Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

3Dfx Voodoo 5 - 6500
Loňský rok nebyl zrovna klidným obdobím a ve světě herní 3D/PC grafiky se toho na straně hardwaru i softwaru semlelo opravdu hodně. A to i natruc setrvávajícímu 28nm výrobnímu procesu, paměťové krizi a odklonu Microsoftu směrem k jiným trhům…

Kapitoly článků

2.  Q2 - ve znamení integrované grafiky

Duben

První a nejpodstatnější dubnová událost, která se týkala grafických karet, vzešla z úst Roye Taylora z AMD:

Taylor upřesnil, že nic jako DirectX 12 dosud  v plánu není, Microsoft na nich nepracuje, výrobci grafických čipů nepracují na architekturách určených pro toto rozhraní a neexistuje vlastně ani nástřel technologií, které by mělo přinést. Z dnešního pohledu už se tato informace nejeví tak překvapivá - již je jasné, že se Microsoft zaměřil na trochu jiné trhy, pro něž není vývoj grafického API Direct3D klíčový, takže jednotlivé verze přicházejí stále v delších intervalech a přinášejí stále méně změn.

Roy Taylor
Roy Taylor

AMD si to zřejmě uvědomila s výraznějším předstihem a začala proto pracovat na vlastním API - to ale tehdy ještě známo nebylo a Taylorova slova zůstala po několik měsíců nepochopena. Microsoft se sice dušoval, že s DirectX nekončí - konkrétní uvedená tvrzení ale nevyvrátil.

Začátkem jara se AMD několikrát pochlubila s technologií TurboDock chystanou pro APU Temash (ultramobilní SoC) - ukázala, jak připojení tabletu k dokovací stanici s klávesnicí a přídavnou baterií automaticky zvýší taktovací frekvence: V případě grafického jádra až o 2/3, což odpovídá 40-50% výkonnostnímu nárůstu ve 3D.

Metro Last Light - Screenshot (03)

Nový kvartál znamenal i nové herní bundly: Nvidia nahradila nepříliš úspěšný F2P kredit za Metro: Last Light pro GeForce GTX 660 a lepší. AMD vyšla z původního bundlu, který obohatila o nové tituly: Tomb Raider (2013) a Bioshock: Infinite, přičemž nabídku rozšířila i na nový Radeon HD 7790 i HD 7700.

Tomb Raider - Nahled

O novém hardwaru bylo pouze slyšet, reálně nešlo na trh nic (pomineme-li duální Radeon HD 7990, za jehož jepičím životem brzy udělaly tečku Radeon R9 290/290X). Poprvé se však objevila informace o existenci desktopové řady GeForce 700 postavené na čipech předešlé generace.

Květen

Začal produktově nejpestřejší měsíc roku. Na trh šel oficiálně Radeon HD 7730 jakožto (do té doby) nejnižší desktopový produkt postavený na architektuře GCN. Od modelu HD 7750 se lišil de facto jen nižším počtem (512 ► 384) stream procesorů; ostatní zůstalo beze změny. V souvislosti s touto kartou se hodí zmínit jeden nešvar, který provázel téměř celý loňský rok: Zdražování pamětí DDR3. Právě to se promítlo i na cenách některých low-endových grafik. Pokud nákup DDR3 modelů neměl z hlediska poměru ceny ku výkonu smysl už v roce 2012, pak během jara 2013 ztratila smysl i jejich existence - špatný nebyl jen poměr cena/výkon, ale i cena sama o sobě.

Cape Verde LE Radeon HD 7730

Druhou událostí předpotopní éry se staly ultramobilní procesory. Prakticky stále bylo slyšet o APU Temash a Kabini od AMD i o nových Atomech od Intelu s architekturou Silvermont. Pokud bychom měli hovořit o grafické stránce, doznaly oba produkty oproti svým předchůdcům značného vylepšení. APU Temash i Kabini dostaly totožné grafické jádro o 128 stream-procesorech architektury GCN (včetně všech vymožeností, které s sebou nese).

Silvermont výrazným způsobem posunul výkon, takže se v některých hrách přiblížil právě konkurenčnímu Temashi. Jako důležitější krok ale vnímáme kompatibilitu s novými verzemi DirectX, s čímž byly Atomy dlouhodobě na štíru (hlavně v důsledku absence příslušných ovladačů). Snad jako kuriozitu můžeme zmínit situaci, kdy Intel „omylem“ zařadil nové Atomy do ceníku jen pár dní po oficiálním vydání nových APU od AMD, byť reálně šly příslušné modely na trh teprve o čtyři měsíce později.

GeForce GTX 780 02

Z nejnižších výkonnostních příček se můžeme přesunout rovnou k těm nejvyšším, kterými Nvidia zahájila vydání řady GeForce 700 pro desktop. GeForce GTX 780 s GPU GK110 nastavila výkon mezi Radeon HD 7970 (GHz Edition) a GeForce GTX Titan. O stupeň pomalejší GeForce GTX 770, která přímo konkurovala Radeonu HD 7970 GHz Edition, byla de facto přejmenovanou OC edicí GeForce GTX 680. Hlavním přínosem tohoto modelu se stala snížená cena.

Červen

V červnu se opět vše vrátilo do starých kolejí a pokud se výrobci v něčem předháněli, pak především ve slibech, co vydají, kdy to vydají a jaké to bude. Tuzemským uživatelům to ani moc nevadilo, řada z nich měla pro rozmary počasí naprosto jiné starosti, než úvahy nad výběrem herního akcelerátoru.

GeForce GTX 760 reference

Za připomenutí stojí snad jen tři skutečnosti: Vydání GeForce GTX 760 (čip GK104 nastavený výkonnostně mezi GeForce GTX 660 Ti a GTX 670), která konkurovala Radeonům řady HD 7950.

Intel Xeon Phi system

Dále nás zaujaly testy grafiky-negrafiky, Intel Xeon Phi, tedy výsledku projektu Larrabee. Srovnání Phi v OpenCL oproti AMD FirePro W9000 a Nvidia Tesla K20c dopadlo pro Intel poměrně nelichotivě; ač by se dalo od vektorových jednotek této architektury očekávat, že nebudou v OpenCL aplikacích extrémně zaostávat, nabídla FirePro i Tesla výkon řádově vyšší.

Událostí, jejíž dopady zaznamená hned několik segmentů, bylo ohlášení DirectX 11.2. To se netýká jen desktopu (a mobilních počítačů), ale také konzole Xbox One. Microsoft oficiálně potvrdil podporu technologie Tiled Resources i pro tuto konzoli, což může významným způsobem prospět její adaptaci ze strany herních vývojářů.

Kapitoly článků
2.  Q2 - ve znamení integrované grafiky

Diskuse ke článku Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

Pátek, 3 Leden 2014 - 09:39 | ps47 3dfx | holt na tento obrazok sa skratka nezabuda; http...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 16:29 | John Doe | nVidia by mohla oprášit značku 3Dfx, protože...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:58 | hungarec | Protoze ma no-x velmi dobry prehled o produktech...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:14 | WestFlame | S tím co je nebo není in jděte někam... kvůli...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 07:22 | De | Psychykou v hawken bych se moc nepysnil. Je to...

Zobrazit diskusi