Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 960 - úsporná, ale výkonem se drží při zemi

Maxwell je bezpochyby výborná úsporná architektura (zvlášť dynamická změna taktu po testu scény a underclock), ale na rozdíl od povedené 750(Ti) kde úspornost hraje max prim při upgradu HTPC a letitých sestav, tahle 960 už poněkud ztrácí smysl . Bohuźel 128 bit sběrnice do mainstreamu nepatří a frekvence pamětí ani komprese už k obstojnému výkonu nepomáhá . Za aktuálních 6000Kč je to špatná koupě . Jo kde jsou časy , když jsem koupil dobový highend HD3870 za lidových 3700Kč ........

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si říkal že ta včerejší sleva GTX760 u CZC bude mít co dočinění s GTX960. Ale proč nekoupit GIGABYTE GTX 760 Ultra Durable (rev. 2.0) za 4800,- i s poštou...že.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

podle videi s Tomem Petersnem je tohle mozny upgrade pro majitele karet GTX460/560/660, 760ku vpodstate nikde nezminuji a karty budou zrejme spolu koexistovat

umej zahrat na notu a poukazat na silne stranky karty, takze bych se o prodeje nebal, kor kdys konkurenci je R9 285, tedy casto drazsi a docela zravejsi karta, a bude nato zrejme sliset hodne lidi http://goo.gl/LOz9fo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V testoch alebo v komentároch sa často spomína ako maxwellom super sedí Far Cry 4, no za mna ( a to mám GTX 970 ) hovorím ze nesedí až tak dobre, také masívne optimalizácie som nemal ani na radeone a to hlavne u tohoto posledného ( 347.25 ) ovládača ktorý je určený asi iba na benchmark tejto gtx 960. Aj v niektorých statických scénách pod určitým nasvieteným sa objavovaly male štvorčeky, no hlavne že má karta v benchmarkoch super výkon v triede. Reálne by som ubral po skúsenostiach s mojou gtx 970 asi tak 10 percent výkonu od toho čo sa udáva v testoch a pod AA niekedy aj viac podla hry. A dočítavanie textúr vo Far Cry 3 ked si zapnem Supersampling alebo nedajbože SGSSAA je super pastva pre oči, ked sa predomnou a hlavne v pohybe s autom na ceste pred ním takmer neustále objavuje mihotavý trojuholník a ktorý zmizne ked spomalím alebo az zastavým. No dakujem za takýto výkon, dúfam že až takúto ( de ) optimalizáciu nové radeony neprinesú.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

hmmm, to znie podozrivo..vedel by si nasnimat obrazky?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mám len toto video, nekomprimované 2.2 GB
https://dl.dropboxusercontent.com/u/55728841/farcry3%20d3d11%204xMSAA%20...
edit : toto video je z ovladačov 344.75 ale na posledních 347.25 to je ešte výraznejsie + sa dajú najst aj ine lokácie, kde to je vidiet tiež viac.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

disablovana linka :/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ok, poobede to niekedy hodim na ulozto

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, moje 970 píská, ale popravdě kdybych si to nepřečetl a nesnažil se to vnímat, tak jsem si toho ani nevšiml. Určitě to není něco co by mi vadilo, nebo to rušilo. Minimálně ne u mé verze Gigabyte 970 G1. Kdybych si kupoval znova kartu, tak bych šel do té stejné. Je výborná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Klaniam sa pred týmto zhodnotením... ...kde boli ozaj vyzdvihnuté asi všetky podstatné plusy aj mínusy karty. A za mňa, aj keď na jednej strane chápem že musí konkurovať 285ke a teda nemalo význam ju výkonom hnať nejak 15-20% vyššie, som predsa len trocha klamaný a hold musím dúfať a počkať v 960Ti. Alebo sa na všetko vy*rať a kúpiť GTX970 - btw. ešte pískajú ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Volil bych GTX970 (960Ti bude IMHO postavena na zkriplené 204 a je hodně velký otazník, co to bude znamenat). Podle mě budou pískat všechny 970, protože to je referenčním designem desky IMHO - takže shánět buď nereferenční, nebo si zahrát lotynku a hledat kousek, který bzučet nebude, protože má trošku menší spotřebu a/nebo náhodou nepískající cívky.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

zvlasni ze podle vetsiny recenzentu piskaji prave nereferencni GTX970 a z testovanych referencnich snad nepiskala ani jedna

moje 970 G4 od MSI nastesti nepiska

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ja koupil GTX970 EVGA s tim, ze treba piskat nebude. Piska jako prase a to i pres opravdu dobre odhlucnenou skrin. Na druhou stranu, jedine kde piska je 3D Mark, kde jede opravdu naplno, jinak se mi to u zadne hry jeste nestalo a ze jsem se snazil. Nicmene v budoucnu, az se zacnou objevovat narocnejsi tituly, asi se s piskanim setkam casteji. Zkusim ji vyreklamovat casem, jestli to pujde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mam letosni GTX970 a piskani jsem nezaznamenal. Co jsem koukal do diskusi, tak pry to byva v menu hry, kdy fps vyskoci nad 1000, coz by mne asi ani netrapilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Precital som recenzie na konkurencnych weboch a nestacim sa cudovat, ake rozdielne zavery mozu byt vyvodene. Na PCT dal recenzent GTX960ke zlate ocenenie. Ano, nie je to uplne najhorsia karta, ale nie strieborne alebo bronzove, ale rovno zlate? To je trochu mimo, vseobecne nadsenie z produktu nikde inde nevidno... Pritom mam ale o recenzentovi inak celkom dobru mienku. No na rovinu, je mozne, ze by v tom bol nejaky PR natlak? Zda sa mi to teda velmi podozrive.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Recenzent dal zlatou placku GTX 960 od MSI a GTX 960 od Asusu, mě fakt nenapadá, co bych těmto dvěma konkrétním modelům mohl vyčítat. Ty karty jsou absolutně tiché, mají nízkou spotřebu, nejsou předražené, mají kvalitní chladiče, nízké teploty, dobře vyladěnou regulaci. Nenapadá mě k nim žádná lepší ani stejně dobrá alternativa, možná se to změní, jestli se vedle nich objeví R9 285 za pět tisíc. Obecně se dá GTX 960 vyčíst jen to, že měla být výkonnější, a to je v závěru uvedené. Ani ty 2 GB paměti nepovažuju za nějakou velkou nevýhodu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ta karta přináší do cenové relace kolem šesti tisíc výkon i kapacitu paměti, které jsou v této cenové relaci už od loňska. Pokud by se srovnávalo se starou R9 280, tak to vychází ještě hůř, protože ta je levnější (dá se sehnat pod 5500, ve třetím kvartálu byla i za 5000), nabízí o 50 % víc paměti, v 1080p výrazně stabilnější výkon a řadu her dá i v 2560×.

HEVC a nízká spotřeba jsou výborné bonusy, ale stále to jsou jen bonusy - grafická karta má nabízet v první řadě grafický výkon a pokud možno co nejvýhodnější poměr cena / výkon. V těchto ohledech zkrátka GeForce GTX 960 neudělala žádný posun. Osobně jsem čekal alespoň symbolických 5-10 % výkonu nad R9 285, ale nestalo se ani to.

Pokud nelze nic zásadnější vytknout, neznamená to automaticky, že je třeba chválit - tak nějak není za co...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase jen o úhlu pohledu, když budu chtít v první řadě výkon, tak si nebudu kupovat grafiku za šest tisíc a nebudu od mainstreamové grafiky čekat, že bude rvát asfalt. Ten výkon je momentálně v podstatě k ničemu, na 1080p mi taková karta stačí, stačila by mi dokonce i na 1440p, a dál už je 4K, na které pro změnu nestačí ani dvě R9 290X nebo GTX 980.
Jestli je něco, co mi na dosavadních mainstreamových kartách (GTX 760, R9 280, 285, 280X) vadilo, byla to spotřeba a u spousty z nich i hlučnost (speciálně u levných Radeonů to bylo dané tím, že šlo po stránce provozních vlastností o highendové grafiky oškubané na chladičích na kost). Mně se fakt nelíbí představa 250W mainstreamových grafik.
.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže zlaté ocenění pouze za provozní vlastnosti?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za špičkové provozní vlastnosti při dobrém poměru cena/výkon. Co se toho poměru cena/výkon týká, R9 285 neudělala ani po slevách s mainstreamem nic. GTX 960 shodí ceny Radeonů (pokud ne, tak je AMD neprodá). GTX 960 by se prodávala (a byla vedle R9 280/285 konkurenceschopná), i kdyby u nich NV nasadila vyšší ceny, než má R9 285.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

GTX 960 by se prodávala (a byla vedle R9 280/285 konkurenceschopná), i kdyby u nich NV nasadila vyšší ceny, než má R9 285.

to proste nieje pravda, v optimalnom prostredi(bez fanboyov) by ta spotreba karty bol len bonus, nestal by sa z nej trhak, ak by bola drahsia
ked kupujem kartu za 200+€ tak mam doma taky zdroj, ze mam rezervu aj na 200W kartu

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, já prostě nechápu ten argument "spotřebu neřeším, není podstatná, sežere to pakatel" (ale zároveň mi záleží strašně záleží na rozdílu pět stovek v pořizovací ceně). Rozumím tomu u studentů s elektrikou za paušál, u zaměstnanců, kde to "za mě zaplatí firma" a u lidí, co bydlí u rodičů a za elektriku neplatí (ale i to je lehce krátkozraké). Ale nerozumím tomu, že když jedna karta za dobu své životnosti prožere na elektrice o osm stovek víc než ta druhá, tak už na tom zase tolik nezáleží.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

lebo sa to rozpocitas na 2 az 3 roky, mesacne to nieje nic. A az tolko ti to mozno neda(tu tisicku), v idle su tie grafiky velmi podobne, a v spicke su v pomere dost kratko - ide o mainstream, tj pre ludi co nielen, ale aj hraju

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je možná jen nepochopení pohledu na věc. Zkusím to říct úplně jednoduše: Spotřeba (nízká) je bonus, ne základní parametr. V hodnocení grafické karty nelze spotřebu nadsazovat výkonu - ad absurdum by nejlepší grafická karta byla žádná, protože má nulovou spotřebu :-)

GTX 960 má sice hezké bonusy, ale základ ní vlastnosti nevynikají nad produkty minulého roku. Od nového mainstreamu se obvykle čeká buďto posun ve výkonu, nebo v poměru cena / výkon. K tomu nedošlo. Nejde o to, že by někdo chtěl výkon high-endu. Ale už dlouhá léta je zvykem, že mainstreamový čip nabízí více než 50 % potenciálu high-endového. Tomu odpovídají očekávání a GeForce GTX 960 je příliš nenaplnila, protože přinesla pouze těch 50 %, proto působí nemastně-neslaně.

Ten čip rozhodně není špatný, ale cílí na segment, ve kterém nemůže předvádět zázraky (když se na to podíváme z druhé strany, sotva dotahuje nejosekanější variantu Tongy). Pokud by si Nvidia snížila výrobní náklady třeba 6GHz pamětmi, o 100 MHz pomalejšími takty a dala tu kartu za $149-159, tak má bestseller a lidi jí utrhají ruce. Pokud by čip měl 1280 SP a případně 192bit sběrnici (+3 GB - klidně pomalejších 5,5-6GHz), bylo by to rychlejší než R9 280X / GTX 770 a lidi by opět Nvidii utrhali ruce, i kdyby to stálo mírně přes $200. Takhle pochybuju, že zreplikuje úspěch GM204.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tou cenou přesně, už jsem to někde psal, mít cenu mezi 3500-4500 tak neváhám ani minutu a objednávám. Časem se ukáže jaké bude mít 960ka prodeje, ČR je bezvýznamný trh proti zbytku světa (i když prý za it technologie utrácíme dost).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nechal jsem to trochu vyhnít, jestli Gigabyte nesrovná ceny, ale vypadá to, že ta GTX 960 OC s jedním větrákem, která startuje na cca 5600 (v českých obchodech), za ty prachy zůstane (teda on už je dolar od pátku zase o korunu dražší). Proti tomu stojí nejlevnější R9 285 od Saphire v ITX provedení (ta je v podstatě na referenčních taktech) za 6300 anebo pomalejší doprodávaná R9 280 OC za 5800.

Co se týče teze, že mainstream má nabízet víc než polovinu výkonu highendu, když to vezmu podle Mirka – já tam nevidím zase tak dramatický rozdíl, spíš mi to vyznívá v neprospěch sedmistovky:

GTX 760 OC: 100 %, 5450 Kč
GTX 770 OC: 120 %, 8200 Kč
GTX 780 OC: 140 %, 13200 Kč
GTX 780 Ti OC: 172 % 18500 Kč

Proti tomu:

GTX 960 OC: 100 % 6300 Kč
GTX 970 OC: 140 % 10190 Kč
GTX 980 OC: 157 % 16700 Kč

Znamená to, že je GTX 760 taky těžký fail co do výkonu a poměru cena/výkon i vůči tomu, co nabízí proti vyšším modelům?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim, ze si nejaky ten metal nezasluzi, v jednom smere (spotreba/hluk) naozaj vo svojej triede vedie. Pokial vsak staci vyniknut v jednej veci a v ostatnom zapadnut do priemeru az podpriemeru, tak je to potom degradacia vyznamu najvyssich oceneni.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Take mi prijde ze GTX 960 je o prdu.
A asi ne nahodou vsude testuji referencni GTX 760 vs OC GTX 960 a vykon je plus minus stejnej.

Mam referencni GTX 970 a ta nepiska, ale chladic je slyset pekne v zatezi. Ale za 233€ porad dobra koupe.
Coz se o GTX 960 rici neda.

Jinak dobre napsany vycuc z recenzi ktere jsou vsude kolem . Vse je dobre vypichnuto at + nebo -

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze par dni dozadu tu bola diskusia s noXom a inym diskuterom na tema nedostupnosti poslednych 512 MB. Mozno to nie je az taky problem v ociach diit, ale ocividne ine magaziny zacinaju sirit paniku a hovorit o recalloch? http://www.lazygamer.net/general-news/nvidias-gtx970-has-a-rather-seriou...
Snad sa to bude dat opravit upgradom BIOSu karty alebo ovladacmi (alebo oboje) inak by to bolo velmi neprijemne, mam pocit ze 970 sli na odbyt ako teple rozky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to je na reklamaci, kterou navic zakaznik muze vyuzit kdykoliv behem cele doby zaruky (vydz se muze vymluvit, ze dany problem prave zjistil).
Pokud nejaky produkt neslnuje specifikace, se kterymi byl koupen, tak neni co resit.
Realne asi nejde o velky problem, nicmene pokud to nvidia neopravi, tak se muze pred koncem zaruky dost lidi rozhodnout kartu vratit a obchod jim bude muset vratit penize a ty pak chtit po vyrobci atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..táto karta ma absolutne neoslovila, potrebujem upgrade, a na spotrebu už nebudem hladiet pretože chcem kartu ktora pobeži aj o rok aj o dva -bude tu už 4k..pockam si na AMD .. Inak 200€ za kartu ktorá je main a len 128bit. nuž nvidia je čoraz nenažranejšia, vyrobne naklady minimalne, tato karta mala stat max.150 €.. Takto sa čudujem tým kto si toto kupia a ja grafiku na 1 rok nepotrebujem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.