Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Haswell refresh je venku, dosáhne 4 GHz+ díky náhradě pasty šedivky

Zdá se mi to nebo intel za poslední tři roky neudělal skoro žádný skok v poměru výkon/cena?
Před 2,5 roky jsem si za cca 2100,- koupil Core i3-550 s dvěma jádry a podporou HT. Dnes Core i3 s podporou HT nejdou pod 2700,- a cenově srovnatelné procesory Pentium G v ceně kolem dvou tisíc vůbec podporu HT nemají a i menší cache 3MB. Může mi někdo tento fenomén osvětlit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k pokroku ve vykonu je v mainstreamu a lowendu netlaci konkurence, takze spis nez vykon se ladi jen spotreba, tebou zakoupeni CPU navic v te dobe dost ovlivnoval kurz dolaru, pro dolarovou cenu tam malickej pokrok smerem dolu je, pro nasince v korunach tam je ale diky kurzu v cene smer nahoru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když vezmu do úvahu cenu dolaru, tak je tam rozdíl jen cca 10% 18 vs 20 Kč/USD, to zas takovou roli nehraje. Předpokládal bych za skoro tři roky alespoň 50% skok ve výkonu za podobnou cenu, ale nic takového se nekoná.
Faktem je, že v době když jsem to kupoval, tak ta Core i3 pro socket 1156 vycházela zdaleka nejvýhodněji v poměru výkon/cena a navíc se dá ještě snadno narozdíl od socketu 1155 přetaktovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mě podobně, na podzim 2009 jsem koupil i5-750. Tehdy z C2D se vyplatilo všechno prodat a o trochu dráž změnit desku+cpu+paměti, protože i bazarové C2Q stály nesmysl.
No a samozřejmě kromě spotřeby se to nikam moc nepohlo, nebyl tlak konkurence, že :) Naopak abych mohl taktovat, nepotřebuju připlácet za "K" procesor (můj jede na 4GHz). A těch pár hodin, co počítač týdně zapnu, by se mi investice do nového HW asi nikdy na snížené spotřebě nezplatila (ještě když koukám, jak jde nerefreshový haswell blbě taktovat).
Nevýhodou je možná tak "obstarožní" deska, kdy jsem usb3 musel vyřešit externím řadičem za pár kaček. A až deska umře, tak to bude jediný důvod k upgrade...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak už nevím jak dlouho jedu na Q9400 2,66 @ 3,50 GHz a co se procesorového výkonu týká tak jsem nenarazil na limity... No jeden ano a to je spotřeba. Snad jen ta mě donutí měnit platformu. Holt dneska to o CPU už tolik není, když nepočítám profesionály.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nenarazil? Tak zkuste třeba přehrát video... nějaký h.265 fullHD rip v kombinaci s tímto http://www.svp-team.com/ , na nějakou lepší než nejnižší kvalitu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasné, na co narážíte, ale zkuste se na to podívat jinak - proč by to měl běžný uživatel dělat? Než bude h.265 široce rozšířený formát, dostane se podpora na úroveň grafických karet a opět bude procesor stačit... Co se SVP týče, dostávají se na úroveň hardwaru podobné funkce - ať už třeba podobná interpolace, kterou AMD zmiňovala s uvedením Kaveri, nebo různé formy adaptivní synchronizace na straně LCD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdil v kvalite obrazu pri sledovani pres SVP je natolik propastny, ze standardni metody vypadaji jako nepodareny vtip, takze duvod to jiste ma. Navic SVP je jiz delsi dobu BFU-pouzitelny, to jeste pred rokem nebyl. A v soucasne dobe nejsou funkcni zadne hw technologie, ktere SVP nahrazuji a nic nenaznacuje, ze v horizontu treba dvou let rozsirene budou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá to věc, ovšem... Zkoušel jsem to na klasickém monitoru a na TV. Zatím co na normální PC monitoru to znát je, na TV jsem to nepoznal a předpokládám, že většina moderních placek novějších 3 roky má tuto funkci jaksi hardwarově ošetřenou. A na filmy se když už, tak dívám většinou na TV.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SVP jsem neznal, díky za info, vyzkouším, vypadá moc zajímavě. Můj noťas by si s tím teoreticky mohl poradit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl bys pak o tom třeba něco ublognout? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uz to SVP nekdo zkousel? Ja tu mam ve firefoxu uz snad rok otevrenou zalozku, ale jeste jsem se k tomu nejak neodhodlal ..... spis bych cekal neco HW akcelerovaneho a hlavne pres directshow, jinak je to vcelku na pytel. Mozna uz to ma a pujde to v kazdem prehravaci, ale nerad bych si tahal na to nejaky spesl prehravac .....
Jinak moje nova TV tohle dela a musim rict, ze je to parada ..... ale chtelo to trosku tuneni grafickych ovladacu, abych i staremu notasu vnutil 24Hz pres HDMI, jinak se to zacukava. Ale je to fakt parada a velky rozdil, jsem zvedav, kolik snimku to interpoluje na PC, aniz by to vytizilo CPU (preci jen ten algoritmus s predpocitanyma vektorama z mpegu, asi nebude nijak vypocetne slozity, navic je hromada doubleframe deinterlaceru, ktere nezerou nic).
Asi to zkusim:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmmm,
SVP provides GPU acceleration and it's possible to watch FullHD 1080p-video recalculated to 60Hz in real-time with mid-range CPU and almost any GPU hardware.
SVP actually is not a video player itself, but it enables almost any player to play smooth video.
Yeah, also in 3D :)

I'M SOLD!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to na Gravity a Avatarovi a i5-2500k@4GHz to vytížilo na 50-60% se zapnutou GPU akcelerací kterou poskytovala HD7950. Takže docela masakr. Škoda že grafiky v Sandy Celeronech ještě nepodpodporovaly OpCL, jinak bych Vám dal vědět jak to na něm fungovalo. Na Celeru jsem bez GPU akcelerace neuspěl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

SVP na Avatar 1080p -24fps->60 fps resize na 1680x1050 PhIIX4 955 BE@3,7 1 jadro stale 100 % ostatne 3 tak 70% GPU akcelaracia zapnuta R9 270 na 22-30 % Obraz paradny bez trhania.
Screen shot vytazenia : http://tinyurl.com/ongupa2

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Skutočne "s vyšší leakage, které obvykle lépe zvládají běh na vyšších frekvencích"?
Nebude to náhodou naopak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, kousky s vyšší leakage zvládají vyšší frekvence, ale taky vyžadují kvalitnější chlazení a mají vyšší spotřebu. Což je důvod, proč např. 4,0/4,2GHz FX-8350 má TDP 125 wattů, zatímco 4,4/4,7GHZ FX-9370 má TDP 220 wattů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to je stejne sranda, jak tyhle hnojni CPU (ktere se mimochodem jeste snad prodavaji) maji takovou silenou spotrebu ..... a za pul roku je tezce vykonem bude porazet mozna pasivne chlazeny 14nm i7-5790T s o rad nizsi spotrebou:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, jak na tom bude s taktováním než základní frekvence. Nedávno jsem koupil 4670k a to je nic extra - dává 4.2GHz při 1.22V, nebo 4.4 při 1.32V, ale to už se mi moc nelíbí kvůli tomu zvedání napětí pro AVX, přece jenom 1.42V už je podle mě fakt dost.
Můžu ale potvrdit, že hodně velkej podíl na tom má ta pasta - CPU leze nad 60 stupňů, zatímco chladič má +- pokojovou teplotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, proc to ma takovy divny rozestup TDP ..... Nejsympatictej vypada Core i7-4785T:)
Jinak mimochodem, haswell je 22 a ne 28nm .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, ikdyz je fakt, ze v klidu to nebude zrat nic a kdyz bude treba vykon, tak se to vyplati, takze jasnou volbou je asi nakonec Core i7-4790 nebo mozna Core i7-4790T, protoze stoji stejne. Zalezi v jakem skalovani bude to turbo, ale 45W TDP je luxus. Nicmene s upgradem i7-860 pockam asi az na 14nm na Vanoce, to bude teprve zahul, nejvic mi budou zrat v pocitaci disky a CPU bude stacit chladit pasivne:o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim že k T verzím se tu už dost lidí vyjádřilo jasně. Jsou dražší nebo stejně oceněné jako NE T verze, ale mají nižší takt. Není problém to samé udělat s NE T procesorem přes BIOS a ještě budete mít rezervu kdyby náhodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám i7-2600K a nějak mě nic nenutí do upgrade (jak bylo v článku zmíněno cílení na Sandy Bridge). Dokonce bych řekl, že to upgradové cílení by MOHLO být až na dvojádrové Core2 CPU, protože ani tyto procesory nejsou ještě úplně k zahození.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že Ivy Bridge už má šedivku a Sandy Bridge je poslední s pájeným spreaderem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidiš. taky žiju v tom, že Sandy je poslední letovaný. Myslím že se autor seknul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.