Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google přehrává HDR video z YouTube na hardwaru nepodporujícím HDR

To bude nejake fake HDR, protoze telefonni displeje nemaji ani 10 bit ani dostatecny jas. Byl jsem na IBC v Amsterdamu a byla tam spousta vyrobcu (nejen cinskych) kteri se predhaneli kdo ma vetsi HDR. A dojem nevzbudilo nic bohuzel. Ono totiz porovnat to s "SDR" obsahem kde se zvedne jas, at cerna neni cerna je velice easy :) z HDR se stava pitomost jako HD - kdy vam postaci vic nez 720 radku a jste "in".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak puvodni HDR nema s hardwarem nic spolecnyho. Bylo to ciste SW zpracovani vetsiho rozsahu svetla nez dokaze zobrazit monitor ( https://en.wikipedia.org/wiki/High-dynamic-range_rendering ). Pak se ty zkratky chytli fotografove a pouzili pro kompresi dynamickyho rozsahu pomoci vice snimku s ruznou expozici ( https://en.wikipedia.org/wiki/High-dynamic-range_imaging ).
A soucasnej humbuk okolo "HDR" zobrazovacu je uz ciste marketingovy trik, kde to ze kontroler displeje zpracovava misto 8 bitu 10 bitu ma jaksi magicky zlepsit obraz na samotnym monitoru.
To je samozrejme kravina. Rozdil mezi miliardou barev a 16 miliony barev je temer zanedbatelnej. Ale tak HW je treba prodavat a buzz wordy holt prodavaj.
U tech telefonu jde samozrejme jen o to, ze se 10bitovej obraz zkonvertuje na 8bitovej nez se posle na kontroler displeje, aby to vubec byl schopnej zobrazit.
Ve vysledku samozrejme daleko vic zalezi na displeji samotnym nez na tom jestli jeho kontroler umi prijmout 10bitu na barevnej kanal nebo jen 8.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To je samozrejme kravina. Rozdil mezi miliardou barev a 16 miliony barev je temer zanedbatelnej. Ale tak HW je treba prodavat a buzz wordy holt prodavaj."

To platí jen někde. Osobně mě dost trhá oči, když na své plasmě vidím jemné přechody přes celý obraz, například oblohy, a ten ještě třeba pomalu tmavne - ty "schody" v obraze pak musí vidět každý.
Není to sice moc častý jev a ve složitém obraze (třeba les, interiéry, ... prostě cokoli nejednolitého) je to fakt jedno. Ale jsou chvíle, kdy to dojem z podívání může zkazit. A když tu máme 10bit, proč ho nevyužít. Zvlášť když by se to stalo standardem a svět počítačových monitorů by zapomněl na 6+2 bitů, ideálně doplněný o 100% adobe rgb v rozumné cenové ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Schody v obraze u 24bitovyho obrazu? To sem videl naposled snad u 16bitovyho obrazu a to jen pokud nebyl pouzitej dithering. Ses si jistej ze ta tvoje plasma vubec umi 24bitovej obraz? Prece jen uz je to dost prastara technologie. Tak jestli to nemelo jeste 18bitovej kontroler jako nektery starsi LCD.
6+2 je co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co má vnitřně plasma netuším. Jestli je to signálem taky netuším - nepídil jsem se po tom.
Každopádně je to skoro u každých stmívaček před titulkama a dost často i přímo v ději, když nastanou správné podmínky.

6+2 myslím dithering z 6-ti bitů na 8. Má to většina dnešních normálních (rozumněj levnějších) LCD. Opravdové 8bity začínají někde nad 10-ti tisícema, spíš ještě výš ;(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Každopádně je to skoro u každých stmívaček před titulkama a dost často i přímo v ději, když nastanou správné podmínky."

Tohle byla spis nizkym bitratem komprimovanyho videa. U kvalitniho sem si toho nikdy nevsim. Ale je pravda ze zrovna u smivacek hodne pomaha dynamickej kontrast (automaticky snizovani podsvetleni podle obrazu...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

po prechodu CCFL na LED se zamrazil vyvoj (preci jen bylo snazsi si rozdelit trh na jednotlive segmenty) ale treba i levnejsi MVA panely jsou snad odjakziva pouze nativni true 8-bit bez (hi)FRC:) ...diky poslednim trendum HDR/4K/REC2020 atd. se konecne zacinaji hybat dopredu i monitory k PC ...akorat si jeste musime pockat na lepsi ceny respektive aby se z TRUE 8bit stal standard pro masy ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mejlo, mejlo, ....

schody v obraze ti zpusobuje prilis vysoka komprese do JPEG u statickeho obrazku, pripadne komprese HEVC, H264 u videa. Z vysoce ztratove komprimovaneho obrazu "HDR" nedostanes ani kdyby ses stavel na hlavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Yup.
Lidi stahujou z torrentů a úložišť 700MB ripy, které sice mají u popisu napsané "Blu-Ray rip" nebo "HD rip", ale vůbec jim nedochází, že aby se dosáhlo těch 700MB, tak se musel ten obraz zkomprimovat s neskutečnou ztrátovostí.
A pak se ještě diví, že jim televize nějak špatně funguje, když ten "Blu-Ray" film má tak špatný obraz =)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vicemene souhlas s barvami - tech 10bitu sice trosku pomuze, ale neni nutne.

To co HDR monitor hlavne potrebuje je daleko vyssi rozsah jasu. 10bit barvy vs 8bit znamena 4x vic moznych hodnot jasu, teda ocekaval bych ze HDR monitor to bude schopen dorucit, kdyz uz ne 4x tak alespon 2-3x lepsi. Bohuzel tohle bude spis domena tech nejdrazsich monitoru, u levnych ocekavam hlavne marketingove triky, jako ten Philips ktery tady nedavno byl:

http://diit.cz/clanek/philips-328p8k-je-dalsim-8k-monitorem-s-rozlisenim...

" ... Podporuje také cosi jménem HDR400, což znamená podporu HDR, ale do maximálního jasu 400 cd/m² ... "

.... LMAO, oznacit 400cd/m2 za HDR to uz chce brutalniho psychopata... cekam kdy zacnou vsichni vyrabet monitory s HDR250 nalepkami :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1

Nedokazal bych to napsat lepe, stoprocentne souhlasim.

(A zaroven se vubec nedivim, ze ti mistni idioti naklikali minusy, mne to tu delaji take.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by si nezasloužil mínus, když strašně generalizuje a kvůli low end výrobcům, kteří značku HDR odrbávají jenom jako marketingový tah, odsuzuje i ty kvalitní výrobky??

Každému, kdo se nad tím zamyslí, musí dojít, že "kvalita obrazu" (HDR atd.) u televizoru za 8000Kč, bude úplně jinde než u televizoru za 20000Kč.
Pokud chtěl odsuzovat ty low-endové (a mainstream) televize, tak to měl zmínit ve svém příspěvku. Takhle je jeho příspěvek zavádějící pro neznalé.

---------------------------------------
"Rozdil mezi miliardou barev a 16 miliony barev je temer zanedbatelnej."

Už jen za tohle tvrzení si zasloužil mínus.
Nebudu tvrdit, že se nenajdou lidé, co ten rozdíl nepoznají... bohužel vady zraku nejsou neobvyklé. Nic to ale nemění na tom, že většina populace je ten rozdíl schopná rozpoznat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to s tím nějak souvisí, ale včera jsem si v Pot Player nechal detekovat nové video z You Tube a Živě.cz a obě hlásí, že jsou H 264. Nepsalo se náhodou už před rokem a víc, že se přechází na H 265? Tedy osobně bych asi rád nebyl, vzhledem k tomu že mám notebook ze začátku 2015 a určitě tam nepůjde intelovský dekodér a softwarově to bude určitě funět...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dvoujádrový SandyBridge na 2,4GHz utáhne 1080p/23,9fps HEVC softwarově do nějakých 20Mbits. Nemám strach že bude mít jeden stream vysílané televize v H265 víc jak 2Mbits, navíc CBR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon CPU je u HW dekodovani uplne irelevantni. Dneska muzes prehravat plynuje 4K h265 pri 60fps i na mobilu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda ale moja i7 3630qm stym problem ma :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je omyl vykon CPU(vc. iGPU) pri dekodovani neni irelevantni obzlast u CPU kteremu chybi akceleracni obvody pro HEVC/VP9 ...vykon CPU je irelevatni pouze v pripade kdy si clovek koupi novejsi grafickou kartu (uz jen kvuli HDMI 2.0/DP 1.3) :)
..samotny vykon mobilnich CPU je zalostny ale ma mnoho akceleracnich obvodu ktere se pousteji jen v pripade potreby :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... pokud to CPU ma HW akceleraci dekodovani h265. Pokud nema, tak si v mobilu 4K h265 pustite leda tak rychlosti 0.02 fps...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Youtube na h.265 přecházet nebude, zvlášť ne v současné situaci, kdy jsou poplatky vysoké. Proto prosazuje svůj vp9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznamka: Intel Atom a jine vykonove podobne procesory opravdu softwarove nedaji H265, je potreba hardwarovy dekoder. Ale pokud mas klasicky "Core" procesor, tak i i3-U to v pohode na fullHD da i softwarove a plynule, (i Sandy Bridge, pokud mas starsi notebook).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přehrání a hlavně i reálné zobrazení(!) HDR omalovánky nezáleží jen na SW..., ale hlavně na HW!!! - Na max jasu a barevném rozsahu obrazovky!!!
(I proto mám nějakej ten rok jako monitor velkou UHD IPS LCD TV(!) s WCG, která má mnohem větší i jas ;-) než "blbý" PC monitory :-(... (jen s 250 až vyjímečně max s 350 vs až 500 CdL)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ono jde i o kontrast :) mohu vedet o jakou TV se konkretne jedna ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten je dnes již dostatečný i díky Local Dimingu :-) Uf je to model nějak UB850V.
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/lg49-ub850v-uhd-4k-hdmi-2-0-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna tenhle "panel" je nic moc a jeste k tomu k PC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čím je, tedy spíše byl špatný, v době docela dávné, kdy větší UHD(!) PC monitor s DP1.2s nebo alespoň s HDMI 2.0, ani neexistoval!? Apropo hry... nehraji, tedy milisekundy mě netrápí a zajímal mě hlavně barevným Gamutem na fotky a tedy že měl jako jediný UHD panel 10bit IN, i když jen 8+2bit ale IPS s WCG :-) (VA mi do domu nesmí!)

1. UHD/4k monitory byly malé a uměly max 30Hz ve 4k (mnohé FullHD monitoy umí 60Hz, ale né evropských 50Hz nebo alespon 25Hz :-( ...) , ale toto umí ve UHD až 60Hz ale i evropských 50Hz(!!!) pro moje FullHD 50p videjko z Alphy ideální a nutné pro plynulost pohybu v obraze :-) A 8bit pro video při UHD/50Hz a opravdu 10 bit při UHD/30Hz i po kompromisu - HDMI 2.0 :-)

(stejnak tehdy nebyly ani grafiky co by to daly po HDMI (2.0) a větší UHD LCD zase neměly DP... Tedy tot bylo tehdy jediné(!) možné 10-ti bitové řešení s větším UHD panelem k PC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud to clovek mysli vazne tak na vaznejsi praci s fotografiemi je to vtip i v te dobe natoz v soucasnosti :) na nejake ty domaci prezentace a upravy jeste OK ..no dobra za tu cenu prijatelny kompromis kdyz jde cloveku hlavne o velikost a ten gamut i na tu dobu podle testu taky nic moc (nestrovnavat s levnymi panely ci PC monitory za par supu s TN panelem) ..takze jedina realna vyhoda byla v te dobe velikost ... :)

- UHD monitory v roce 2014 urcite umeli @60Hz i 10bit od roku 2015 se objevovali i od znackovych vyrobcu s opravdu velkymi uhloprickami 40"+
- grafiky s HDMI 2.0 existovali v roce 2014 :) male i vetsi kvalitni UHD panely DP meli standardne a poslednich par let se objevuji i s HDMI 2.0 ale preci jen HDMI 2.0 je oproti DP Limitujici :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne pouze velikost - ale i rozlišení!!!!! Fotíme do 20 (a dnes až dokonce až do 40) Mpx, ale prohlíží(me) stále jen na 2Mpx a na pididisplejích... :-(

A šak jo, já to mám už několik let. A že byly dávno i velké UHD monitory (nemyslém TV a nemyslím jen FullHD...) a s korektně natívně zobrazujícím UHD? :-() Haha :-)) ...

A ano moje GTX 980 byla 1.(!) a jediná s HDMI 2.0 až 4k/60Hz 32 bit barvy :-)

Tedy zas tak moc nebylo z čeho vybírat, jak to zlehčujete :-(

I dnes je 40"+ PC monitorů v IPS(!) jen 6! :-(

A opravdový 4K byl donedávna dokonce jediný(!!!) monitor - od LG za 29.000,-kč... a jen 31" a ještě nic moc parametry a neumí 50Hz!... a později 31" Eizo ale už za 120.000,-kč...............

Viz:
https://www.czc.cz/se-4k-a-5k-rozlisenim-monitory/
produkty#q-c-0-f_2026609=s4096%20x%202160%20&q-c-1-f_2026609=s4096%20x%202160%20(4K%20UHD)

Ojoj zkopírovat včechny tři řádky (Ctrl+C) dát do příkazové řádky (Ctrl+V), link je sem moc dlouhý...

Tedy i dnes jen 2 (slovy: dva!...) opravdu 4k monitory :-)) ... Dnes je už alespoň 40" Philips a 43" LG - ten mám v merku, ale nikdo mi nedokáže potvrdit, umíli i 50Hz? :-( Tak musím vyzkůčat osobně...

A já to pro komerci nemám, jen amatérský dokumentarista přírody, kde však není žádné(!) rozlišení detailů dostatečné ;-)

Ano HDMI má limity (psal jsem že v 10bit umí UHD max v 30Hz, ale na grafiku a fotky to stačí :-) a videa maj stejnak jen 8bitů...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.