Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Známe ceny Haswell-E i7 5960X, i7 5930K a i7 5820K

Ze to bude $999 za nejvyssi model jsme se mohli i vsadit.. Intel ma tuto cenovou politiku dost dlouho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Koncovy jediny top model total snob-endu 999 $, druhy od konca 560-580 $ a dalsi treti v poradi okolo 300-350 $. Tato cenova politika je tu uz minimalne od roku 2011 (vratane) a podobne uvedenia sa opakuje v podstate kazdy rok, takze uz stvrty krat vidim snob-endovu 6-jadrovu Extreme novinku za 999 $, akurat teraz je prvy krat 8-jadrova.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty čísla mi nějak nesedí :)

Procesory Haswell-E nabídnou 6-12 procesorových jader s podporou HT (tzn. 12-16 vláken)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jánevim. Ty články snad musí vznikat z nějakého automatu, nebo jen copy-paste metodou. Diť tohle na první pohled bije do očí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No jej. Blbost jak vysita - teda ten druhy udaj.

A) Ktory z tych troch Haswell-E i7 5960X, i7 5930K a i7 5820K je 12-jadrovy?
B) Ked uz je rec o 12 jadrach (aj to asi iba omylom), odkedy je 12 procesorovych jader 16 vlakien?

V podstate sa asi vloudila chybycka a staci tu 12tku (pocet jadier) prepisat na 8cku :)
Clanok vznikal o polnoci a to hovori za vsetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem chtěl zmínit, že ve skutečnosti má čip až 12 jader a z toho je aktivních max. 8 (viz fotka jádra: http://diit.cz/sites/default/files/haswell_5960x_delidded_ocdrift.jpg ), ale pak jsem to upravil na parametry uváděné Intelem - bohužel dvanáctka už zůstala. Opraveno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To radikalne meni situaciu. Osobne som netusil, ze aj tieto cipy sa vyrabaju nativne az 12 jadrove.
Viem ze serverovske Xeony su uz davno 8 ci 10 jadrove a 2-die zlepenec je potom 16 ci 20 jadrovy (32 ci 40 vlaknovy).

Ale ze sa aj tieto dektopove CPU vyrabaju ako 12 jadrove s 1/3 deaktivovanych jadier (co potom 6 jadrove) som vazne netusil. Myslel som ze su to vsetko nativne 8-jadraky a tie 6-jadraky maju 2 jadra deaktivovane ... Takze su to v podstate riadne nevydarene serverovske cipy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně to tak je. Intel má sice v prezentaci malůvku s osmi fyzickými jádry, ale jak ukazuje fotka, reálný rozříznutý procesor jich má fyzicky 12. Dává to smysl i s ohledem na fakt, že top model běží „jen“ na 3 GHz (přitom už mezi Xeony minulé generace byly rychlejší kousky) a nejnižší model má aktivní jen část PCIe linek. Vypadá to, že Haswell-E je odbytiště na horší kusy Xeon E5 v3. Je ale možné, že 5960X je např. mix plně aktivních osmijader a částečně deaktivovaných dvanáctijader a podobně - na ověření těhle teorií by jich bylo třeba rozlousknout větší množství :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že existence této produktové řady ve mě vyvolává rozpaky. Na jakého zákazníka cílí?
Profi (i polo) sféra sáhne po Xeonech E5 a možnosti škálovat. Amatérský hráč? Ten pase po vysokých taktech a výkonu na jádro. S optimalizacemi typu Mantle a DX 12 bude utrácet čím dál větší podíl za grafický a částečně diskový subsystém. Domácí rendering? Domácí server? Něco co nezvládne Intel Xeon E3-1276v3 na mobo P9D WS s osazenými ECC DDR3 za rozumnou cenu? Dolování měn na PC už nějak vyšlo z módy...Na extrémní prodeje bych tedy nesázel..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na zákazníky, kteří chtějí to nejlepší a samozřejmě budou taktovat :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, měli by to býti lidé, kteří chtějí skutečný highend a zároveň taktovat. Proto mi přijde ořezání PCI linek u nejnižšího modelu jako další vztyčený prostředníček. Stále má procesor patřit do kategorie skutečný highend, ale tento počin jej sráží neskutečně.

(Do teď intel u taktovatelných procesorů iritoval víceméně jen ořezáváním specializovaných instrukčních sad, což je ovšem také onen vztyčený prostředníček. Intel zkrátka má další generaci procesorů, u které si musíte vybrat mezi plnou funkcionalitou a taktováním. A navíc přišel s novinkou, že za příplatek 200 dolarů si nebudete tak moc připadat, že jste za své peníze nedostali to, na co si produkt hraje.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odpovídá pocitu "mít to nejlepší" situace kdy si koupím Maserati (můžete doplnit jakoukoli jinou oblíbenou luxusní sportovní značku) a pak se odzvím, že z 12 válce výrobce zprovoznil jen 6? Budu mít exklusivní pocit? Nebo spíš pocit, že si ze mě někdo dělá dobrý den? Procento taktovačů klesá. V minulosti to bylo užitečné, výkon procesoru byl limitující a popohnat frekvenci bylo hned uživatelsky znát. Kolik lidí taktuje jen pro taktování? Jako sport? Pokud chci ten exklusivní pocit něčeho extra a pro ten "POCIT" sáhnu hluboko do kapsy neměl bych dostat něco jako Ferrari, Maserati..... doplň..? Skutečný highend je podle mne odemčený ala Xeon se všemi extra technologiemi a featurami. v monolitickém provedení se všemi funkčními jádry.. v počtu v současné době min. 8. Chci přece to nejlepší ne? Chci mít ten super pocit, kvůli kterému se budu cítit tak bezbolestně až šáhnu po kreditce a za ten pocit zaplatím:-). Nechci žádný bastl s nefunkčními jádry a kterém si nějaký pošahaný markeťák myslí, že mi ho prodá za prémiovou cenu a ještě mu za to budu líbat nohy. A to se bavíme o soukromém klientovi ne o klientovi z korporátní sféry.. Takže pořád nechápu kdo je ta cílová skupina.. aby měli o čem psát IT magazíny.. Nebo pár lidí nataktovalo procík, rychle típlo screen a honem vypnout.. No asi se to vyplatí prodávat , když jde fakticky o odpad z výroby..:-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musíte si uvědomit, že důležitá je obálka, resp. nálepka a ten pocit. Nějaká vypnutá jádra tyhle týpky nerozhodí a asi se to ani nedozvědí. Je to stejné, jako když někdo praví, že by na sebe nevzal hadry z Asie od Vietnamců a pak si koupí Adidas nebo Nike made in Vietnam. To ovšem nikde není vidět, důležitá je ta aura značky a modelu.

Normální lidi/firmy kupují podle poměru cena/výkon a ne podle proužků a nálepek Intel Inside.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak první testy jsou venku, a jsou legrační. Výkon v jednovláknových úlohách nízký. Průměrný do max. 10% výš než E3-1276v3. A to za vysokou spotřebu a cenu. Takže výrobek pro ultrafans:-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na platforme Haswell-E vidim problem v tom ze uvedene procesory v ni neobsahuji jak radic DDR3 tak DDR4 pameti, predse sou DDR3 modernejsi, vyladenejsi a lacinejsi jak DDR4 ktere maji navic vysoke CL, dale nefunkci instrukce TSX(kdyz neco propaguju tak prodavam funkcni, nebo kdyz to nejede snizim cenu), dale to omezeni na 28 PCI-Express linek je hola svinarna protoze to nemel ani zakladni model tridy Sandy Bridge-E - i7 3820, tak Ivy Bridge-E - i7 4820K!, 8 jader kdyz sou uz 15 a vic jaderne Xeon-y(meli to rozdelit na 6-8-10 jader a konecne s nazvem Core i9) uvadet jako neco extra dnes je holy nesmysl. Hrebikem do rakve tomuto nepovedenemu mixu je nekompatibilni socket, drahe zakladni desky pro predchozi procesory tridy -E meli mit moznost dostat upgrade.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že bude hůř, když někdo nemá konkurenci, tak se nelze divit. Už i Core i3 je dost drahé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vie niekto povedat kedy mozno ocakavat v i5 a miniITX dosky s DDR4 ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Spolu s Brodwellem, takze druha polovina roku 2015.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za info, zatial nezostava nic ine iba zostat na 6 rocnej i7 920 :).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.