Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hadopi chce zavést spyware

S podobnými praktikami nesouhlasím, ale...

"Je vůbec porušování autorského práva bez hospodářského prospěchu zločinem?"
Je vůbec krádež auta, které poté budu využívat jen pro vlastní potřebu zločinem?

Tyhle dvě otázky jsou téměř identické a argument "když si to auto ofotíš, tak ho přece neukradneš" jednoduše neobstojí. Pro krádež materiální a nemateriální věci musí platit jiný zdravý rozum.

Tyhle zprávy škodí oprávněnému boji proti pirátství stejně jako pirátské straně piráti, co si myslí, že mají právo vše kopírovat/krást, protože na to přece mají svaté právo, když za vším stojí tlustý prase s kilogramovým zlatým řetězem na krku a dvanáctiválcem pod kapotou. Nadávají všem pochybovačům do komunistů a přitom oni sami se chovají jako správní komunisti- všechno je všech.

Začíná mi to připomínat válku, kde se nakonec do něčeho "namočí" dobrá i zlá strana ať už si ty strany přiřadíte jak chcete. Třeba to nakonec dopadne tak, že mě podobný svinstva donutí volit pirátskou stranu i když si to zatím neumím představit:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasne a kradez auta je stejne hruzny cin jako zabit cloveka ci celosvetovy terorismus ze ano...

Takze dame modelovou situaci s tebou. Mas komplet legalni system, vcetne vsech programu, muziky , filmu atd.. Urad te donuti nainstalovat si nejeke svinstvo do pocitace (ktere ovsem je vlastne skodlivej robot a kdyby to nebylo od daneho uradu tak by ses ho sanzil odstranit) ktere ani nebude poradne optymalizovane pro chod plynuly chod systemu. Takze mame program kterej vytezuje klidne jedno jadro na prociku a jeste zere tunu ramek, a stahnu si program na prevadeni audia do mp3 program nato hned zareaguje ze se muze jednat o protipravni cinnost a varujete, ale co ja to chci jen pro vlastni potrebu abych si neznicil cd ze ano. Dalsi den jelikoz celej den makas jak vul a videlavas abys mel co jist si koupis flashdisk, kde zaplatis vypalne, a prevedes si sva oblibena cd na mp3 nebo flac a das to na flasku. Vtom program zareaguje a posle na urad informaci ze delas nelegalni veci, jelikoz si prece stahnul program ktery si posleze i pouzil a ulozils to nekam kam to prece urad zakazal ale tys otom nevedl. Tak druhej den prijdes domu das si kafe a najednou ti tam vlitne zasahovka rozkopeti dvere zabavi vsechno co se da a ty jdes za katatr protoze jeden blbej urednik se blbe vyspal a povazoval te za pirata...
Jo uz se tesim az tohle bude...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně hrůzný není a nikde to netvrdím. Když ukradnu auto přímo z automobilky, tak vznikne pidi škoda jen automobilce, která má obrovské zisky a tudíž jí to přece nemusí vadit. Když stáhnu film, který bych si jinak koupil na DVD, tak způsobím škodu minimálně prodejci DVD filmů. Pouštěním DVD filmu co jsem stáhl, se samozřejmě obohacuji stejným způsobem, jako při oné krádeži auto - film pobaví, auto mě poveze

Tu celou modelovou situaci sis mohl odpustit - jasně píšu, že s podobnými praktikami nesouhlasím.

PS: Mínusky beru jen jako "pirátský podpis".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ukradnu auto přímo z automobilky... tak to vadí protože jim to auto skutečně bude CHYBĚT! jestli chceš opravdu poctivě srovnávat auta a "hudbu/film" tak pak je to takhle: Když si ve své garáži/"vypalovačce" vytvořim/"vypálím" auto s dílů které jsem zdarma dostal na vrakovišti tak tím způsobím automobilce škodu v ceně auta protože jsem si ho u ní nekoupil...Ale to by ti neštimovalo co? Jenže přesně tak to je!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Auto jim chybět nebude! Bude jim chybět zisk což je snad úplně stejné jako chybějící zisk z nekoupeného DVD, jen v jiných cifrách.

Ale dejme tomu, že tvůj argument částečně přijmu. Vývoj automobilu něco stojí a jsou s ním spojené patenty, takže kdybysis auto "vypálil", tak je to identické jako krádež nehmotného majetku v případě filmu. Složení auta z dílů vrakoviště je něco jiného, jelikož kupuješ jen něco za co už bylo zaplaceno. Když si 100 lidí stáhne DVD za které zaplatil jeden člověk, tak je to snad rozdíl. S kopírováním pro vlastní potřebu částečně souhlasím - jen tak naokraj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žvaníš, žvaníš, žvaníš. Ještě nikdo nikdy nedokázal, že pirátění způsobuje škody. Nedokážeš to ani ty, jen jsi tady všem pro srandu, OSAáku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Nedokážeš to ani ty, jen jsi tady všem pro srandu, OSAáku"

Nic dokazovat nemusím. To že to nějaké škody způsobuje je nevyvratitelný fakt - jen je nereálné je přesně vyčíslit.

K tomu oslovení OSÁku. Petyy seš všech ubožáků a zoufalců král. Vždy jsem tady psal, že s OSA a dalšími kontroverzními organizacemi vymáhajícími autorská práva, podle mě špatným způsobem, nesouhlasím. Typické stanovisko vymaštěnýho zoufalýho piráta, co má každého člověka, co si myslí, že by se pirátění mělo nějak řešit a že je špatné. za přívržence toho či onoho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petyy je mozna to, co rikas, ale na rozdil od tebe ma dost mozna pravdu. Co ja vim, tak zatim zadny alespon trochu seriozni vyzkum neukazal, ze piratstvi zpusobuje skody. Nektere dokonce opatrne pripousti, ze piratstvi muze mit na zisky pozitivni efekt. Takovy "pirat" se diky tomu, ze dilo uzil, muze o dile sirit a delat mu tak reklamu, v dusledku cehoz si dilo zakoupi clovek, kteri by tak jinak neucinil. Chapu, ze v necich prestavach muze byt spravne, aby se za kazde uziti dila dostala autorovi odmena, ale to nutne neznamena, ze by tak autor vydelal vic nez dnes!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasíš? Bráníš je do roztrhání těla. Takže jsi navíc ještě ubohý vulgární lhář.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Re: "To že to nějaké škody způsobuje je nevyvratitelný fakt - jen je nereálné je přesně vyčíslit."

Zkus takhle vyrazit do pojišťovny nahlásit tímhle způsobem škodnou událost ;-).

Ta věta má stejnou váhu, jako když řeknu "pirátství prokazatelně způsobuje zábavnímu průmyslu větší zisky, akorát je nereálné je přesně vyčíslit" :).
Tím pádem nula od nuly pojde a nevím, co tady řešíme :D.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chybět zisk bude i v případě, že se vedle otevře jiná automobilka, která bude dělat auta, třeba úplně jiná, lepší. Víš, jaké škody té původní automobilce ta nová způsobí svým podnikáním? Ta původní může třeba i krachnout, protože nebude dostatečně schopná se přizpůsobit tržnímu proistředí! Bylo by asi dobré na tu novou rovnou svrhnout bombu, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj to je přesně ono
+1 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak :-) Nemyslím si, že nová automobilka bude investovat do nové továrny zlomek nákladů co ta stará. A pokud bude vyrábět stejná auta bez licence od té staré - tak to krádež přece bude ne? Jestli ne, jdu vyrábět Adidasky a střílet je za dvacku :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Krádež to nebude.
2. A trh, nikoli autorské právo, by měl rozhodnout, zda je od tebe koupí, nebo koupí originál. Jen cítím trošku problém v tom lepit na to stejnou značku, to už je klamání zákazníka (považuji za krajně nepravděpodobné, že bys "ty Adidasky" skutečně vyrobil tak, jak to dělá Adidas - kdyby se ti to povedlo, byl bych pro, abys to prezentoval formou "stejná kvalita jako Adidas" nebo "stejný výrobní postup jako Adidas" a podobně).
Nikdo mi nemůže zakázat něco napodobit nebo kopírovat. Je to proti lidské přirozenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se vedle otevre automobilka, ktera bude prodavat srovnatelna auta, bude i tato mit radove srovnatelne naklady na vyvoj/testy. Proto se bude jednat o konkurenci, ale nikoliv o nezakonnou konkurenci.
Pokud se ale vedle otevre automobilka, ta si najme bandu hackeru, aby ze sousedni automobilky okopirovali vsechny vyrobni postupy, potom nebude muset investovat do vyvoje, bude moct prodavat auta vyrazne levneji, protoze vyvoj udelal nekdo za ni, a tak puvodni automobilka zkrachuje.
Prijde ti to v poradku?
Prece nikdo o nic neprisel..ti hackeri okopirovali nejake vykresy, ale ty vykresy tam zustaly, takze nedoslo k zadne skode, ne?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit ale tebou popsaný postup je naprosto běžný....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cítím zásadní rozdíl mezi zkopírováním díla, které není zveřejněno, a mezi zkopírováním díla zveřejněného. Pokud hackeři okopírují výkresy, jejichž předání veřejnosti si autor nepřál, a na základě nich začnou produkovat, považuji to za špatné (došlo k narušení soukromého prostoru). Pokud někdo začne kopírovat auta na základě již zveřejněných kusů, pak na tom nic špatného nevidím.

Nikdo mi nemůže zakázat zkopírovat si auto, stejně jako mi nemůže majitel vzácné rostliny zabránit, abych si ji doma taky nevypěstoval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cili obhajujes reverzni inzenyrstvi?
Jako ze firma dala ja nevim, 1 miliardu dolaru do vyvoje leku, objevila chemickou slouceninu, kterou pred ni nikdo jeste neobjevil, pak lek zacne prodavat, 1 kus za 1000 dolaru, a ty prijdes, reverznim inzenyrstvim tu slouceninu ziskas, budes mit naklady trebas 1 milion dolaru, takze mesic po vydani leku na trh ho ty muzes prodavat ne za 1000 jeden kus, ale za 100 jeden kus.
Super... Puvodni firma investovala 1 miliardu, a za mesic pak zkrachovala, protoze ji nekdo okopiroval recept.
Fakt super svet, ktery propagujes:-(((

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proti reverznímu inženýrství nemám absolutně nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tudiz dle meho prikladu povazujes za spravne, kdyz firma investovala 1 miliardu dolaru do vyvoje a za mesic zkrachuje, protoze nekdo okopiruje recept a udela to bez vyvoje 1000x levnejsi? Prosim konkretni odpoved ano / ne

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Tu firmu nikdo nenutí to dělat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ah..uz jsem skoro zapomel, ze jses vlastne komunista:-)
Dekuji za pravdivou odpoved, alespon vim, do ktere skatulky si te definitivne zaradit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu ti to vyvracet, nemá to smysl, spíše je to zábavné :). Já bych si taky o tobě mohl myslet, že jsi praštěný pometlem a bylo by to úplně na stejné úrovni jako tvoje mínění o mé stranické přislušnosti :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne, nemyslel jsem, ze si te radim do skatulky "komunista" :-) to ne..
Radim si te do skatulky "Amoralni hajzl"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je náhoda, to jsme v jednom šupleti :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Soudrohu suchankovi by to nespis chtelo vysvetlit principy spolecnosti, jeji fungovani atd. Reverzni inzenyrstvi je samozrejme naprosto bezna vec neni na ni nic trestneho natoz amoralniho. To ze nekdo investuje do neceho velke penize jeste neznamena, ze tim ma pravo ty penize ziskat zpet, nebo omezovat ostatni, je to jeho podnikatelske riziko a pokud xce získat nějakou výhodu, musi si to patentovat, tedy pokud to patentovatelné je (a i to má jen na omezenou dobu, aby zbytečně nebránil lidskému pokroku)... Viz elektromobily v USA jejich odkoupeni ropným lobby a zmrazení souvisejících patentů... Jo a taky by neškodilo soudruha suchanka naučit slušnému chování...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou věci, o kterých debatuju celkem rád. A pak jsou debaty, které považuji za zcela zbytečným mrháním času. Popsal jsi druhý případ :).
Sranda je, že já mám s panem Suchánkem poměrně hodně společného, v docela dosti věcech se shodneme (zejména v pohledu na EU a na tom, že stát by měl občanovi do života pokud možno minimálně kecat). Ale v otázce duševního vlastnictví se nemáme šanci sejít, protože to vidíme každý úplně jinak. A tenhle jediný více či méně významný rozdíl z jednoho z nás dělá tuplovaného komunistu a z druhého pravičáka, podle něhož by se měl celý svět řídit, aby to bylo všechno správné. Já nevím, jak komu, ale mně to přijde legrační :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL
Samozrejme, ze kdyz vyrobce leku investuje 1 miliardu dolaru do vyvoje, nasledne si to necha patentovat, to je logicke.
Takze: Mame lek, jehoz vyvoj stal miliardu dolaru, a mame na nej patent.
Prijde druha firma, reverznim inzenyrstvim zjisti slozeni toho leku, tento proces je stal 1000x mene, nez prvni firmu vyvoj, a tak udela ten samy lek, a bude ho prodavat 1000x levneji.
Takto je priklad snad jiz spravne. Je toto spravne? Podle komunistu ano, podle mne ne.
Docela sranda je myslenka, ze pokud nekdo investuje penize, nema pravo potom "omezovat ostatni" a chtit svou investici vratit. Fakt uzasna myslenka hodna samotneho Lenina. Ale tak asi si umim predstavit, ze takto proste lide, co nikdy nic nevymysleli, ani nevymysli, uvazuji....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme se zeptat: z jakého důvodu výrobce léků investoval miliardu do vývoje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože chtěl vydělat? Ostatně většina lidí dělá něco proto, aby vydělali…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oukej. A nutil ho někdo do toho, aby vydělával takto riskantním způsobem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nenutil. Ale zajímalo by mě, kdy by platil nákladný výzkum, kdyby pak během měsíce mohl někdo přijít, obšlehnout to a prodávat to za zlomek původní ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Potom tuto logiku muzeme vztahnout na jakoukoliv jinou lidskou cinnost. Jdes po ulici, dostanes pres drzku a okradou te -> tvuj problem, kazdy prece vi, ze kdyz jdes po ulici, cas od casu te mohou prepadnout a dat pres drzku. Takze proc tyto zlodeje stihat, je to tvoje riziko.
Pokud budes argumentovat, ze je to neco jineho, nez kdyz okopirujes lek, protoze kopie neni fyzicka, potom te musim upozornit, ze investovana miliarda dolaru byla velmi fyzicka hromadka penez.
Nakonec se zeptej tveho zamestnavatele, jestli by mel radost, kdyby si nekdo zalozil server www.nejlepsiITserver.cz a tam by pouze vzdy zkopiroval to, co tu u vas napisete. Vcetne vsech testu a podobne. A samozrejme by to vydaval za svuj vytvor, napriklad by v kazdem textu mohl zmenit 1 pismeno, aby bylo jasne, ze to neni kopie. Zeptej se schvalne sveho zamestnavatele, co by na to rikal, a jestli by to povazoval za spravne. Zajimala by mne jeho odpoved (tvoje ne, ty jses schopnej napsat, ze by ti to nevadilo, coz chapu, nebot jsi to teto firmy nemusel investovat ani korunu,takze nemas o co prijit. Chci znat nazor cloveka, ktery ma o co prijit)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máš v té první části pravdu. Cokoli, co uděláš, u toho musíš zvažovat následky. Ať už jsi "nevinná oběť", nebo zločinec. To je přírodní zákon.

Na druhou část se zeptej mého zaměstnavatele, mně do toho netahej, mně v tomto ohledu ani jeho názor nezajímá. pokud by někdo zkopíroval mé texty, udělal v nich nepatrné změny zhruba rozsahu, o kterém hovoříš, bylo by to mrzuté, ale nemohl bych s tím dělat vůbec nic. Daleko víc mě zajímá, co by měl kdo z toho, že by zkopíroval náš server. Proč mě to zajímá, zatím nebudu rozebírat, ale ty to jistě snadno odhadneš ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze ta prvni cast byla myslena trosku jinak. :) Firma investovala do vyzkumu a byla si vedoma, ze uhlidani vysledku je nejisty / WIFT sel do obchodu a byl si vedomej, ze po ceste muze dostat pres hubu a prijit o kapesny. Oba se rozhodli riziko podstoupit. Firma vynalezla neco genialniho a obratem ji to nekdo obslehnul a kvuli tomu zkrachovala / WIFT narazil po ceste na lupice, dostal na budku a nezustala mu ani koruna. A pokud ma platit stejna logika, tak kdyz ten, co firme obslehl jejich drahocennej vynalez, neudelal nic spatnyho, tak stejne tak v pripade WIFTa bysme nemeli zlodeje stihat a tu loupez mu vycitat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze muzu pocitat s tim, ze az te na ulici prepadnu a okradu te, tak me nebudes zalovat, nebudes chtit, aby se to vysetrilo a aby me potrestali?
WOW no super...kde pracujes vim, takze na tom zacnu asi pracovat :-))
Jinak teda je videt, jak jses loajalni ke svemu zamestnavateli, kdyz te ani nezajima jeho nazor na tvou praci a veci okolo ni spojene - fakt jses zvlastni clovek.
Proc by nekdo kopiroval vase clanky? Nevim, trebas aby si mohl zalozit web, na ktery budou chodit lidi a nasledne na nem bude moct prodavat reklamu? trebas...
Skoda, ze tohle neumim :-( Ale zkusim se poptat...Vzhledem k tomu ze vim, kolik u vas stoji reklama, tak muzu vasim zakaznikum nabidnout trebas 100x nizsi cenu. Fakt je to lakave, neco si privydelam, a jeste je to zcela legalni a bude vam to jedno, a nebudete me zalovat. Fakt o tom zacnu uvazovat....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Celé je to o tom, jak je nastavený systém. Oba dva vidíme na stávajícím systému něco špatného. A oba máme snahu to změnit ku obrazu svému. Ty říkáš, že co já hlásám, je špatné, já zase nesouhlasím s tebou. Je to přirozené. Kdybychom všichni se všemi souhlasili, svět se nikdy nikam nepohne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Btw me napadla zcela vazne myslenka. Tohle, co popisujes, by totiz BYLO v praxi mozne. Pokud by existoval svet, kde bych si svoji spravedlnost zajistoval sam.
Napriklad : Prepadnes mne a okrades -> najmu si nejakeho drsneho muze -> ten ti zlame ruce a nohy, a k tomu ziska muj majetek zpet. Ano, potom by to slo resit stylem "neplati zadne zakony, co si kdo urve, to ma, co si kdo uhlida, to ma". Bohuzel to dnes nejde, nejde jit a zastrelit nekoho, kdo me prave okradl.
Samozrejme by to potom fungovalo i u "piratu" - nekdo by se dozvedel, ze si od neho stahuje SW a neplati za nej ->najmeme ostre hochy -> ti ho oddelaji, co s nim...
Jako ja bych s takovym svetem naprosto souhlasil, a to rikam bez jakekoliv ironie - ale bohuzel to neni mozne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná ti to nedošlo ale smyslem lidského bytí naštěstí není co největší peněžní zisk :0)))) Pokud druhá firma dokáže totéž prodávat 1000x levněji pak ta první něco udělala špatně a musí na tom zapracovat. Nejde o to jestli má někdo "právo" získat zpět investované peníze, ale o to jestli má vůbec někdo morální právo svůj objev společnosti upřít. Uvedu ti příklad: investuju prachy do vývoje léku, který dokáže nemocnému člověku (milionům lidí) zachránit život. Ale já, protože mě de o zisk, a ne o záchranu života, ho dám jen tomu kdo mi hodně zaplatí a zbytek lidí ať třeba xcípne, já mám přece morální právo získat zpět svý prachy néééé..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud druhá firma dokáže totéž prodávat 1000x levněji pak ta první něco udělala špatně“
Jestli je výzkum špatně…

Teď jde o to, jestli kdybys neměl právo získat do výzkumu vložené peníze zpět, ten výzkum dělal. Protože kdyby ne, tak by xcípli i ti, kteří by ti zaplatit mohli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimo medicínu, kde všechno prodražují povinné klinické testy, je reverzní inženýrství dost často stejně obtížné a nákladné jako vymyslet samotnou věc od nuly. Takže ano, až na výjimky ta první firma něco dělá špatně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to, ze jses komunista, to vim uz davno, ale ze je to az takhle zly, tak to jsem netusil...
Kazdy tvor na teto planete se snazi maximalizovat svuj zisk. A to na ukor ostatniho sveta. Kazdy tvor na teto planete dela veci proto, ze se mu vyplati. Zvirata konaji tak, aby prezila a jeste se dobre najedla, a aby jejich potomci pokud mozno na tom byli stejne. Clovek oproti zviratum vedomne umi jednat tak, ze slovem zisk se da rozumet asi milion veci. Nekdo bere jako maximalizaci zisku to, ze vydela nejvice prostredku na svuj zivot a poridi si co nejvice luxusnich veci. Pro jineho je maximalizace zisku bezplatne pomahat ostatnim, i kdyz nebude mit z toho zadne penize. Pro jineho je maximalizace to, ze bude mit co nejkrasnejsi telo, jiny chce mit kazdy den jinou milenku...Milion lidi, milion motivaci.
Komunisti pak prijdou a tvrdi, ze existuje jen jedna jedina spravna motivace, totiz pracovat pro vyssi celek, a jakakoliv jina motivace je spatna.
Lide jako ja, kteri brani osobni svobody kazdeho jednotlivce tvrdi, ze je veci kazdeho z nas, co povazuje za svou maximalizaci zisku a nikdo jiny mu do toho nema co mluvit, pokud jeho konani je v ramci zakona.
Pokud tvuj smysl zivota je jiny, nez vydelat penize a zabezpecit rodinu - je to naprosto tvoje vec. Zaloz si firmu, do ktere das vsechen svuj majetek, vymysli lek a ten dej volne k uzivani - no super, budes za hrdinu.. Viz jakysi pan Schindler, co dal vetsinu sveho majetku do akce, kdy za valky zachranil par set lidi pred smrti. Jiste to bylo od neho slechetne. Ale bylo to JEHO rozhodnuti, JEHO dobry pocit a NIKDO nemel pravo po nem VYZADOVAT, aby toto udelal. Nekdo jiny by ty prachy vzal a rozfofroval by je za rok v bordelu. Ale bylo by to jeho rozhodnuti, a jeho motivace, a jeho zivot.

Tvuj priklad, kdy investuju penize a pak musim vyrobek zdarma dat k volnemu pouziti - to nemuzes nikomu naridit. Protoze jak to naridis, tak si myslis, ze ZMENIS motivaci lidi? Ne...nezmenis ji. Jen ji skryjes. Lide budou zit v pretvarce, protoze jim napriklad bude hrozit postih za to, ze jejich motivace bude jina, nez oficialne povolena. Proto budou navenek delat, ze jsou z toho celi stastni, ale ve skutecnosti jim to bude uplne jedno...A to je princip komunismu. Vsichni na 1 maje vesele mavaji vlajeckama, a mysli si u toho neco o prdeli...
Kdyz clovek dobrovolne pujde, a neco venuje spolecnosti, udela to proto, ze chce. Pokud nekdo nechce a naridime mu, at pracuje zadarmo pro spolecnost, co dotycny udela? No, neudela nic...proste se "nepredre" Co by on vymyslel nejaky lek, kdyz mu za nej nezaplati? To se jim na to muze vykaslat....

Chapu, ze komunistu nepresvedcim o tom, ze nutit nekoho do konani, ktere je mu neprirozene, je naprosto kontraproduktivni, a ze nejvice lidskeho pokroku se dosahne, pokud kazdemu jedinci nechame volnost v jeho motivaci, ale trebas se nad tim nekdo zamysli a neco mu dojde....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„pokud xce získat nějakou výhodu, musi si to patentovat, tedy pokud to patentovatelné je (a i to má jen na omezenou dobu, aby zbytečně nebránil lidskému pokroku)“
Vždyť o tom se tu celou dobu bavíme, ne?!

A elektromobily - v USA platí patenty 20 let a navíc AFAIK neplatí na výzkum, takže nějakému výzkumníkovi se nebrání, aby postavil funkční elektromobil. Ale zatím jsem nic takového neviděl - většina prostě dojela na tom, že ještě neumíme do rozumně velkých akumulátorů nacpat třeba 200 kWh energie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale reverzní inženýrství se používá hodně. Podívej se třeba na farmacii. Kde bychom byly bez léků zvaných generika. A to jsou vlastně výsledky reverzního inženýrství. A firmy vydělávají. Takže on ten výsledek v zábavním průmyslu bude spíš nastavením. Na lék (jeho složení)platí patentová ochrana pět let (jestli ne opravte mě). Proč musí na písničku/film/hru platit v podstatě doživotní ochrana. A o noc jiného nejde, není přece normální abychněco udělal a pak desítky let z toho žil.To je jak kdyby ti tak oblíbená automobilka prodala auto a pak jsi jí musel platit do konce svého života za to že ho používáš. Se divím že ještě nezakázali používání náhradních dílů z druhovýroby, víš jak na tom ty automobilky tratí? A to a samé u atorizovaných servisů. U lékařů by se to dalo taky uplatnit, tenhle jako první přišel s operací tlustého střeva, tak do smrti mu bude každý platit za to že ho odoperují, ne??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, nějak mě zlobí internet. Prosím o smazání přebytečných příspěvků. Děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jasne, ja nerikam, ze soucansy stav je spravny, to VUBEC NE!! Souhlasim s tim, ze pokud bude ochrana lhuta na pisnicku 5 let, bude to lepsi, nez dnes, a o hodne.
Jinak ten priklad s generikama - samozrejme, pokud vyprsel patent na lek, ci ochrana lhuta, tak proste pak ten lek muze vyrabet kdokoliv dalsi. Pokud je lhuta 5 let - nevim, ale i 5 let by bylo ok - potom si firma nastavi takova pravidla prodeje, aby se ji to za 5 let zaplatilo a jeste vydelala.
Ale pokud by po 1 mesici nekdo udelal kopii leku a zacal ji prodavat 1000x levneji, protoze nemusel mit vyvoj, tak je to spatne - to doufam nejsme ve sporu?

Ja nerikam, ze je vse dobre. Ale jak jsem psal jinde - obe skupiny se zakopaly na svych pozicich a nejsou ochotne ustoupit. Bohuzel...potreba by bylo, aby ustoupili vsichni.
Pokud by se soucasny model zmenil na : Ochrana neni 70 let ci kolik to je, ale trebas...5 let, nebo 2 roky, nebo tak neco, a pak je dilo volne ke stazeni, ale pokud to nekdo stahne behem teto doby, bude na nej nahlizeno jako ze to ukradl, budu pro. Podle mne osobne by to takto bylo idealni.
Ale vetsina stahovacu rekne, ze toto ne, takze kdyz nikdo neustoupi, neni cesty, jak to rozumne vyresit a valku jednou proste nekdo vyhraje, at to bude ta strana ci ta druha, az do uplneho zniceni...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano s tím souhlasím, nějakou dobu by samozřejmě měli mít, a souhlasím i s tím aby se to hodnotilo jako krádež.
Jen mi přijde absurdní současná situace, kdy jen chtějí aby se jim z jakékoli elektroniky odváděly poplatky, a za stažení jedné písničky mě potrestají víc jak kdybych zabyl několik lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina stahovacu by na to samozrejme pristoupila i kdyz kradez je nesmysl a je treba rozlisit mezi uzitim pro zisk ci pro vlastn potrebu, ktera byla odjakziva v poradku a svazy prolobovali nekde (ne vzude) opak. Problem je ze na to nemuze pristoupit protistrana, protoze by s temi "kravinami" co produkuji by v tu ranu zkrachovali.....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Vetsina stahovacu by pristoupila na to, ze nebudou staovat po dobu napriklad 5ti let, a pak mohou zadarmo?
Opravdu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžes si udělat veřejnej průzkum, dyž mi nevěříš... Ale ano většina stahovačů to tak udělá, už jen proto, že naprostá většina novinek za moc nestojí, a jen nepatrná část má skutečnou kvalitu. Navíc většina lidí nejsou "stahovači" jak se nás snaží přesvědčit jistá lobby, a to nemluvím o věkové složení a o tom, že po pár letech (většinou poté, co začnou pracovat a skončí se školou) se ze "stahovače" stává platící zákazník nemající na "stahování" času nazbyt.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi zijem kazdy v jinem svete...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud někdo začne kopírovat auta na základě již zveřejněných kusů, pak na tom nic špatného nevidím.“

Tak se pak nediv, až někde na Internetu narazíš na kopii designu/článků diit.cz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudeš mi to věřit, ale MNĚ to opravdu vadit nebude. Bude mi vadit jediné - když se za autora prohlásí někdo jiný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirek11, nechces si radsej hodit laso? Uvidis este kolko ti pribudne minusiek. Radsej si si mal ticho honkat a nezapajat sa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

evidentne jste zaslepeny clovek nebo nedej boze hloupy, snad vas trkne alespon toto

http://www.youtube.com/watch?v=OWPfcEOr2Yg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už zase začínáš s tím nesmyslem?

Když někomu ukradnu auto, tak mu auto chybí. Vznikla mu škoda ve výši ceny auta plus případný ušlý zisk z nemožnosti auto používat, apod.

Když si, řekněme, stáhnu nějakou hudbu, nevznikla tím nikomu škoda žádná, protože 1.) nikomu nechybí, 2.) pokud se mi nezalíbí, stejně bych si ho nekoupil, pokud se mi zalíbí, koupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) chybí - co kdyby sis ji koupil - to je přeci výdělek ne?

ad 2) zkusils někdy vrátit rohlíky, protože doma sis všiml, že máš chuť na chleba?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1.) "co kdyby" je spekulace a takhle nejde vyčíslit škodu. Co když díky tomu zkopírování pozná tu skladbu i o několik řádů víc lidí a byť jen zlomek z nich ji (který bude pořád větší, než počet zájemců bez toho kopírování) skutečně koupí?
2.) Zkuste někdy vrátit cd protože vám díky ochraně nejde na 1/2 přehrávačů přehrát, mimochodem rohlíky za 2kč nikdo moc nevrací, ale pokud si koupíte šunku za 500,- a bude mít poněkud "jiné složení" než tvrdil výrobce, tak ji vrátit můžete že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2) Pokud jsi s ochranou nebyl seznámen před koupí (například na CD bylo napsáno „CD-DA“, ale ve skutečnosti je to nějaké zmrvené DRM), byl jsi uveden v omyl a měl bys mít právo to CD vrátit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je problém, zmrvenina byla časem do specifikace CD-DA přidána. Vznikla situace, kdy produkt dle jedné specifikace není kompatibilní s produktem téže specifikace po úpravě :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw. Víte o tom, že se v obchoďáku dost krade? (Ne že si jen někdo koupí domácí pekárnu a peče si doma chleba sám a tím určitě způsobeje těm stávajícím "ztrátu"), ale fakt tam zcizují zboží...
A kupodivu ještě nikdo nezavedl žádnou daň pro "obchoďákové svazy" které by chránily chudáky pekaře, zemědělce atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekárnu si musel koupit a teď do ní musí kupovat suroviny. Takže je to ekvivalentní poslouchání konkurenčního autora nebo nekomerční hudby.
Ale pokud by sis koupil chleba, analyzoval a podle jeho složení si pekl stejný vlastní, tak už by to IMHO nelegální bylo. A pokud bys tu „kopii“ chleba i prodával, tak i jednoznačně nemorální - původní pekaři měli totiž s vývojem receptury náklady.

A souhlasím, výpalné je zlo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no ale recepty na chleba, a to vselijake, dnes najdes na kazdem rohu, nemel bys z toho nahodou zaplatit nekam autorske poplatky? nebo prave pekarny by se mely spojit v ochranny svaz puvodnich pekaru a predlozit navrh zakona, ktery by stanovil, ze z kila mouky se odvadi 10% ochrannemu svazu puvodnich pekaru, protoze existuje pravdepodobnost, ze z mouky se da pect, tedy pravdepodobnost, ze kdyz si neco upecu doma sam, pekarne vznikne skoda.
--
Nemel bych platit za to, ze namacenim chlupateho predmetu do gbeliku s belavou suspenzi a naslednym smidlanim chlupatym predmetem po interierove zdi jsem docilil noveho originalniho neopakovatelneho vzhledu sve kucy?
--
sakra, razeni glyfickych tvaru smerem zleva doprava (kdyz je nutno muzeme zacit znovu vlevo o neco nize), to taky je know how k nezaplaceni. odvedla ma zakladni skola poplatek vynalezcum pisma?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„no ale recepty na chleba, a to vselijake, dnes najdes na kazdem rohu, nemel bys z toho nahodou zaplatit nekam autorske poplatky?“
Tak když je má někdo po babičce (vypršela tedy ochranná lhůta) a vystavil je, tak v tom není problém. Ale zkus si prodávat homemade Coca Colu se stejným/velmi podobným složením, uvidíš, jak tě právníci poženou.

„z kila mouky se odvadi 10%“
Už jsem v této diskuzi napsal, že výpalné je zlo.

Na váleček v USA určitě někdy nějaký patent byl a písmu už dávno vypršela ochranná doba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže myslíš, že když se teď bude zavádět nové písmo do škol, které by se žáci měli učit, že by z toho měli platit polatek autorovi za užití? Stačilo by po dobu jejich života, kdy jej budou používat, to je adekvátní lhůta, v zábavním průmyslu je to ještě víc ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevzniklo to nové písmo ve *státním* výzkumném ústavu? A jinak, možná tě to překvapí, ale za fonty se dost často platí. Z něčeho přece jejich autoři musí žít. Já pořád nechápu, jak si to představuješ - jako že by všichni umělci či písmolijci dělali svá díla zadarmo/za dobrovolný příspěvek a nástroje by si kupovali ze svého? A filmy by také točili nadšenci za dobrovolný příspěvek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je vyhýbání se odpovědi. Ano, vím, že za písma se platí. Otázka zněla, zda za to nové písmo až do vypršení ochranné lhůty budou platit žáci a všichni, kdo jej budou používat, pokaždé, když jej použijí. Nebo autor toho písma dostane od státu zaplaceno jen jednou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jednou, protože má se státem smlouvu, že stát mu platí výplatu výměnou za to, že všechno, co vyprodukuje, bude public domain.

Pokud by byl ale autor písma soukromník, můžeš s ním uzavřít smlouvu, že mu zaplatíš jednorázově hodně (třeba tři výplaty, pokud by mu návrh a testování písma trvaly tři měsíce), nebo takovou, že ti dá písmo třeba zadarmo, ale ty mu budeš platit pár korun pokaždé, když ho použiješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi těma smlouvama úplně posedlý ;) Ale budiž. Schválně, myslíš, že by stát s někým uzavřel takovou smlouvu, která by vyžadovala za dané písmo zaplatit při každém jeho užití?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ;-). Asi jsem poznamenán učitelkou práva, která nám pořád vtloukala do hlavy, že smlouvy (byť ústní) uzavíráme furt. Tak budu místo „smlouva“ používat „dohoda“, to zní líp :-).

Ne, protože by to bylo pro jeho občany nevýhodné. I když v ČR je možné všechno :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je odpověď, která se mi líbí jako celek :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Domácí Coca Colu klidně vyrábět můžeš, jen jí nesmíš říkat Coca Cola, protože je to trademark.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dnes poobede a nasyteny som narazil na vetu: Ale pokud by sis koupil chleba, analyzoval a podle jeho složení si pekl stejný vlastní, tak už by to IMHO nelegální bylo.
tak som sa musel aj zaregistrovat a napisat ti aj ked s opozdenim...skusil si si to po sebe aj precitat?
bol by som rad keby dokazes zabezpecit, ze ak akakolvek myslienka, ktora vo vysledku dokaze byt pre niekoho ziskova, tak samotny zisk z tej myslienky, alebo inak z jej pre teba nekopirovatelnej originality bude vo vysledku ziskom hlavne pre samotneho tvorcu...
a vysledujes aj kto kym kedy bol inspirovany...?
ak budem mat pocit, ze zijem vo svete, ked su oceneny ludia ktori nieco tvoria a nie ti co kopiruju budem rad.."skoda" ze ti co tvoria nemaju cas nahanat zisky(dalsia vec je ze ti sa ani nezaoberaju zabijanim dalsej tvorby "ochranou" autorskych prav)..fakt neviem co a preco vlastne obhajujes...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1.) Nekoupil. Jedinou výjimkou jsou u hudby interpreti, kteří mě zklamat prostě nemohou. Tam objednávám bez poslechu. Ty snad chodíš po krámě a házíš do košíku CD, aniž bys věděl, co na nich vlastně je? Asi těžko, že? :)

2.) Ne, ale díky stažené hudbě jsem objevil interprety, které bych zřejmě jinak neznal a tak bych si nikdy jejich alba nepořídil. Navíc, když to jde, rád navštívím koncert oblíbeného umělce, čímž mu do kasy nasypu řádově víc, než co má z CD.

To je ale úplně jedno. Podstatné je, že společenská nebezpečnost neoprávněného užití autorského díla k nekomerčním účelům je, narozdíl od krádeže, ve své podstatě mizivá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náš oblíbenec dorazil, tak co pane Janda, dneska raut skončil nějak brzo? A co váš kamaradu ukulele, dneska nedorazí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pan Mirek11, to co ste prave predviedol je PICOVINA jak priesvitny kombajn. Odkedy vyuzivanie auta neprinasa hospodarsky prospech? Je postavenie si identickeho auta zlocin? Je zlocin ze si mozem kupit stroj (nie ukradnut!), ktory vie to auto postavit za 5 minut a jedine co mu staci je pozriet sa na originalne auto? Je zlocin ze na to vyuzijem mnou zakupene suroviny? No je, lebo vzdy pri tom porusujem niekoho autorske pravo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Odkedy vyuzivanie auta neprinasa hospodarsky prospech?“

A od kdy použití autorského díla nepřináší hospodářský prospěch?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne - není zločin si originál prohlídnout
Ano - je zločin použít kopii proti vůli držitele licence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není. Kopii a užití pro soukromé účely mi za určitých podmínek umožňuje zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakony bych do toho vubec netahal. Nejvic se mi libi takovi, co do roztrhani tela bojujou za prava autora, aby mohl libovolne rozhodovat o uziti svyho dila a plamennyma projevama zatracujou zly piraty, kteri to nechcou respektovat, a pak se priznaj, ze stahujou taky, protoze zakon jim to povolil. ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Re:
*****
"Je vůbec porušování autorského práva bez hospodářského prospěchu zločinem?"
Je vůbec krádež auta, které poté budu využívat jen pro vlastní potřebu zločinem?

Tyhle dvě otázky jsou téměř identické
*****

Ty dvě otázky jsou si podobné jako hodinky a holinky. Obojí se natahuje.
Vem gumu a vymaž si z hlavy ten dokola omílaný blábol, že "kopírování je krádež"!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, hudebnimu a filmovemu prumyslu se tohle ("kopirovani je kradez") docela dobre podarilo narvat do hlav IT analfabetu.

Nejen ze to jsou rozdilne veci, ale dokonce kazda spada do jineho prava (prvni autorske, druhe trestni) takze podobnost s hodinkama a holinkama docela sedi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, ale neházej perly sviním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale "kravina". Jestliže někomu ukradnu auto, tak mu to auto bude chybět jestliže si zkopíruju novou verzi w7, nikomu nic chybět nebude (a škoda je více než sporná, naopak tím spíše omezím konkurenci)... Tohle nejde srovnávat a NENÍ to "téměř identické"....
A argument s ofocením rozhodně obstojí, neboť krádež by byla pokud bych například okopíroval celé auto a začal ho vydávat za svůj výrobek. Například, když MS svěho času "šlohnul" DOS...
Totéž hudba, krádež je pokud vezmu něčí text a noty a vydám vlastní album s tím, že je to moje tvorba, ne že si stahnu nahravku písničky...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chlapče,chlapče-ty jsi úplně mimo a mám pocit, že vůbec netušíš o co tady běží...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to byla reakce na Mirek11.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jelikož je teď legální stahovat si hudbu a filmy pro vlastní potřebu (pokud je nesdílím dál, neprodávám, nepůjčuju, nedělám veřejnou produkci), tak si hudbu a filmy samozřejmě stahuju, ale tak málo že kdyby to najednou možné nebylo tak si vystačím s internetovými rádii, televizí a kinem...radši koukám na filmy doma než v kině kvůli pohodlí, sice se určitě najde spousta lidí kteří budou tvrdit že kvalita 1080p a zvuk DTS se nedá porovnávat s kinem...blablabla, mě to doma vyhovuje.

Takže když zakážou stahování hudby a filmů tak si je stejně kupovat nebudu...co mě ale vadí jsou autorské poplatky! Ze zákona máme možnost udělat si legálně jednu kopii a kvůli tomu se platí ty deb**** poplatky. Já si žádnou kopii dělat nebudu protože si nic nekoupím, takže proč mám něco platit za DVDčka na který si vypálím instalačky linuxu, vlastní video nebo fotky v RAWu z dovolené. Nebo si vezměte firmu která dělá webhosting, proč si má kupovat disky a dotovat autory když tam nebude ukládat žádnou hudbu a filmy.

A stejně ty poplatky nechápu, za co to jako je? To že si legálně udělám kopii zakoupeného díla tak tím jako vzniká nějaká škoda autorovi? Stejně ji nemůžu sdílet ani půjčovat. A pokud se to předpokládá, tak to popírá presumpce neviny. Nebo mi snad autor (distributor) prodává placku kde se počítá časem s poškozením a proto si můžu dělat tu záložní kopii?

No dobře, ale stále nechápu kde tam vzniká nějaká škoda autorovi když si tu záložní kopii udělám, přece sem si koupil hudbu a ne médium, který když se poškodí tak si ho musím koupit znova. Takže nevidím proč bych si nemohl udělat záložní kopii zadarmo a v případě nutnosti doložit legálnost nabydí originálním médiem. Navíc pokud je médium chráněné stejně nemám možnost udělat si kopii...takže tam už vůbec nemůže být řeč o ušlém zisku.

Chci možnost podepsat čestné prohlášení že nebudu na dané médium kopírovat žádnou legálně nabytou hudbu nebo filmy a koupit si médium bez autorského poplatku, totéž s kopírovacími stroji (že je nevyužiji na vytváření legální kopie legálně nabyté hudby)

Už je každému jasné jak jsou ty poplatky nesmyslné???

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A takový zajímavý detail - pokud si budete chtít udělat kopii zakoupeného DVD, porušujete zákon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pouze pokud bude mít ochranu, nebo snad i když je bez ochrany? Nebo narážíte na to že VŠECHNY zakoupené DVD mají ochranu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě zajímavější detail i autor co si dá na své CD/DVD ochranu proti kopírování dostává tantiémy z prázdných nosičů :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se tohle podařilo dokázat, mají "piráti" na své straně obrovské eso v rukávu. To už by totiž přímo a nezvratně odporovalo účelu výpalného, které je ve skutečnosti kompenzací zákonem nezakázanou možností vytvoření rozmnoženiny pro osobní potřebu. V případě, kde to zákon zakazuje, nemá autor takto distribuovaného díla co dostávat část vybraných peněz z prázdných nosičů. V ten moment je to podvod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tie poplatky su nezmyselne. Loby. Suhlasim s tebou asi so vsetkym.
Len doplnim k tomu, ze si si kupil hudbu a nie medium. Je to tak, ak sa ti poskodi medium distributor by ti ho mal vymenit- kupil si licenciu na tu hudbu, nie medium. V reale je to tazko vymozitelne ale poznam par uspesnych pripadov

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fajn. Takže já jim dám svoje DvD/VHS a oni mi ho zdarma (za cenu média) vymění za BR?? ANI NÁHODOU!!
Oni si ten pojem médium/licence vysvětlují zcela po svém.. Poplatky mají smysl (pouze pro firmy OSA a spol..)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jenže "distributori" to cele zkomolili a misto aby ti s tim cd prodali i licenci na uzivani obsahu tak tvrdi ze ti dali jen licenci an uzivani toho konkretniho cd... Jinak by si totiz tezko duvodnili proc mas platit za totez porad dokola... Napriklad pokud film bezel v TV, tak uz jsi za nej jednou zprostredkovane zaplatil pres tu tv...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od zavedení celého Hadopi nesmyslu se nepodařilo odpojit od internetu jediného "piráta", celá věc vypadá na totální fiasko a tohle je poslední zoufalé plácnutí do vody předtím, než se to celé v tichosti odpíská a bude zase klid. :-) Jediné, co zbude, je silný argument pro odpůrce takovýchto pseudořešení, ono na argument "Ve Francii se snahy o 3x a dost ukázaly být absolutně neúčinné a velice drahé.", se toho moc namítnout nedá. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, jdu si zase jednou napsat komentar, co bude mit spoustu minusu :-))
Zacnu tim, ze argumentace autoru tohoto SW pro udavani je naprosto stejna, jako argumentace jistych politiku zde v CR, pricemz - a to podotykam - s nima velke procento lidi SOUHLASILO - totiz, ze "kdo nedela nic spatneho, nemusi se bat odposlechu telefonu". Jestli si vybavite, bylo to docela diskutovane tema a velka spousta lidi v CR souhlasila s tim, ze kdyz do telefonu nerikam nic nezakonneho, muze mi byt jedno, ze jsem odposlouchavan. Je to klasicke levicove mysleni, vlastni lidem, kteri preferuji komunisty a socialni demokraty.
To, co je nam predkladano v tomto clanku, pusobi velice podobne - pokud nekdo nedela nic nezakonneho, tak se nemusi bat, no neni to uzasne?
Ja vim, ze NENI..ALE!! Je tu tedy jista schizofrenie lidi, kteri na jednu stranu hlasaji, ze kdyz nedelam nic spatneho, nemam se ceho bat, a pak jsou proti tomu samemu, v jine forme.
To my pravicaci to mame jednodussi, nesouhlasime s obojim principialne, a nesouhlasime s jakymkoliv jinym poslapavanim soukromi, pokud je toto NARIZENO SHORA, tedy z pozice statu.
Na druhou stranu je potreba si uvedomit, ze boj proti "piratstvi" je vcelku logicky a ja byt na miste zastupce spolecnosti, zivicich se vydavanim audio/video/SW, tak se take budu snazit branit. Je to naprosto logicke. V soucasne dobe jsou oba tabory "zakopane" ve svych pozicich a nehodlaji uhnout ani o milimetr. Coz ovsem neni vina pouze jednech, je to vina obou taboru, jak uz o tom psal nekdo nahore, jenz ma moc moc minusu :-)
Zastanci volneho kopirovani by meli mit alespon tolik rozumu, aby uznali, ze neni pravda, ze kopirovani = NULA skoda. Pokud bychom se od tohoto odrazili, mohlo by to dat svetu signal, ze se cela situace nekam posouva. Obavam se ale, ale zakopani je na obou stranach tak velke, ze nic nez zakopova valka neni mozne a je otazka, kdyby 1 strana udelala ustupek, jestli by si toho ta druha vubec vsimla.
Rozhodne kopirovani z principu vzdy zpusobi skodu, nebot tim, ze nekdo si neco zkopiruje a pouzije (poslechne hudbu, zkoukne film, zahraje si hru) mu vznikl ZISK. Poslechem pisnicky mi vznikl zisk - napriklad ten, ze se mi ta pisnicka libila. To je samo o sobe ziskem, a mel jsem tedy zaplatit autorovi, aby mi tento zisk vubec mohl vzniknout. Tim, ze jsem nezaplatil, mam zisk zadarmo, coz je pomerne nemravne.
To je cele. Pokud nekdo bude tvrdit, ze to tak neni, ma z meho pohledu pokrivenou moralku, ale o to tady nejde.
Jde o to, ze kdyby tihle lide ustoupili ze svych pozic a rekli "my vime, ze kopirovani je nefer a ze tim vznika skoda, i kdyz penezne slozite vycislitelna a pojdme se bavit na tema, jak to udelat, aby se dalo kopirovat a presto autori nebyli tolik biti" , tak by se to cele mohlo hnout....

Jinak zpet k tomu SW - dokud to nebude narizene statem, muzou to po me chtit jak chteji, ja si to nenaistaluju. Az to bude narizene statem, zacnu uvazovat o emigraci / odboji. Protoze to by se nam vratil komunismus v plne parade....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tvé argumentace by u mě k zisku muselo dojít, i kdybych si to ani nezkopíroval, ale ani natruc nekoupil. Já totiž mohu mít potěšení z toho, že jsem nedal prodejci vydělat, nehledě na způsob. Měl bych mu zaplatit za to, že mám radost, že ode mě nedostal peníze? Samozřejmě, kdybych si jeho dílo zkopíroval, měl bych z toho nejspíše radost větší, ale tady se nebavíme o míře radosti, ale o tom, zda z toho, že prodejce (autor) nevydělal, mám radost, nebo ne. Srovnáváme tu zisk přímo z jeho díla (líbí se mi) a z toho, že mu za jeho dílo nezaplatím bez ohledu na to, zda jsem jej užil, nebo ne (mám "radost, že nedostal zaplaceno", protože "si to podle mě ten parchant nezaslouží, když za to chce tolik").

A to pomíjím fakt, že těžko můžu dopředu vědět, jestli se mi písnička bude líbit. A pokud to vím, že se mi líbit bude, pravděpodobně jsem ji již někde slyšel. I za to jsem měl zaplatit? A bude mně platit někdo za to, že budu nedobrovolně v autobusu poslouchat rádio? Podle vztahu "líbí = zisk" přeci můžu argumentovat "nelíbí = škoda".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Já totiž mohu mít potěšení z toho, že jsem nedal prodejci vydělat, nehledě na způsob.“

To je zajímavý problém, asi bych to (morálně!!!) řešil tak, že prodejce/autor s něčím takovým musel počítat, když mi dával nabídku na dílo. Zároveň po právní stránce máš na takové potěšení právo.

„A to pomíjím fakt, že těžko můžu dopředu vědět, jestli se mi písnička bude líbit.“

Proto můžeš s autorem/distributorem uzavřít smlouvu, která to bude zohledňovat - například tak, že tě v obchodním domě nechají poslechnout si první minutu, nebo tak, že se s autorem dohodneš, že mu zaplatíš až po poslechnutí částku tak vysokou, jak se ti to líbilo (například Creative Commons).

„I za to jsem měl zaplatit?“

Za to už jsi dokonce zaplatil! Například reklamami v TV/rádiu.

„A bude mně platit někdo za to, že budu nedobrovolně v autobusu poslouchat rádio?“

Ne, a pokud ti to nedobrovolné poslouchání rádia vadí, můžeš požádat toho člověka, aby to ztišil. Pokud odmítne, tak pak dopravce, aby ho vykázal (předpokládám, že máš s dopravcem uzavřenou smlouvu, kde se o nevyrušování cestujících píše). Pokud to dopravce odmítne, tak nejjednodušší řešení bude jet příště s někým jiným. Pak bys teoreticky mohl i požadovat zpět např. část jízdného, ale většina dopravců má ve smlouvě, že tohle nejde. Pokud ti to TAK vadí, neměl jsi smlouvu uzavírat.

„Podle vztahu "líbí = zisk" přeci můžu argumentovat "nelíbí = škoda".“

Jenže ty's pravděpodobně uzavřel s autorem smlouvu, která zní „vždy zaplať“. Ale nikdo ti nebrání uzavřít smlouvu, ve které se naopak autor zaváže, že když se ti to líbit nebude, tak ti za to zaplatí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Zastanci volneho kopirovani by meli mit alespon tolik rozumu, aby uznali, ze neni pravda, ze kopirovani = NULA skoda"
Zastancu se nikdo neptal a vzniklo vypalne. Takze skoda kopirovanim jiz byla davno vycislena a sveho casu dosahovala desitek procent ceny media (Flash disk), za ktery se platila. Dnes je to mene, ale porad platim, at uz kopiruji nebo ne.

Problem je, ze OSA a spol jsou NENAZRANI a chteji porad dal a dal odirat obcany, kteri mimochodem ani nejsou a nechteji byt jejich zakaznici, a dobrat se svych imaginarnich zisku (= obvykle vycislene "skody").

HADOPI a tenhle posledni bazmek jsou toho dukazem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při samotném kopírování je škoda nulová. Samotná újma vzniká až při použití této kopie.
Nejvíce je škodlivé používát pirátský SW pro komerční účely to je ten zásadní prvek kde vzniká největší škoda.
Používání pirátského sw pro domácí použití skoro vždy pramení s blbosti a neznalosti. Na co používat Photoshop , office ....na pár blbostí stačí free SW nebo některé levné edice SW produktů.
Film a hudba zde se dá říc že filmový a hudební průmysl sklízí co zasel . Vydavatelé a distrybutoři zaspaly v roce 80 a do dnes nepochopili že je digitální doba a že máme internet .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Castecne souhlasim, ale s temito vyhradami:
1) Koupil bych si hudbu, ale PŘÍMO od autora, tečka. Nebudu podporovat nenažraný společnosti. Technologické řešení určitě problém není...přes internet - webové stránky nebo přes podobnou službu jako je steam pro hry (procenta z prodeje jdou poskytovateli služby - steam), jak funguje itunes nevím, nic sem tam nikdy nekupoval.

2) Je vidět že i u nás morální lidé existují, viz. například hra machinárium. Stáhli si jí, líbila se jim, koupili si jí dodatečně. Ale samozřejmě existují i tací kdo si jí stáhni, zahráli, líbila se jim, mají peníze, ale nekoupili si jí.

3) Také si říkám že ještě je pořád kam emigrovat :)

4) Nesouhlasím že "piráti" jsou zakopaní, viz. můj odstavec 2. Je vidět že snaha tu je (aspoň ti co si koupí hru dodatečně).

Prostě mi nepřijde fér krmit prostředníky mezi mnou a autorem. A to ještě takovým způsobem že většina ceny jde tomu prostředníkovi.
Dřív to bylo fér, autor by nebyl schopen prodat takové množství hudby sám (nechat udělat a vyslat do světa miliony CDček), ale v dnešní době to docela dobře jde (sice ne ve formě CD, ale třeba pro mě je CD mrtvé už hezkých pár let)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Machinarium je typický příklad hry, kterou jsem ani nemusel stahovat celou, abych si ji koupil. Prostě jsem si zahrál demo a to mi stačilo, abych si ji koupil celou. Málo jest takových kousků, bohužel. I když taky k tomu určitě přispělo to, že to dělají naši (v platbě byl určitě i ten dobrý pocit podpory lokálního herního průmyslu, zejména když vyprodukoval tak kvalitní věc, jakou Machinarium je). A v neposlední řadě mě potěšilo, že se na té ceně přiživuje jen nezbytné minimum dalších subjektů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem dostahoval Machinarium za 6 USD. Diky za pripomenuti ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) A kdo ti v tom brání?

2) Kdyby to mělo být morálně i legálně správně, tak si myslím, že by ti měl výrobce nejdřív poskytnout shareware verzi (nějak omezenou, třeba první level nebo tak) a ty by sis pak koupil/nekoupil plnou.

„Prostě mi nepřijde fér krmit prostředníky mezi mnou a autorem. A to ještě takovým způsobem že většina ceny jde tomu prostředníkovi.“
Tak je nekrm, né? Ostatním to asi fér přijde, když je krmí. Nebo jsou dementní a krmí někoho, koho krmit nechtějí :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Třeba smlouva na výhradní prodej kterou autor uzavřel s vydavatelem?

2) Legálně a morálně správné to není. Ale zaplatit za hru i po tom co ji mám staženou je fér.

Nekrmím, no jsou asi lidé kteří si neuvědomují komu jde jaká část peněz a třeba je to ani nezajímá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je velmi naivni se domnivat, ze trebas takova Madona by si CD prodavala po celem svete sama. Sama podepisovala smlouvy s kdejakym kramkem, ktery chce prodavat jeji CD a podobne - to by nic jinyho nedelala.
Takze je logicke, ze tuto praci prenechava jinym, a je logicke, ze za tuto praci se plati, no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sama si asi neřídí svoje auto a sama si nevaří večeři, takže úplně sama by to asi nedělala :)

No pokud bavíme pouze o CD tak s tebou i souhlasím (kromě toho že umělec by měl dostat víc). Jenže CD je pro čím dál víc lidí mrtvou záležitostí, kolik lidí dneska nocí na ulici Diskmana?

No a aby Madonna distribuovala dvěmi cestami, jedna společnost by vydávala CDčka a druhá by to prodávala po internetu? Na to nikdy ta první společnost nepřistoupí...takže by v tom případě madonna neměla cdčka.

Stejně si myslím že časem bude sílit digitální (elektronická) distribuce a CD umře. A potom už nikomu nebude vadit že madonna nemá CDčka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Madonna je dost slavná na to, aby si mohla podmínky diktovat sama. Proto se o její CD bát nemusíš. Problém je to ale pro začínající a méně slavné kapely, které mají na výběr buď jen CD, nebo nic.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A je stejne tak naivni se domnivat, ze toto je jediny distribucni model. Umelec klidne muze rict: "Tady mate ucet, a az se vybere tolik tolik, tak ja vydam nove album pod takovou licenci. Az bude vybran takovy a takovy podil z celkove castky, vydam skladbu jako ochutnavku. Kdo prispeje vic nez tolik a tolik dostane takova a makova prava navic."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je vec kazdeho umelce, jak se rozhodne, ne? Existuji umelci, kteri davaji sva dila zadarmo mezi verejnost, a jini, kteri si nechavaji za ne platit...
Co je na tom spatneho? At si to kazdy dela, jak chce, ne?
A je na koncovem uzivateli, jestli toho umelce , co za to chce platit, chce poslouchat, potom za to zaplati. A jestli platit nechce, muze poslouchat ty, co platit nechteji, a nebo si trebas pusti radio, kde za poslech plati tim, ze posloucha reklamy...moznosti je spousta,ne?
Tak proc excistuje obrovska hromada lidi, kteri musi mit doma ZROVNA TOHOTO UMELCE, ale NEZAPLATI? Tak kdyz nechteji platit, tak ho asi az tolik nepotrebuji, ne? A nebo ho potrebuji, a tak zaplati... Porad mi tam do toho nehraje, proc to stahuji.
Takova trosku schizofrenie. Sice to potrebuju, nemuzu bez toho zit, takze si to stahnu, ale jinak to vlastne vubec nepotrebuju, takze za to nezaplatim :-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože ti tam půlka podmínky chybí. Obrovská hromada lidí totiž chce TOHOTO UMĚLCE, V TOMHLE FORMÁTU. Když se ale legálně dá koupit jen placka, kterou nechtějí, tak logicky využijí nabídku černého trhu, který jim správný formát narozdíl od legálního trhu nabízí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych taky chtel hodinky s vodotryskem, coz o to...
Pripadne dam jiny pripad...Urcite chemikalie jsou volne dostupne, ale obroske mnozstvi lidi je nechce tak, jak se prodavaj, ale chce z nich mit pervitin. Takze kdyz se pervitin neda koupit legalne, holt si ho koupej na cernym trhu
Zcela logicky potom podporujes prodejce drog, protoze proste pouze supluji nedostatek nabidku na trhu...Super

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Srovnáváš nesrovnatelné. Pervitin je na legálním trhu nedostupný, protože je z velmi dobrého důvodu jeho výroba a prodej zakázaný. I když by se dalo dlouho diskutovat, jestli by určitá míra legalizace nebyla úspěšnější v boji proti kriminalitě spojené s drogami než policie a armády celého světa.

Oproti tomu hudba a filmy je legálně nedostupná v Internetové distribuci v rozumných formátech jen a pouze kvůli nebetyčné tuposti manažerů mediálního průmyslu. Viz Srstka mladší a jeho zákaz vydat v zahraničí české filmy ze 60. let přes systémy Video on Demand "kvůli pirátům".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Autor tu smlouvu nemusel uzavírat. Příkladem takového osvícence i v ČR je Nohavica.
2) Ano, fér to je, to souhlasím. Otázkou je, co na to policejní vyšetřovatel :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem to je přesně to, čeho se bojí, že už je nebude potřebovat nikdo. Zbylo by pár filmových společností, ale menší věci by mohli jít přímo od autorů, a i ty větší projekty by si mohly ony společnosti distribuovat sami. Bez těch desíti rukou, kterými daný produkt projede cestou ke spotřebiteli a každá si něco přihodí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Milý Lojzo, to, co ty považuješ za levicové, právě zavádějí ty nejpravicovější vlády v Evropě. Nechceš se zamyslet nad tím, zda nemáš v hlavě poněkud převrácené hodnoty? Například, zda nejsou levicové právě tvoje názory?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne všichni, kdo o sobě tvrdí/o kterých média tvrdí, že jsou pravicoví, skutečně pravicoví musí být. Viz jeden příklad prý ultapravicové strany, která měla dokonce v názvu (!) slova „dělnická“ a „sociální“. Ale dál už se mi o významu pojmů l/p nechce diskutovat, takže bych se radši držel pro označení pravice tak, jak ji popisuje Lojza, „libertariáni“ a pro levici třeba „socialisti“. Ale stejně se mi zdá, že na popsání politického spektra bychom potřebovali alespoň 5 rozměrů, takže na tento komentář zapomeňte :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravice se nepozna podle toho, ze si rika pravice, ale podle toho, ze se jako pravice chova. Z toho duvodu napriklad rozhodne neni pravicova nase ODS, i kdyz si tak rika, protoze se chova levicove.
Samozrejme se chova mene levicove, nez CSSD, ale porad se chova levicove, a neplati, ze mene levice=pravice.
Ve Francii je to takove zvlastni, jednak cela Francie je levicova skrz naskrz,ale do toho tam jeste vstupuje faktor korupce a budovani "kultu osobnosti" nektere nejmenovane osoby...Takze ve Francii je spatne uplne vsechno, na jejich soucasne politicke situaci nevidim jedine zrnicko pravicovosti a ani jedine zrnicko neceho "spravneho". Ostatne jako ve velke vetsine zbytku evropy...
Ja osobne jsem clovek uvazujici striktne "pravicove" , tedy tvrdim, ze idealni stat je minimalni stat, ze idealni dane jsou minimalni dane, a idealni povinne pojisteni/sociani odvody jsou nulove. A at si kazdy clovek uzavre individualni smlouvy, a nebo si je neuzavre, ale at mu do toho nikdo nekeca. Jsemochotny zrusit zdravotni pojisteni, a nechat na kazdem, bude li si platit hotove kazdy vykon, nebo uzavre nejake komercni pojisteni. Atd atd...tohle je pravicove mysleni. Necham lidem jejich penize, a nechat je, at se o svuj zivot staraji sami.
Nevim o zadne zemi v evrope, kde by vladnouci strana/koalice mela takoveto nazory.
Nakon, diky socialistovi Obamovi se uz i USA vydavaji cestou pryc od nesocialisticke/pravicove zeme k socialismu.
Bohuzel

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není pak lepší volit jasnou levici - než maskovanou mafiánskou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A neni lepsi volit skutecnou pravici? Trebas ja to tak delam:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná opravdu žiješ v jiném světě. Tady v tomhle státě si totiž tu tvou "skutečnou pravici" paradoxně zvolilo ještě méně lidí než piráty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coz ale neznamena, ze nema smysl tu skutecnou pravici volit. To, ze je vetsina lidi ve spolecnosti vyzirku, kteri by moc radi, aby nekdo pokud mozno delal za ne, a oni nic delat nemuseli, kdyby to jen trosku bylo mozne, jeste neznamena, ze ta mensina, ktera to takhle neciti, by se mela preorientovat take na vyzirky. Proste mam nejake moralni zasady, a za tema si stojim. A myslim si, ze moje moralni zasady jsou univerzalne spravne. I kdyby 90% lidi rikalo neco jineho.
Jinak ja neziju v jinem svete, ja naprosto presne vim, jaky svet kolem nas je. A vidim, kam se ten svet riti, na jednu stranu ohromne moznosti, na druhou stranu se tu jako rakovina rozleza po cele zapadni civilizaci levicacke mysleni, socialisticke mysleni, a to nepovede k nicemu dobremu..A tak si rikam, ze kazdy jeden clovek, ktery pochopi, ze nejlepi je starat se o sebe sam, a ne ze se o me musi starat stat, ze smlouvy se maji dodrzovat, ze spravne je nekrast, ze spravne je nesnazit se ridit zivot jinym a podobne, tak kazdy jeden takovy clovek je alespon drobna vyhra pro budoucnost tohoto lidstva...
Samozrejme predpokladam, ze lidstvo nejprve projde fazi urciteho socialismu, a az se to cele zhrouti, jako se zhroutil ekonomicky socialismus sovetskeho typu, tak se SNAD nase civilizace ocisti a zacne znovu pracovat, prestane se flakat a zacne neco opet vytvaret.
Ale na druhou stranu se obavam, ze tou dobou uz budeme schramstnuti arabama....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„kam se ten svet riti“
Vidíš, psaním bez diakritiky sis dokonce i odpověděl :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti "vyzirkove" jsou nejbeznejsi typ obyvatelstva, "obycejni lidi". Sami o sobe nemaji zadny velky ambice, nemaji potrebu ridit zivoty ostatnich, docela dobre chapou, ze bez prace nejsou kolace a zkusenost je naucila, ze drzet hubu a krok a snazit se neslapnout na palec nekomu mocnejsimu, je ta nejspolehlivejsi cesta k preziti v libovolnym rezimu. Dej jim pocit, ze za poctivou praci dostanou adekvatni odmenu, a ze existuje stejna spravedlnost pro vsechny a budou spokojeni. Zatim to vidi tak, ze je odjakziva nekdo ojebaval (panovnik, cirkev a nakonec ani takovej prumernej kapitalista je nepresvedcil, ze to s nima mysli nejak zvlast dobre) a celkove se nemuzou zbavit dojmu, ze s poctivosti dojdou leda tak do haje. "Profesionalni levicaci", casto akorat zmrdi, kteri je zneuzivaji pro svuj vlastni prospech, jim nabizi, ze je ochrani. Sance na uspech sice velka neni, ale konkurencni nabidka pravicaku "starejte se vsichni sami o sebe" nejakou atraktivitou taky prilis neoplyva.
A proto za sebe hlasuju pro osvicenyho diktatora, kterej se nebude nikomu zbytecne srat do zivota, nebude omezovat ani me, ani pravicaka Lojzu (pokud se bude chovat slusne ;) a bude pouze potirat zmrdy na vsech frontach a prostej lid ho bude milovat, protoze pozna, ze to s nima mysli dobre. Akorat ze je to taky utopie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už je třeba zatočit s krysami, které jednou udělali nějakou práci a pak by z toho chtěli žít až do smrti. Tyto nesmysly jako autorské právo bylo zavedeno až po druhé světové válce, aby měli krysy co žrát bez toho, aby museli pracovat. Každý údajný autor tuto práci vytvořil pro někoho, od koho pak dostal zaplaceno. Takže dostal jsi zaplaceno a šmitec. Pro další peníze musíš znovu pracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„autor tuto práci vytvořil pro někoho, od koho pak dostal zaplaceno“
Ano, ale ten, od koho dostal autor zaplaceno (distribuční společnost), teď musí ta prachy (+zisk) někde získat - prodává proto licence.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele pokud by levicove byli strany, které podporují spíše prospěch a práva společnosti jako většího celku, oproti "pravici", podporující prospěch a práva jednotlivce, tak společností spíše prolézá zhoubná "pravice"... Protože podporuje výhody a vliv jednotlivců a malých skupin proti většině společnosti... A mimochodem čím větší skupina lidí, tím větší potřeba kolektivní spolupráce, která je navíc mnohem efektivnější než individualizmus ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kolektivni spoluprace je dobra, pokud je DOBROVOLNA!!! Narizena kolektivni spoluprace = cesta do pekel.
Ja KASLU na to, co si mysli spolecnost, ze bych si mel myslet!!! Co si mysli spolecnost, jake mam potreby, co si mysli spolecnost, jak je mam uspokojovat!! Co je nejake spolecnosti do mych potreb, mych tuzeb, mych zajmu, meho svedomi?
Mame povodne - nekdo dobrovolne prispeje na ty, ktere to postihlo, jiny neprispeje. Tak je to spravne. Ale v okamziku, kdy tuto solidaritu bude VYNUCOVAT, je to SPATNE!!! Nikdo nikoho nemuze nutit, aby byl s nekym solidarni.atd atd...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No dyť tě nikdo nenutí, můžeš to odmítnout a stát se anarchistou, nebo se odstěhovat na pustý ostrov... Pokud chceš ale ze společnosti těžit, chodit do práce, podnikat, využívat felčara, dopravu, koukat na interfernet atd. musíš akceptovat názor většiny. Vždycky je to něco za něco a nikdy to nebude jinak.
A spoluprace nemusi byt "dobrovolna", mužeš spolupracovat, prostě proto, že jinak si prakticky neškrtneš to mi nepřijde jako dobrovolné, jen pragmatické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti ničit tvoje naivní představy, ale "ideální stát je minimální stát" == "ideální stát je despotická nadnárodní korporace".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proc by tomu tak melo byt?
protoze to psal nekdo v nejake knizce ?:-)
nechci , aby nebyl ZADNY stat - i kdyz by to jiste bylo zajimave a o mnoho lepsi, nez je dnes
Chci minimalni stat, ustavu na 1 stranku A4, zadne povinne odvody typu pojisteni, minimalni dane nutne pouze na chod zakladnich instituci - umim si predstavit nejakou minimalni policii, ktera bude vymahat dodrzovani tech nekolika malo zakonu, ktere budou platit, a vse ostatni je na danem cloveku, jak se rozhodne.
Bohuzel v lidech je strasne zakoreneny ten "ovcismus". Jasne, lide by museli prestat byt ovce a zacit se o svuj zivot starat, ale razem by zjistili, ze je ten zivot krasny a uzasny, kdyz si o nem rozhoduji sami, a ne nejaky stat, ktery nam narizuje pomalu uz i jak si mame utirat zadek....
Chapu, ze jakekoliv nemyslici ovci to prijde jako nocni mura...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát dělá státem jeho "monopol na násilí". Pokud státní orgány nedokáží nebo nechtějí zakročit proti jiné organizaci, která zneužívá svoji moc proti občanům, pak stát fakticky přestává existovat a jeho úlohu přebírá ta organizace zneužívající svoji moc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..."Poslechem pisnicky mi vznikl zisk - napriklad ten, ze se mi ta pisnicka libila"... Dobre a autorovi zase vznikl zisk ze ma reklamu zdarma a ziskal fanouska kterej prijde na koncert a kdyz o nem rekne kamaradum ziska dalsi posluchace a kdyz jich budou tisice vzroste jeho popularita a za ucinkovani si bude moct rict opet o dalsi nulu za honorarem vice!...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Minusy se ziskavaji jinak, ten prispevek je na to prilis rozumnej. Ale par poznamek si neodpustim. ;)

U hmotnych veci je jejich hodnota tvorena z velky casti prave jejich hmotnou formou, ktera vyzaduje ruzne slozitou vyrobu a distribuci kazdyho dalsiho kusu a omezuje tak jejich dostupnost. Jinymi slovy, nemuzu si jednoduse naflakat neomezeny mnozstvi kopii jen tak z niceho. Proto zlodejuv zisk a vznikla skoda jsou zhruba na stejny urovni. U veci nehmotnych uz to funguje trosku jinak. Jakmile jednou vytvorim original, tak vyroba libovolnyho mnozstvi dalsich kopii uz me nestoji ani halir. Tim kompletne odpada jakakoliv vzacnost a logicky se tak zpusobena skoda pri kopirovani nemuze ani zdaleka blizit prodejni cene. Vylozene nulova je i neni. Prima skoda je nula, ale neprimo tam nejaka obtizne vycislitelna skoda je.

No a ted co s tim. Cesta extremni poctivosti nema sanci uspet, protoze extremnich poctivcu je jen hrstka. A i kdyby se nejakym zazrakem povedlo, ze by se vsichni ze dne na den extremnima poctivcema stali, komu by to vlastne pomohlo? Mejme beznyho zakaznika, kterej si muze dovolit koupit deset cedecek. Dneska si koupi sest, protoze se mu fakt moc libi a chce autora podporit. Dalsich ctyriadevadesat si zkopiruje nacerno, ostatne proc ne, kdyz to jde. Pokud se stane extremnim poctivcem, tak jich koupi deset a konec. Takze ano, autori dostanou zaplaceno o ctyri cedecka vic. Ale pomuze nekomu, ze si uz nezkopiruje tech zbyvajicich devadesat? Ani v nejmensim, tak proc to resit. Jedina rozumna vec je zkusit ho nejak motivovat, aby si uz ted koupil tech deset na ktery ma a tech dalsich devadesat at si klidne stahne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem ti plus, ale mám dvě připomínky:

1) Tvoje představa politické mapy je otočená o 90°. Podívej se na http://www.politicalcompass.org/

2) Kopírování není nefér, nefér je neodměnit svého oblíbeného autora, když k tomu máš příležitost. Kopírování bylo odjakživa motorem pokroku, jak vědeckotechnického, tak společenského. Všichni autoři kopírují předchozí tvorbu, proto jsou tvrzení typu "kopírování je krádež" vrcholem pokrytectví. Hlavním a jediným cílem autorského zákona je, aby se autor uživil. K tomu není potřeba absolutní vymáhání zákazu kopírování a vlastně ani zákaz nekomerčního kopírování jako takový.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokso. U nás komunistický socializmus skončil, západ má teraz premiéru. Mám z nich pocit, že to oni necítia. Nemajú ako my skúsenosťou "vypestovaný reflex", že aj keď pod zámienkou dobrej veci sa z toho vykľuje mechanizmus obmedzovania slobody. Obsah je síce odlišný, predtým u nás debilná ideológia o triednom nepriateľovy a v prípade autorského zákon prachy, no spoločný je mechanizmus zastrašovania obyvateľstva. Cestu si to nájde aj do iných sfér spoločenskej kontroly.
Otcovia rannej demokracie sa musia v hroboch otáčať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďakabohu za Jamendo!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad řečnická otázka) Uživatelé si budou muset nechat líbit vše, co jim bude nařízeno. K defenestraci se uchýlit mohou, ale musí počítat s trestní sazbou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono po takove defenestraci už trestni sazba nehrozi, protoze ti, co stali v cele tyranie,ted lezi s rozbityma hlavama na dlazbe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cela tato vec jen ukazuje na to ze se "umeni" v dnesni dobe dela hlavne pro prachy. Pak si koupim za nehorazne prachy CD na kterem jsou z 10 skladeb 2 dobre, navic je to cele v shit kvalite, zmarasene v ramci Loudness war.

Dalsi otazka je, proc vlastne platim "vypalne" za media, vypalovacky, tiskarny a prehravace, kdyz i pak porusuju kopirovanim zakon?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to CD nekupuj (a kdyby nebylo výpalné, tak ani nestahuj, ale dokud tu to výpalné, tak se stahováním souhlasím). Ale stejně, proč bys stahoval CD, co je cele v shit kvalite, zmarasene v ramci Loudness war.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Potom je otazka, kdyz je to takovy shit, proc to vubec stahujete...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle otázku si taky kladu. Nicméně o tom to není. Celé je to o tom, že v rámci tak nicotného a nesmyslného "přestupku proti něčí vůli" se vymýšlejí a hlavně zavádějí nesmyslné represe.

Úplně klidně by se to dalo srovnat se situací, kdy by si třeba ochranný svaz fotbalistů prolobboval zákon, že každý, kdo vstoupí na fotbalové hřiště, musí v rámci vstupného (bez ohledu na jeho výši stanovenou provozovatelem hřiště, i kdyby to bylo zadarmo) zaplatit 50 Kč navíc, které půjdou právě tomu ochrannému svazu fotbalistů bez ohledu na to, jestli na hřišti dotyčný hraje fotbal, nebo ne. To by se týkalo nekomerčního užití hřiště bez ohledu na to, jestli by se na něm hrál fotbal, nebo skákalo přes švihadlo (analogie: platím za médium výpalné bez ohledu na to, zda na něj ukládám autorsky chráněná díla, nebo vlastní fotky). Na hraní fotbalu pro komerční účely (vybírání vstupného od diváků) by musela být licence a hlášení ochrannému svazu. A běda tomu, kdo bude hrát fotbal na veřejnosti bez dovolení! Zavřít, až zčerná. Úplně stejná situace, jako je dnes v zábavním průmyslu. A obojí je úplně stejná pitomost, až na to, že v zábavním průmyslu už se to povedlo realizovat v masovém měřítku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja se nikde nehadam, ze "vypalne" je v poradku. Naopak zcela konzistentne tvrdim, ze vypalne je spatne, a ze je toho spatneho vic...
Cele je to postavene spatne a to proste proto, ze cela zapadni civilizace ma uz naprosto pokrivenou moralku. Tady se vede boj o tom, jestli je ci neni spravne si zadarmo stahnout dilo, ktere jiny vytvarel a investoval do neho cas a penize. To je boj o uplne zcestnou vec, protoze kazdy normalni clovek musi sam v sobe citit, ze je spatne pouzivat neci produkt, aniz bych mu za to zaplatil.
Pokud by lide takto uvazovali, potom se cela debata posune do urovne"jake zavest modely distribuce tak, aby byli vsichni spokojeni" Ale to ted neni mozne, protoze at se zavedou modely jakekoliv, tak to skonci na tom, ze 90% lidi si mysli, ze pouzivat cizi produkt zadarmo je normalni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cítím zásadní rozdíl mezi "používat něčí produkt" a "těžit z existence něčího díla". Pod pojmem "používat něčí produkt" chápu jeho fyzické užíváním které zpravidla znemožňuje jeho současné užití někým dalším. Naopak "těžit z existence" něčího díla může víc lidí současně. Osobně se k tomu stavím tak, že pokud se někomu nelíbí, že někdo jiný "těží z existence jeho díla", neměl to dílo vyrábět nebo pouštět na veřejnost. V tomto smyslu nemám problém s tím, že někteří nedělají to, co jiní chtějí, s odůvodněním, že by jim vznikla škoda.

Jinak pokud si 90 % lidí myslí, že je něco normální, pak už se to za normální dá považovat, i kdyby se jednalo o bezdůvodné zabití cizí osoby na potkání.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja si zase nemuzu pomoci v analogii "pouzivat produkt" - fyzicky vs dusevni (mentalni? ;-) )
Jak dlouho se vyrabi pisnicka? Dobra ci spatna? A jak dlouho se vyrabi nejaka "jednodussi vec" - zidle?
Proc stolari neplatim za kazde pouziti zidle? Proc jeho deti nedostavaji za toto sezeni nejake tantiemy, ci jak se to menuje nebo jestli to v teto souvislosti jde vubec pouzit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Proc stolari neplatim za kazde pouziti zidle? Proc jeho deti nedostavaji za toto sezeni nejake tantiemy, ci jak se to menuje nebo jestli to v teto souvislosti jde vubec pouzit? “

Protože jsi se stolařem uzavřel smlouvu, že po zaplacení větší částky (třeba 1000 Kč) budeš moct tu židli používat bez omezení. Nic ti ale nebrání uzavřít s ním smlouvu, že ti židli dá zadarmo, ale budeš platit třeba 5 Kč za posazení.

Stejně ti nic nebrání uzavřít s umělcem smlouvu, že ti dá exkluzivní práva k dílu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pockat, ja s umelcem uzaviram nejakou smlouvu? V obchode si koupim CD (DVD) za nejakou cenu. Nevsimnul jsem si, ze by nedilnou soucasti toho produktu byla nejaka smlouva nebo obecne ujednani, co vsechno s tim produktem muzu ci nesmim delat. jake plynou prava a povinnosti vyplyvajici z nakupu toho ZBOZI. Vsechny ty sracky co jsem psal vyse nejsou soucasti zadne smlouvy, jsou soucasti zakonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uzavíráš minimálně kupní smlouvu (ústně) a tím se předpokládá, že máš i právo užít zakoupené dílo v souladu se zákony (a stejně ještě bývá na bookletu napsáno, kdo na to má copyright, že to nesmíš reprodukovat tiskem, rozhlasem atd.).

Ano, autorský zákon v podstatě defaultně vše zakazuje. Nicméně pokud umělec na booklet CD napíše, že obsah můžeš šířit pod licencí Creative Commons (třeba), tak výchozí ustanovení AZ přestanou platit a ty můžeš CD třeba přepálit kamarádovi.

Obdobně fungují licence, když si koupíš nějaký SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, a v tom je rozdil mezi mnou a .... jinyma lidma. Protoze i kdyby si 90% lidi myslelo, ze je spravne jit po ulici a zabijet lidi na potkani, ja si to proste myslet nebudu a budu proti tomuto bojovat.
Klasicky priklad - byla doba, kdy si velka vetsina spolecnosti kde za velkou louzi myslela, ze vlastnit otroky je spravne. A presto se naslo par lidi, i mezi nima, kteri si to nemysleli, a bojovali proti tomu. A BYLI MORALNE V PRAVU!!! Protoze i kdyz si cela spolecnost myslela, ze mit otroky je spravne i moralne, bylo to pouze na zaklade jejich POKRIVENE MORALKY. Nebo si tu snad nekdo mysli, ze vlastnit otroky je spravne?

A tak je to se spoustou dalsich veci. Nektere veci na svete proste jsou DOBRE a nebo SPATNE, a nezalezi na to, jestli si vetsina spolecnosti mysli, ze ta spatna vec je vlastne dobra. To z ni dobrou vec jeste nedela.
Vrazda bude vzdycky spatna vec, i kdyby vrazdili vsichni, kradez bude vzdycky spatna vec, i kdyby kradli vsichni...A trebas dobrovolna solidarita s nemohoucima bude vzdycky dobra vec, i kdyby si vsichni mysleli, ze je to spatne. Lhani bude vzdycky spatne, i kdyz lzou vsichni.
A uzivani jakehokoliv produktu, aniz bych se s autorem/vyrobcem produktu vyrovnal a on dostal za svou praci od uzivatele odmenu je spatne. A muze 99% lidi rikat, ze je to dobre...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Být "morálně v právu" je vždy relativní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si 90% otroku myslelo ze je spravne ze jsou otroci tak tu otroctvi jeste porad je. Sever zvitezil mj. i proto ze vetsina otroku nechtela byt otroky a pridavala se k armade ...

Historii pisou vitezove a moralku urcuje vetsina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ře vetšina si myslí, že zabíjet lidi na potkání se nemá, ale ty bojujes proti nim a všude vykládaš, že zabíjet každáho na potkání je jediná správná věc, na kterou má každý autor pistole morální právo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale to ted neni mozne, protoze at se zavedou modely jakekoliv, tak to skonci na tom, ze 90% lidi si mysli, ze pouzivat cizi produkt zadarmo je normalni"

Uvědom si i druhou stranu téhle mince. Když budou všichni považovat používání cizího produktu zadarmo za nenormální, zcela logicky pak budou za nenormální považovat i nabízení vlastních produktů zadarmo. To by znamenalo zánik open source a Creative Commons.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On nekdo neco nabizi ZADARMO? Nevim o tom nic...Vzdycky z toho dotycna firma neco ma.
Minimalne reklamu, jak je skvela, ze nabizi neco zadarmo :-) Vytvari si dobre jmeno, a dobre jmeno je leckdy vic, nez kupa penez, protoze dobre jmeno se za kupu penez jen tak neda koupit.
Takze vyvojari open source projektu to delaji proto, ze moc dobre vedi, ze se jim to vrati jinde, A NEBO jsou to samaritani, kteri to delaji skutecne naprosto zadarmo a nikdy nic nebudou chtit ani prodat ani nic jineho, a takovi lide to budou delat zadarmo vzdycky, dokonce i kdyby jim za to nutili penize, a to proto, ze jsou proste takovi....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta důležitých open source projektů vznikla tak, že jejich první autor něco ubastlil buď z nudy, nebo protože potřeboval vyřešit nějaký problém. A když už to měl hotové, tak se rozhodl to zveřejnit, kdyby se to náhodou hodilo někomu dalšímu. Takhle například vzniklo jádro Linuxu. Linus Torvalds tenkrát neřešil, jestli se mu něco vrátí nebo ne, prostě pro zábavu ubastlil jednoduchý zavaděč programů založený na POSIXu a zveřejnil ho včetně zdrojových kódů, kdyby se to náhodou hodilo někomu dalšímu.

Kdyby ale tenkrát všichni uvažovali podle tvojí představy, že používat cizí produkty zadarmo je nenormální a za každý prd se má platit, tak by nevydal nic. A i kdyby vydal, nemělo by to smysl, protože by to nikdo nepoužíval.

Sobectví je možná optimální strategie pro jednotlivce, jenže z hlediska celé společnosti je optimální vyvážená kombinace sobectví a altruismu. Ať se ti to líbí nebo ne, homo sapiens je společenský druh a jako takový má v genech zakódovanou jak určitou míru vlastního altruistického chování, tak i instinkt, který velí vyžadovat stejnou míru altruistického chování od ostatních. Bez toho by totiž naši předci v divočině nedokázali přežít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„používat cizí produkty zadarmo je nenormální“

Ne, „používat cizí produkty zadarmo, pokud si to jejich autor nepřeje, je nemorální“.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale u toho by to taky mělo zůstat. Když se autor, respektive jeho zástupci z mediálního průmyslu sami chovají nemorálně při vymáhání autorských práv, tak tím tenhle argument ztrácí jakoukoliv váhu a ničí to morální zásady veřejnosti ve vztahu k tvorbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tim sem chtel rict, ze nemam zajem takove braky kupovat za tu cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Éé? Já to nestahuju :-). Tedy pokud to bylo vykání a reakce na mě a ne projev k publiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen by mě zajímalo, jestli si tu všichni ti zastánci sdílení uvědomují, že kdyby nebylo alespoň těch pár lidí, kteří za to zaplatí, tak by neměli co sdílet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidis, to je taky reseni jak zamezit sdileni autorsky chranenych del, nebudou dila, nebude sdileni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, a kdyz se nekdo vyda touto cestou, totiz, ze proste neco nevytvori a nevyda, tak vsichni rvou, co si to dovoluje:-))
Viz distributor SC2 pro CR, ktery se rozhodl z duvodu rizik s navratnosti investice neinvestovat do ceske lokalizace te hry , a vsichni rvou, ze to je skandal :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo s duvodu obav, ale s duvodu jistoty ze to prodaji i bez cestiny a takovej zisk bez prace je vzdycky lakava vec!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nikdo neplatil, tak nebude žádná hudba (nebo alespoň žádná placená hudba) a vydavatelé si aspoň konečně uvědomí že pokud chtějí dále existovat tak musí nabídnout obchodní model odpovídající tomuto tisíciletí a nikoli tomu minulému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ze bych sdileni produktu dnesni popularni kultury kdovijak podporoval, protoze nezajem o ni je take forma boje proti takovymto za penize spotrebitelu vylobbovanych narizenim, ale to, co rikas, je proste hloupost.

1) Informace se sdili od nepameti a nevidim duvod, proc by tomu tak nemelo byt nadale, at uz je informace chranena, nebo ne.
2) Ne vsechna "kultura" se dela pro penize, spousta lidi tak cini pro radost.
3) I kdyz je obsah volne ke stazeni a placeni dobrovolne, lidi plati.
vodo.net, kickstarter.com, ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umeni se dela predevsim pro radost, aspon to kvalitni.Nejvetsi geniove jako Mozart, Bach, Beethoven..., to nedelali pro penize, to az dnes se z z "umeni" dela byznys, ale ve skutecnosti dodavaji hnuj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL?
Oni to nedelali pro penize? To je asi nejaky novy historicky objev, o kterem jsem netusil, muzu se prosim dozvedet zdroj teto informace?

samozrejme, ze to delali pro penize. Spousta del te doby byla psana na miru - ten, kdo platil, si nechal napsat napriklad nejakou operu k urcite udalosti a podobne. A za to zaplatil.
dneska je to holt jine - dneska tezko zaplati tolik penez, jako mohl zaplatit kdejaky slechtic, takze se model distribuce zmenil.

Kdo videl napriklad film Amadeus, tak tam je krasne videt, jak to tehdy fungovalo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Amedeus je nesmysl, Mozart treba ze Salierim si vubec nekonkurovali a nebyli neprateli, jak se nam snazi film nabulikovat, je to jen pohled scenaristy, nikoliv histopricka fakta.Drtiva vetsina toho co Mozart a Bch napsali nebyla nikdy za jejich zivota rozsirena, tak to tezko mohli delat pro penize.A spousta jinych del jinych autoru bylo objeveno az po jejich smrti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to jsou perly...
Takze Mozart zil ze vzduchu a zpevu ptactva a sva dila psal zadarmo, nebot nemel zadne naklady...
Jasne.
Uz tomu rozumim :-)))

Nenapadlo te, ze dila nebyla rozsirena PRAVE PROTO, ze byla psana na zakazku, casto se odehrala nekde v soukromi, obecenstvo bylo poteseno a tim to zkoncilo? Dilo se uz trebas nikdy vice nehralo. Holt nekdo mel dost penez na to, aby si mohl nechat vyrobit umelecke dilo na miru. Dneska tolik penez ma malo kdo, a kdyz uz je ma, investuje je radsi do jinych veci. To same byli trebas maliri - ve sve dobe meli maliri trebas sponzory,kteri je financovali, jinak by nic nenamalovali. Atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim tak, ze i kdyz byla psana na miru, tak nedostali tolik, kolik chteji soucasne celerbrity za ten hnuj co vydavaji.
Ale treba jsem jen historie neznaly a maluju si to ruzovymi barvami.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tak oháníš tím Amadeem (filmem), tak právě tam bylo dobře patrné, že komponování nijak závratně honorováno nebylo. Hudebník, který neměl žáky (nevyučoval), měl problém se uživit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Mozart je nádherný příklad jak jsou tvoje představy o historických umělcích nesmyslné. Prakticky celý život se totiž topil v dluzích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka zni , PROC se topil v dluzich. Topit se v dluzich neni nic sloziteho, to bych umel taky...Pokud vim, sice to byl genialni skladatel, ale jinak to nebyl moc prakticky clovek pro zivot. Takze pokud vse utratil "za blbosti" , pak se topil v dluzich. Tehdejsi zivot ve vyssi spolecnosti byl velice velice nakladny...Coz nic nemeni na tom, ze tehdejsi umelci sva dila dosti casto vytvareli na zakazku jednoho konkretniho objednavatele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Ano, ale ti, kdo ty informace tvoří, také musí něco jíst a někde bydlet. Takže pokud by za komerční hudbu nikdo neplatil, tak pravděpodobně většina dnešních autorů půjde dělat nějakou jinou práci.
2) Ano; díla těch, kteří to dělají pro radost, jsou dostupná už dnes. Ale jak se tak dívám kolem sebe, tak je moc lidí nepoužívá a radši si koupí (nebo spíš nějak „zadarmo sežene“) komerční. A to ať už se jedná o hudbu (kolik lidí poslouchá Jamendo nebo díla, kterým už vypršela ochranná doba?), filmy (tam zrovna moc volných děl není) nebo software (neříkám, že FOSS všichni dělají „pro radost“, ale je také dostupný zdarma - a kolik lidí „potřebuje“ na odstraňování červených očí Photoshop a na napsání dopisu MSO, nejlépe ve verzi 2007)
3) Ano, a přesto dnes IMHO většina lidí získává komerční hudbu „bez placení“.

Pozn.: jsem linuxák, hudbu neposlouchám a na filmy se moc nedívám :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde se da sehnat mp3 pisnicky ktere vyprsela ochranna doba? Ze nikde, protoze pred 90 lety se dalo nahravat tak maximalne na gramofon a desky (o valeckach nemluve) z te doby se uz rozpadly? AHA. Argumenty o ochrane dobe budou relevantni az ochranna doba misto neustaleho natahovani jen aby se Mickey Mouse nestal public domain zkrati na rozumnou delku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je velký omyl. Byly doby, kdy autor dostal zaplaceno jen jednou, nebo taky vůbec. Přesto byly plné knihovny a hudba a divadlo se hrálo osto šest....
Tvrzení, že bez opakovaných plateb a poplatků nebudou autorská díla je pustá demagogie....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autor dostal zaplaceno jednou, ale dostal od toho jednoho cloveka tolik, ze z toho mohl zit trebas cely rok. Jsem zvedav, jak dneska zaplati nekdo pul milionu zpevakovi za to, ze pro nej udela pisnicku, a potom tu pisnicku zadarmo vypusti do sveta pro ostatni lidi k oblazeni. Samozrejme, bylo by to SUPER, kdyby takovi lide existovali a cele to takto fungovalo, nerikam nic...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne nedostal nikdy za to ze naspival pisnicku tolik aby z toho zil cely rok.... Mluvíme tu o tom ze slozil celou operu! (i dneska by za tu práci nedostal zas tak málo) Jinak samozrejme mohl koncertovat, či řídit orchestr, nebo byl zaměstnaný, placený, nějakým mecenášem atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, uvědomují. A možná tě to překvapí, ale za kvalitní tvorbu dokonce sami platí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to jsou právě jedni z toho mála, kteří platí a díky tomu mají oni i ostatní co sdílet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatele si to nechaji libit, dokud budou mit co zrat.CO tak znam nazory "beznych" lidi, kteri lezou na seznam a spol, a tech je velka vetsina, tak je nejaky HADOPI nebo ACTA nechava v klidu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co začít po netu šířit soubory se záznamem šumu, ať si různé špiclovské organicaze užijí při pokusech o jeho dešifrování :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také přispěji svojí troškou do mlýna... :-)

Všichni se tu baví o zisku, porovnávají krádeže aut a autorsky chráněných děl.
Můj názor je takový, že všechno je o hodnotě veci či díla. Auto má nějakou hodnotu a ať už ho ukradnu komukoliv způsobím škodu ve výši hodnoty toho auta.
Když si vezmu jakékoliv autorské dílo má taky nějakou hodnotu. Bohužel dnes je tato hodnota bezpracně množena nekonečněkrát mnoho. Ať autor dostane zaplaceno za svoji práci tak jako každý jiný. Nikdo ho nechce okrádat, ale ať autoři a "jejich" ochrané svazy "neokrádají" všechny okolo prostým puštěním zvuku do éteru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Napsat pisen, dostat zaplaceno - JEDNOU JEDINKRAT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tjn, ale kdo zaplati trebas milion za tu jednu pisen? a nebo 100 tisic, a nebo 10 tisic? Kdo to zaplati s vedomim, ze to zaplati a pak to rozda verejnosti k volnemu pouziti? Priznam se bez muceni, ze ja to nebudu nikdy:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kdo někoho nutí za takovéhle těžké prachy ty písně dělat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to něco stojí - čas na složení, spousta pokusů s nahráváním, než se to dobře povede, hudební nástroje, studiová technika, postprocessing… A samozřejmě nějaký ten zisk, alespoň na jídlo. Milión to nebude, ale na pár tisíc Kč bych to tipoval určitě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na každou restrikci v této oblasti se rychle najde učinný protilék... Nic to neřeší, tedy rozhodně ne autorská práva.
Problém je v distribučních modelech, dokud si autoři a distributoři neuvědomí že už nejsou 90tá léta, že tu máme broadband apod... nic se nevyřeší.

Řešení by možná bylo snižit ceny a využít abych tak řekl okamžité distribuční kanály... když to vezmu na hry... Když hra stojí 1499,- tak si ji 900 000 lidí koupí a 600 000 lidí ukradne... když tatáž hra stojí 499,- tak ji 1 250 000 lidí koupí a 250 000 lidí ukradne.
Když si spočítám nižší marže a vemu v úvahu že se nebudu zabývat nějakou ochranou proti kopírování a tudíž za ní platit poplatky (nehledě za platby vydřiduchům RIAA, MPAA, BSA atd. za členství), možná z toho vyjdu s podobným ziskem.

Když vemu další věci jako úžasné "braodband internet connection required" a zvláště to že pirátská verze tím netrpí... tak myslím že podobné "vychytávky" vedou lidi ještě k tomu že si to spíš upirátí. Přeci jen v notebookové éře vysvětlujte 12letému capartovi proč si nemůže na cestách pohrát... přeci jen ceny mobilního připojení nelze nazvat zrovna nejdostupnějšími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Problém je v distribučních modelech, dokud si autoři a distributoři neuvědomí že už nejsou 90tá léta, že tu máme broadband apod... nic se nevyřeší.“

A jaký distribuční model bys tedy autorům doporučoval?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolega myslel distribuci on-line, stažení za poplatek, obdobně jako u internetových obchodů s hudbou v MP3.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jsi si jistý, že by lidi tahali MP3 z internetového obchodu za poplatek? Já si myslím, že by pořád tahali z Rapidu/torrentu zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle zábavního molochu ve Švédsku se přeci dá na takovém distribučním modelu vydělat, i kdyby to nabízeli zdarma, jen za reklamu, ne? Viz kauza TPB ;).

Tak buďto se na tom vydělat nedá a celý ten soudní proces byl cinklý, nebo se na tom vydělat dá, což by prokazovalo mnohokrát zmíněnou neschopnost zábavního průmyslu přizpůsobit se novému digitálnímu věku. Jinou možnost nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli by to, co vydělal TPB na reklamě, pokrylo náklady na výrobu filmových trháků, jejichž torrenty měli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě otázka do pranice a můžeme se klidně bavit stylem "co by, kdyby". Kdyby totiž takový server byl legální, dá se předpokládat, že tam bude podstatně víc lidí. Pokud se to předpokládat nedá, stačí zachovat stávající situaci jen s tím rozdílem, že by si zábavní průmysl mohl přivydělat sám provozem takového serveru. Pak by vlastně vydělal jak na klasickém prodeji, tak i na pirátech. Jen by nesměl dát najevo, že to provozuje právě on, aby měli piráti nadále pocit, že "pirátí" ;) (a kdoví, třeba tomu tak skutečně je, jen o tom nevíme ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kolik ze to vydelal avatar za prvnich 7 tydnu? 4 miliardy usd? a to to byl jeden z nejstahovanejsich filmu. panecku to piratsvi privede filmovy prumysl na buben.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AV a SW tvorba opravdu není jen Avatar…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze microsoft vlastne krachuje protoze jeho windows a office patri mezi top piratenej sw. vlastne ne, pockej, o kolik ze se mu zvedl mezirocne zisk? 23%? panecku akcionari musi zurit s vynosem kolem 1/2 usd na akcii :)))

trochu vam to usnadnim, piratstvi nezabiji muziku ani sw, pokud to tvrdite dodejte argumenty. ja sve napsal, 2 priklady kdy by piratstvi melo dane firmy polozit a ejhle ony vydelaly (nic proti) jeste vetsi balik.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, špatně. Z tvého závěru vyplývá, že pirátství v té míře, v jaké se praktikuje dnes, nezabíjí AV/SW. Kdyby SW pirátství nebylo 40%, ale třeba 80%, tak by Microsoftu ty zisky asi moc nerostly.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na podmínkách (ceně, kvalitě). Kdyby byla hudba dostupná za patřičný peníz ve ztrátovém i bezztrátovém formátu, případně i v bezztrátovém ve vyšším rozlišení, pokrylo by to potřeby všech skupin včetně nemajetných studentíků a mimo pirátů "z principu" by pravděpodobně nikdo neměl potřebu ztrácet čas prolézáním warez fór a stahováním souborů s nejistým výsledkem. Za rozumný peníz by dostal, co potřebuje, a to v zaručené kvalitě, žádné FLACy vyrobené ze 128k MP3, apod.

Kdyby se zábavní průmysl místo na ochrany a hon na piráty soustředil na elektronickou distribuci, měl by ji dávno vyřešenou včetně problému s notorickými sdíleči (vodoznak k jednoznačné identifikaci souboru/zákazníka nebo něco podobného) a neměli bychom tu o čem plkat. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A neprodává Apple v tom jeho store náhodou také hudbu bez DRM? A co Ubuntu Music Store? Tam je také spousta hudby bez DRM. A pirátí se dál…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co čekáš? Že si cíkneš do moře a ono celé zežloutne? :D Jsou to teprve první kapky a navíc pokrývají jenom část trhu a poptávky, atd.

Ale co vím, hodně jablíčkářů nakupuje v Apple Store jak programy (přestože mají své leštěné prdy jailbreaknuté), tak muziku, takže na jeho příkladě je vidět, že to jde a funguje.

Až budou mít místí distributoři české weby s přehlednou nabídkou, rozumnými cenami a s možností jednoduchých plateb, bude masové pirátství vyřešené. Jenže spoustě vlivných lidí status quo vyhovuje a o tom to celé je... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jinak - jaký protilék bys našel na povinný státní spyware? Tady už *nic* nepomůže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud ti ho neprijde osobne nainstalovat zasahova jednotka policie tak se protileky porad najit daji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za připojení počítače bez státního spyware k Internetu bude třeba 500 000 Kč pokuta nebo rok ve vězení. To jsem zvědavý, kdo se pak odváží ten spyware obcházet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, bude to tezsi, bude to delat mene lidi ... ale tvrdit ze "*nic* nepomůže" je prehnane. Krome toho zalezi take na tom jake budou ostatni tresty: Co bys radsi - rok ve vezeni za připojení počítače bez státního spyware nebo deset let ve vezeni za poruseni autorskeho zakona prehravanim neregistrovane pisnicky (aneb deti zpivali u taboraku a ty sis to nahral na kameru)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle zacit platit za kazdy zhlednuty obrazek na internetu? Za kazdou sochu/obraz atd. na kterou jsem se podival, za mozaiku na kamennem chodniku...
Jinak receno kde je ta hranice za co se ma platit?
Vetsina svobodne smyslejicich lidi citi, ze ty hranice jsou jiz ted neprimerene prekroceny.
U hudby/filmu/fotografii... ve kterem okamziku vznika ta "kradez" kdyz si nejake data stahnu nebo az v okamziku kdy muj mozek je zacne vstrebavat?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Majitel chodníku uzavřel s autorem dohodu, že mu zaplatí jednou hodně a pak už se na to budou lidé moct dívat jak chtějí. DTTO autor webové stránky

Ale například v galerii nějakého umělce nebo v divadle je to přesně takhle!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, kdyby ti kteří se snaží "chránit autory" byli co k čemu. Tak zavedou centrální databázi veškerých děl co mají k dispozici (+oblaswt pro volná díla), pěkně to setřídí a zajistí za malý poplatek (typicky pár korun) možnost stažení čehokoliv. V ten moment by bylo po přízraku pirátství. Ušetřilo by se mraky peněz za ochrany a právníky atd. Naprostá většina lidí není zvědavá složitě trávit hodiny hledáním něčeho po internetu a raději zaplatí pár korun a půjde tam kde najde všechno přehledně v zajištěné kvalitě. Stačilo by jít po krku jen těm, kteří by se snažili podobným způsobem vydělat sami. Žádných 500 za cd s ochranama ale pár korun za písničku kterou v pohodě najdu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, super podnikatelsky zamer...ted uz jen abys to rozjel a raj na zemi tu bude hnedka:-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by nerozjel. Zkostnatělé ochranné svazy (svých kapes) by ho rozemlely na prášek už v samotném počátku ;-).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pozde. Apple uz s tim zacal. Pokud neco Apple nedokazal, znamena to ze mu v tom nekdo zabranil, ergo lze predpokladat ze pokud nejsi bohatsi nez Apple tak lepe nedopadnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady čtu všelijaké příměry o krádežích a tak. A mě by skoro zajímalo co na to Amerika a její občané kteří si to jistě nenechají jen tak líbit (být označen za možného zloděje a vyvracet, že teda jsem či nejsem vinen), má internet hranice?? Ten kontrolor bude nadnárodní či něco jako interpol?? To v tom budou spolupracovat všechny státy či zas budou různé "Bahamy"??

Tahle diskuze je skoro jen pro mladý (a úroveň tomu někdy napovídá, ultimátní názory a tak), protože je mi už dost let, a než se to vydyskutuje, budu v důchodu a ten mi finančně nedovolí pécé a netí přípojku (zlatí hoši ve vládě se jistě postarají o odebrání i posledních zbytků finací a o zdražení připojení).
A kdo bude kontrolovat kontrolory??

My si v klidu zemřem a vám necháme net v rozkladu a je na vás jak "zatočíte" s těma nesnášenlivejma hochama v obrázkovým průmyslu. Ti musí změnit styl práce a prodeje. Proč bych kradl film, když si jej za rozumný peníz mohu koupit a třeba po netu. 800 peněz za BD není rozumné pro nikoho, pokud odečteme náklady právě na tyhle policajty, na různé ifpi a všelijaké ochrany, možná bychom se na to kilo dostali.....Kdo jim to vysvětlí?? Když se nevyplatí krást, tak se prostě nekrade....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, americane si dneska nechaji libit lecos. Viz Patriotic Act a DMCA. I ta ACTA je inicializovana USA ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kam se také dostaneš, odečteš-li fyzické médium, dopravu a x-krát přihozenou marži skrz distribuční pyramidu....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

diskuse=diskuze, dobrá hrubka :-) příště se polepším
Vášně ovládly mou duši.
Je spousta průmyslových odvětví co napomáhají či nabádají(doslova) k zlodějnám (a s výdělkem, samo že pro sebe, Rapid třeba??), proč by se vyráběly Popcorny a jiné NMT, pokud si koupím BD, tak jej nebudu grabovat do NMT či Nasu, to je přeci blbost. A BD rip se dá někde koupit??? (prohlížení fotek z NMT a pouštění muziky a další možnosti NMT znám, dávám jen příklad)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze ani diskuse není hrubka ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Původně byla hrubka diskuze, časem se z toho stala norma s tím že lze užít obojí (těžko někdo přepíše staré tiskoviny). Spoustu věcí si už jednou koupil a s tím BD si to kupuješ znova. Byl si na tom v kině, viděl si to v TV? Myslíš, že ta Tv společnost za to nezaplatila a ty nezaplatil jí, ať už poplatky, nebo reklamou?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale dyskuse už ano :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dyslexye a dysgrafye :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K článku: Tohle jenom ukazuje, nakolik je ten současný systém opravdu chorý. Konec nebude dlouhý, vyhynutí dinosaurů zábavního průmyslu ale bude velmi hlasité.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dodám: A skoro bych řekl, že tento článek a tento odkazovaný http://www.diit.cz/clanek/copyright-a-drm-prekazkou-pokroku/36749/ jsou skoro jak spojené nádoby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.