal, ale při šílené cené jsem to .... naštěstí ... nikdy nekoupil. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"kvůli pomalému posuvu pásky"
Rychlost posuvu pasky byl stejny jako u audiokazet tedy 4,76 cm/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem si teď vzpoměl na ten díl Cowboye Bebopa, jak hledali zařízení pro přehrání betamax kazety. Budoucnost ze Sci-Fi seriálů z devadesátých let už je tady, jenom mi chybí ta fešná raketo-stíhačka. :-) Musím to zkouknout znovu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si to zopáknul minulý měsíc a taky jsem si při článku vzpomněl zrovna na tu scénu. :)
Jó, animované seriály devadesátek za něco stály. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VHS dlouhodobě nevydrží, protože stejně jako audio kazety jsou to kilometry pásku namotaného na sebe. Po letech se vám klidně stane, že se to pomalu v přehrávači ani neroztočí. O fyzickém opotřebení z častého přehrávání nemluvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám kazetu co jsem nahrával ve svých deseti a občas si ji pustím i dnes... člověk se pak hnedka vrátí do reality jaký vymoženosti ta dnešní mládež má!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked vidim zbierku klasickych kaziet s hudbou, skoro vsetky su skrutene a nepouzitelne.
A to boli kvalitne znacky - aspon si to vtedy kazdy myslel. VHS zrejme dopadnu podobne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, kde jste to skladoval? Mně staré kazety jak klasické, tak video kupodivu fungují. Nemám problém ani s pásky z konce 60. let :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pásky jsou vzhledem ke způsobu i hustotě záznamu mnohem spolehlivější než třeba harddisky nebo paměťové karty, o hnijících CD/DVD médiích nemluvě. Podmínkou je používat pro přehrávání kvalitní stroje, které neničí médium (tzn. nemají v páskové dráze nějaké překážky a hlavy jsou seřízené nebo se seřizují samy (ATC nebo jak se to jmenuje)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají hnít DVD, tak pásky budou zrovna tak a ještě víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tim celkem nesouhlasim, mám doma pár vypalovaných DVD nebo CD, které už po pěti letech nejdou přečíst, zatímco např. audio pásky (kotouče) z 60. let rodičů jdou stále v pohodě přehrát. Na některých se sice projevil efekt překopírování zvuku na pozadí ze spodní vrstvy díky dlouhodobému uložení bez přetočení, ale stále jsou relativně perfektní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to srovnatelné principy.

DVD používá organické barvivo (se záznamem) a kovové zrcadlo, obvykle hliník, jen u dražších lepší materiály. Odrazivá vrstva oxiduje, organická vrstva degraduje, stárne a z principu je citlivá na světlo, takže na světle dříve či později odejde. Plastový kotouček vydží asi vše.

Páska je plastová a plast vydží opravdu hodně dlouho, kovy v záznamové vrstvě asi také oxidují, ale vzhkedem k tomu, že u pásku nejde o "lesklost" anóbrž o magnetismus je to jedno. Jedině že by nebylo dobré pojivo a vydrolovala se, ale to bude spíše problém nekvalitních výrobků. Spíše se poškodí mechanika kazety než právě pásek.

Remastery starších nahrávek (a zvukových stop filmů) se dělají pochopitelně z originálních pásek a ty mohou být už hodně staré.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetlite to Rusom. Tí od 90. rokov používali videokazety ako harddisky. Je to technológia, ktorá nás úplne obišla a náhodou som to videl ako zaujímavosť na FOSDEMe pred pár rokmi. https://en.wikipedia.org/wiki/ArVid

Rusák predvádzal kazety, ktoré nahral pred 20 rokmi; spoľahlivo mu fungujú dodnes. Rýchlosť čítania a zápisu ako CD, kapacita bez kompresie 2GB (3h kazeta). Neskoršie verzie aj s jemnou kompresiou mali až 6GB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako jak že "nás obišla" ? Kazetopáskové mechaniky (LTO) atd. jsou v celém světě v datacentrech nebo větších podnicích naprosto běžné. Ano tady to vaše řešení z rusáckých něrušímných plání je možná specialita v tom, že se používaly pásky původně určené pro VHS, ale technicky je to totéž. A díky masové produkci videokazet byly určitě lacinější než LTO zálohovací kazety a mohli to tímpadem používat i běžní lidi.

To že se zálohování dat na videokazety obecně nerozšířilo jinde bude asi jednak lobby výrobců, kteří by přišli o zisky z drahých řešení (tj. např. blokování prodejů neschválených přístrojů pro region CE a hlavně nepodpora takových řešení) a zadruhé lepší dostupností harddisků - běžnému uživateli by to nestálo za větší komplikace při používání páskových úložišť. Toť můj názor, jestli má někdo lepší vysvětlení, rád si ho poslechnu.

Jo a dodám ještě to, že například já jsem na VHS pásky zálohoval digitálně muziku z CD, od určitého roku to vyšší modely videorekordérů s PCM zvukovými stopami běžně umožňovaly (režim LP HIFI AUDIO). Sice to už byla labutí píseň, protože hardisky měly už dost velkou kapacitu, ale byl to aspoň efektivní způsob jak videokazety, které byly tehdá extrémně levné, protože se vyprodávaly, využít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo užitečné vytvořit seznam kvalitních videorekorderů s opravdu funkčním TBC (a ideálně zvládající i SVHS LP). Takové kousky mají vzhledem k dobrým schopnostem zpracovat v podstatě jakýkoli zdroj (včetně mini kazet z různých typů kamer) a vylepšit výstupní signál pro následnou archivaci, celkem slušnou perspektivu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je logika ty vole... vypíchnuté oči taky odpouštějí, takže prodej rekorder a kup si pohrabáč s krbem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.