Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia přiznává: GeForce GTX 970 nemá 64 ROP, ostatní parametry ale sedí

Soudím o tom, že Head měl včera v diskusi pravdu a že by nebylo do věci to tak nějak aspoň zlehka uznat, když už ne rovnou se omluvit…

Jinak bejt zákazník, tak žádám slevu, nebo to jdu vrátit. NVIDIA zase lhala jak když tiskne (oh, jak nečekané) a poté, co prodali miliony karet se jako objevila „chybka“. Kdo jim tohle proboha živýho bude žrát?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Head nemá pravdu v tom, že karta není 256bit. Měl pravdu ve tvrzení, že nemá 64 ROP, ale k tomuto závěru došel chybným způsobem. Jak ve včerejší diskusi správně vysvětluje webwalker, karta nemůže vykreslit více než 52 pixelů za takt nikoli proto, že by byla limitována nižším počet ROP, ale proto, že unifikované jádro funguje jako úzké hrdlo. Úplně stručně: Head se v jednom ze svých tvrzení trefil, ale argumenty, kterými své tvrzení podkládal, byly chybné.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

This in turn is why the 224GB/sec memory bandwidth number for the GTX 970 is technically correct and yet still not entirely useful as we move past the memory controllers, as it is not possible to actually get that much bandwidth at once on the read side. GTX 970 can read the 3.5GB segment at 196GB/sec (7GHz * 7 ports * 32-bits), or it can read the 512MB segment at 28GB/sec, but not both at once; it is a true XOR situation. Furthermore because the 512MB segment cannot be read at the same time as the 3.5GB segment, reading this segment blocks accessing the 3.5GB segment for that cycle, further reducing the effective memory bandwidth of the card. The larger the percentage of the time the crossbar is reading the 512MB segment, the lower the effective memory bandwidth from the 3.5GB segment.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vies aj nieco ine ako vytrhavat veci z kontextu a nakopirovat ich pod jednotlive diskusie? Primtitivne, ubohe a trapne na urovni demagogov. To iste si nakopiroval aj pod moj prispevok pod prvym clankom tejto problematiky. Problematika je komplexna a vytrhavat veci z kontextu je na urovni diletantov. Precitaj si ten clanok na anandtechu od zaciatku do konca a pouzi hlavu aj na nieco ine ako demagogiu.

Je pouzity iny technologicky pristup, ale to neznamena, ze zakaznik je o nieco ukrateny. Dam to na priklade na autach aj pre menej chapavych a Tebe podobnych. AMD ide nato hrubou silou ako v pripade velkoobjemnych atmosferickych motorov, Nvidia podobny vykon dosahuje na nizsich objemoch pri pouziti turba, chiptuningu, variabilneho casovania ventilov etc. (v pripade kariet spominanou heuristikou rozdelovania zdrojov). V skratke hrube cisla neznamenaju vsetko, presne ako pri autach, ak sa proces sofistikuje tak je mozne dosiahnut pri nizsom objeme rovnaky alebo vacsi vykon. Teda ak nemas skusenosti s autami tak nepochopis ani toto, ale snad ostatni ano, aj ked neviem, ze ci su tu blazni, ktori radi klikaju na +- mozno aj svojich vlastnych prispevkov, neviem, ja som toto nikdy nerobil a nejake +- pod komentarom ma absolutne nezaujima, podstatny je obsah. "+-, rozne digiaury a podobne nezmysly len sluzia k manipulaciam pre pospostejsie stado citatelov.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No pokud se nepletu, tak najednou těch 256bit využít neumí, takže je to spíš někdy 224bit a někdy 32bit.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem zmínil v článku, je třeba rozlišovat mezi řadičem a sběrnicí. Karta skutečně má 256bit sběrnici - datovou cestu mezi GPU a pamětmi. Nemá ale plně aktivní řadič, takže řadič není schopný ve většině případů realizovat najednou přenosy po celé šířce sběrnice, aby ji plně využil.

Karet a čipů, které nebyly schopny efektivně využít celou šířku sběrnice, bylo vydáno nespočet. Tohle je ale první případ, kdy se někdo pokouší tvrdit, že neefektivní využití 256bit sběrnice znamená, že karta nemá 256bit sběrnici. Karta má 256bit sběrnici, ale z důvodu omezených možností řadiče ji neumí zcela optimálně využít.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je, jako kdyby mělo auto 100 kW, ale posledních 30 kW nedokázalo použít. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je tím, že někteří lidé používají termíny, jejichž význam neznají, a přesto jsou ochotni se o své pravdě hádat :-)

Pokud chceš adekvátní přirovnání, tak je to jako osmiproudá silnice se semaforem, který na ní nepustí víc než sedm aut vedle sebe. A aby to bylo úplné, tak u té silnice stojí demonstranti, kteří tvrdí, že ta silnice nemá osm pruhů a dožadují se přístavby ještě jednoho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No-x z tebe se stava novej Hulán.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

proc? vzdyt ma pravdu :) se podivej na anandtech - i v opravenych spec maj 256 bit

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech jen opsal opraveny speifikace od PR Nvidie.Kdyby totiz priznali, ze karta neni 256bit, tak by to byla sebevrazda.

jinak no-x se fakt chova jak Hulán.Nevim jestli si ho pamatujes jeste z Pctuning fora a nebo kdyz v dobe uvedeni kritizoval boost u gtx680 atd.Z dnesniho pohledu je boost u gtx680 naprosto nepodstatna vec.Tohle je ted nevetsi pruser a lez od NV jakej kdy udelala a no-x obhajuje Nvidii...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Svět není černobílý. Uvědom si, že se realita neomezuje jen na možnosti „obhajovat Nvidii“ a „kritizovat Nvidii“. Já obhajuju pravdu. V tomhle případě je pravda taková, že GTX 970 má 256bit sběrnici, kterou ale v důsledku omezených možností řadiče nevyužívá efektivně. To je realita - nikoli obhajování Nvidie, nikoli kritizování Nvidie.

Nepopírám, že si Nvidia tímhle zadělala na průšvih (nechci říct pokazila pověst ;-). Chybně uvedený počet ROP můžeme považovat za lež, ale uživatele to o mnoho nepřipravilo, 64 ROP by kartě k vyššímu výkonu nepomohlo (resp. pomohlo by to k efektivnějšímu využití řadiče, ale ne k překonání stávajících 52 pixelů za takt a kritizovanému výkonu ve fillrate testech).

Ani počet ROP ani neefektivní řadič ale nic nemění na tom, že zákazník dostane přesně takový výkon, jaký zná z recenzí. Oproti tomu v případě GTX 680 Nvidia poslala na recenze vzorky, které v průměru boostovaly na vyšší takty, než v obchodech dostupné karty, takže. většina zákazníků dostala nižší výkon, než jaký slibovaly recenze.

Stávající situace je spíš psychického rázu - zákazník má pocit, že dostal méně, než za co si zaplatil, vidí rudě, je naštvaný na Nvidii (asi oprávněně) a nechce si připustit, že reálně dostal tak výkonný produkt, jaký si podle recenze vybral. V případě GTX 680 si podle recenze vybral kartu, koupený kus měl velmi pravděpodobně nižší výkon než recenzovaný, ale majitel na to nikdy nepřišel a ještě byl šťastný, že mu to boostuje o 13 MHz víc než na 1058 MHz uvedených ve specifikacích.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A od GTX680 se snad něco změnilo? Mimochodem mohl si dostat výkon i vyšší. Všechny karty s boostem se tak chovají a nikdo to neřeší, nikde nikdo nenadával... maximálně si lidi dělali na fórech databáze (i já už sem pak bych schopen podle boostu odhadnout ASIC kvalitu čipu :-) )
Maxwell je to samé. Na Techpowerupu MSIčko boostovalo max. na 1290MHz, mě ta samá karta boostuje až na 1342.

Takže pokud si napsal že člověk dostane výkon co viděl v recenzích: Ne nedostane stejně jako za dob GTX680 kde ti to tak strašně vadilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Abych upresnil, ono to prestalo vadit v momente, kdy amd udelala to same jeste mnohem hur.

Jinak se priznam, ze ti opet nerozumim. Na jednu stranu rikas, ze zakaznik dostane mene vykonu nez v recenzich a and tim mas, ze ti karta boostuje vic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já píšu že může dostat i víc, čti pořádně odborníku.

Víc to tady už nemá smysl komentovat. No-x dle reakcí lidí na PCT Fóru asi přišel i o posledního "fanouška".
Takže jestli v tom nejsou drogy, tak jedině musel projít tím zeleným výplachem mozku o kterým kdysi mluvil (soukromá zpráva) když nadával do OBRa. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba čtu články no-X docela rád. Dokonce bych řekl, že jsou záživnější, než tvoje komentáře.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

„To je, jako kdyby mělo auto 100 kW, ale posledních 30 kW nedokázalo použít.“

Přesně tak. Jenže ono to právě takhle i u těch aut je.
100 kW u auta taky neznamená, že řidič má kdykoliv k dispozici 100 kW výkonu. Právě naopak, znamená to, že motor teoreticky a za velmi specifických podmínek dokáže dodat AŽ 100 kW výkonu.
Ve skutečnosti řidič v drtivé většině jízdních režimů dostane výrazně méně, než 100 kW, třeba i méně, než 50 kW, ale přesto není podvod říct, že v tom je 100kW motor.

Nebo když na Felicii dáte pneumatiky s indexem V (do 240 km/h), to auto sice takovou rychlost nezvládne, přesto tvrzení „má pneumatiky, které zvládnou až 240 km/h“ nevnímám jako podvod.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tuhle teorii jsem uvedl na DDWorldu kde jsem reágoval na člověka, proč se ptal že R290 která je řízlá taky nemá s pamětí problém. Když jsem napsal že se ptá na špatném forum a že tu všichni vaří z vody+ mojí teorie o to že nvidia kecá v ROPs. Byl jsem vymínusován :D

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

vis vubec s kolika chybama a zavaznejma HW chybama kupujes CPU, GPU, pameti, radicu a dalsich zarizeni? radsi to ani nechtej vedet, protoze pak by sis nemohl nikdy nic koupit

jinak on je tu nekdo kdo si kupuje komponenty podle "specifikaci" parametru v recenzich? opravdu se najde v podobnych diskuzich nekdo, kdo spise nez na grafy s namerenym vykonem treba ve hrach kouka jen a jen do nejake tabulky se specifikacema a ovlivni ho ty specifikace tak, ze si jde danou VGA koupit? ne tomu fakt neverim ze by byl nekdo as tak blbej :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to tak zhruba 90 % trhu. Průměrnej zákazník nechápe pojmy jako systém (operační), názvy jednotlivých konektorů, komponent, jaké to má specifikace už vůbec netuší.

Pár lidí tady po fórech a diskusích fakt jaro nedělá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no prave drtiva vetsina lidi netusi jake ma produkt specifikace, takze netusi ani to kolik ma ROPs, nebo jakou ma zbernici a co tyhle veci znamenaj ;) kdyby kuprikladu lidi kupovali podle velikosti zbernice tak je nejprodavanejsi kartou 290x, ale jaksi tomu tak neni, protoze drtiva vetsina kupuje podle doporuceni vs. ceny produktu

za ty 3 roky co jsem prodaval PC se me ani jeden z tech tisicu zakazniku nezeptal u kupovane karty jakou ma zbernici a nebo kolik ma ROPs, jedine co je zajimalo bylo kolik karta stoji, jak je vykonna a jestli ma hodne pameti, a dnes se k tomu jeste pridava jak moc dana karta zere, nejaky ROPs, POPs, nebo MOPs nikoho z tech lidi nezajima

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, většinu zajímá paměť. Papírové 4 GB jsou, no…jako spousta jiných papírových produktů nvidie. Každopádně já takovou srágoru fakt nepovažuju za 4GB kartu, to je výsměch.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem NVIDIA fan... ale co. Tady se nedá než souhlasit. S výkonem jaký je uváděn to není 4GB karta. Když to neuměj napsat ani na oficiální stránky, tak ať si to vyžerou.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda nevim kterou cast trhu mas na mysli. Moje osobni zkusenost je takova:
1) prarodice "potrebujem pocitac, kterej prehraje stream primy"
2) znamej: "potrebuju notebook aby mi na tom bezel Traktor simulator"
3) znama: "trha se mi v prohlizeci hrani flash hry"
4) ja: "chci hrat hru, s cim to pojede plynule za malo penez?"

V zivote jsem neslysel, vetu "potrebuju 4 jadro s 128KB L1 cache pro kazde jadro, L2 nesdilenou aspon 3MB a L3 aspon 4MB a musi to mit 32 pcie linek abych mohl utahnout grafiku ktera bude mit 64rop a aspon 1800 stream procesoru" proste nikdy v zivote. A sam bych to v zivote nerek. Sam jako geek si reknu "potrebuju parit tohle a tamto, najdu to nejlepsi za nejmin penez, nejnizsi cenu". I ty predstavy o tom, ze kalkuluju do budoucna. Liche. Az to nebude stacit, znovu se vratim k bodu nejlepsi na hrani aktualniho za nejmin penez a ten srot prodam v bazaru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo jim tohle proboha živýho bude žrát?"
Mozna ten kdo tu grafiku kupoval na hry podle realneho vykonu, a ne podle poctu ROPs....

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

A zdá se, že to tak bude i nadále. Stačí se podívat na největších eshopech na nejprodávanější grafiky, kdy 970ka se prodává jak teplé rožky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ona totiz vetsina lidi neresi kolik rops se vejde na spicku crossbaru, ale pari gamesy. Chvala prirodo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@Nest, absolútne nechápem ten zástup "mínusiek" na tvojom komente, veď kto sa do toho nerozumie a kupuje grafiku tak sa jednoducho predavača či známeho spýta na výkon, kto sa do toho rozumie tak si recenzie a provnania výkonu pozrie a zhodnotí sám. Tak či onak si kartu kúpi práve podľa herného výkonu a nie preto že má viac toho či onoho (MHz/GHZ/GB/ROP/Jadrá/bity). A ani upravený počet ROP na GTX970 nič nemení na výkonoch ktoré karta už predviedla v xy testoch. A klamlivé či už vedomé alebo nevedomé tech. informácie na karte tento už nameraný výkon predsa nemenia.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi tu zrejme novy, jinak by ses zastupu minusek nedivil. Tady se za pravdu plati jedine tou urcitou mezinarodne uznavanou valutou, jak rikal JW.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Cely ten problem se zacal resit, protoze tam zacalo dochazet k realnym propadum vykonu! Ono by to asi jinak nikoho moc "nesralo". Ale odvolavam se na zkusenosti jinych.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

K "realnym propadum " vykonu dochazelo v OOCT a SoM ve 4k v 8xMSAA s texturama na max. Kde ma 980ka nejakych 12fps. Nebo v podobnem nastaveni ve Watch Dogs, ktery se lidem nehratelne trhal i na Titanech, protoze to ma engine na sracky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jo takze nvidia chtela udelat cip s omezenym poctem rop ale zachovat 4gb a 256bit aby to ve srovnani s r290x nevypadalo tak blbe (224bit 3,5gb).. to se jim castecne povedlo ale nezvladli to pretlumocit marketingu.. marketaci to blbe pochopili a mysleli si ze jim ta vychytavka umozni bajit i o 64 rop jako ma r290x.. ted se jim nic nestane protoze to nikdo nebude chtit reklamovat.. priste jeste pritvrdi a po tdp, propustnosti ,sbernici, pameti a rop si vylzou treba jeste pocet cuda units :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No pokud je to tedy tak, že sběrnice je rozdělená na 224 + 32bit a najednou neumí přistoupit k oběma částem najednou, tak by se v tabulce měla snížit i propustnost z 224GB/s na 224bit*7GHz/8= 196GB/s a to ještě s tím, že to platí jen pro 3,5GB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Skutečná propustnost pro celé 4 GB je teď správně rozsah 26-183 GB/s (protože násobky mají 1024 B, nikoli 1000). Podle toho, kam se sahá, ta propustnost bude skutečně od toho minima až po maximum, ale nikdy ne víc.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nejen preznacovani uz i interni lez o castech cipu, sem si jist ze podobne se deje u modelu GTX 960. Jako za tohle bych jim jako zakaznik utrhnul ruce, co koupi zakaznik GTX 970 ziska?

-orezane PCB absolutne nevhodne pro tak velky cip
-nekvalitni napajeci kaskadu kde zaklad tohoto problemu pochazi z prilis maleho PCB, obvody to nezvladaj
-vic orezane GPU jak bylo uvedeno ve specifikacich, absolutne nevhodne se naklada s RAM

Osekane, predrazene a nekvalitni, idealni, uz jenom cekam kdy vide 3 Maxwell alias GM200 neco jako GTX 1980 Enhustiast.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Vypadni, Stachu, zpatky na svuj blog.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi prostě jen hulvát a flamer,že?! Ať jsou fakta jakákoliv, ty neochvějně budeš stát za sebevětší hloupostí i lží a urážet všechny kolem ... Mimochodem nevím (a asi nejsem sám) proč vyháníš někoho odněkud, když tohle není ani tvůj web a svými pravidelnými reakcemi všechny už jsi dávno přesvědčil, že pokud někdo nemá v rozumných diskusích co dělat, tak jsi to ty, protože se neumíš ani chovat, a realita ti také nic neříká. Navíc jsi tak hloupý, že tu ještě řveš na nesprávného ;).

Pardon DiiTboys za příspěvek :).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stachu, ty se vrať na ten svůj blogísek a raději k tomuto tématu nic nepiš. Svou oDDbornost jsi naposled ukázal v "testu" 290X 4GB vs. 8GB. Tvůj oDDborný závěr o vyšším výkonu 8GB karty je totální LOL a udělal jsi ze sebe ještě většího hlupáka než předtím.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jenda "já vám to říkal" Stach - http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/graficke-karty/test-gtx-970-4gb-ma...
"Hodně zajímavý výkon za zajímavou cenu (zejména proti GTX 780 řadě) a grafika která změnila trh."
Já bych očekával, že ten, kdo dle svých slov všechno testuje poctivě a důkladně na max, to odhalí už dávno... Tolik k té realitě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zato ty jsi letadlo Stachuji, jak je videt, vid :) Delas si business na blbcich, kterym podsouvas svoje amdde zvasty, a kdyz te nekdo usvedci ze lzi, coz se deje prakticky pod kazdym tvym vymetkem, tak ho zabanujes :) Hrdy rytiri za pravdu bez bazne a hany. Spino jedna odporna prolhana.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak... GTX 970 prostě suxx... dobřes to na webu napsal. každý rozumný člověk místo toho raději koupí R9 280X, protože:

-má ten správný highendový čip Tahiti, který má spotřebu hodnou highendového čipu...
-má díky tomu i pořádně našlapanou napájecí kaskádu...
-má to správné neosekané highendové pcb, 30cm karta plná součástek žádná výjimka...
-chladiče, to je pořádný kus hliníku a mědi! Člověk má hned pocit, že za své prachy dostane něco navíc.
-má o více než polovinu šiřší paměťovou sběrnici! Celých 384 b, to nemá Nv ani v highendu!
-svou 3GB RAM využije naprosto celou a plnou rychlostí!

neosekané, velmi levné, špičková konstrukce, a ten zvuk ještě umocňuje ten pocit highendového výkonu za mainstreamovou cenu!

Už jen aby AMD vydalo 380X a R9 290X spadla taky na těch šest tisíc... :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

odpověd ve stylu "a vy zase bijete černochy" :-)

Nikdo tu nepopírá, že GTX970 je povedený model, jen bylo poukázáno na to, že vše není tak jak se zdá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby, většina z těch tvrzení (i z těch, co jsou v tom článku na webu), je prostě jen stejně relevantní jako tohle. :)

Já po pravdě spíš nechápu, že je z toho taková aféra až u tohoto modelu. Z těch „smíšených“ sběrnic u některých GeForce mám divný pocit už několik let (a myslím, že to není ani první karta, kde se to nějak podobně chová). U těch starších to asi jen bylo okatější, protože se tam míchaly různě velké paměťové čipy a bylo to vidět na první pohled.

Možná blbost recenzentů, že se v tom tak nevrtali dřív. A blbost zákazníků, kteří by 3,5GB kartu považovali proti 4GB za méněcennou. Teď je z toho blbost Nvidie, že je kvůli téměř irelevantnímu půlgigu navíc takový poprask.

Teď se hlavně bojím, aby 4GB GTX 960 nedopadly nějak podobně, ty dvě ze šesti neosazených pozic na PCB, které jsou na některých PCB zjevně na něco nachystané, se mi fakt nelíbí... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to nazval podvodem, NVidia ocividne vedela o dane specifikaci, navic se k ni propadum nedavno vyjadrila, proc uz tehdy jaksi "zapomela" dodat, ze dane specifikace nesedi? To neni jedina vec, kterou NVidia umele vylepsuje na maxwell architekture a opet to jako firma nema zapotrebi. Maxwell je "povedena" architektura a to, ze zvyseni efektivity se nekde muselo projevit je jasne. Skutecne trapne je, ze se podobnych excesu NVidia neustale dopousti. Nechat si to jako zakaznich libit, to abych se obaval co me u teto firmy ceka priste!

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kecáš nesmysly. GTX 970 je špičková karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, a aby nahodou nebolo ticho kedze dnes ma kazdy tieche vrtule, tak si veselo piska do taktu :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pouze při vysoké zátěži a musel jsem vypnout reproduktory, abych to slyšel. Často hraješ s vypnutými reproduktory?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

este nikdy, napriek tomu nechcem kartu co piska a uz vobec aby som ju niekomu odporucil (doyebanu povest tazko ziskas spet). Aj 8*** povedali ze pajka je ok, a potom im o pol roka zacali odchazat karty a bol z toho najvacsi skandal co nvidia zazila. Takze od 970 ruky prec, kym neprestanu piskat.
a joo.. to bolo este pred tym ako sme sa dozvedeli ze klamu na pamati a klamu na ROP :) Okolo tej karty je zatial vsetko zle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co všechno je zlé? Výkon suprový, spotřeba nízká.
Nějaký marketing je špatně a kondenzátory u některých modelů pískají ve vysoké zátěži, čehož jsem si všiml až když jsem si o tom přečetl a cíleně to otestoval. Jinak prakticky není šance si toho pískání všimnout, protože když už píská tak jenom když něco hodně náročného hraješ a to pak nemáš šanci cokoliv postřehnout.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

S pískáním mají problém všichni, AMD i nVidia. Ti, co znám a mají 7970 nebo R9 280/290 apod., tak jim taky pískají - některé míň, některé víc. S 970 to je podobné.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne NVidia si to zrejme nemysli, to by jinak pravdive informovala o parametrech, nemyslite?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

coze?
1) jaka je minimalni velikost pro tento cip?
2) jake jsou parametry nekvalitni napajeci kaskady? male pcb znamena nekvalitni regulaci napajeni?
3) chybna specifikace ok, jak vypada vhodne nakladani s ram?

Budou mi stacit odkazy na simulace, ktere do dokazou, vase tvrzeni. Staci simulace od Zuken nebo jiny soft. Mereni nemusite davat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tuhle kartu mám a opravdu ji nemám v úmyslu reklamovat kvůli špatnému číslu v tabulce. Já ji kupoval kvůli výkonu a ceně. Pochybuju, že se najde člověk, který ji kupoval kvůli tabulkovým číslům, když všechny spíše zajímá výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To se stačí podívat na diskuze ke GTX 960, pro spoustu lidí je 128b sběrnice u "dražší" mainstreamové grafiky proti 256b u R9 285 prostě něco naprosto neakceptovatelného. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takoví si ji nekoupí. Ti co se dívají na výkon a ne čísla, ti si ji třeba koupí.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť víme, odkud vítr vane. Dokud mělo AMD užší sběrnici, byla to "známka efektivity". Nyní je to naopak, takže je to najednou blbě ;) Spíš bych se jako fanda AMD cítil ponížen, že ta "ještě horší než jsme mysleli GTX 970" má tak dobrý výkon i cenu. Kolik to má ROPS nebo jakou sběrnici, na to kadí pes, důležitý je výkon ve hrách. Bude někdo reklamovat R7 240 4GB proto, že ta karta při svém výkonu tu paměť vůbec nevyužije? Předpovídám, že někdo GTX 970 vrátí, naprostá většina ji bude nadále spokojeně používat, bude se i dobře prodávat a na jednom blogu budou mít aspoň na další dva roky vánoce a o čem psát ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

On by tu 128bit sběrnici na GTX 960 nikdo nekritizoval, kdyby ta karta dodávala stejně stabilní výkony jaký dávají 256bit a 384bit produkty ve stejné cenové relaci. Bohužel vliv 128bit sběrnice je natolik výrazný, že v některých hrách dává slabší nebo přinejlepším stejný výkon jako R9 270X (např. Batman Arkham Origins, Company of Heroes 2, Crysis 3, Far Cry 4, Hitman: Absolution, Risen 2...).

Pokud použití 128bit sběrnice způsobí, že karta za 6000 Kč je ve zhruba třetině her pomalejší než stará R9 270X za 4800 Kč, pak se lidem nelze divit, že použití 128bit sběrnice v této cenové relaci kritizujou a považujou za neakceptovatelné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych mít tu jistotu, že je to třetina her a že je to jen šířkou sběrnice. :)

U teoretické propustnosti je rozdíl 112 vs 179 GB/s (a jestli to dokáže skutečně komprimovat data tak, že je v praxi propustnost o třetinu vyšší, tak už je to jen ~149 proti 179 GB/s (za předpokladu, že Radek nekomprimuje)). Na můj vkus moc malý rozdíl na to, aby jen to hrálo tak velkou roli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O to vubec nejde. Jde o to, jestli je mozne nadale verit specifikacim danych vyrobcem a o to co si vyrobce dovoli priste. Pokud vas nezajimaji specifikace pak nemusite podobne clanky vubec cist a je to skutecne relevantni. A pro vsechny, kterym prijde normalni lhat o specifikacich (a nazvat to muzeme jakkoliv, chybou atd; ale fakt zustava - informace se nedostala k vyrobcum karet ani konecnym zakaznikum). Prijde nam to jak problem a pokud ne, prijdou nam skutecne specifikace dulezite, pripadne co je tedy na graficke karte a obecne vyrobku dulezite? Jake informace mame pravo vedet pred koupi? Na to si musi kazdy odpovedet sam!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

stavel jsem znamemu pc a gtx970 jsem tam prave daval. Duvod byl prosty - dle recenzi prakticky identicky vykon jako r9 290 a spotreba nizsi. Cena byla take velmi podobna. Kdyz jsem to vybalil, tak nijak kvalitnim dojmem na me ta karta nezapusobila a kdyz jsem to zkousel ve world of tanks, tak to proste bylo pocitove trhanejsi a nadseny jsem teda opravdu nebyl. Pocet snimku byl stejny, ale nejaky microscuttering tam proste patrny byl. Bylo to pro me velkym zklamanim, protoze se vsude pise ze pro WoT je nvidia lepsi a horsi vysledek jsem teda necekal. Nevim jestli to nebyl pocitovy blok - jestli nemam treba AMD tajne radeji a tak jim nadrzuji ve svych nemeritelnych pozorovanich, nebo jestli na tom fakt neco je. Za me teda musim rict ze zklamani. Znamy je spokojeny, protoze prechazel z HD6950 a athlonu x4 na 2,4GHz na core i5 a tu nvidii, takze to jako jelo opravdu o dost lepe, tak alespon ze tak.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

mozna by pomohlo investovat do $150 G-SYNC, ale pak by se nedalo uz hovorit o cenove srovnatelnem reseni. Cimz tedy vubec netvrdim, ze by tohle odstranilo stuttering v plne mire ale pouze ten vznikly v-sync.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

na gsync mam asi takovyto nazor...

Je to skvely napad, ma spoustu vyhod, jen je udelany spatne. Synchronizace tu mela byt uz davno - vzdyt pevny refresh rate tu byl jen kvuli CRT obrazovkam a je za z podivem, ze to nikoho uz drive nenapadlo. Takze za napad a uvedeni do provozu davam nvidii rozhodne palce nahoru, ale protoze na to potrebuju 150 dolaru navic uz teda ne. Mnohem vic se mi zamlouva koncept freesync, ktery bude soucasti display portu, takze se da ocekavat ze treba za 3 roky to budou mit uplne vsichni a potom pujdou jeho vyhody vyuzit na maximum a to nejen pri hrani her. Pokud totiz vymyslite neco co je provazane na pouziti se specialnim HW, tak to moc rozsirene nebude - to uz se tu ukazalo mockrat.

Vemte si treba tolikrat omylany physx - dokud to mela ageia, tak to nikdo nechtel, protoze kazdy rozumny clovek si proste do pc nekoupi acelerator kvuli 2 hram - lidi to kupovali spis ze zvedavosti a nadseni pro danou vec. V momente kdy to koupila nvidia a prevzala pod svoje kridla a umoznila provozovat na praktickych vsech jejich gpu se to zacalo tesit vetsi oblibe a zacalo se to i vyuzivat. Samozrejme vzdy se nasel nekdo nastvany kdo mel AMD ze mu to nejede, takze ne kazdy za to rad byl, ale uz to nebyly 2 hry. Co nechapu proc nvidia neumoznila oficialne pridat do pc druhou grafickou kartu od nich ciste pro physx ucely - tady podle me to byla jejich velka chyba a hrdost. Tohle mohlo rozsirit physx jeste vic a udelat na tom herni pc zavisle a tak by tam podle me diky tomu byla vetsi sance ze koupe nove grafiky by prave byla jasne pro ne.

Abych nvidii jen nekritizoval za jejich pociny, tak naprosto skvela vec, kterou udelali je podle me adaptnivni vsync - tady se ukazuje ze velmi dobra vec nemusi byt vubec slozita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Na výkon karty má paradoxně vliv spíš konfigurace „3,5 + 0,5 GB a 224 + 32bit“ "
Pokud tomu tak je, tak nemuze byt shodna datova propustnost jako u plne 256bit. U obou je v tabulce uvedeno 224 Gbit/s (realne to bude nekde k 196 Gbit/s)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doporucujem zhliadnut: http://goo.gl/k706TE

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.