Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HEIF jako průmyslový standard nástupce JPEG založený na H.265

Nedávno jsem si stáhnul jpg a žádný program si s ním neuměl poradit. Tak jsem kouknul dovnitř a ono to bylo kódované WEBPVP8. S jpegem už jsme pomalu zapomněli, co to jsou problémy s kompatibilitou, otevře to (skoro) každý program. Asi je na čase vrátit se k adrenalinové zábavě - otevře software X obrázek Y?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JPEG nenahradilo BPG, tak ho tezko nahradi HEIF. Vylame si zuby na tom samem jako JPG2000, rychlost zobrazeni. JPEG je sice kompresne zastaraly, ale porad s rychlosti tak akorat pro nektera pomalejsi zarizeni. V tom se nic nezmenilo.
To mate to same jako nikdo nekomprimuje beztratovou verzi JPEG2000, presto ze je nejefektivnejsi, ale stale vsichni zajemci o beztratovou kompresi pouzivaji TIFF LZW nebo PNG.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže stále více přístrojů má hardwarový dekodér HEVC (a mnohé i kodér). A to je živá voda na mlýn HEIF. Já mám například HW kodér/dekodér v PC, notebooku i TV přehrávači (Odroid-C2) a dekodér v mobilu a v televizoru. Takže mě nějaká softwarová náročnost může políbit zadel - mám vystaráno. Stačí, aby software začal tyhle obvody využívat. Věřím, že bude.

Ostatně JPEG2000 prý nezabila náročnost, ale licenční politika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dekoder HEVC maji stroje dejme tomu +- posledni 3 roky, spousta zarizeni ma treba 5-10 let a pokud chces obrazky ukazat i jejich uzivatelum, tak s tim musis pocitat, coz se take deje a vsude je JPEG.

JPEG2000 mel oba problemy, jak to za byl v dobe vzniku extremne narocny na vykon, tak problematicke licence, coz bude mimochodem problem i u HEIF.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ostatně JPEG2000 prý nezabila náročnost

Zabili ho oba veci - jak narocnost tak licence. JPEG2000 - prekvapive - vysel v roce 2000, vis jake tehdy byly masiny ? pro ilustraci, prvni pentium 4 vyslo koncem roku 2000. O nejake hardware akceleraci videa si mohl akorat snit, natoz o akceleraci obrazu. Takze se vsichni podivali jak dobre funguje JPEG2k na tehdejsich Duronech a P4, vsichni se zasmali, a pak na to rychle zapomneli.

> Stačí, aby software začal tyhle obvody využívat.

Jop, takova drobnost :) Na vseobecne rozsirene 64bit programy a OS sme cekali tak 15 let od prvniho 64bit CPU, na programy schopne bezet multicore furt cekame, na hardwarovou akceleraci obrazu si jeste pockas...

> Věřím, že bude.

Jop, snad to stihnou do dalsiho prichodu Jezise...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím že to zase rozkopne nenáviděný Apple s příchodem iOS 11 kde bude plná podpora a věřím že začne vznikat i obsah a tedy se celý svět bude muset znovu sklonit stejně jako s Flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, zatím JPG přežil JPEG2000, JPEG-XR, BPG, WebP.
Docela výstižný, i když starší, článek o formátech je zde https://www.philipstorry.net/thoughts/bpg-vs-jpeg-vs-webp-vs-jpeg-xr
Půlka formátů je těžko použitelná skrz licence, půlku jich nikdo nemá sílu prosadit jako standard, protože JPEG a PNG jsou podporovány úplně všude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HEIF začíná podporovat Apple. Stačí, aby se přidal Microsoft, který ostatně podporuje kde co...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A bude někdo dobrovolně používat formát, který nativně nebude podporován
- ve starších OS (Win7)
- ve free softwaru, kterému licence není u **** (což některému je, některému ne)
- v softu, za kterým stojí nějaká firma mimo MPEG konzorcium (licenčně neprůchozí bez poplatků)
???
Sorry jako. Obrázky, které mi nezobrazí půlka prohlížečů jsou k ničemu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co nejdůležitější, licence?
"HEIF itself is a container, but when containing HEVC encoded images, HEIF becomes subject to HEVC patent licensing.[6][7] Generally, lawful use of a patented invention requires the patent holder's permission in countries where the patent is in force."
https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format

Osobně doufám že licence je hřeb do rakve HEIF a jakéhokoliv jiného licencovaného formátu, který by zkoušel něco podobného. Nemám zájem na tom, aby se mi na zařízeních bez Microsoftího/Applího systému přestala zobrazovat polovina obrázků na Internetu. Apple o to samozřejmě zájem má, protože mu z HEVC patentů jdou peníze. HEIF je pokus o vyždímání peněz ze spotřebitelů nehorázným způsobem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to logicke, je to proste HEVC a ten je patentovany.

Zaroven to ukazuje proc je to nesmyslne, urcite Google a spol. kteri se priklaneji k open formatum AV1 a Opus budou mit zajem na podpore HEIF. :-D To nehrozi, spis by mohli casem vyvinout neco i pro staticky obraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem HEVC je hlavne v tom, ze patentove pooly co vlastni odpovidajici patenty se rozhadaly a nechovaji se predvidatelne. Pokud by se HEIF rozsiril, tak muzou kdykoliv behem platnosti jejich patentu zmenit licencni politiku a zcela legalne pozadovat treba dolar za kazdy na webu zobrazeny HEIF obrazek. To je samozrejme uplne absurdni, ale pravo na to maji.

Apple jde jako vzdy do uzavreneho, ale technicky dobreho reseni a nevadi jim platit licence, protoze je bez prolemu prenesou na zakaznika nebo maji specialni deal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Google má WEBP, Microsoft JPEG-XR tuším pod BSD (MIT?) licencí s čestným slovem, že nebude vymáhat patenty
Neprosadilo se zatím ani jedno, ten druhý formát ani není obecně znám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak časem? Stačí vzít tu část z experimentálního kodeku Daala, která se stará o komprimaci statických obrázku a udělat stable release. Koneckonců, když se rozhodovalo o tom, na základě čeho se bude tvořit AV1, tak se přesně tohle rozhodlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, jaký by to mělo mít smysl, když Daala umí komprimovat statické obrázky lépe než H.265

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.