Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google vyhodí z prohlížeče Chrome podporu H.264

Otevřený neznamená dobrý. Ale když opomineme kvalitu, tak nejvíc to "odskáčeme" my, vývojáři a potažmo i uživatelé. Už to vypadalo že HTML5 získala potřebný formát aby se mohl začít prosazovat, a teď se zase vracíme o pár let nazpět do stavu kdy tu jsou tři nekompatibilní formáty a uživateli/vývojáři vyberte si .. nakonec na tom bude profitovat Flash kterého bychom se měli spíš zbavit než ho supportit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, pro vyrobce prohlizece neni problem implementovat vse, H264, WebM/VP8, Theoru.. vse je bud free nebo v royality free rezimu.

At to nedopadne tak jak s GIF vs. PNG.. jedno se nesmi pouzit, ale nahradu nepodporuje kazdy, takze to poskodilo vyvojare i uzivatele :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zase ostáva jediná rozumná alternatíva Flash...je najrýchlejší(rýchlosť JS vs Flash je neporovnatelná) a zároveň má najlepšiu kompatibilitu(pokiaľ máte nainštalovaný už 5 rokov starý Flash Player 9, ešte stále zobrezíte väčšinu webu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Flash taky přejde na WebM, Adobe je členem WebM aliance. Každopádně Flash jako přehrávač videa je špatný. Tohle ať si dělá sám prohlížeč. Flash je dobrý na hry, animovaný blbosti atd. Tam je jeho místo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém to pro výrobce prohlížečů je, protože za H.264 musí MPEG LA platit. Pokud se Googlu podaří z webu H.264 vystrnadit, bude to obrovský vítězství pro koncový uživatele. Ne teď, ale z rok nebo dva rozhodně.

H.264 je dobrý formát s perfektní opensource implementací (x264), ale to, jak je zatěžkaný patenty, jej značně diskredituje. Jeho používání je z dlouhodobého hlediska neperspektivní, protože kdykoliv může někomu rupnout v bedně a začít požadovat poplatky za všechno možný. Je to prostě časovaná bomba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

royality free je nieco uplne (ale uplne) ine ako royalty free :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic geniálního na tom neshledávám, to přirovnání je úplně mimo. Nicméně kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, že?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli Chrome má tak zásadní pozici na trhu aby se kvůli ním museli všichni vyvojáři po##at...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nativně podporuje WebM kromě Chromu i Firefox 4 a to už je dohromady nadpoloviční podíl mezi prohlížeči. Google vlastní Youtube stejně jako vyvíjí rychle rostoucí Android. Nehodnotím kvalitu samotného kodek, nebo odebrání x264 z Chromu, ale za téhle situace se googlu bude WebM prosazovat relativně jednoduše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tam je treba pochopit to ze Google z Chromu vyhodi nativni podporu h264 ale predpokladam ze bude mozne doinstalovat plugin + vo flash to pude i nadale.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč, koho zajímá, jestli Chrome bude nebo nebude podporovat to či ono. To si speciálně kvůli němu mají všichni sednout na zadek?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musíš znát i souvislosti. Stejně jako Chrome bude pouze WebM podporovat i Firefox a Opera. To je 60% trhu. U H.264 zůstává pouze Safari, který skoro nikdo nepoužívá, a IE, jehož tržní podíl padá tak rychle, že ho za chvíli taky skoro nikdo používat nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zajimavy blabol. videolan, tvurce x264, se chlubi referencemi GOOGLE VIDEO. tak jakypak proprietarni h.264 kodek??? co to je za blbost co tu pisete panove?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je treba znat co je H264 a X264 :) To prvni je "teorie" kodeku - coz je zatizeno patenty, a to druhe "praxe" kodeku - implementace. Tato muze byt opensource (a x264 je), ale za zpusob kterym koduje by se melo platit MPEG LA.

Je to neco jako kdyz si postavite na kolene televizor. To, ze jste si ho postavili sam vas jeste neomlouva platit mesicni televizni poplatky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.