Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vlastní procesory Googlu jsou důsledkem zklamání z Qualcommu

Tak ať Google koupí AMD a má víceméné za pár frfní vystaráno, ikdyby nakrásno přišel o licenci na x86 může využít právě zbývyjících projektů. Proč vlastně AMD rozděluje grafickou a procesorovou divizi ... ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by měl Google koupit celé AMD, tím by získal technologie a mohl by je dále rozvíjet za dnes dost směšný peníz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je ci by kupa AMD bola fakt prinosom. O patenty by pravdepodobne prisli ak by vobec kupa bola mozna, spolocnost je stale na pokraji krachu takze Google by este musel dalsie kvantum penazi zainvestovat do zaplatenia dlhov a daslsie peniaze naliat do restruktualizacie a prestavby takze nakoniec by ich to asi stalo viac ako zalozenie novej firmy na zelenej luke. Nehovoriac o tom ze naco by bolo Googlu vykonne x86 jadro a graficke karty ked oni potrebuju low power SoC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD by patenty ostali, len by padla coross-licence dohodo s Intelom. Lenze AMD ma patenty nma veci bez ktorych sa Intel nezaobide, Mimochodm na pri ostabnom ohlaseni vysledok AMD Lisa Su ohlasila, ze bude tvrdsie vymahat dodrziavanie svojich patentov. (rozumej vyberat za neho licencne poplatky). A AMD ma dost "patentiovych atomovych bomb"

Typicky patent na rozklad zlozitych instrukcii na mikroinstrukcie a aj na pamat mikroinstrukcii

Microprocessor with built-in instruction tracing capability
US 5944841 A
http://www.google.com.sv/patents/US5944841

Pripadne na take casti FPU, ako je EP nasobicka
High throughput extended-precision multiplier
US 4809212 A
http://www.google.com.kh/patents/US4809212

High performance superscalar microprocessor including a dual-pathway circuit for converting cisc instructions to risc operations
US 5664136 A
http://www.google.com.kh/patents/US5664136

pripadne patent na FPU
Processor with coprocessor interfacing functional unit for forwarding result from coprocessor to retirement unit
US 7930519 B2
Abstrakt
A processor unit and a coprocessor unit are disclosed. In one embodiment, the processor unit includes a functional unit that receives a set of instructions in an instruction stream and provides the set of instructions to the coprocessor unit. The coprocessor executes the instructions and initiates transmission of a set of execution results corresponding to the set of instructions to the processor unit's functional unit. The processor functional unit may be coupled to the coprocessor unit through a shared bus circuit implementing a packet-based protocol. The processor unit and the coprocessor unit may share a coherent view of system memory. In various embodiments, the functional unit may alter entries in a translation lookaside buffer (TLB) located in the coprocessor unit, resume and suspend a thread executing on the coprocessor unit, etc.
http://www.google.com.py/patents/US7930519

pripadne dalsie
Reservation station including addressable constant store for a floating point processing unit
US 5761105 A

Reservation station for a floating point processing unit
US 5878266 A

Reservation station for a floating point processing unit
WO 1997012317 A1
Abstrakt
A reservation station with format conversion logic enables the implementation of a superscalar computer processing system which incorporates both a floating point functional unit and non-floating point functional units

Alebo aj

System and method for conditional moving an operand from a source register to destination register

Graphics compute process scheduling
Nov 04, 2011 - Advanced Micro Devices, Inc.

A method, system, and computer program product are disclosed for providing improved access to accelerated processing device compute resources to user mode applications. The functionality disclosed allows user mode applications to provide commands to an accelerated processing device without the need for kernel mode transitions in order to access a unified ring buffer. Instead, applications are each provided with their own buffers, which the accelerated processing device hardware can access to process commands. With full operating system support, user mode applications are able to utilize the accelerated processing device in much the same way as a CPU.

ci

Microprocessor modified to perform inverse discrete cosine transform operations on a one-dimensional matrix of numbers within a minimal number of instructions

Processor programably configurable to execute enhanced variable byte length instructions including predicated execution, three operand addressing, and increased register space
US 6157996 A

Interruptable and re-enterable system management mode programming code
US 6862641 B1
Abstrakt
Interruptable and re-enterable system management mode (SMM) programming code. The code includes one or more instructions, an entry or exit location, and one or more instructions. The code is executable while the personal computer system is in SMM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cross licence by asi padla, ale Intel by ju uzatvoril s novym majitelom. Bez cross licence by nemohlo fungovat ani AMD, tych patentovych bomb je na strane Intelu este viac. V tej zmluve je dojednanych nejakych takmer 2000 patentov Intelu, ktore moze vyuzivat AMD a naopak je to nejakych 1500. Samozrejme tych hardcore, bez ktorych by to bol problem pre obe strany je par desiatok.

Ako pise niekto vyssie, pre Google je lepsie postavit vyvoj na zelenej luke, z AMD by toho moc nemal, nanajvys moze zlanarit nejakych vyvojarov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, obe strany sa musia dohodnut. Preto kolegova argumetacia
padom cross-license je nanic. Samoztejme, ze sa
dohodnut musia, lebo sa drzia za citlivu cast tela..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ako fajn len fakt tie prispevky od Vas su niekedy prehnane dlhe a hlavne vystrihovat casti anglickeho originalu ked sa moze dat rovno odkaz mi pride uplne zbytocne.
A to ci by ostali alebo neostali patenty a ako by to bolo s cross licenciami, to by asi aj tak musel rozhodnut nejaky sud alebo mozno antimonopolny urad v USA. Proste by to nebolo urcite jednoduche odkupenie spolocnosti ak by vobec prave koli tymto pantetovym problemom k niecomu takmu mohlo dojist.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Qualcomm co sa tyka SoCov bol vzdy taky mierne povedane naprd. Uz v casoch Windowso Mobile boli s ich cpu furt problemy. Nedoladene ovladace, za co mohlo asi aj HTC, nechceli otvorit specifikaciu a celkovo nevyvazeny vykon. V tych casoch este intel vyrabal ARMy, konkretne XScale a tie boli oproti tomu niekde inde. Qualcommu sa zacalo viac darit az pri prvych Snapdragonoch a legendarnemu HTC HD2 (Scorpion cpu = Snapdragon S1) a tak isto vdaka odkupeniu Imageonu od AMD a ich Adreno GPU. Ale dnes Snapdragony s Krait jadrom a Adrenom ako GPU su hodne diskutabilne, ako je spomenute v clanku. Ostatne v poslednych Snapdragonoch (808,810,820) uz Qualcomm opustil Krait a nahradil to klasickym Cortex jadrom od ARMu a aj Mali mi pride lepsie ako Adreno.

Otazne je ci zrovna Google je ale ten ktory je schopny vytvorit lepsie SoC. Osobne si myslim ze sa skor Google mal spojit s Intelom a vytvorit na mieru site nejake SoC a tak trochu odtiahnut aj Intel od MS.

Trochu nechapem tu zmienku v clanku ze keby Google podporoval Samsung tak vlastne podporuje konkurenciu. Ale sak Google uz priamo ziaden HW nevyraba a Motorolu uz predal nie ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1. Snapdragony (high-end verzie, nie tie lacne low-endove nepodarky) mi vzdy prisli ako kvalitne ARM CPU. Snapdragon 800 vnimam ako jeden z najviac podarenych procesorov vobec, pricom 801 a 805 boli uz iba mensie vylepsenia. Kde to Qualcomm posral je, ze sa mu za posledne 2 roky nepodarilo posunut nikam dalej a najnovsie 808 a 810 vnimam ako obrovsky fail - staci si pozriet nejake reviews/benchmarky. Aj dnes by som preferoval telefon s 800/801/805 pred 808/810. WM by som do toho netahal, to bola trochu ina doba. Ale aj tam, ako pises, zacal Snapdragon bodovat vo velkom, pricom si pamatam, ze 1GHz Snapdragon bol povazovany za absolutnu legendu, ktora ma vykonu dostatok na uplne vsetko (a podla mna aj predbehol svoju dobu).

2. "keby Google podporoval Samsung tak vlastne podporuje konkurenciu"
Samsung predava tablety, notebooky, telefony. Pre google je teda konkurenciou v tychto odvetviach a ak by od neho odoberal SoC, tak by posilnoval poziciu svojho konkurenta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Googlu je jedno jestli proda Android na Nexusu nebo na LG G4 nebo Galaxy S6. To je spis pripad Applu, ktery kdyz neporda iPhone, nema ze zakaznika nic a pres to vyrabi cast SoC a nakupuje soucastky u Samsungu.
V cem muze Samsung konkurovat Googlu jsou sluzby, kterymi se snazi nahradit v TouchWizu sluzby Googlu. Navic porad udrzuje pri zivote Tizen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je o Chrome OS ne o Androidu. To je trochu jinej pripad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejny pripad jako Android, Google zije ze sluzeb. Navic vetsina chromebooku jede na Intelech, tam je vykonu dost. Nezda se mi, ze by Google chtel konkurovat Intelu svymi procesory ARM, to by byl odvazny plan :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neni to zdaleka stejnej pripad. Od notebooku clovek ceka trochu jinej vykon nez od mobilu.
Krom toho ARMy konkurujou Intelu na poli chromebooku a tabletu uz davno. Spis je to naopak Intel zacal konkurovat ARMum kdyz zacal vyrabej Atomy. Problem je, ze Atomy co se vykonu tyce ARMovejm procesorum ted dost utikaj. Proto chce Google zacit s vlastnima ARMama, protoze jedina dostatecne vykonna platforma, co Atomum dokaze konkurovat je Tegra od Nvidie, ktera ale zacina smerovat spis do aut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ved Qualcommu sa zacalo darit, alebo zlepsil si meno prave az Snapdragonmi. Predtym boli ich SoC dost nanic a aj tie prve Snapdragony neboli az tak terno ale urcite lepsie ako ich predchadzajuce SoC.
No momentalne Qualcomm ma asi fakt problem s navrhom. Ako jediny si robili vlastne navrhy jadier, Krait ale v polsednych modeloch je uz Cortex od ARMu.

No stale nevidim Samsung ako konkurenciu pre Google. Google priamo ziaden hw nevyraba. Jedine co ma svoju Nexus modelovu radu, co su skor referencne modely ktore maju aj tak obmedzenu predajnost a kazdu verziu si necha Google u niekoho vyrabat a len to branduje. Google sa predsa primarne pohybuje v internetovom businesse a reklame a okrem toho Samsung potrebuje google a android viac ako Google Samsung.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne, Samsung se snaží konkurovat Tizenem, a to by mohl být pro Gogole problém. Google neprodává mobily, ale reklamy a na ně potřebuje Android.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tizen aj Badoo su mrtve systemy. Moment ked mali sancu zabarat zaujimavu cast trhu je uz davno mimo. Mozno v smart hodinkach by mal Tizen este sancu, tam je stale trh pomerne otvoreny a kazdy ma sancu uspiet ak bude prinasat nieco zaujimave. Dnes uz malokto odide od Androidu na malu platformu, bez velkeho poctu aplikacii a pri malej zakladni uzivatelov. A toto Samsung nedokaze nikdy ponuknut, tak isto ako dalsie sluzby ktore su dostupne automaticky s Androidom ale aj v konkurencnych os. Nehovoriac o tom ze Samsung urcite preda viac telefonov s Androidom ako Tizenom a v momente keby sa vykaslal na Android alebo by ho Google nejakym sposobom odstrihol, tak jeho mobilna divizia to moze zabalit a v podstate by skoncila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Armu je standardem po vydání specifikací nových referenčních jader první vyrábět procesory s referenčním designem, dokud nepřijde daný výrobce s vlastním návrhem... samozřejmě se to netýká všech výrobců, mnozí vyrábí pouze referenční design, ale zrovna Qualcomm pokud vím kutí vlastní jádro. Je ale fakt že jim to poněkud trvá, Arm-v8 s jádry A53 a A57 jsou tu už "docela" dlouho...

Osobně jsem zvědavý na MediaTek Helio X20, sice má mediatek takovou nemastnou neslanou pověst ale tříúrovňové Big.Little vypadá zajímavě...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastni jadro ARMv8 ma jen Apple (a to sakra dobre), zatim vsichni vyrabeji a prodavaji Cortexy. Snad pristi rok by mel vyjit se svymi jadry Samsung a Qualcomm, tak uvidime, jeslti se vykonem na jadro priblizi Applu a jak dopanou ve srovnani s jadry Cortex A72.

Co jsem pochopil, tak big.LITTLE je o tom, ze Cortexy nejdou taktovat/vypinat nezavisle, ale po celych clusterech, proto to prepinani jader. To mi prijde lepsi Snapdragon 800, ktery umi taktovat kazde jadro zvlast a proces se nemuse neustale prenaset mezi jadry podle toho, kolik vykonu momentalne potrebuje. Ale mozna se pletu, budu rad, kdyz me nekdo znalejsi opravi, vychazim jen ze zkusenosti s 2xCortex A15 alias Exynos 5250.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ak sa dobre pametam tak Qualcomm je asi jediny z tych vecsich a znamych vyrobcov ARM SoCov co pouzival vlastny navrh jadier a nie ARMacky Cortex. Vsetci ostatny vyrobcovia pouzivaju bezne Cortex jadra. Ked uz niekto robil upravy tak asi skor pri roznych M jadrach ktore su skor urcene na rozne low power jednoucelove zariadenia kde viac nez o vykon ide o spotrebu. Tam by som skor cakal vecsie upravy jadier, mozno od TI,Atmel,STM a dalsich ale to len spekulujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je podivuhodne, ze po velikem hype v outsourcovani prichazi konecne doba, kdy si firmy uvedomuji cenu toho, kdyz se neco dela doma a poradne. Protoze pokud se nejedna o vojensky nebo primo statni-vesmirni aplikaci, tak vam dodavatel je schopen naslibovat modre z nebe, ale skutek utek. Prijde me smesne, ze toto delaji i zavedene znacky a obrovske podniky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, proc by mel byt Intel v soucasne dobe konkurentem Googlu. Na CPU od Intelu bezi Chromebooky i Android. Nic, krome toho, ze Intel dnes nema SoC srovnatelny s high-endovymi ARMy, nebrani tomu, aby se zacaly prodavat ve velkem telefony s Androidem na platforme Intelu. Dokonce Android od verze 5.0 podporuje x86-64, coz nebudou umet ani Windows 10 Mobile, viz http://developer.android.com/ndk/guides/abis.html a https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn915086%28v=v...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek vede nesmyslnou uvahu o tom, ze Qualcomm nejak ztraci za konkurenci, opak je pravdou. Ukazte mi alespon jedinny ARM procesor, ktery muze vykonove soutezit s Qalcommem v mobilnich zarizenich. Ano, zadny takovy neni. Samsung ma sve Exynosy, ktere na Snapdragony rozhodne nestaci, nerikam, ze jsou spatne, to urcite ne, ale vykonova jednicka to neni. Navic ted Samsung zacina s projektem kompletne sveho procesoru, uvidime jak bude uspesny. Huawei, Mediatek a dalsi cinane sice hodne pokrocili, ale na Qualcomm to stale nestaci. Ani Applovske procesory nemaji dostatecny vykon, aby mohly soutezit se Snapdragonem, u Applu je to spis o skvelem vyladeni jajich operacniho systemu, ktery nepotrebuje tolik vykonu (z tohoto by si Google mel vzit priklad).
---
Takze kde nic tu nic, uvidime co vymysli AMD, ktere chce ARM protlacit do serveru, ale to take neni cilem Google. Takze proc zaklada Google procesorovou divizi? Nevim, ale nepovazuji za pravdepodobne, ze se behem kratke doby (nekolika let) dokaze dostat na uroven konkurence, leda ze by nejakou koupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne jsem zapomnel na zaver, ktery jsem chtel napsat. Ac byly nadeje velke i ja jsem nakonec rozhodne fanousek ARM, faktem zustava, ze Intel na svych x86 procesorech, ktere jsou oproti ARM stale vykonem nekde jinde, hodne posledni dobou zatlacil smerem ke snizeni spotreby a ikdyz to stale jeste neni ono, je prave Intel jasnou vykonovou jednickou i v mobilni procesorove sfere. Takze tim je mozne celou uvahu oznacit za lichou, nebot at vyvine Google cokoli, proste zakladni navrh od ARM to postavi na druhou kolej. Podle meho zatim muzeme maximalne hledat snahu Google setrit naklady, vyvine tak maximalne do svych zarizeni nejaky mainstream, nic vic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az takovy optimista smerem ke Qualcommu bych nebyl, ostatne i Qualcomm nejspis neni spokojeny s Cortexy, proto vyviji vlastni jadro.
Apple A9 v iPhone 6s dava v single core benchmarku Geekbenche 3 2500 bodu, Galaxy S6 dela nejakych 1300-1400 bodu. Aplikace na iOS tak muzou tezit z vyssiho single thread vykonu a nemusi resit optimalizaci na vice jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Clanek vede nesmyslnou uvahu o tom, ze Qualcomm nejak ztraci za konkurenci, opak je pravdou. “

Buďto se můžeme podívat na recenze, kde letošní modely Qualcommu nijak neexcelovaly, nebo se můžeme podívat na chování výrobců smartphonů, kteří buďto vynechali S810 nebo jej nahradili levnějšími modely, nebo se můžeme dívat na finanční výsledky, ze kterých je zřejmé, že čistý zisk za tento fiskální rok spadl více než o třetinu, tedy skoro o tři miliardy dolarů.

Docela by mě zajímalo, na čem stojí tvrzení, že je opak pravdou, tedy že se pozice Qualcommu zlepšuje, když:

- si letošní produkty odnesly kritiku recenzí
- 20nm S810 má větší spotřebu a kratší výdrž baterie než mnohé 28nm čipy
- prodeje Qualcommu klesají
- marže Qualcommu klesají

Nepopírám, že se situace může zlepšit (byť analytici tvrdí opak, tedy že Qualcomm je silně nadhodnocený a čeká ho propad), ale letošní rok to byla katastrofa a reakce většiny zákazníků této firmy tomu odpovídají.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm ma problem, letosni top model mu nevysel, coz mu posramotilo povest, a ve stredni a nizsi tride je konkurence velka.
Navic, kdo dnes potrebuje vykon high-endu? Uz i ve smartphonech doslo na to, ze neni potreba menit zelezo s kazdou dalsi verzi OS. Dneska jedu na Nexusu 5 (2 roky stary typ) a necitim se byt jakkoli omezovan...mozna ctecku otisku prstu bych uvital, ale kupovat kvuli ctecce novy telefon?

Ale jestli 820ku pouzije Samsung v S7 nebo se stane ze dne na den zazrak a rozjedou se W10M, ksefty se zvednou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No buduci rok moze docela pohnut s vykonnostnymi narokmi na mobily ako aj na PC, ale v mobilnej sfere mozno viacej. Oculus by mal konecne vydat consumer verziu Riftu, tak isto Samsungaci GearVR by mal byt uz dostupny a pravdepodobne aj dalsie VR systemy od ostatnych budu v priebehu roka dostupne (HTC a dalsi). VRko bude potrebovat dost vykonu ako aj lepsie displeje co moze prospiet k nakupu noveho HW. Na PC to asi zo zaciatku bude skor okrajova a hracska zalezitost, ale pri mobilnych VR ako GearVR kde sa pouziva telefon to moze byt aj masovejsie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O "masovem" rozsireni VR se mluvilo uz v dobe VFX-1. Obavam se, ze i nadale to bude zalezitosti uzke skupiny, mozna se rozsiri do designerskych studii, nebo mezi hrace. Ale to siditko s prehrivajicim se mobilem jako hlavni jednotkou je spis demo VR, nez realne pouzitelna VR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze se zamenuje pricina a nasledek. Jedna vec je, zda nejsou ocekavani vsech prehnana presne jak pise Zipiik, treba ja potreboval vykonny smartphone (ne na hry) a poridil jsem az letos SGS5 (Snapdragon 801), vykonove by mi stacil uz Snapdragon 800. Jednoduse se zacne nasicovat trh, protoze lide prestanou mit potrebu hledat vyssi vykon, v podstate dochazi k tomu samemu, co nastalo v PC sfere, proste se situace normalizuje. Takze se holt vyrobci budou muset spokojit s nizsimi zisky, na coz logicky vyrobci reaguji a hledaji zisky jinde - nebo-li samostatnou vyrobou procesoru, proto Samsung pracuje na vlastnich procesorech, proto procesory od HiSilicon, Xiaomi take pripravuje svuj SoC, atd. Pravdepodobne proto se na totez chysta i Google, vyjma souteze vyrobcu o nejlepsi TOP model, ktere se ale zrovna Google vubec neucastni, nemaji vyrobci duvod vyvijet to nejvykonejsi reseni, takze ocekavat lze zvysenou nabidku predevsim smerem do mainstreamu. S vykonem si pravdepodobne dal bude hrat predevsim Qualcomm u Snapdragonu 820 atd. a asi i Samsung, pripadne pokud bude do bitvy chtit zasahnout napriklad Lenovo, bude asi hledat vykonne reseni od Mediateku, takze nejake duvody tu budou i pro dalsi hrace, proc vyvijet dal a hledat narust vykonu.
Co se tyka nejakych ChromeBooku apod. (netbooky), tak tam je situace stale stejna, stale je patrny naskok Intelu s jejich x86 a to se jen tak nezmeni. Opravdu si nemyslim, ze by Google vubec mohl pomyslet na to, ze bude snad konkurovat Intelu? :-D
Jednoznacne za snahou Google o vlastni procesor vidim jejich snahu usetrit, nikoli ziskat vykonejsi reseni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, jak uz tu psali jini, kdyby Google potreboval vykon, tak by koupil AMDecko, ne oni chteji setrit. Pravdepodobne si koupi skoro hotovku od ARM a udelaji par vlastnich optimalizaci. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by kupovali AMD, když AMD z 95 % vyvíjí jiné produkty než ARM čipy? To by bylo vyhazování peněz. Stačí přece přetáhnout příslušné inženýry - výsledek je stejný za zlomek nákladů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč teda Google nezačne kupovat procesory od Intelu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozeme len spekulovat ale stale maju Intelacke SoC co robit so spotrebou (to nemusi byt chyba iba CPU, Qualcomm ma fakt spickove modemy a LTE) a tak isto cena asi nebude uplne ludova. Aj ked Intel sa chce silou mocou presadit v mobilnom segmente, je otazne ci zrovna Google by mu v tom pomohol ked sam nevyraba momentalne ziadne telefony/tablety. Pre Intel bude preto zasadnejsie sa presadit priamo u vyrobcov, co ostatne posledne roky aj robi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má spekulace je, že by si nepomohl. Opět by byl závislý na jednom dodavateli a tady navíc faktu, že konkurent Intelu je jen jeden a na kapačkách. Google ve skutečnosti procesory od Intelu kupuje. Sice ne do mobilních zařízení, ale do datacenter.

Nevím, jaké má zkušenosti, ale poslední kroky by naznačovali, že to idylické nebude. Pokud by Intel získal v podstatě monopol i v mobilním segmentu, tak by to dopadlo podobně, jako u desktopu a serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ak sa dobre pametam tak aj tu bol nedavno clanok ako Intel pod tlakom prave ARM vyrobcov SoCov sa dal tiez na licencovanie svojich CPU pre potreby zakaznikov. Akurat tam tusim je podmienka ze im to bude vyrabat intel. To maju/mali byt tie i3 sofia soc.
No ano vzdy je to nieco za nieco. Google moze mat ARM ktory je energeticky relativne nenarocny ale tak skoro, ak vobec, nemoze od toho ocakavat nejaky rapidny vykonnostny narast a tak isto mu nikto nevyrobi tie SoC na najmodernejsej technologii skor ako prave Intel. Alebo moze ist do Intelu kde bude asi vyssia cena a vecsia zviazanost, na druhu stranu vykonnejsie CPU (mozno casom aj GPU), pokrocilejsi vyrobny proces a casom sa intel dostane so spotrebou tiez dolu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.