Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HDMI 2.0a rozšířeno o podporu HDR

To mohli pojmenovat 2.1 a 2.2 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prokreslenější stíny a světla a celkově vyšší kontrast? Tady něco jaksi nesedí. Pokud vím, projasněním stínů a stažením světel se kontrast snižuje. HDR technologie je o tom, jak namapovat větší dynamický rozsah scény na nižší dynamický rozsah distribučního řetězce. To znamená, že je původně příliš vysoký kontrast snižován.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

http://abload.de/img/sdim5163_960bmosmp.jpg
http://abload.de/img/sdim5163_960axbpki.jpg

Druhý obrázek má prokreslenější stíny, světla a přitom i vyšší kontrast.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Obrázky celkově mají kontrast +- stejný. Kontrastnější je proti prvnímu obrázku jen určitá část scény, což je vytvořeno uměle.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto, že i podle histogramu mají odlišný kontrast, jsem je pro ilustraci použil. Kontrast prvního je výrazně nižší, zcela v něm chybí černá a všechny odstíny s velmi tmavými RGB hodnotami a stejně tak v něm chybí bílá i všechny blízké odstíny:

http://abload.de/img/kontrastczpai.png
(první vlevo, druhý vpravo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uměle zprzněné fotky, které nemají s HDR nic společného. Takových dvojic dokážu vyrobit...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto postupu/efektu se říká mapování tonality ... není to skutečné HDR

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neříkal, že mají něco společného s HDR. Tvrdil jsi, že obraz nemůže mít prokreslenější stíny a světla a zároveň mít vyšší kontrast. Tohle ukazuje, že to možné je.

Jinak „HDR“ v těch televizích bude fungovat obdobně. Pokud ho bylo možné implementovat do stávající elektroniky bez rozšíření barevné hloubky, pak nemůže jít o moc víc než tone-mapping.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

no to je ale kravina prznit umele dodatecne puvodni obraz namisto co nejvernejsi!!! reprodukce a prenos - v tomto pripade dat , co nejvice bezeztratovy!

Co pak, kdyz bude video ci fotografie jiz natoceno/vyfocena v HDR!? To pak jakoze bude HDR na 2.??? :-)) ...

Tam at zaruci a uvadi jeli HDMI rozhrani na konkretnim pristroji 10bit a 4:4:4: a max Hz pri danem rozliseni a ne takoveto sracky - przneni obrazu :-( ... Zatim se teho dopatrat je nadlidsky vykon!... :-(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

4k@60 10bit 4:4:4 nepujde protoze prekracuje potrebny datovy tok dostupny pod HDMI 2.0.
Je mozne mit 8bit 4k@60 4:4:4 (teoreticky s HDR) a nebo 10/12bit 4k@60 ale s 4:2:2/4:2:0 chroma subsamplingem.

O jakem przneni obrazu se tu bavis ? HDR se uz velmi dlouho pouziva napriklad ve fotografii u ktere neni limitace co se poctu stupnu u kazde barvy jako je tomu u videa ktere ma pro kazdou barvu a jas linearni hodnoty coz ale neni zrovna uzitecne pokud scena nepouziva cele spektrum ale jen cast, a pomoci HDR je mozno prave dodat vice detailu k temto scena pouzitim dalsiho kanalu s nelinearni informaci o obraze.
Samozrejme ze je planovano ze treba nove 4k BD budou mit moznost prehravat jak klasicky tak HDR rozsireny obraz protoze u pouziti HDR jsou k dispozici oba a k zadnemu przneni nedojde protoze se s tim bude pocitat jiz pri nataceni/postprocesingu a ne az u hotoveho dila.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

nerozumime si asi, nebo nectes pozorne? - psal jsem preci, ze uznavam (i pouzivam! obcas HDR ve fotu) HDR pouze u zdroje obrazu (foto, video), ale ne dodatecne umele snazeni eketroniky se o "HDR" bez nutnych dat v hlubokych slitych stinech a prepalenych jasech... Podobne jako je pseudoSTEREO a pseudoKVADRO :-( Proste kdyz to tak neni uz natoceny :-) umely :-( pokus neni idealni a neuznavam je! A je to pro me przneni...

Joooo ledazeBY... umelo to rozhrani prenest RAW ;-)) a obraz vypocist z nej :-) pak joooo :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uplne raw neni potreba, protoze to nema definovane barvy. Uznaval bych BT2020, treba v 12bit, ale to nejde kombinovat s 4:4:4. Navic neni bezna grafika pro PC ktera by umela 12b/kanal. Meli by jsme neco postavit sami, kdo se prida?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tys me a asi ani HDR taky nepochopil.
Nebavil sem se o pseudo aplikaci HDR efektu na hotovy ne-HDR zdroj ale o implementaci HDR jiz primo pri vyrobe/nataceni.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale o takové HDR zde nejde! O tom není pochyb - použít občas při velkých kontrastech HDR (raději mám DR u videa) , ale o HDR v HDMI a televizích...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Video taky nema linarni hodnoty. Viz gamma 2.0 - 2.4 v retezci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jojo, bohužel :-(

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

S timto mela problem televize v Alze kde jsme pripojili nasi kameru. Ono se to rozhodlo zobrazovat uplne jinak, nez jsme meli v umyslu. Holt pokrok. Nasrat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proto je ideální "player" PC! A nikoliv televize... Ta má být pouze dobrým zobrazovadlem a s obrazem nemá nic!!! dělat. Má zobrazovat věrně! Neutrálně!!!!! A z PC mám vše pod kontrolou :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.