Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google chce s VP10 poloviční datový tok oproti VP9

No vzhladom na kapacitnu narocnost ako aj na vykon pri prekodovani pochybujem ze Google spristupni 8k a aj 4k masovo kazdemu. Vzhladom na to ze uz zacinaju na youtube testovat spoplatnenie kanalov pre followerov (ak to dany tvorca chce), tak si myslim ze kvalitne videa vo vysokom rozliseni budu skor nieco ako "premium" pre platiacich ludi.
A stiahnut datovy dok na polovicu, GL ale moc v to neverim. Nechce sa mi verit ze dnes najcastejsie pouzivana dct a veci okolo toho maju este tak daleko limity. Este pri 4k to moze byt pouzitelne ale pre 8k video uz bude musiet asi prist novy pristup ku kompresii.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si, kolik je porůznu (hlavně na youtube) videí 720p s obsahem 240×360? Tady rozhodně nejde o kvalitu, ale o možnost. Jakmile se dá matlafonistům možnost natáčet ve 4k to, co nikdy nemělo vzniknout ani v GIFu, tak tu možnost využijí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Navic tragicky datovy tok co zabije kazdy video byt jen ve 720p natoz v 4k-8k kde bude datovy tok porad stejny jako u SD videa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

datovy tok neni zadna meritelna velicina, ktera by vypovidala o kvalite videa. uz si to vy zelenaci zapiste za usi. pokud porovnavate datovy tok, tak pouze mezi stejnymi kodeky, jinak srovnavate jabka a hrusky. dulezita je subjektivni kvalita videa a rychle sceny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

- dolezita je OBJEKTIVNA kvalita videa, napr. meranie SNR

- pouze mezi stejnymi kodeky, ale treba este dodat ze rovnekej verzie (DivX 3.11 a DivX 6.8 su inde) a rovnakeho nastavenia vsetkych parametrov kodeku

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

E? Pomocí SNR se dá nějak měřit kvalita komprese obrazu? Jak? Nějak mi uniká co to má společného s šumem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale to je něco jiného než SNR (kvalita přenosu signálu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokial je kodek OBJEKTIVNE 2x kvalitnejsi, tak na rovnaku kvalitu staci 2x mensi datovy tok, tak preco by sa to nemalo vyuzivat. Napr. nepotrebujem kvalitny BR rip z 50 GB BRka 15 GB FHD x264 MKVcko, staci mi 8 GB FHD x265 MKVcko. Alebo ked rozlisenie stupne 4x (FHD ---> UHD) staci ak datovy tok stupne 2x a nie 4x. Aj to nemusi byt celkom presne, kedze novy kodek moze lepsie skalovat s ultra vysokymi rozliseniami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Proces dekomprese (přehrávání) VP10 videa bude samozřejmě výpočetně náročnější, Google to odhaduje ale pouze o 40 % výše oproti VP9."
Super, takže ušetřete nám datový tok ale pořiďte si baterii o 40% kapacitnější, protože větší nároky na spotřebu je dlouhodobý moderní trend. Na palici...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady snad nikdo nepředpokládá že to bude počítat něco jiného než dedikovaný obvod. A ten si oproti současným nejspíš o 40% víc šťávy neřekne.

Co na tom vidím špatně je ta zbytečnost - klidně tady může bambilion lidí tvrdit že je to obohatí na životě a budou šťastnější, ale jediné opravdové využití vidím snad jen v projektorech do pokoje a následné prohlížení fotek přes celou zeď. A kolik že lidí si takové "ne moc levné" promítání koupí?

Jen ještě dodatek - neříkám že rozdíl mezi FullHD a 4k na cca 50" telce nepůjde při bližším zkoumání poznat (nejlíp při postavení dvou telek vedle sebe - jedna HD, druhá 4K), ale opravdový přínos při čučení na filmy? A co pak rozdíl 4K a 8K... Docela se děsím toho co na nás vytáhnou firmy až zjistí, že to lidi nechtějí stejně jako ulítlé 3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrat to vic bude temer jiste, i kdyby ne o 40 procent, tak malo to nebude... a i kdyby to zralo jen o 20% vic, musel bys vylepsit vyrobni proces o 20% aby si mel alespon stejnou spotrebu.. ne uplne trivialni..

Co se tyce rozliseni, ma osobni potreba se odviji od velikosti displeje - treba na mem founu s prehledem 480p, na 12" laptopu 720p... vyssi rozliseni je fajn, ale pro zazitek to neni urcujici...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesuhlasit. Na nazvyme to klasickom premietani na plochu je fullHD v domacich podmienkach v pohode a v kine asi 4k bude tiez nejaku tu dobu stacit. A stale je dolezitejsi obsah. Ale ak sa naozaj podari presadit VR, tak bude potrebny nie len kvalitny obsah, ale aj kvalitne technicke zazemie. Tu vidim trochu problem lebo stale neexistuje nejaky rozumny standard na 3d filmy, teda pre VR. Ale prave pri VR je docela citit rozdiel v rozliseniach a tam sa proste 4k aj 8k uzivi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nicku, nikdo ti nebrání používat MPEG1 z roku 1991. :-) Ale osobně bych to viděl pozitivně - co se vynaloží na dekompresi, ušetří se na rádiu, navíc budoucí generace čipů bude při stejném výpočetním výkonu úspornější, kdežto rádio bude žrát (v daném standardu) pořád plus mínus stejně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na MPEG1 layer 3 nevidím nic nepoužitelného :-) A ohledně videa je snad náročnější, ne? Tak proč vyvíjet něco jdoucí směrem rok 1991? Na rádiu se neušetří nic, protože se přenese stejný obsah jen s visačkou 4k, myslet si, že klesne datový tok je nesmyslné. Kvalitativně to nikomu nepřidá a o to zbytečněji se vyčerpá baterie, která je dosud luxusním zbožím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

akorat ze michas video a audio dohromady. navic i to mp3 je uz fakt stary a i tak fousaty AAC ho zdaleka prekonava. jen u hudby neni takova priorita na co nejmensi velikost. nehlede napriklad na fotky, ktere nemaji kompresi JPEG ale BPG (HEVC). ty jsou pri stejne kvalite opravdu malinkate oproti jpegu. ale kdo to podporuje? nikdo

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale nemíchám. Jenom demonstrují, že staré nerovná se špatné, proto můžeme MP3 používat stále stejně úspěšně. A JPG? To je nejčastější výstup ze zrcadlovek a teleplacek.Takže nějaké narážky na stáří jsou celkem zbytečné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když u té hudby se nám jaksi nestalo, že by datové nároky rostly exponenciálně, že. Vlastně jsme stále většinou na kvalitě notně vousatého CD. Zatímco obrazových dat může být klidně tisícinásobně více.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na net by dnes kazdymu stacilo P4 ale nestaci protoze Youtube tam nejede bo novy kodek, takze hura konzum a novy PC. Proc aspon neni moznost v nejakym SD nebo QSD (QVGA) rozliseni to dat v necem nenarocnym co dekoduje i P2 ??

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť si na YT pořád můžete zvolit 320*240, pravda jen po staru přes flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív bych se naučil počítat ;-). O 40% náročnější dekódování neznamená, že bude ntb o 40% víc žrát -> nutnost o 40% větší baterie. Když pominu neustálé snižování spotřeby a zvyšování výkonu, což by spíše do budoucna znamenal stav šul nul oproti současnosti, tak kolik asi tak je třeba 40% z 2W? Hmmm? Vytrhlo by tě to u ntb?
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm.... "neustálé snižování spotřeby a zvyšování výkonu" je právě to, nač narážím. V případě tohoto kodeku se jedná o nárůst spotřeby, a to brutální. Navíc při dekódování, kdy jsou již matice vytvořeny.
Uvědom si, že drtivá většina uživatelů po zapnutí NTB zapíná TýTrubku a žhaví ta nejfekálnější videa doporučená jim samotným Google. Ano, pokud se jede na síťový zdroj, je to šumák, ale pro parodie na baterky v NTB je to velice významné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Polovičný dátový tok? Výborne.

Teda ja niesom expert na video, kompresiu a podobne, ale nezdá sa aj Vám že kvalita videí na youtube v posledných rokoch poklesla? Myslím to tak že v súčastnosti je 720p najmenšie rozlíšenie, z ktorého nechlpatejú oči. Pritom ešte pred pár rokmi som nemal problém pozerať na 360 alebo 480p... monitor mám rovnaký ako predtým tak len rozmýšľam či to je mnou alebo tými videami :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze youtube bude datovy tok co nejvice skrtit. stejne to jsou vetsinou blbosti a sr**ky co tam jsou nahrany, tak nevim proc by se na takovy veci mely plytvat drahoceny bajty. vzdyt v objemech videa to jsou ohromna cisla, ktery vy si asi ze zidle nedokazete predstavit. takze cokoliv co pri stejne subjektivni kvalite bude mit mensi datovy tok jim vpodstate usetri miliardy dolaru na datovych centrech a silnejsich linkach. a to uz se kurva vyplati. ale verim ze nejakej jouda z lhoty tohle asi nikdy nepochopi.
a michat do toho videa, ktery jsou toceny z mobilu, ktery sice 720p ma, ale snimac je tak maly, ze i pri PAL rozliseni by to melo asi sum, tak to muze snad jen d****t.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když porovnám dvě videa se stejným rozlišením a datovým tokem, jedno h.264 a druhé VP9, je to googlí o chlup horší, nemůžu si pomoct. VP10 IMHO nebude nic jiného, než vymydlovač detailů nad snesitelnou mez.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"ale nezdá sa aj Vám že kvalita videí na youtube v posledných rokoch poklesla?"

A není to stejný jev, podle kterého se podíváte na dvacet let starý televizní program, a zjistíte, že vaše drahá vzpomínka byla opravdu byla jen nostalgie a že modernější výtvory pořízené lepší technikou jasně ukazují, jaká to (z dnešního pohledu) byla technická srágora? Kolikrát já už tohle zažil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4K video je temer nesmyslne a 8K video je uplna pitomost. Chybi a i nadale bude chybet to podstatne - OBSAH. Jestli si nekdo mysli, ze nejakym founem od Sony natoci 4K video jen proto, ze tam Sony vmestnalo 23MPx CMOS prvek, tak je na velkem omylu. Jiste uplne teoreticky to 4K bude, ale vetsina obrazu bude prosty sum (zrneni), protoze pres cocku "fotoaparatu" 4K jednoduse neprosvitite.
Ono uz dneska je nataceni ve fullHD hodne na hrane technologicke moznosti a pokud nemate uplne nadherne jasno, tak je to zasumene.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sum se vyhladi "chytrou funkci" a vznikne tak krasna mazanice, kterou by podalo i VGA rozliseni, ale to neni cool a hype, proto stejna mazance musi mit 4k rozliseni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Meh, chapes to uplne spatne, to se jmenuje Enhance Button, zcela zasadni featura kazdeho matlafounu...

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/EnhanceButton ;)
(BTW dobre youtube video na konci clanku ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4K jde natocit docela snadno, kdyz na to vezmes posledni generaci full-frame, super 35 nebo APS-C snimacu. Na tech jde s nalezitou optikou natocit 4K i mimo jasne slunce.
Krasne je to videt na GoPro a spol., ktere maji v podstate mobilove snimace a lepsi optiku. Dokud se pouzivaji na prudkem slunci, tak z nich lezou docela zazraky, ale staci trochu stinu a detaily jsou z obrazu pryc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

8k vie "natocit"(nasnimkovat) aj nokia 808/lumia 1020 :) a lumia este v raw

problem youtube je ze 1080p video nema datovy tok 20-40mbit a prirodzeny sum vo videu ako BR filmy ale vsetko je natlacene do 4-5 mbit odsumene rozmazane a stoji to zaprd. pozeratelne 1080p video z youtubu je po prenuti na 4k pri pouziti 1080p monitoru

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem psal vyse. nejdriv si zjisti co to vubec tocilo za zarizeni to video a pak tady neco teprv mel o kvalite videa. pak jeste k tomu pridej prirozenou tendenci youtube spise skrtit datovy tok, tak pak z toho muzou nekdy vylezt zajimave veci. ale pokud vyvinou kodek, ktery ma mensi datovy tok pri stejne subjektivni kvalite, tak nevim na co daty prskate vlastne vubec

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim - nezbyva nic lepsiho nez zvolit 4K a zobrazovat na FHD monitoru, aby to jakz takz vypadalo. Bohuzel kodeky jsou 4:2:0, takze az zmenseni na 1/2 rozmeru (1/4 plochy) vygeneruje "krasny" 4:4:4 obraz. Tj. takovy, ktery produkuje slusnejsi/poctiva FHD kamera (napr. PMW-F3, s cca 3.3MPx).

Jinak upadek kvality pozoruji taky - asi si to Google postupne prekodovava na mensi a mensi bitrate... jsem zvedavy kdy dojde na odhaleni kartelu - prece je v zajmu vyrobcu spotrebni elektroniky, aby stare dobre FHD bylo najednou to hnusne FHD.. aby si ovce zas koupili 4K :) Pritom se kvalita vubec nemeni, jen se ovlivnuje subjektivni vnimani

PS. odsumovani delaji i televize :( Takze opravdove 4K na nich uvidite ojedinele

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Odšumování se u těch slušnějších TV ale dá vypnout.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Také mám takový dojem(?)! Potvrzuji i to že YT neustále překomprijmovává :-( moje (ostatní nemůžu posoudit) starší videa, jak rozvádím níže v samostatném příspěvku. Hnus! :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jojo YT již poněkolikáté!!! změnil kodek a tedy mi taktéž starší HD videa i z profi kamery progresívně scanující se supr obrazem ač "jen" 720p 30fps, poněkolikáté!!! převedl do jiné formy tak, že už se na to (mazanici) nedá koukat a HD je již jen tam napsáno již jen teoreticky... a já vypadám jak úplněj pitomec, mazal, co neumí vyexportovat kvalitně video, ač jsem dokonce plnil podmínky parametrů tak aby je vůbec nepřepočítal robot na YT. A stejnak je přepočetl a dokonce opakovaně asi aby ušetřili dat prostor... No tak za to tedy moc "dík" :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.