Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve nenechá nic náhodě, i datadisk Half-Life: Blueshift zamíří do Linuxu

Nechápu, že si dnes ještě dovolují chtít peníze za prehistorický, x-krát zaplacený Half Life. Nechápu nadšení linuxářů. Ve Wine to nejede? Kdyby to předělali do Source i s vylepšenými modely a texturami tak by se dalo pochopit, ale takhle?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Říká se tomu byznys. Ale neboj, blýská se na "lepší" časy - bez Steamu ani ránu, bez Ubuntu ani ránu a to co nepoběží na Ubuntu to bude za patřičný poplatek umět třeba streamovat na LEDkovej kávovar. Kdo to mít nebude je Widlák, Ofce nebo konzolista. Big revoluce ne? :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je milej zlatej začátek revoluce. A je to dobrý začátek.

Představ si, že já jsem HL nehrál. Když původně vyšel v době kdy jsem ještě pařil a pirátil hry, tak se ke mě dostala nějaká nestabilní pirátská verze která se nedala hrát, a tak jsem HL přeskočil. Dnes už na hry nemám moc času (a často ani chuť) a také je moje železo šest let staré, protože díky Linuxu nemusím co půl roku upgradovat komp a tak je nativní port HL za pár korun dobrá příležitost se odreagovat od práce a všedních starostí a také dobrá příležitost (finančně) podpořit dobrou věc.

Vsadím se, že takových lidí, kterým se doma práší na pirátské kopie HL a kteří by chtěli zavzpomínat bude mezi Linuxáky dost. A jak už jsem říkal, je to začátek, postupně se na Linux dostane kompletní produkce Valve a pokud bude mít Valve úspěch, tak se přidají i další producenti her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty prehistorické hry do 10€ se někdy vyplatí za ty prachy víc než ty dnešní "novinky" (čti po 20. přepraná prehistorická hra) za 50€. Takový Doom 2 z roku 1994 je na Steamu za 9.99€ a představ si, že multiplayer se hraje dodnes, zatímco servery některých mnohem novějších her zejí prázdnotou.

Takže chápu, že ty dáš na vylepšené modely a textury, já dám na hratelnost. Ber, nebo nech být, naštěstí tě nikdo nenutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tom principu funguje nostalgie. já bych kupříkladu nemohl hrát system shock 1 nebo civilizaci 1 jinak než v původním provedení. ano, 320x200 či 640x480 je na dnešní dobu směšné, ale já nechci tyhle hry v nějakém moderním hávu, mám rád tu původní podobu a nevyměnil bych ji za nic na světě. snad s výjimkou decentních aktualizací ve formě této: http://diit.cz/clanek/newdark-je-konecne-venku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No já vám to všem neberu, jen bych řekl, že Valve by mělo původní Half dávat jako součást instalace steamu na jakékoliv platformě zdarma. Prostě bonus který si mohou dávno dovolit. HL1 je 15 let stará hra. Aby HL vypadal trochu k světu (ani nemusí být tak dokonalý jako HL2) stačí přece velmi málo. Modely, textury atd mají přece všechno hotové z HL2. Za takto renovovaný HL1 bych zaplatil. Kupoval jsem krabice HL2 a Episode 1 do půl roku po vyjití a Episode 2 na Steamu. Hrál jsem původní HL1 i HL Source několikrát. Takže jsem taky fanoušek světa Half Life.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) HL ma HD verzi, a jde do ni prepnout. Spousta lidi si dokonce stezovala, ze to chvili bylo implicitne nastaveno a ze to nechteji, at to bud daji pryc nebo daji volbu zmenit si to. Tolik asi k tomu, co lidi opravdu zajima.

2) Jestli to hlavni, o co ti jde, je nutne lepsi graficky vzhled, tak opravdu nepochopis, proc lidi stale hraji 15 let stare hry a maji o ne zajem. Spousta lidi zkratka nechce HL v nejakem hezcim kabatu, nezajimaje to. Naopak, HL ma svuj vzhled, na ten jsou zvykli, cokoliv jinak proste do te hry nesedi. Jestli chces HL v modernim kabatu, zahraj si Black Mesa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale pochopim, nejlepsi hry pro me na furt zustanou ultimy underworld, system shock (1, dvojku jsem nehral), magic carpet 1+2, bioforge, prince of persia 1+2, transport tycoon (hraju dodnes), Tie Fighter, X-Wing Alliance, Terminator Future Shock, Deus Ex a další. Dokonce občas nainstaluju jDOOM, ale hrát na 24 1920x1200 ve starých rozlišeních mě nebaví.
Black Mesa jsem samozřejmě hrál.
Stále nechápu proč Valve nedá HL1 zdarma pro pořádný rozjezd steamboxu a může přece prodávat HL2, Portály, HL1 předělaný do Source (opravdu pořádně předělaný tak jako Black Mesa, ne ten paskvil).
Klidně si to hrejte když vás to tak baví. Ale mě příjde, že ani Valve steamboxu nevěří když s velkou slávou uvádí HL1 na linuxu v roce 2013.
Já bych prostě klidně znovu zaplatil za staré hry předělané do moderní podoby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proto hraju Civilizaci 2, ta chodí klidně i v 1920*1200 přestože je 18 let stará. A graficky je přehlednější než všechy další verze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také se tu přiznám, že se čas od času rád vrátím ke starému dobrému System Shock 1. Grafická podoba není všechno. A to přitom System Shock 1 patří po grafické stránce k tomu, kde se to přes hodně omezené tehdejší zdroje povedlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Komu to jede ve Wine (tj. HL1 uz vlastni) si nic uz kupovat nemusi. HL1 patri pod SteamPlay, tj. koupis jednou a mas to na vsech podporovanych platformach "zdarma".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radši bych viděl Black Mesa pro linux, i kdybych za ní měl platit. Má všechny kvality HL1 1 a grafika je perfektní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Black Mesa (cracklá verze bez nutnosti SDK) funguje pod wine na HD4850 s legacy ovladačem, odzkoušeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.