Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries uvádí 22nm FD-SOI proces a to hned ve 4 verzích

"22FDX proces vychází z technologií společnosti ST Microelectronics, které však ST vyvíjela ve spolupráci s IBM. Není proto zcela jasné, jestli je spuštění 22nm výroby důsledkem již déle probíhající spolupráce ST s GlobalFoundries, nebo byla podnětem akvizice továren IBM"

myslím, že to s akvizicí IBM vůbec nesouvisí :)

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/32003.wss

http://www.eetimes.com/author.asp?section_id=36&doc_id=1327141

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

0.4V je docela hardcore :D Kde jsou ty časy, co se do integráčů pouštělo 12V :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

<i>Riziková výroba totiž bude zahájena ve 2. polovině příštího roku a na sériovou výrobu ve velkém dojde ve druhé polovině roku 2017. V té době prakticky všichni velcí výrobci poběží na 14/16nm FinFET procesu...</i>

Ne, tak tomu rozhodně není. V druhé polovině roku 2017 <b>všichni prakticky velcí výrobci říkají</b>, že poběží na 14/16nm FinFET procesech.
Tvrdit něco určitého do budoucna je značně troufalé. Chtěl bych věřit, že tomu tak bude, ale myslím, že by nějaká opatrnost byla na místě. Zatím se jen Intel blíží k vydání 14nm procesoru Skylake, jenž má ovšem vyšší TDP a nižší top takty než jeho 22nm předchůdce.

Nevíme, jak to dopadne. Snad dobře, ale my to prostě nevíme. Pak by 22 či 20nm proces mohl být dobrou náhradou za 28nm proces, na kterém jsou postavena top GPU nVidie a AMD.

Já tuto novinku vítám už proto, že to není tak dlouho, co jsem opatrně navrhoval, že by mohlo dojít na toto řešení a že "nějaký proces jako ten 22nm Intel proces" (jenž si vedl tak dobře v Hashwellu) by pro své top GPU AMD a nVidia sakra potřebovaly.
(A my, uživatelé, bychom to také moc potřebovali!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přece nejsou výrobní procesy pro procesory ani grafiky, vždyť to tam i píšou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.