Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Giganti IT světa zakládají Alliance for Open Media proti patentovým trollům

Mě by jen zajímalo jak kvalitní, rychlý a efektivní by byl kodek s využitím i patentovaných postupů?
Stálo by za to to prozkoumat a poukázat tak na nevuhnutelnost Open světa zatlačeného do kouta, protože se pole pro nepatentované algoritmy a postupy stále zužuje, až nemusí zbýt vůbec nic...

V důsledku mohou neefektivní algoritmy a kodeky vlastně škodit lidem a přírodě, a to jen kvůli pochybným patentům, eh.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Skodit by to skodilo - relativne. Na druhe strane by to bylo k necemu dobre - treba na to co se deje ted - ze se dostatecne lidi / firem nas*re, vyvine si vlastni technologii, a patentovym trollum nikdo nezaplati a padnou na hubu. IMHO je tohle je jedina schodna cesta proti trollum - protoze dokud se na tom bude vydelavat, nekdo to bude furt zneuzivat... Takze aliance fajn, nacase, ale realny vysledek se uvidi az 1) opravdu dokonci ten kodek, a 2) jestli na tom do te doby ti trollove vydelaji dost, tak v tom budou vesele pokracovat dal s pristim H26x ...

BTW je i jiny mozny scenar - trollove zjisti, ze by mohli prijit o cely obidek, tak si sednou s alianci a dohodnou se na drobet nizsich poplatcich... a aliance ani nebude muset dokoncit svuj kodek. Neni to reseni, ale tuhle taktiku (pohrozeni fiktivni konkurenci za ucelem snizeni ceny) uz jsem videl mnohokrat...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

len je na mieste otazka, ci ti Giganti IT sveta vykresleni na tom obrazku nemozu za to, ze ten patentovy hnus vobec vznikol(žnú, čo si zasadili pred rokmi)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ono kompresia videa a multimedii je dost specificka oproti ostatnym oblastiam IT a IT patentov.
Vzdy sa da najist nejaka alternativa ktora je aspon ako tak pouzitelna, pripadne iny algoritmus ako sa dostat k vysledku (vecsinou tam byva iba vykonnostna penalizacia). Pri kompresii videa bohuzial zatial neboli ine algoritmy moc uspesne a vlastne asi viac ako 90% komprimovaneho videa na inete pouziva nieco z MPEG, respektive DCT. Jedine v com sa asi lisia rozne implementacie budu optimalizacie a sposob ako je to nakodovane ale samotna hlavna myslienka ktora asi aj podlieha patentom je v zasade rovnaka. Jedine co by mohlo riesit tuto situaciu je asi kompletne iny pristup ku kompresii videa ktory by bol uspesny a kvalitny.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dobry namet, na co se ptat poskytovatelu HEVC reseni na IBC :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tady je krasne videt, proc jsou SW patenty zlo ktere je potreba vymitit, ne se mu prizpusobovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

patent, ktery pokryje naklady na vyvoj + naky zisk asi uplne od veci nebude / ve vsech oblastech /, ale mela by byt naka max. doba platnosti....
nektere patenty / asi vetsina / by zase nemely vubec existovat

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ona nejaka max doba platnosti je - jenze pocitacovy svet jde kupredu strasne rychle a kdyz nejaky patent expiruje uz je to davno prekonana technologie. Vem si jak dlouho strasil pitomy gif.

Druha vec jsou patenty na prkotiny co by nemeli vubec existovat, ale v H.265 skutecne bude dost vyvoje ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zase kdo má rozhodovat, který patent má existovat a který ne. "Progress bar ve tvaru kruhu" :D

Ideální by bylo kdyby se předem stanovila nějaká částka (např.řekněme pokrytí vývoje + 100 % čistého zisku, kterou musí vynálezce doložit). Patent by měl řekněme rok ochranou lhůtu(mi příjde jako dostatečný náskok nad konkurencí) a pak by ho směl bez diskriminace použít kdokoli, kdo zaplatí poměrnou část té předem dané částky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodování u softwarových patentů je úplně jednoduché, žádný z nich by neměl existovat. Smysl patentů spočívá v tom, že mají motivovat vynálezce k investicím do vývoje. U software evidentně žádná taková motivace není potřeba, odměna, kterou firmy získají jinými způsoby je více než dostatečná, viz. např. Google, Microsoft atd.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No zákony jsou trochu ve středověku a počítají spíš, že já jako trouba z Prahy strávím 5 let vymýšlením např. kompresního algoritmu, který vše zmáčkne 50x, a nemám vlastní výrobní kapacity a chci to někomu prodat a získat zpět nějaké peníze.
Jaksi už nepočítají se světem plným nadnárodních korporací, které se o sebe zvládnou postarat a se 7 miliardami lidí vyrábějících tolik patentů, že není možné nějaký z nich dříve nebo později neporušit.

Proto jsem navrhl systém výše, kde o tom nikdo rozhodovat nemusí a současně chrání. Když někdo za 5 minut vymyslí nějakou ptákovinu, tak má rok na to s tím něco udělat(vyrobit na tom základě něco užitečného), nebo dostane za svůj čas pár korun a patent končí (za předpokladu, že ho někdo chce).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jste se narodil na špatné straně Atlantiku. V EU nejsou programy vůbec patentovatelné, stejně jako vědecké teorie, matematické algoritmy atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Což v právničtině znamená, že vlastně jsou.
Doslovně
"plány, pravidla a způsoby vykonávání duševní činnosti, hraní her nebo vykonávání obchodní činnosti, jakož i programy počítačů"
no je algoritmus ten nesmysl co je tam napsaný? algoritmus se žádnou duší nepracuje... Nebo je to "matematická metoda" nebo "objev"? Pokud ano, pak ale je matematická metoda nebo objev všechno co si dokážu představit
a dodatek
"Patentovatelnost předmětů nebo činností uvedených v odstavci 2 je vyloučena za
předpokladu, že se přihláška vynálezu nebo patent týkají pouze těchto předmětů nebo činností."
v čemž je klíč, že vlastně můžu, když to trošičku zamotám s něčím dalším. Nicméně patent bude platit na celek.

Tedy v praxi:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-02-32_en.htm?locale=en
" These "Key Elements" broadly reflected the present state of development of European case law under which it is estimated that at least 30,000 patents for computer-implemented inventions have already been issued."

A on je stejný problém u čehokoli co se musí licencovat. Nejen patent ale i autorské právo na dílo( možná horší z těchto dvou - u patentu se alespoň čistě teoreticky můžete vyhnout zkopírování někoho a je časově omezený).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a proto vsichni studuji v Plzni.... :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle plati zcela vseobecne o vsech patentech. Do vyvoje jednoduse investujes proto, abys vydelal, a vydelas jen v pripade, ze nabidnes neco lepsiho/levnejsiho/...

Patenty dneska defakto slouzi vyhradne k monopolizaci trhu, kdy ty, jako pripadny maly hrac, stejne nejsi schopen prodat svuj vynalez. I kdybys vytvoril povestny perpetum ... tak mas smulu, protoze bude zaroven porusovat bambiliardy patentu jinych. Takze ve finale, kdyz budes mit kliku, ten svuj patent mozna nekomu z tech velkych odprodas. A nebo te usoudej k smrti.

Proto funguje troling - zakladem uspechu je, ze troll nema zadny majetek.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel právě celá řada SW patentů nejsou patenty typu "lepší motor do auta" (motor do auta si může vyrobit každá automobilka sama, a fungují zcela nezávisle), ale spíš pijavice využívající síťového efektu (vlastní kodek si nemůže implementovat každý, protože počítačové systémy musejí spolupracovat, a kodek je efektivně komunikační protokol, takže umným navěšením patentu na něj můžete velmi efektně vysávat peníze z celého počítačového světa).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jojo "žaby na prameni" :-(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

20let ... je v pripade IT zhruba tak, jako kdyby dneska prisel dynosaurus, a zacal uplatnovat svy autorsky pravo. To je doba trvani patentu (pokud neni zrusen).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkom velke firmy sa tu spojili. Mohli dat dokopy financie a kupit cele MPEG aj s patentami a urobit tomu konecne bodku. Ci sa im vobec oplati investovat do vyvoja noveho kodeku, ktory nemoze pouzivat nic patentovane. Nebudu to mat lahke.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite dobry, ale realne: je nejaka sance, ze v dohledne dobe vymysli spojene moudre hlavy vsech tech firem neco stejne kvalitniho jako je HEVC?
Me to prijde trochu najivni, HEVC se vyvijel x let a jestli budou vyvijet konkurencni format dalsich 5 let nez se dostanou na uroven H265, tak moc nevim, jestli to ma nejaky smysl, navic za tech 5 let uz muze mit MPEG zase neco noveho a lepsiho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spojené hlavy několika firem budou nejspíš vyvíjet tak poloviční rychlostí, než pár motivovaných hlav jedné firmičky. I když už vědí, jak na to, dřív jak za dalších pět let bych zprávy o pokroku neočekával.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono se vkrada do mysli, jestli to neni spis nejaky tlak na nizsi licencni poplatky za ten HEVC nez opravdova snaha vymyslet neco noveho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že sami se chovaj monopolisticky a kodeky vyvíjí jen proto aby, jejich HW nepřehrál konkurenční natož free... I nyní si nemyslím, že to dělaj pro modré oči zákazníků, aby mi to zlevnili, ale pro sebe! , aby pouze ušetřili na svých nákladech, ale se mnou se nepodělí...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.