Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google zkrotí paměťové nároky Chrome

Velmi se omlouvám za off-topic, ale mám nutkání něco říct: To pozadí, co má DIIT.CZ teď (nejspíš kvůli reklamě) se k tomuto portálu hodí jak kečup k tataráku. Prosím, až ta reklama pomine, nechť strávající pozadí zůstane.
Prosil bych spolukomentující, aby na tento příspěvek neodpovídali, pouze dejte plus, jestli též souhlasíte, nebo mínus, jestli nesouhlasíte, aby se diskuze zbytečně neubírala nesprávným směrem. Redakce má mé doporučení tento příspěvek včetně navazujícího stromu případně smazat :) (můžu to udělat sám, ale nechám to na redakci).

+1
+83
-1
Je komentář přínosný?

Reklamu nevidím a to černošedé pozadí na šířce 2560 vypadá dost ohavně, bo je rozkouskované a nenavazující, takže za mne -.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

pockat, on chce tu ciernu hovadinu nechat ? ja som to pochopil ze nechce, ale asi preto ze surove meso nejem a neviem ako sa k tomu hodi kecup

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To prirovnani hooodne pokulhava, ale ja to pochopil tak, ze chce aby to zustalo. Me se to sedocerny pozadi taky libi a nikde se nerozkouskovava.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ja som za to aby to pozadie zmyzlo, len to žerie výkon, pamäť, internet.... a naviac pri mojom displeji (Štandard 1366x768) a bočný panel s kartami (tabmi)... takže z pozadia nech je aké chce mám len 1cm vľavo a 1 vpravo...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ja ziadnu rekamu nevidim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja ziadne pozadie nevidim... :(
:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho mam jenom cerne http://1drv.ms/1HrJzEz

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já ano... ohrožují mi server :-)

Ale vážně a k věci - paměťová náročnost se posuzuje jak? Protože když mám kopu otevřených oken, tak se nemohu divit, že 200 i 300MB to spolkne jako nic. Když mám jedno okno (Diit) tak to žere 117MB + 23MB plugin container, kde jede flash...

To je jako kdyby Google řekl, že vyřeší přeplácenost webů grafikou, reklamou a skripty. Prostě to nejde. A bude to asi jen horší... Málo-kdo by platil za možnost navštěvovat Diit bez reklamy, takže reklama je nutné zlo, které tu je a bude. Představa Googlu, že ji "nějak zkrotí" a případně že přesvědčí tvůrce stránek a jejich zákazníky obdivovat jednoduché a prosté stránky a takové vyžadovat, je dost naivní.

Aneb... když to nemá 10 flash animaček, tak je to prd stránka!

PS. a jak už se v článku říká - potřeba mít nekomprimované data v paměti se prostě odrazí na její spotřebě. Opravdu není možné komprimovat data na mobilních zařízeních, případně na CPU jako P4 nebo Atom. To pojede hned hlemýždím tempem...
Navíc... kompresovat co? Jpegy? Chá chá! Tak co? Flash animačky, kde je polovina věcí také v jpg? Nebo snad gify? Také ne? Tak co? Vlastní kódy stránek jsou do stovek kBy ... tam by se třeba RLE jednoduchá komprese sice uplatnit mohla a ani na Atomu by to snad moc nebolelo (okno v pozadí + mémě čas = komprimujeme data...), ale stejně když se na to okno zase přepneme, tak co? Komplet vykreslit znova z rozpakovaných dat? To nebude moc rychlé...
A kolik se ušetří? Řekněme z 200kBy stránky uděláme 50kBy. Úžasných 150kBy je ušetřeno, slááááva! ...

To je ale zase blbost. Prostě 2G ram dnes jen na browserní na netu je realita.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

2GB? Optimisto. Můj rekord je 16GB (počítač má 128GB) při 32 tabech a 3 lightweight addonech. A že s takovými výsledky nejsem sám je jisté, z google vypadnávaj takové
https://twitter.com/CZmiho/status/509747829997596672
stížnosti jedna za druhou. Stačí nechat prohlížeč dlouho běžet v kuse a mít hodně paměti. BTW to, že mám hodně paměti NEznamená, že si přeju, aby mi z ni velou část sežral prohlážeč, mám ji kvůli něčemu jinému.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, prohlizec nevi, ze mas tu pamet pro neco jineho, bo chybi nastaveni jak mu to rict. Obecne pri cacheovani plati, ze horni mez kolik se da spotrebovat neexistuje, ze se proste jede do limitu a pak se zacnou zahazovat nejmene dulezite veci. Takze otazkou je ten limit. Plus jestli ma smysl pamatovat si stranku ktera je pet odkazu zpatky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale nepotvrzuji ..... mam tu cca 40+ zalozek a sessionstore ve firefoxu ma 300kb .... samozrejme v tom nejsou obrazky a objekty, ale tak neni duvod mit vse porad v pameti. A jinak myslis, ze bezna stranka ma desitky MB? To je blbost ... tolik to ma, protoze to drzi v pameti vyrenderovane, coz je celkem zbytecne drzet vyrenderovane taby porad v pameti .... taky se da udelat, ze vsechny objekty z jedne stranky se budou odkladat do jedineho souboru, ktery se pak rychlej nacte, pokud nekdo jeste pouziva HDD ..... proste moznosti jak usetrit jsou tuny.
2GB ram na browseni je samozrejme obskurnost .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FF 37.0.2 - 5 záložek a papá 459 396kB... nějaké další otázky?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

potvrzuji - FF 38.0.1 + 5 záložek (4x DIIT/CDR + 1x Twitter) = cca 490MB

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak si je zkus stejne weby otevrit v obou prohlizecich a odscrollovat do pulky. Mel jsem tu ted jen 5 tabu a vyslo mi 401MB s Chrome a 270MB s FF, ktery ma v sobe vyrazne vic rozsireni.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Cetls vubec, co jsem psal?
Mimochodem to cislo, co pises je v podstate bezrozmerne, to snad vis nebo to mas nekde z firefoxu? Doufam, ze jsi to nevycetl nekde v pruzkumniku:)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Staci si pustit nejake streamovane video (napr twitch). I kdyz to jsou data typu zobraz a zahod, tak zabrana pamet roste a roste. Nejvic zabiral 5GB a wokna uz rvali ze mam zavrit dalsi aplikace ze uz nema ram, ale prohlizec si stale drzel nepotrebny data.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ja taky ne... a navic to sedo-cerne pozadi ladi s mym vzheldem winu:
http://postimg.org/image/hxri1mlit/
rozhodne to vypada lip nez kdyz pozadi pod textem i zbytek stranky (pozadi pro reklamu) byly stejne (skorobile)
ja jsem pro zachovani:-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

presne, tiez pouzivam vsetko do cierna, a toto cierne pozadie mi s tym dobre ladi.
je mi luto WIFT, mas odomna minus :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

protoze jsi zlodej

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tahle stadni stupidita je zabavna...

takze jsme zlodeji, protoze blokujeme reklamy?
Neblokujeme je na serveru, ale az u sebe - podle tehle logiky je ale zlodej i ten, co si stranku zobrazi jen jako prosty text (to jest prepise, u spousty webu silenej, layout => vsichni slabozraci jsou zlodeji!), ale i clovek, ktery o tu reklamu zrakem nezavadi, a ikdyz zavadi, tak si ji neuvedomi, a ikdyz uvedomi, tak na ni neklikne, a ikdyz klikne, tak odkaz neprecete, a ikdyz odkaz precte, tak si to nekoupi - to je ta vase logika "zlodeju" ad absurdum...
beee.. beee.. beee

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

kdo krade, ten lze

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gugl neco zlepsi? To je snad poprve ... na jeho nejmenovanem kvazisystemu je to v cajku, tam uz rvou i 4GB ram, aby to nejak fungovalo .... ale na majoritni platformu uz cpou klidne i jen 1GB a tam uz by chrome veci asi nejely, tak ma dost sanci tezce ztratit podil ... kdovi jestli toho chromeho aspon nejak prejmenuje:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problem je trochu inde a ten bohuzial ani Google a ani Mozilla nevyriesia pretoze je to by design.
Problem je ze z jednoducheho prehliadaca prepojenych textovych informacii doplnenych o obrazky, co povodne bol web a webrowser, sa stal nejaky podivny multimedialne multifunkcny prehravac/platforma/framework. Teraz sa uz do toho cez rozne pluginy tlaci aj 3D co je uz fakt peklo (aj ked tam vecsina veci sa rata na 3d karte). Ak teraz mali browsery problem s pametou a hlavne jej leakovanim tak pri 3d to bude na tuty. Ak nejaky marketaci sa zblaznia a uvidia moznosti 3d prezentacie produktov este budeme radi za flash. A to nevyriesi bohuzial nikto.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

kde jsou ty casy, kdy web byl (x)html, css a maximalne obrazky - prislo onpage audio, video, skripty, .. ona uz to fakt neni webova STRANKA, ale webova interaktivni televize...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsem udělal takový testík, otevřel to co mám běžně otevřené, čili Facebook, chat, nějaké hry, e-shopy atd. Dělá to dohromady 12 tabů současně. Firefox dopadl tak, že 655 MB v základu, plus 327 plugin-container. Chrome tak, že jsem posčítal veškeré operace a vyšlo mi číslo 1.33 GB paměti. Je to vážně žrout. Ale místy s rychlejší odezvou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi mi stacilo 128MB ram,firefox a net byl sviznej a www pekne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi byl i Netscape Navigator a Dial-UP pripojeni pres modem :D ale je pravda ze tenkrat tech 128MB nebo dokonce i 64MB stacilo...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

chapes ze to nezere firefox ale webovy obsah ? kedysi bola stranka cisty text, teraz tam mas giga videji

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen konstatuju,ze i pred cca 8 lety vypadal web pekne a hejbalo se to krasne i se 128MB ram. Dneska aby mel clovek div ne i5 a 16gb ram minimalne. Web se zprasil,podobne jako hry,software.....vsechny ty vylepseni webu,reklam a milion dalsich veci jsou jen k h. Dobre je to videt na yt. S kazdym dalsim "vylepsenim" to jde vic a vic do kelu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Konečně! Zhruba před 2 roky jsem si koupil Android telefon, sice mainstream, ale tehdy se spoustou volné paměti, svižný, vyhovující. Za tu dobu aktualizované verze aplikací, především od Googlu, nabobtnaly do takových rozměrů, že se do původní paměti telefonu vůbec nevejdou a díky nárokům na RAM nejdou používat ani jako před těmi 2 roky. Je tohle ten pokrok?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

volna pamet mi je k nicemu, to jsem si ji nemusel kupovat :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Raději, ať to žere paměť, než aby se to zpomalovalo kvůli kompresím apod. A taky si myslím, že je to stránkami a ne prohlížeči...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Klidně by to mohlo dělat obojí, adaptivně, podle toho, co na daném stroji v danou chvíli stojí víc. Od čeho ty počítače máme, než aby řešily věci za nás?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.