Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci reagují na stížnosti ohledně bzučících cívek GeForce GTX 970

Vidím to tak, že návrh desky karty je na hranici požadavků GPU a některé horší kusy křemíku to nedávají (tedy dávají, ale za hranicemi návrhu komponent karty). Tomu by odpovídalo i to, že se jedná pouze o problémy s coilwhine v zátěži.

Bude zajímavé sledovat, kolik karet umře za rok, dva či tři..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se to v tomto ohledu mělo lišit třeba od GTX 670 s TDP 170 W?
http://content.hwigroup.net/images/products/xl/151753-5.jpg
a proč by ty karty měly kvůli tomu po roce umírat? Jestli dobře počítám, tak už by s takovou musela být většina GTX 670 mrtvá. Proč by to mělo být na hranici požadavků GPU, když to zjevně zvládá nastavení, se kterým ty karty schramstnou o 30–40 W víc?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že ta GTX670 doopravdy to TDP má 170W? Narozdíl od GTX970...

Co se týká samotného bzučení, tak to je vysokofrekvenční kmitání cívek a jejich jader. Podle kvality a provedení může dojít vlivem vibrací a zahřívání k poškození vinutí cívek do zkratu.

Zbytek sis nejspíše vyložil špatně - psal jsem to obráceně, že PCB a součástky nejsou v tomto konkrétním případě stavěny/navrženy na takovou zátěž.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za "vysokou" spotřebou GTX 970 je hlavně to, že jsou v testech převážně výsledky dost výrazně přetočených modelů, které mají navíc zvednuté napětí (kvůli vyšším taktům) a limit u GPU Boost, aby se při vyšší zátěži nepodtatkovávaly (1250–1275 MHz žádná výjimka, specifikace mluví o 1050/1178)

Referenční karta (pro kterou platí Nvidií uváděná spotřeba při uváděných parametrech) bohužel jaksi není, jestli někdo nějaké takové řešení testoval, opravdu nevím. U Asusky mi na grafiku vychází necelých 170 W v Crysis (a to je přetaktovaná a je to hrubě nad tím, co udělá většina her).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A to je to, o čem jsem psal. Nedostatečně dimenzované PCB a komponenty na to, jak to GPU "žere". Že to tak nastavili výrobci v honbě za co nejvyšším výkonem, to je mi celkem šumák (měli si ošéfovat komponenty a design)...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Měl jsem HD5970, HD3870 X2, HD6990, HD6970 a na žádné mi cívky nebzučely slyšitelně. Vlasntě první karta co dělala bzík byla kdysi pasivní GeForce 8600 GT :D Radeon HD7970 mi lehce zabzučí při max zátěži a OC. Za předpokladu, že otevřu case a přiložím ucho ke kartě, pak je to velmi slabě slyšet. Na vině tedy asi fakt budou nekvalitní součástky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ze starších karet co jsem měl, tak třeba HD2600 XT, HD2900 XT, HD4870, HD4890 nikdy nebzučely. Zato mi vybouchlo VRM na GTS450 a to doslova. Zažil jsem ale celkem často základní desky, kterým bzučely cívky v zátěži, občas to dělají některé notebooky. Dokonce může u některých notebooků pískat VN trafo v invertoru pro napájení podsvícení (:

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

VN trafo a inverter jsem nastesti v notebooku uz hezkych par let nevidel. Ale ze jich pred temi 10-15 lety odeslo par desitek....... stejny problem mely i LCD monitory s klasickym lampovym podsvicenim.

LED podsviceni pochopitelne tenhle problem davno vyresilo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lampy se daly naposledy vidět v roce 2008 na noteboocích, pak přišlo LED podsvícení co i hlavně méně žere. Třeba u ThinkPadů mi typicky jedou ty lampy dodnes. Zažil jsem i, že umřely ty lampy a invertor byl v pořádku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že na vině je i mnoho moderních kejsů, kdy jistě ten tvůj starý byl mnohem více uzavřený , a ne s mnoha mřížkami všade, nebo dokonce s velkými dírami s mřížkou pro velké ventilátory zboku, dnes častěji i z vrchu a ani točíčí ventilátor díru jaksi neucpe!
Tedy dříve možná při vys. výkonu mírně (dělá se z komára slon...) bzučely také, ale nebyly slušet utěsněné v uzavřených kejsech ;-)

Já vzduch do kejsu tlačím!!! a to přes filtry (definovaně kontroluji kudu jde vzduch s prachem) a ty mi částečně kejs odhluční od všeho :-)

Já u mojí GB GTX 980 Geiming nic z uzavřeného kejsu neslyším a jen matně cosi jen při max výkonu při 1450MHz ;-) Což po chvíli stejnak přehluší ventilátory :-))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tj blbost. Osobně jsem se s první "bzučící" deskou (tam se moderní regulace objevila dříve) někde v době athlonu XP. Tuším že to byl nějakej biostar, nebo něco takového. První deska, kde jsem slyšel šum nebo jemné cvrlikání zdroje. Pak tu byly žravé P4, tam se občas něco takového zjevilo.

Jinak i přes uzavřenou kysnu to zkrátka slyšet je. Je to stejné, jako komáří ventilátory. U NTB je to jasné, tam je to rozpětí regulace brutální a asi jim někdy ta regulace takhle vychází. Osobně mi idlující notes taky šumí, pod zátěží samozřejmě nikoli. Občas ta PWMka projde i do analogové části, takže je slyšet na audio vstupu/výstupu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne u GTX 970 predpokladal ze PCB je plneho provedeni s kvalitni skupinou polovodicu na napajeni, odfiltrovani a stabilizaci a ne to co se podoba GTX 750 Ti. Kdyz vubec vidim ty soucastky a kvalitu provedeni, jakoby to byl plosny spoj primo ze zaloznych zdroju APC ktery vime ze si na kvalitu vubec nepotrpi. Zas se nam tu stretlo nekolik faktu ktery produkt proste s prominutim pokurvili a to ROHS, ECO a nizka to kvalita polovodicu, nevim GTX 970 stoji cca. 330€ coz vubec neni malo a kvalita u psich pochev, zakladem je predse v kapitalizmu vydelat, co zakaznik na toho se proste sere.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to nvidia! Takže to prostě musí být dobré! :D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt kapitalismu, ani teho čínského socialistického..., tak by jsi měl dodnes možná jen kalkulačku a telefon jen s káblem doma (vůastně ani ten né, tenměli většinou jen ruďoši a bonzáci!).. :-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Piskajuce cievky nie je nic nove. Je mozne, ze bola vyrobena seria cievok, ktora piska viac ako obycajne. Ak sa problem prejavuje aj mimo referencneho navrhu PCB, kde by sa s prizmurenim obidvoch oci a skor je to nepravdepodobne, dala ciastocne chyba vnimat v ramci PCB (zhoda frekvencii vyvolavajuca akusticky prejav cievky) tak z toho vyplyva, ze to nijako so samotnou Nvidiou nesuvisi a uz vonkoncom nie so samotnymi chipmi GPU.

Piskanie sa prejavuje o mnozstva kariet (a nie len kariet..) bez ohladu nato, ze ci ide o AMD (dokonca podla mnohych skusenosti skor AMD, co vzhladom na vyssie prudove zatazenie je skor pochopitelne), alebo ci ide o Nvidiu. Je mozne, ze vhladom na neustale sa zlepsujuci pomer pomeru vykon/watt (najma v pripade excelentnych Nvidia 970/980), zlepsovanie chladenia, semi-pasivnym chladenim je "piskanie" viac vnimane a pocutelne ako ked ho v minulosti "prehlusilo" chladenie.

Zbytocna histeria, ktorej sa chytili najma privrzenci cerveneho stada:))) A pritom opakujem piskot sa objavuje ako u AMD tak Nvidia kariet ako aj u zdrojov, MB etc..

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

A tohle je typický příklad, jak si zelená squadra nenechá sáhnout na svou skvělou, bezchybnou a v podstatě božskou nvidii.

Místo uznání téměř jednoznačného důkazu o tom, že design PCB a použité součástky jsou spíše nevhodné pro tak velké GPU tu začínáš rozvádět podivné teorie, že to vlastně je normální, a že to dělají všechny karty, a zejména ty od konkurence. Goebbels i "oDDborník" jsou proti tobě hadra.

Nikdo nerozporuje, že jiné karty nepískají, ale u GTX970 je těchto kusů poměrně více, než u jiných modelů. Paradoxně i více, než u GTX980. Tak čím to asi tak bude?

BTW, "pískání" nemá s celkovým proudovým zatížením nic společného, jde jen o to, jak velký proud teče samotnou cívkou a jak dobře jsou odfiltrovány vyšší harmonické, naindukované z okolí. Takže i "žravější" karta může být tišší, protože cívek je víc, jsou dimenzovány na větší proud a taky umístěny dále od zdroje VF rušení.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně řečeno, ještě jsem nezažil, aby si fanatický přívrženec červeného stáda stěžoval, že mu v kompu píská nVidia karta.

Kdyby si na to nestěžovali samotní majitelé karet, tak by se o tom opravdu tak moc nemluvilo. Pískání cívek je CHYBA návrhu, v lepším případě provedení. Referenční karty navrhovala "samotná" nVidia = já bych tedy řekl, že to s ní souvisí. Zkrátka tentokrát se jim to moc nepovedlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

<i>z toho vyplyva, ze to nijako so samotnou Nvidiou nesuvisi</i>

Aha. Takže když nVidia pokurví návrh napájení, tak to s nVidiou nesouvisí? Zajímavá logika. Souhlasím jen s tvrzením, že problém není v GPU (čipu). Napájení je zcela zřetelně poddimenzované a bude tedy odcházet.
4 fáze jsou na napájení žravého čipu prostě málo a bzučet to musí, jak jsou cívky přetěžované. Nicméně většinou na pištění cívek pomůže vyměnit kondíky za kvalitní... Pokud je ale návrh už v základu poddimenzovaný, tak není moc co řešit. Vyhodit a znovu...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen o tom, je to i o hlučnosti chladičů, které to buď přeřvou, nebo nepřeřvou. U GTX 970 a GTX 980 už jak MSI, tak Asus úplně vypíná ventilátory a při nízké teplotě čipu, kdy běží zátěž, ale karty ještě chladí pasivně, to člověk prostě vnímá víc.

Jakmile se karta zahřeje a otáčky větráků se trochu zvednou, tak už to za ventilátory celkem bezpečně zaniká (u MSI i Asusu, jak u 970, tak u 980). U Radeonů jsou povětšinou chladiče hlučnější (o referenčních návrzích nemluvě, u těch bez zátěže bzučí i samotné ventilátory). Obecně na to člověk narazí hlavně u jinak tišších karet (proč asi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis pískání ne?

Nvidia: Jsme si vědomi malého procenta uživatelů, kteří hlásí nadměrně hlasité bzučení cívek a situaci aktivně sledujeme.

prej maleho XD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

marketingový newspeak...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato v podstatě je pískání formou bzučení (a naopak). Nebo ne? ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jde jen o frekvenci. Může hodně dělat i filtrace zdroje... Nicméně jakmile to někde chytá harmonické, tak to znamená, že soudruzi ten návrh odflákli nebo přeoptimalizovali na cenu.

V podstatě je několik řešení jak zjistit, kde je krpa:

1) mrknout se, jestli kolem VRM obvodů nedošlo k masivní kanibalizaci blokovacích keramik, viz. moje karta, kde bylo ukradeno fakt jako skoro vše: http://img.hexus.net/v2/graphics_cards/nvidia/GTX660/EVGA/FTWS2/BackB.jpg
(tesně u levého okraje PCB karty je asi 18 - 20 vynechaných pozic pro keramiky (!) - osazeno jen 5ks, dále hned za nimi jsou 4 místa pro velké tantalpolymery a ty také chybí... keramiky jsou tesně přes mosfety, tantal polymery měly být těsně za... ale někdo je UKRADL... Jeden velký tantalpolymer je osazen přímo pod GPU core, místo pro druhý je co? Prázdné... no comment. Budu dopajovat co bylo ukradeno...)

2) vyměnit kondíky za nejkvalitnější a s nejnižším ESL/nejvyšší kapacitou jaké se tam dají vecpat

3) použít pořádný zdroj/přidat filtrování na 12V rail (občas pomůže 12V napájení protáhnout 5, 6... lépe tak 8 smyčkami velkým toroidním feritem, to vcelku spolehlivě zabije případné VF rušení ze zdroje/ostatních komponentů, což nelze zanedbat a třeba tady může být kámen úrazu...)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně jakmile to někde chytá harmonické, tak to znamená, že soudruzi ten návrh odflákli nebo přeoptimalizovali na cenu." To je naprostý nesmysl. Je to spínaný zdroj, v něm se žádná čistá sinusovka nevyskytuje. Takže tam harmonické musí být vždy. Pokud se na tom plošňáku nic nepřehřívá, tak by stačilo vyměnit jen cívky za typ pro větší proudové zatížení. (Nebo je líp zalévat do laku :-) )

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak odpajet ne?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Bez L složky filtru to fungovat nebude :)

Proud prostě přes neexistující cívku nebude do jádra GPU proudit a karta se bude tvářit jako mrtvá - vlastně se nebude tvářit, bude mrtvá ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jedine zkratovat/premostit civku :), ale pak bude karta taky "tuha", pac ty proudovy spice pravdepodobne neprezije :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak otazka, ktere civky presne piskaji, muzou to byt ty na vystupnim filtru video signalu. Si pamatuju, ze ty se kdysi odpajovalu u nejake MX440:o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pískat můžou jen ty, přes které prochází takový proud, aby ten efekt způsobil. Což filtry v cestě videosignálu opravdu nebudou, pokud se odpajovaly, tak zcela z jiných důvodů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hardcore red fanboys opat nesklamli. Vyrojili ste sa tu ako hejno cervenych vran s kvazi argumentaciou opat prisposobenou vasmu pohladu na vec, samozrejme ste to nezabudli okorenit pod zvysenim doveryhodnosti linkami a klikat na plus-minus ako besni, nehovoriac o narazkach na pouzivatelov kariet konkurencie (ubohe a trapne na urovni demagogov, ktori bez hanby su schopni napisat, ze Nvidiu kupuju len blazni, hlavne, ze ekonomicke vysledky a podiely na trhu hovoria pravy opak, ale na "garazmajstrov" podobneho typu si vie sudny clovek utvorit obraz okamzite).

Nic v zlom pani, ale pripomina mi to "elitne" diskusie na novinkach (kde je asi najvyssia koncentracia "odbornikov na vsetko" pod slnkom), chytrejsi z vas si to snad uvedomia, co som tym chcel povedat.

Pricom predmetny "problem" sa vyskytuje od existencie cievok samotnych bez ohladu na produkt v ktorom su pouzite, vyrobcu cievok, vyrobcu produktu (zhoda frekvencii, nedostatocne zaliatie, pouzity material atd atd..) a v tomto pripade aj pri kartach referencneho PCB ako aj pri kartach s vlastnym navrhom (co naznacuje moznosti, ze bud je chyba na strane suciastok alebo je to neprimerane zvelicovanie problemu, co v poslednej dobe nie je neobvykle ani pri inych produktoch).

V ramci objektivity nechavam otvorenu moznost, ze doslo k podceneniu navrhov ako referencnych/nereferencnych PCB (malo pravdepodobne), ale rozhodne si to nedovolim tvrdit s absolutnou istotou (typickou pre argumentarov, ktori si chcu presadit svoju pravdu za kazdu cenu). Stale to je slaby odvar proti excesu s referencnym navrhom 290X, kde skutocne doslo k podceneniu navrhu priam extremnym diletanstvom.

Opat sa robi z komara somar, hlavne, ze sa toho niekto pohotovo chytil. Asi 970 svojimi pomermi vykon/watt/cena/celkova uzitkova hodnota niekomu robi vrasky ;)

Vyrobcovia kariet by mali viac dbat na vstupnu kontrolu dodavanych suciastok. Su to ti isti vyrobcova, ktori vyrabaju aj karty pre AMD a mnohym, mnohym piskaju aj karty od AMD.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem pochopil, proč mě lidi jako Rajnoha považují za "red fanboye" - jednoduše proto, že dostatečně neadoruji zelenou. :-)

Milý Rajnoho, pokud se podíváš do diskuse, zjistíš, že jsem se vyjadřoval prakticky jen ke dvěma věcem: vadnému návrhu desky GTX970 a potom tvému cílenému "mlžení" ohledně prvního tématu. Jistě to můžeš cítit jako křivdu, ale obhajuješ neobhajitelné. Já sám mám radši z určitých technických důvodů AMD, ale jsem dalek toho, abych obhajoval neobhajitelné. A HLAVNĚ jsem otevřen jiným názorům, což je v tvém kulturním okruhu dost sci-fi. Narážím zejména na vaše lehce agresivní, osobně směřované, fundamentalistické výroky a tvrzení.

Ale následuje dobrá zpráva na závěr: nakonec z toho vyrosteš. Přinejhorším někdy okolo čtyřicítky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako si prisiel nato, ze si sa mal v mojom komentari najst ;) Beries to osobne a tak som to rozhodne nemyslel, z Tvojej strany vztahovacnost. A to co vycitas mne, si prave urobil sam. Su diskusie, v ktorych nema zmysel pokracovat dalej a tato je jedna z nich. Ano, otvorenost inym nazorom je to, co umozni objektivny pohlad, ale ako vidim, na jednej strane si to uvedomujes a na strane druhej mas tendenciu k radikalnejsej obhajobe svojej strany. Nechajme to tak. Cievky piskali aj piskat budu ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys svou obhajobu postavil na tom, že GTX970 je nákladově seškrtána na dřeň, aby poskytla co nejvyšší poměr výkon/cena, souhlasil bych, protože to JE objektivní pravda - ta karta poskytuje za velmi dobrou cenu vysoký výkon. Jenže tys do toho zatáhl "fanboye", pískající grafiky AMD atd., jinými slovy jsi použil "DDemagogii" - tedy to, čemu se ta skupinka do které patříš, tak často směje. Já nemám problémy s jiným názorem či pohledem na realitu, vadí mi znevažování těch druhých.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty suhlas so vsetkym, napisanym i vyssie. Rajnoha tu tvrdi, ze cievky vzdy piskali a piskat budu. A ze je to uplne normalne. Minimalne teda, ak sa jedna o nvidiu. :)) Pricom v spravnom a nepodcenenom navrhu, ziadne cievky piskat nesmu. Ale to by chalan nerozdychal priznat si, ze sudruhovia od zelenych podcenili "inzinierstvo". Kazdopadne, ja sa bavim.. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň reagujú:) Kúpil som R9 280X Vapor-X a trochu ma mrzelo, že bzučí pod záťažou. Poslal som video na SAPPHIRE - SUPPORT http://dopice.sk/b9e a odpoveď bola jasná, nieje to dôvod na reklamáciu, ale ak ma to obťažuje mám sa obrátiť na predajcu. A predajca mi ukázal 3 modely rovnakej série a vsetky bzučaly podobne, takže neriešim a do budúcna si nato dám pozor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak si na tohle chceš dávat pozor?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nákupem na dálku a po rychlém vyzkoušení případným vrácením?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.