Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výroba GeForce GTX 1080 Ti běží, vydání se chystá na březen

Tak načasování je jasné. 28.2. na GDC AMD oficiálně představí a vydá Ryzen, takže Nvidia jim chce ve stejný den sebrat trochu pozornosti. Jen aby se Nvidie nepřepočítala, protože myslím, že většinu lidí zajímá spíš svěží Ryzen než 1080Ti, která nemůže ničím překvapit. :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

28. je Capsaicin (preview nových grafik). Na Ryzen dojde později, i když zrovna 28. lze čekat nějaké leaky, protože už info bude mezi velkým množstvím lidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že poslední leaky mluví o 2.3. Možná AMD zareagovalo na ten oznámený Nvidia event. Uvidíme..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+21% TFlops, +50% ROPS, +30% TMU, +50% bandwidth vs 1080. Nizsi vykon Tflops nevadi, lebo 1080 tam mala rezervu. Naopak myslim ze 64 ROPS u 1080 mohlo byt limitom, takze tam pekne pridali. Celkovy vykon ocakavam cca +30% nad 1080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to není třeba složitě počítat, výkon má být plus mínus na úrovni Titanu a na ten pár recenzí existuje. Ve 1440p je o 24 % nad GTX 1080, ve 4k je o 28 % nad GTX1080:
http://www.hardware.fr/articles/953-27/recapitulatif-performances.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se napojuje 10GB na 384b sběrnici?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sice s otaznikem ale je to v clanku "6 GB 384bit + 4GB 256bit"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže podobná věc jako u 970? Taky se to v praxi projeví propady a nekonzistentními fps? Tak to jistě nebude lidem u hiendu vadit :-). Těch 8 giga HBM 2 na 2048-bit sběrnici u konkurence vypadá alespoň papírově mnohem přesvědčivěji. Možná je to důvod, proč 1080Ti potřebuje NV dostat na trh už v březnu, aby ji mohli alespoň ty 2 měsíce do května prodávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S případem 970 to nemá společného nic, protože tam šlo o to že poslední 512MB modul neměl žádné aktivní rops, tzn byl defakto nepoužitelnej, zde budou všechny rops aktivní. Pokud to dobře SW zvládnou ala aby framebuffer byl vždy jen v rychlejší části a v těch pomalejších 6-10GB byly jen textury nemusí to mít dopad na výkon žádnej, a nebo to podělaj a nad 6GB se to bude zpomalovat, ale na recenzích se to neukáže protože 6GB se dnes vesměs nepřekračuje a bude to takovej ten zajíc v pytli do budoucna. Nvidia už v minulosti vydala spoustu karet s asimetrickou pamětí, viz třeba GTX550TI, GTX660, 660TI a pod a tam se žádné drama nekonalo.

S Vegou bych to moc nesrovnával, 8GB neni pro dannou kategorii žádná hitparáda, ale stačí to. U Vegy je spíš otázka jakej bude hrubej výkon. To co zatim AMD předvedlo nic moc. Ano bylo to na velice early driverech a pod, ale těch +- 5% nad 1080 v Doomu pod Vulkanem je dost nic moc, kor s ohledem na velikost GPU. 1080TI je sice ořezanej zmetek, ale zatím to vypadá že bude bohužel bohatě stačit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Jen bych doplnil, ze 8GB u Vegy nejde posuzovat stejne jako u nVidie, protoze nema VRAM pripojenou ke GPU jako nVidia nebo starsi AMD. Uz Fiji se nechovalo jako karta s 4GB GDDR5 a to nepouziva delta kompresi a napojeni pameti na GPU je skoro totozne jako v pripade normalnich GDDR karet.Jen vyuziva nizke latence a docela velke rezervy v prenosovce HBM k tomu, ze driver na pozadi taha data mezi RAM a VRAM s vyrazne mensim dopadem na vykon.

Jaky dopad budou mit zmeny u Vegy na vykon ve hrach nedokazu rict, ale podle me je cilem spis GPGPU/HPC trh, kde je jednim z nejvetsich problemu kapacita pameti na kartach. Pokud dokaze Vega efektivneji a s lepsi latenci pracovat s daty v RAM, tak to muze mit docela velky dopad na ulohy jako je redering na GPU a radu dalsich. Urcite nedali novym GPU schopnost adresovat 1PB jen tak z legrace. Stoji to tranzistory v kritickych cestach. Nejspis je cilem, aby GPU transparentne videlo do VRAM, RAM a nejakeho perzistentniho SSD(Optane?) uloziste. Konec koncu chteji v ramci projektu Zeppelin umistit Ryzen a nejakou verzi Vegy do jednoho pouzdra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle transparentní komunikace mezi RAM a Vram je u AMD realizována už dávno přes HSA, proto neni třeba spešl features u GPU. Co se Fiji týče, tak moc nemáš pravdu, je to standard 4GB Vram grafika a během hraní se tak chová. Osobně si myslim že Vega bude zase standard 8GB, a ty řeči o cache jsou jazyk marektingu kterej se snaží zakrejt těch "jen" 8GB, protože to co popisujou se už dávno běžně používá u WDDM 2.0, a už to když je nutné to použít ti vyloaduje kriticky PCI-E a začneš ztrácet výkon, neni zde moc prostoru pro další konstantní přelejvání dat sem a tam.

V praxi se ale pravděpodobně s ničim takovym vůbec nesetkáme, protože 8GB prostě bude stačit a je to. Ta adresace up to 1PB je future-proof věc pro profi-grafiky ve výpočetních farmách. Nezapomínat že AMD na 7nm plánuje další Vega based GPU, tentokrát se 4mi HBM stacky a rychlym double-precision. 14nm Vega se svym slow DP žádnym GPGPU hitem ve farmách asi nebude, bude to hlavně základ architektury na kterym můžou do budoucna stavět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle grafika je určena hlavně pro ty, kteří někdy tvrdí, že nejlepší je širší sběrnice i jako důkaz modernosti návrhu, a jindy, že užší sběrnice je ukázkou efektivity i modernosti návrhu. Tady to mají k plné spokojenosti v jedné kartě ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze titan x za trocha menej penazi. Koho to zaujima?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každého, kdo chce hrát ve 4K a nechce čekat na Vegu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no jasne.. cekat skoro dva roky na tovy ti neni problem ale vydrzet dva mesice na testy vegy, to se fakt neda.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já psal hrát a ne ukájet se nad grafy na webu. Jistě uznáte, že mezi těmito činnostmi drobný rozdíl je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vono se na Vegu čeká od prvního oznámení jen dva měsíce? To už vybuchl klingonskej měsíc Praxis a vyslal časoprostorovou rázovou vlnu, že došlo k takovýmu zhutnění času? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na dalsi generaci HW se vzdy ceka presne nejpozdeji od chvile kdy vyjde na predchazejici a nekdy jeste mnohem mnohem drive. Viz Core 2 nebo Zen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@bager
Například mě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.