Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Parametry 12 modelů Kaveri-Refresh jsou na světě

Ten Athlon X4 850 se mi nezdá - frekvence nižší než všechno kromě A8 PRO-8650B, nemá to grafiku (má ji vypnutou) a přesto to má TDP 65W stejně jako většina rychlejších CPU s aktivní, docela výkonnou, grafikou? To budou muset být ty největší zmetky z waferu které jen o fous neskončí v drtičce ;/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Óó bóže. :( To že to má stejnou kategorii "TDP 65W" neznamená, že to žere stejně jako ty rychlejší. To by tady za chvíly mohli uvádět TDP 35W, TDP 36W, TDP 37W atd...
Hodnoty TDP se dle mých měření musí jak u Intelu, tak u AMD již brát se značnou rezervou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nemýlím, tak papír snese mnoho (web ještě víc), takže uvádět opravdovou TDP by neměl být problém. Nehledě na to, že kategorie 45W a 35W tady jsou (i když ta druhá už většinou jenu notebooků).

Nechápu v čem vidíte problém. Když AMD uvede nižší (pravdivé) TDP, bude to plus pro ně a nebude je to stát ani cent.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

TDP APU ≠ TDP CPU + TDP GPU.
Okamžitá spotřeba CPU části za určité situace může klidně dělat 95 % TDP celého APU (a opačně). Takže deaktivace GPU nemá na TDP APU vliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasné. Jen předpokládám, že ty 3GHz dá procák i při zatížené grafice - jen prostě nevyužije Turbo.
Takže deaktivace GPU (navíc výkonného, které si určitě ukousne významnou část TDP) by mělo s TDP procesoru hýbnout, nebo přinejmenším by neměly být frekvence takového procesoru nižší než s GPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To funguje trošku jinak. Turbo je frekvence, při které má jedno (nebo dvě) jádra zhruba stejnou spotřebu jako všechna čtyři jádra při základním taktu. Jestli se využije turbo, v zásadě nemá vliv na spotřebu (jde spíš o efektivnější využití energie pro jednovláknové aplikace). V APU to pak funguje tak, že do okamžiku, dosažení TDP běží CPU na plných taktech. Pokud CPU není zatíženo, nepoběží na plných taktech, aby šetřilo energii (to platí i pro samostatné procesory). Pokud je zatíženo GPU a částečně i CPU a zároveň dochází k dosažení TDP, pak APU vyvažuje takty CPU a GPU podle toho, jaká balance vede k nejvyššímu výkonu. Pokud to prospěje výkonu, klidně může CPU libovolně podtaktovat, aby mohla být ušetřená energie přelita do GPU.

Pokud čtyřjádrové Piledrivery na 32nm procesu měly TDP 95 wattů, pak čtyřjádrový Steamroller na 28nm procesu může mít klidně 65 wattů. Rozdíl oproti APU s aktivní grafikou bude ten, že tohoto TDP bude dosahovat jen výjimečně, zatímco APU jím bude omezeno prakticky v každé zátěži, kdy je třeba procesorový i grafický výkon zároveň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz zvysim apu napeti, tak i bez zvednuti taktu ve hrach se zvysi vykon? :-) asi to postrada smysl (proc rovnou nezvysit frekvenci), ale i tak by to mohlo mit vyssi ucinnost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.