Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google a Bitcoin? Bude něco? Nebude?

Google Bitcoin logo
V posledních dnech se v rychlém sledu objevilo několik indicií, které značí, že Googlu nejsou virtuální měny lhostejné a hledá si k nim cestu. V jakém stádiu se proces nachází, není snadné odhadnout…

Událost, která otázky týkající se Googlu a jeho plánů s Bitcoinem vyvolala, má tři fáze. A trochu připomíná pohádku O kohoutkovi a slepičce. První impuls přišel od řadového uživatele se zájmem o Bitcoin, který se jmenuje Jarar Malik. Napadlo ho napsat do několika velkých IT firem a poptat se na plány s virtuální měnou. Nemířil nízko, například email Applu adresoval přímo Timu Cookovi (bez odpovědi). Mezi adresáty byl i zástupce Forbesu nebo tři pracovníci Googlu. Když se ani ti neozvali, adresoval Malik mail přímo viceprezidentovi Googlu, Vicu Gundotrovi.

Vic Gundotra Google
Vic Gundotra - Google

K Malikově překvapení odpověď dorazila. Bylo patrné, že Gundotra přeposlal dotaz k vyřízení staršímu viceprezidentovi pro reklamu a komerční záležitosti, Sridharovi Ramaswamymu, od kterého přišlo vyjádření:

S finančním týmem pracujeme na vymyšlení způsobu, jakým by šlo Bitcoin zapojit do našich plánů.

Sridhar Ramaswamy Google
Sridhar Ramaswamy - Google

Malik (pod přezdívkou JasonBored) zveřejnil obsah korespondence v diskusi na webu reddit, což samozřejmě vyvolalo nemalý zájem ze strany minerů a všelikých příznivců různých ~coinů. Druhá část už byla v režii Googlu. Diskusí si zřejmě všiml další zástupce společnosti, Ariel Bardin, který má na starosti Google Wallet (Google peněženka) a požádal Malika, zda by nezaložil diskusní vlákno „What would I want Google to do with Bitcoin?“, tedy „Co bych chtěl, aby Google dělal s Bitcoinem?“.

Ariel Bardin Google
Ariel Bardin - Google

Diskuse měla silnou odezvu, seběhlo se několik set odpovědí s různými nápady a návrhy, odkazy na diskusi se objevily i na dalších místech po webu, takže přilákaly pozornost třetího subjektu: Andyho Greenberga z Forbesu. Ten se obrátil na mluvčího Google s dotazem, jaké plány má společnost s touto virtuální měnou plány. Dočkal se následující odpovědi:

Během pokračujících prací na Google Wallet s vděkem přijímáme různé nápady a doporučení. I když nadšeně zapojujeme uživatele do informačního procesu a tvorby produktu, naše stanovisko se nemění: V současnosti nemáme s Bitcoinem žádný plán.

Tisíc lidí, tisíc chutí. Události proběhly, jak je popsáno výše, ale jejich význam si každý vykládá jinak. Nejen diskutující na redditu, ale i různí novináři. Zprvu se objevovaly pochybnosti, že Jarar Malik vůbec s někým z Googlu komunikoval. To pravděpodobně můžeme hodit za hlavu, je téměř jisté, že ano - podle zástupce Forbesu to ani mluvčí Googlu nevyvracel.

Otázkou tak spíš je, jak si vykládat zdánlivě nesourodá vyjádření Googlu. Na jedné straně stojí názory, podle kterých dal tímto Google jasně najevo, že s virtuálními měnami nechce nic mít. Podle jiných tím naopak dal najevo, že má o ně do budoucna zájem. My bychom volili zlatou střední cestu a vycházeli z trojice zmíněných reakcí. Google se dosud k Bitcoinu rozhodně nestavil vysloveně odmítavě. Narozdíl od Applu, který v App Store nestrpěl jedinou aplikaci související s tímto světem virtuálních platidel, Google proti Bitcoin peněženkám a podobným prográmkům nijak nezasahuje.

Samozřejmě prosté konstatování, že v současnosti nemá žádné plány, neznamená, že se v budoucnu situace nezmění. Společnost získala řadu podnětů, jejichž analýze věnuje nějaký čas a úsilí. Pokud ji něco z nich osloví, začne zvažovat, zda by takový nápad byl realizovatelný, zda by byl zajímavý pro uživatele a zda by z něj něco měla sama. Pokud se sejdou tři kladné odpovědi, není důvod předpokládat, že by byl rovnou smeten ze stolu. S jistotou ale můžeme říct, že Google nebude mít zájem (především důvod) svět virtuálních měn v blízké budoucnosti aktivně podporovat. Z hlediska velkých korporací zatím nejde o natolik stabilní a predikovatelný trh, aby se pro něj vyplatilo vyvíjet produkty.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google a Bitcoin? Bude něco? Nebude?

Středa, 29 Leden 2014 - 10:00 | crc 32 | jeste doplnim, pro tvou edukaci BTJ skus se...
Středa, 29 Leden 2014 - 09:57 | crc 32 | Tady ale vubec nejde o danove uniky nebo nejakou...
Pátek, 24 Leden 2014 - 23:51 | BTJ | Zitra je termin danoveho priznani:) Myslim, ze...
Pátek, 24 Leden 2014 - 23:49 | WIFT | Asi jsem moc přecitlivělej, ale mě jako Budějčáka...
Pátek, 24 Leden 2014 - 23:25 | crc 32 | me to zas tak volatilni nepripada, kdyz to...
Pátek, 24 Leden 2014 - 22:56 | crc 32 | ano, a nekolikrat, a myslim to opravdu vazne,...
Pátek, 24 Leden 2014 - 22:52 | crc 32 | a) http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/...
Pátek, 24 Leden 2014 - 22:47 | crc 32 | http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178...
Pátek, 24 Leden 2014 - 16:04 | BTJ | Jj, takze pak treba kvuli jednomu debilovi, co si...
Pátek, 24 Leden 2014 - 16:00 | Lojza Suchánek | Jojo, to me taky pobavi, když me(zvlaste moravaci...

Zobrazit diskusi