Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google už na Androidu vydělal 31 miliard dolarů, tvrdí Oracle

Mě by docela zajímalo, na základě čeho si Oracle nárokuje morální právo přiživit se na Androidu, když Android v Oraclu nenapsali, software pro Android na oraclí Javě ani neběží, atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Oraclí Javě to neběží, ale na Javové VM ano, takže si majitelé práv mohou myslet lecos. Jestli mají nárok, je otázka jiná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zacina tu byt trochu chaos co je vlastne problem. Java ako programovaci jazyk je volne dostupna a pouzitelna na to nema Oracle nejaky zasadny dosah. Tak isto VMko ktore pouziva Google - Dalvik a teraz uz vlastne ART (co uz nieje klasicke VM) tiez nema moc spolocne s javovskym vm od oraclu. To co je problem je javovsky framework/triedy ktore su prevzate s javy a su aj v androide a to je to o co sa oracle hada (asi vsetko v namespacy java.* a javax.* a mozno aj dalsie casti ktore prenikli do androidackeho api). Preto aj google sa vyjadril ze v dalsej verzii sdk ako aj androidu pouzije OpenJDK - opensource implementaciu Javy.
V podstate je to nieco ako Mono. C# ako jazyk je free a moze si ho kazdy pouzivat ako chce ale konkretna implementacia od MS spolu s frameworkom od nich (.NET a vsetko okolo) spada pod licencie. To co pred rokom MS uvolnil bolo jadro .NET Core co je zakladna cast .NETu ale stale napriklad Windows Forms alebo WPF (Xaml) nieje volne dostupne. Preto aj Mono pouzivat GTK# (co je imho tragedia).
Ostatne uz zo zaciatku by bola podla mna lepsia volba keby Google alebo teda Rubin zvolili C# ako jazyk nez Javu. Chapem ze potrebovali mat rychlo masu aplikacii a dohnat naskok Applu ale negativne nasledky sa ukazuju dodnes. Ostatne aj c#/.net implementacia od Xamarinu, co je v porovnani s googlom/ms krpata firmicka, je v monhych ohladoch lepsia ako samotna java s Dalvikom/ARTom od Googlu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vazne myslis, ze by to google vyhral kdyby se misto s Oracle o Javu hadal s MS o C#? V Androidu je takovych penez, ze by se na tom chtel prizivit kazdy. A kdyby vyvinuli vlastni jazyk, tak se jim taky nadava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ano , teraz je to lahke hodnotit a mozeme sa hadat ako by to vtedy vyzeralo lenze je fakt ze MS od zaciatku uvolnil C# pod iso standardom takze bol volne dostupny. Na druhu stranu .NET bol stale pod ich licneciou, takze ak by Google zvolil za vychodzi jazyk C# tak by si aj tak musel napisat vlastny runtime od zakladu a asi aj vsetky kniznice. Pri Jave to prave bolo take vseliake. Google sa spolielahl ze to bude zo Sunom ok len vidime ako to dopadlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze v dobe navrhu Androidu Javu nevlastnil Oracle a udajne existovala gentlemenska dohoda se Sunem, ze vyuziti Javy v Androidu je vporadku...proste Sun byl vic technnologicky zalozena firma, Oracle uprednostnuje zdimani penez.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mimo jiné i na základě toho, že Joshua Bloch napsal 2x stejnou 9-ti řádkovou funkci, jednou jako zaměstnanec Sunu, podruhé jako zaměstnanec Googlu.

https://news.ycombinator.com/item?id=3940683

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je teda slabota, tohle Apple vydělá(l) za jediný kvartál...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Muzeme si opravdu o Googlu myslet ledacos, to same plati o Applu, Microsoftu a dalsich velkych korporacich, ale Oracle je jenom parazit. Nikdy nebyla Java tak derava jako potom co se do ni zacali vrtat v Oraclu, podbnym zpusobem rozmrdali (pardon ale to nejde rict jinak) VirtualBox. Oracle na co sahne, to pohnoji, nejhorsi firma v IT byznisu - ikdyz ted uz to jsou spis podelany pravnici, co zkupujou a hadaj se o patenty.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale kdyby Google platil Sunu nějaké to procento ze zisku, třeba by se pak Sun nenechal koupit Oraclem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No sak sa staci pozriet na tu ich DB. To je hnus. Fakt nechapem ako zrovna oni mohli prerazit, si len vdaka tomu ze v casoch ked zacinali nebolo moc konkurencie a dnes si firmy za to zaplatia lebo velke systemy na tom proste funguju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemam rad Oracle , od kedy zacali tlacit ich novy system obchodnej politiky a za plno dalsich veci. Ale neda mi nereagovat na niekolko ocividnych hluposti.

"Obojí by - stejně jako celý Android - samozřejmě technicky mohlo fungovat bez Javy/„Javy“ (nepředjímejme), nicméně Java/„Java“ je to, co Google zvolil jako stavební kámen Androidu."

Tak za prve .. teoreticky samozrejme by android mohol fungovat bez Javy, ale prakticky, je Java prave to, co sposobila tak obrovsky narast na trhu. Preto aplikacie a ich vyvoj v Jave je to, co sposobil prienik na trh. Takze ano, sproste opajcnutie Java kodu, aby nemuseli platit licencie (zaujimave, ze M$ platia za kdeco) vo vysledku znamena ich ohromny zisk.

Kazdopadne Oracle a ich nenazranost nemam rad. Nic nove nis su schopni vyrobit, to stare este pokazili a jedine co robia je skupuju kdejake firmy a snazia sa ich integrovat do nezmyselnych zalezitosti. Oproti tomu Google technologicky priniesol spustu veci.

Ale jak Google, Oracle, tak aj M$ su vsetko ohromne korporatne firmy, ktorych primarna potreba je generovat zisk a z toho potom plynu dalsie veci, ktore su tuna uz offtopic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.