Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GBAA a Anti-Aliasing v roce 2011

"mimozemský přístup"? ale no tak, i google translator to zvládne lépe :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že to Google translátor zvládne lépe. Ber to tak, že překladání je autoraská činnost a poskytuje překladateli jistý prostor pro tvůrčí přístup :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o to se nepřu, ale je řada frází a termínů, které mají do češtiny ustálené překlady. prostor pro tvůrčí přístup je vždy a všude, ale občas z toho může vzniknou i nesmysl plnynoucí z více významů daného slova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čistě z informačního hlediska je tento článek jistě zajímavým náhledem do problematiky antialiasingu, ale na druhou stranu je celkový podtón trochu nepříjemný. Asi se mnou bude mnoho lidí nesouhlasit, ale autor článku mi zde přijde dost nespravedlivý a snad i arogantní. Už je ty výrazy, jako: "nekompetentnost a ignorance vývojářů" a jiné, jsou trochu silná káva. Skoro to zní, jako by antialiasing bylo něco životně důležitého a jeho absence byla důvodem pro odsouzení hry, vývojářů a pro poplivání jejich žebříčku hodnot, pohledu na svět, víry a jejich života vůbec. Hry se dají programovat s použitím mnoha různých postupů a algoritmů a když se prostě nějaký vývojář z určitých důvodů rozhodne na antialiasing kašlat, je to jeho věc. Výrobce HW nikdo nenutí se s tím zatěžovat. Oni to dělají z vlastní vůle. Naopak by bylo divné, kdyby se tvůrci enginů stále drželi při zdi a programovali by svá dítka pořád dokola standardním postupem, aby AMD a nVidii usnadnili práci. A jak říkám, pokud se vývojář implementací antialiasingu nechce zatěžovat, je to jeho svobodné rozhodnutí a né jeho ignorance. Pokud hráč bez této fičurky nemůže žít, nemusí si hru kupovat.

A nesmí ze zapomínat na fakt (a teď asi naštvu i ten zbytek lidí), že od dob před mnoha lety, kdy bylo standardem rozlišení 640 x 480, dnes už ty zuby u rozlišení jako 1920 x 1200 moc vidět nejsou.

No, člověk pořád nemůže táhnout s davem. Šetřit mně nemusíte a klidně mi tam ty mínusy naklikejte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s tebou plně souhlasím. Mně naopak přijde naprosto "mimozemský", zasahovat do renderingu takovým způsobem, že to potom nefunguje. Myslím si, že výrobci, hákováním ovladačů na míru konkrátnímu hernímu enginu, dělají velkou chybu a je to velká prasárna.
Když už, tak by HW antialising měl poskytovat nástroje, kterými by vývojář mohl dát najevo, co je a co není možné vyhlazovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som si tiez na AA nikdy moc nepotrpel. Davam prednost stabilnemu fps a stabilnemu behu hry. Ale diskusne fora su plne fatatickych zas-tupcov jednej znacky. Ktory nevahaju pluvat na toho druheho a chytia sa cohokolvek a prave preto musia vyrobcovia HW robit taketo prasaciny, aby im redukovali temy na ohovaranie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v tom souhlasím, nejvíc je AA vidět ve starších hrách, ale v těch nových prakticky nepoznám rozdíl bez studia statického obrázku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty zuby samozřejmě vidět jsou. Protože v dobách, kdy hry běžely 640*480, se na to většina dívala na 15 monitoru, dneska není problém 1920*1080 pustit na 40 LCD. A hlavně výsledkem nejsou jen zubaté hrany statických objektů, ale díky aliasingu při pohybu vznikají chvějící se hrany, které ruší při každém rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste horsi (krome hran objerktu) je jeste vykreslovani tenkych linii typu elektrickeho/telefonnoho vedeni na sloupech, drateny plot apod. Tam diky aliasingu misto dratu je videt jen prerusovana cara (pripadne vubec nic) a p[ri pohybu to dela psi kusy, at uz mate rozliseni 800x600 nebo 2560x1400.

Viz obrazky tady http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/14177-antialiasing-vyhl... a tady http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/14177-antialiasing-vyhl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A přesně z těchto důvodů, ač už nejsem žádný velký hráč, nechápu, jak někdo může bez AA 3D hry hrát. To už si radši snížím rozlišení, než abych neustále viděl běhat ty zubatiny po monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to záleží na zobrazovadle - já mám 23" Philips s FullHD rozlišením a jestli je zapnutý AA nebo není prakticky nejde poznat (kromě nižších fps). Jestli ovšem je velká úhlopříčka a malé rozlišení tak je AA nutnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zuby tam samozrejme videt nejsou, pokud mas rozumny monitor s rozumnym rozlisenim. Teda bavime se o PC hrach, ne herni konzole. Muj nazor je, ze u monitoru urcite velikost si ma clovek vybrat co nejvyssi rozliseni, ktere je k dispozici. To zarucuje urcitou jemnost displaye a tak se prave problemy s hranama ztraci. Mit HD na 40" je prisernost, to neni monitor, ale normalni televize a to nema na praci s PC co delat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, proč to vytrháváš z kontextu? ;-) "ignoranci či nekompetentnost NĚKTERÝCH vývojářů". Ale nechme staročeské přísloví s husou stranou. Výrobci hardware to právě nedělají z vlastní vůle, nutí je k tomu uživatelé. Běžní hráči vždy házejí nefunkčnost AA na výrobce hardwaru, nikdy na autora hry a diskuse na toto téma se objevují prakticky s příchodem každé hry, která má podobný problém. Jinak si nemyslím, že by se termíny "ignorance" a "svobodné rozhodnutí" vylučovaly, spíš naopak. Pokud se vývojář rozhodne, že hra nebude AA podporovat, je to ignorance - v době, kdy existuje dokumentace, návody, ukázková dema i se zdrojovými kódy jak podporu AA vytvořit i v kombinaci s hodně specifickým přístupem renderingu, se jen těžko dá takové rozhodnutí rozumně vysvětlit :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže do určité míry si to výrobci způsobili právě tím, že začali lepit podporu AA tam, kde ji vývojář vůbec nezamýšlel. A to je dle mého názoru špatně. Když se vývojář rozhodne podporu AA neimplementovat, je to jeho věc a povazuju za nesmysl ho do té hry cpát násilím hackováníkm ovladačů.

PS: S AA jsem v životě nehrál a nevidím nejmenší důvod ho zapínat. Hry hraju pro jejich hratelnost, na umělecká díla se raději zajdu podívat do galerie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vnímání aliasu je individuální záležitost stejně jako viditelné rozlišení je pro každého člověka odlišné. Někdo vidí cca 2000×2000, někdo až 10000×10000. A s tím je k tomu nutné přistupovat. Že jeden člověk nedokáže AA ocenit neznamená, že to platí pro všechny. Pro mě je aliasing rušivější, než třeba mírně neostré textury a když jsem ještě hrál hry, končil jsem obvykle u toho, co mi sestava zvládala s AA 16× (wide-tent). Bohužel tenhle režim už AMD oficiálně nepodporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni lepší raděj zvýšit rozlišení, než se babrat s Antialiasingem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že LCD podporují jedno nativní rozlišení (cokoli nižšího vypadá kvůli interpolaci hnusně a cokoli vyššího nelze použít), to bohužel není řešením. Navíc zvyšování rozlišení je náročnější na výkon (nižší framerate) než použití současných metod AA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.