Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries zahájila sériovou 14nm výrobu, předběhla TSMC

"Po tuto dobu bude jakožto smluvní výrobce bez jakékoli konkurence." ...... to zni docela divne, kdyz intel uz pred dvema lety smluvne vyrabel na 14nm prvni jednoduche ARM cipy (coz bude asi u GF mainstream) a ladil si tak technologii na vetsi a uz pul roku vyrabi na 14nm velke dospele CPU ..... ja chapu, ze tyhle firmy vyrabi malicke a jednoduche cipy a z hlediska intelu se to ani konkurenci nazvat neda, ale vypada to takhle napsane az prilis dehonestivne vuci GF a samsungu ....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

intel ve svych tovarnach nevyrabi navrhy zakazniku , takze neni smluvni vyrobce

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

nepotvrzuji

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Intel zacal vyrabat Core M pred cca rokom. A to je CPU porovnotelne s A9, alebo Exynosom ako frekvenciami, tak aj plochou. Takze vo svete uspornych procesorov sa naskok Intelu dost znizil. Teraz je otazka ako rychlo sa pripravi nejaka HP verzia, kedze o tu ma zaujem v podstate len AMD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Plochou? Jak je velky exynos a jak corem? Frekvence jsou to posledni srovnani ..... Nejaky exynos je spis postaven vuci lowend baytrailu, ikdyz i tak by to asi nebylo moc fer srovnani, natoz s cherry.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tato debata je asi marna. Ale A8 na 20nm ma plochu 89mm2. To je plocha dvoj jadrovich IB CPU. Core M ma 82mm2. Ale zaujimavejsia je to, ze A8 ma o 50% viac tranzistorov ako Core M. O A9 je to este vonku malo, ale nie to je ziadny jednoduchy ARM na otestovanie linky. Co do poctu tranzistorov je to komplexnejsie CPU ako Core M a uz bezi jeho produkcia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Koncem roku jej plánuje AMD využít pro zahájení výroby nových ultramobilních x86 a ARM SoC a v roce 2016 spustit 14nm výrobu velkého x86 procesoru architektury Zen, který zamíří do serverů i výkonných desktopů."

Schvalne co AMD vyrobi - za soucasne situace by ty vykonne desktopy pouzitim AMD procesoru prestaly byt vykonnymi. Ony ty Zeny prijdou na trh za 2 roky, pricemz je otazka zda budou aspon tak vykonne jako dnesni Intely.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Lepší otázka by byla, jestli budou alespoň stejně výkonné jako můj 5 let starý Intel s architekturou Sandy Bridge. :-)

Ovšem už dnes většinu lidí výkon nijak moc nezajíma, běžné PC ho má více než dost, a za 2 roky je bude zajímat ještě méně.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To že ty požíváš PC na jednovláknové super-výpočty PÍ je Tvoje věc, zbytek co hraje hry, používá ho na přehrávání multimédií nebo office aplikace, tak nerozezná výkon mezi AMD a Intelem. (nepočítám do toho procáky dražší jak 7-8 tisíc, tam má Intel nehorázný zisky a nikdy bych si takový nekoupil, stejně jako většina lidí).
A to nejsem AMD zaslepenej - procesor mám Intel, ale stavím pro známý PC s AMD i Intel, a výkon procesoru (v +- stejné ceně) fakt nerozezná nikdo, ty ovšem jo, asi máš 6. smysl a vidíš proudy bitů :o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou ostatní redaktoři? Je to tu jak one man show.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

prehnali to s velkou nocou :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zamknul jsem je do bičovací kobky.

Teď vážně :-) Nevím, kde přesně v tuto chvíli jsou, ale současný stav je jen přechodná záležitost, situace se postupně vrátí do starých kolejí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

za tu bičovací kobku :o)) i když jen tak letmo jsem to napoprvé přečetl jako "zamknul jsem se" :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

díky za info.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kedze nahladit chyby nefunguje tak, ako by som potreboval, hladim ju cez diskusiu:

>skončí ve Fab 8 na Maltě u GlobalFoundries.

Ide o byvalu tovaren AMD v meste Malta,NY v okrese Saratoga City v state New York v USA
http://www.cnet.com/news/amd-walks-fine-line-with-3-billion-ny-plant/

A kedze Mubadala a jej dcera ATIC vlastnia
25% AMD a 100% Global Foundries..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.