Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hasselblad chystá revoluci: první středoformát s CMOS čipem

Docela mě tahle zpráva zaujala. Ani ne tak pro samotnou změnu z CCD na CMOS, ale spíš ze zajímavosti, jestli už to s přechodem na CMOS konečně nebudou "jen crop" snímače a přijde na scénu konečně "plné políčko" např. 6x6 (56x56 mm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá krásně. Plný 6x6 digitálně.

Před lety jsem o tom diskutoval s Láďou Kamarádem - známý fotograf horolezec a fanatik kvality. Pokud vím, fotí stále na film, protože vícevrstvá čidla alá Foveon se ve středním formátu ne a ne objevit. Dokonce vymyslel vakuovou pumpičku na filmovou Hasseblad kazetu, aby film přiléhal na 100%.
Skončilo to mám dojem tak, že až bude mít čidlo přes 100Mpx a bude to třívrstvé, tak to nahradí film - pokud bude stačit DR. Na středním formátu.
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vakuove kazety se bezne pouzivaly v leteckych fotoaparatech uz za 1 svetove valky, vysla o nich i spousta clanku v zapadnich casopisech (vcetne te derovane desticky). Stryc si podobnou kazetu s podtlakem postavil uz v sedesatych letech. Tudiz to autorstvi te podtlakove kazety bude hooodne sporne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, také jsem to už předtím několikrát viděl. Ale Láďa tam má pěkně vyřešenu tu pumpičku, má to celkem jednoduše udělané - asi to také nebude původní.
Ale divím se, proč to třeba ten Hasseblad rovnou nedělá jako option.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobný problém mě čeká řešit taky.
Ale vlastní kazetu, kterou bych pro velký a ultravelký formát chtěl udělat, nechci řešit nějakým "šíleným" podtlakem pod planfilmem. A nabíc bych rád ve výsledku "bezokrajovou kazetu", tj. aby planfilm nebyl zastrčený do kazety a tím držený v rovině za lemy, které ho částečně stíní.
Napadlo mě v tomto řešení přes lepidlo na způsob mikroskopického suchého (nano)zipu (kdysi na oslovi o tom bylo, tak si říkám, že to do doby než to budu řešit bude v praxi).
Tj. planfilm bych do kazety pokládal a ten by přilnul celou plochou k její zadní straně. Bez nutnosti cokoli tlakovat a drželo by to stále dokud bych jej neodtrhl při vytahování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné.
Můj otec kdysi fotil na staré deskáče 9x12 a větší a dával tam také planfilmy, držel je tam elektrostaticky. Ale jak to bylo udělané, to už netuším. Pamatuji se jen na to, že jedním pólem nabíjel film a druhým polem zadek té kazety, která měla izolovanou zadní stěnu. Nesmělo se to přehnat, protože jinak z toho byla taková ta Kirliánská "fotografie". Fungovalo to excelentně, ale jen pokud nebyla vyšší vlhkost vzduchu. Což byl problém, protože fotil krajiny a třeba ráno to s tím šlo blbě, ty deskové měcháče nebyly pochopitelně vzduchotěsné.
Co pamatuji, prý se to používalo normálně v typografii (kde se fotilo na velké desky nebo se emulze nalévala na kovové desky k leptání).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No po krachu Kodaku se v senzorove divizi nic nezmenilo... mam tady ten jejich 4K @ 200fps CMOS zazrak a je to narez...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, to máš jako čip nebo přímo v něčem ?
V REDu nebo v čem to je ?

Napíšu o co mi jde: potřebuji filmovat testování srážek vlaků. Alespoň 120fps v plném rozlišení. Jako doplňkové kamery.

Jako hlavní tam jedou samozřejmě profi kusy s 1000 a více snímky/s, které se musí půjčovat (stojí několik miliónů). S většími rychlostmi, ačkoliv ta kamera to umí, je problém se svícením - i přes f1.2 nebo f0.95 objektivy. Potřebovalo by to něco, co svítí jak atomová bomba, ale bez těch pyrotechnických a radiačních efektů :-)

Běžné foťáky (Casio třeba) nebo kamery umí vyšší FPS (120) jen několik sekund, což je málo. Je potřeba několik minut, aby se to nemuselo spouštět přesně.

Šlo by to sice kombinací několika foťáků/kamer s FHD 60p, synchronizovaně je pustit s časovým offsetem a pak to zkombinovat, celkem jednoduše (vybastlit spoušť a startovat to přes nějaký jednočipový bazmek), ale je s tím pak otrava (montáž, stativy, nastavení atd).

Pořád čekám, kdy se konečně objeví něco, s čím to půjde udělat levně a dostatečně kvalitně. Stačilo by mě 120fps a FHD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stavim svoji vlastni kameru, takze v ni to mam. Jak rychle to potrebujete? kdyztak daniel at rozsnyo.com

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc, napíšu na mail, ať to neplevelí diskusi.
Jak rychle, no včera bylo pozdě, jako vždycky ...
:-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz nezkušeného, proč je středoformát tak drahý? Myslel jsem si, že full-frame je top, ale nevypadá to tak, rozhodně ne podle ceny :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jsou narocnejsi na vyrobu - jak optika, tak snimace. Ber to tak, ze na desku kam se vejde 10 APS-C snimacu se vejde jeden stredoformatovy.

Kvalitni optika na APS-C a full frame stoji od 50.000 Kc nahoru, tak pocitej na stredni format dvojnasobek.

Filmovy stredoformat starsiho data se da poridit za par korun. Treba Hasselblad 500CM s 80kou Planarem poridis do 10.000 Kc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už tak málo ? Tak to se jdu hned podívat, to byl vždycky můj sen :-)

Měl jsem před lety Asahi Pentax 6x7, ještě ten první (pak dělali ještě elektronizovaný model II) s několika objektivy. Fotilo to fantasticky, ale bylo to poněkud ... větší ... těžší ... Prodal jsem to ještě za 100 litrů (víceméně jen za cenu objektivů).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.