Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jen-Hsun Huang: Herní Volta letos nebude

Překvapivě po vydání Veky,která sotva dosahuje výkonu 1080 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tyhle plány jsou ale dlouhodobé, pro NV je fajn vydat nový produkt protože přiláká ty kteří už pascaly mají a volta pro ně bude další výkonnostní posun. Nicméně zprávy že volta by mohla být ještě letos nebyly ověřené ani se oficiálně o tomhle termínu nehovořilo a roadmapy to směřují na rok 2018, pokud se nepletu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nebyla to oficiální informace, vycházelo to spíš z toho, že na počátek roku bylo ohlášeno „384bit GPU s GDDR6“, tedy GV102. Řada Gx104 vychází tradičně kvartál před řadou Gx102, což by odpovídalo na ten letošní podzim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Plány to sice dlouhodobé jsou, ale pokud by byla VEGA výkonem nad 1080ti určitě by pospíchali s vydánim více než teď. Je vidět, jak intel kvaltuje s Coffee Lake když je tu RIZEN...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to logické, takhle mají navíc spoustu času ladit 12nm node + pořádně vydělat na profi kartách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pospíchali" Ono vývoj čipu ale hlavně všeho kolem něj nějakou dobu trvá a nemyslím si že by NV nějak zásadně urychlili příchod nové generace a nahnáním více lidí ne vždy pomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD prohrálo, Vega je sice zajímavá, ale NVIDIA je pořád 15 měsíců vepředu :/

Každopádně jsem zvědavý na ten 12nm TSMC proces, pokud bude mít podobné vlastnosti jako ten 16nm TSMC, tak bude GloFo totálně v háji :/

Zkratka RTG je Really Terrible Graphics? Spáchá Koduri Sudoku?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to su pre AMD dobre spravy a pre ich vegu(nevidim to ako prehru). 1070 1080 to budu este dlho, takze vega si odkroji kusok s kolacika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám, pocitově se však nemohu ubránit dojmu Hawai 2.0

Fakt to děsivě připomíná dobu R600, uvidíme, zda die-shrink Vegy na 7nm v podobě HD3870 přinese nějaké ovoce :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se nemůžu ubránit dojmu, že něco v GPU nefunguje tak, jak očekávali, ale to ještě neznamená, že by se Koduri měl dát na luštění. Fíčury pro profi trh podle všeho fungují velmi dobře a to je z hlediska Vegy, která měla zajistit AMD vyšší marže, nejpodstatnější. RX 56 je navíc dost solidní produkt, který je zajímavý již nyní a z dlouhodobého hlediska se dá čekat, že skončí přinejmenším na úrovni GTX 1080, ne-li výš, takže to nebude špatná investice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky to ale může skončit tak, že to odpískají jako SW neopravitelné/nerealizovatelné a Vegy se výkonově neposunou.

Jinak naprosto souhlasím s názorem, že to pustili ven nedodělané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samotný fakt, jestli je shade once zprovoznitelné nebo ne, přeci nemá žádný vliv na to, zda ovladače či požadavky nových her budou či nebudou posouvat Vegu vůči konkurenci. Předchozí generace GCN nic takového nepodporovaly a přesto se jejich pozice vůči konkurenci posunula. Vega obsahuje řadu architektonických prvků, které mohou najít uplatnění v nových hrách nebo být prostřednictvím nových ovladačů lépe využité. Od nejširší podpory DX12 přes FP16, Primitive Shaders, HBCC, novou strukturu cache ap.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

snad alespoň jako profi karty budou ty čipy dobré (MI25) Firepro a přinesou AMD nějaké prachy.
Tak či tak by to chtělo nějakou novou revizi, která sníží spotřebu a vyřeší nefungující featury (za předpokladu, že to není navrženo tak blbě, že je to vlastně "unfixable")

Zase abychom byli objektivní, nějaký potenciál do budoucna pro nárust tam je, třeba ty packed math ,záleží na implementaci do herních engine, jak brzy se to začne používat, stejně tak "primitive shader".
Blbý na tom je to, že to nezávisí jen od AMD samotné ale i na ochotě/neochotě vývojářů tyhle optimalizace podporovat. Takže AMD je v tak trochu blbé situaci ( jako rukojmí )... Ale zvolili si to sami.

Špatné na tom je ale to, že i když se vydali cestou optimalizací a nikoliv hrubého navyšování výkonu a počtu SE, že jim přesto vypadla z toho čipu taková brutální spotřeba ( přitom z prezentace Polaris vyplývalo, že jen samotný přechod z 28 nm na 14 nm Fin Fet znamená výrazné zlepšení energetické efektivity) Vega je na tom ale v podstatě stejně jako Fury X na 28nm.

http://www.hardware.fr/getgraphimg.php?id=581&n=1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se toho pocitu nemůžu zbavit. I RX Vega(řešilo se to už u FE ale tam se to svádělo na rasterizer) je v podstatě nataktovaná FuryX. Ty řeči o předělaném rasterizéru, nové GCN, full DX12 a blablabla a není viditelný rozdíl ani mezi stejně nataktovanou FuryX a Vega64. I u polárky byl vydět nárůst výkonu na MHz, ale u Vegy? Mám sto chutí napsat do AMD, co jim tak dlouho trvalo na die-shrinku Fiji a jestli mi na Fury nezačne ten HBCC za půl roku náhodou taky fungovat.
Z pohledu herního jsem s tou krytikou trochu střídmnější, protože FreeSync a pokud tu kartu nedrtíte na plný výkon, spotřeba jde u AMD grafik rapidně dolu a kdo si zobrazuje FPS která nevídí protože je nestíhá monitor...
Ke Kodurimu. Myslím že jsem to tu už jednou psal. On s tím toho moc udělat nemohl. Přišel pozdě a jediný co mohl udělat když zjistil v jakém stavu projekt je, že ho mohl zaříznout. Mimochodem Sudoku, Sepuka a Koduri je k tomu Ind. Spíš jsem ten překlep na sudoku bral jako úmysl a ftípek. :)
Přemýšlím, zda by nebylo pro AMD v současnosti výhodnější, uvolnit výrobní prostory Vegy Polárce, která je nonstop vyprodaná, herně oproti GTX1060 nijak nezaostává a baroni by jim stejně všechno zkoupili a ceny by mohly jít na normálnější hodnoty nebo alespoň dostupnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Koduri je v AMD 4 roky ne ? tolik zhruba trvá vývoj nového čipu , takže pokud ne on tak kdo ?

Sudoku nebo Seppuka, pro Koduriho to vyjde nastejno blbě .... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koduri není člověk co navrhuje čip a tehcnické věci, je to v zásadě markeťák. Bohužel právě tam je to on kdo jde vidět a hypuje produkt, který prostě nemá takové parametry.

Tohle byl dle mě fail marketingový. Slepé testy které neuváděly jsme rychlejší, ale že máme stejný herní zážitek než na nejvyšším modelu konkurence, a to ještě v 1440p, přitom dřív se prezentovalo jako je to karta pro 4k, poor Volta je také fraška.

Vega by nemyla přijata až tak negativně, kdyby ten celý hype kolem nebyl a rovnou říkali stojíme si na tom o něco hůře než GTX1080. Vega není špatná karta, ale má špatnou cenu. Dobře naceněná Vega by byla ok i přes obří spotřebu. Jenže AMD si prostě nemůže dovolit jít níže. Naopak.

Radeon Packy mají bojovat proti minerům, fajn, je hezké že myslí na hráče, ale pojďme je zkásnout víc, pokud člověk nevyužije bundle CPU/deska/monitor tak platí zbytečně více a hry se přikládaly vždy v "ceně", navíc hodnota bundle her je na secondary marketu bude výrazně nižší než příplatek.

Jenže pak AMD najednou vydá drivery s lepší podporou těžby... takže těžař má možnost koupit i Vegu, sice to asi nebude primární volba ale pokud by nebyly konkurenční karty, vezme Vegu i s Radeon Packem. Navíc těžaři už si chodí místo k retail obchodníkům rovnou do fabrik, kde radeon pack určitě neřeší a ve finále dostanou lepší cenu než v retailu.

AMD má jistě předem nasmlouvanou výrobu předem definovaného množství konkrétních čipů. Pokud fabrika nestíhá produkovat, tak prostě ty změny výroby nejsou moc možné. A hlavně tím nezasáhne zase ty hráče a o to taky AMD jde. Vyvinuli spoustu nových vychytávek ze kterých mohou Vegy těžit a určitě to bude i v dalších kartách v budoucnu a platit vývojářům za podporování jejich technologií si asi AMD dovolit tolik nemůže a samotní vývojáři to nebudou dělat, když to bude minimální podíl trhu.

Stejně tak, pokud bublina miningu splaskne, nebo těžba začne být nerentabilní, bude AMD v problémech protože jednak přijde o odbyt nových karet těžařům a zároveň se na secondary marketu objeví karty od těžařů co to pověsili na hřebík, což nabourá prodeje hráčům. Výsledek je výrazný dopad do Cash Flow, které i ve zlaté horečce kryptotěžby sotva drží černé čísla. Tzn. chyběly by peníze na provoz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to by zákazníci opravdu neděli být blázni, aby teď kupovali Vegu, když tak za 3/4 roku bude připravena Volta.Kdo má 1080(Ti), jistě měnit nebude, kdo do HW alespoň trochu vidí, tak počká na srovnávací testy. Jo, kdyby AMD vydalo odladěný produkt, i s tou spotřebou co má, tak by si to jistě dost kupců našlo. Ale takhle? Takhle je Vega zatím jen výhrou nvidie, která má čas na odladění výroby, ovladačů, naskladnění, přípravu reklamy - prostě na vše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně pro profi/semi-profi zaměřené uživatele je Vega velmi zajímavá karta, to včetně Vegy 56/64.

Vega 56 je náhodou velmi slušně konkurenceschopná.

Tipuji si, že AMD také nespí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profík sáhne po řešení jako FirePro nebo Quadro. Poloprofi je otázkou, na co, ale troufnu si tvrdit, že v tomhle segmentu má větší šanci univerzální grafika (trochu obdoba současného stavu na poli CPU, na chameleony Ryzen 7 Intel teď prostě nic nemá, a to říkám jako majitel jen Intel procesorů), což je, dle mého názoru, v současnosti spíše GTX než uvedená Vega. Potenciál tam AMD jistě má, ale osobně se obávám, že NV je o desítky měsíců napřed a AMD bude ladit architekturu, která teprve dohonila výběhovou architekturu konkurence. Ale třeba se Volta až tak nepovede a AMD bude opět ve hře, všechno je možné. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz tak sepuku a ne sudoku :-) sudoku muze hrat s Lisou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už, tak seppuku... suchare. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už je ti líp ? :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia na CESu nepotvrdila uvedení 1080ti i když byly spekulace, že je na spadnutí. Zřejmě viděli, že se AMD ještě dlouho s ničím nevytasí. Teď byly spekulace o voltě ještě letos a zase to zrušili. Čirou náhodou dva dny po uvedení vegy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JHH to řekl už minulý týden, ale trvalo nějaký čas, než se dostal ven přepis hovoru a než si někdo této poznámky všiml.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby vedela Vega plnu silu svojho aritmetickeho vykonu vyuzit v hrach na co je urcena (nemyslim FE) tak by nemala konkurenciu.. ale chyba bude niekde inde, software? optimalizacia? atď, co uz, dopadlo to nie moc dobre. Jak som im fandil aby trosku prevetrali NVidiu v high-end bolo to treba, teraz v zelenom tabore si mozu brat dovolenky a odlozit uvedenie do predaju dajsiu generaciu GPU a spomalit vyvoj API DX12, Vulkan, lebo "neni potreba" akcionari a kapitalizmus vs vyvoj nejde dohromady.. Chcelo by to vymenit staru krv vo veducich funkciach vsetkych zainteresovanych firmach a nechat priebeh mladym abicioznym ludom, ktory budu podporovat pokrok a nie vylepsovat uz zastaranu technologiu na hranice moznosti (intel) na ukor spotrebitela ale zase akcionari si napakuju uz tak preplnene kapsy a budu sa skerit aj dalej..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Keby vedela Vega plnu silu svojho aritmetickeho vykonu vyuzit v hrach na co je urcena (nemyslim FE) tak by nemala konkurenciu.. ale chyba bude niekde inde, software?"

Software je nakonec vždycky důležitější než hardware. Už asi tak od 60. let. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to tak úmyslně, aby ušetřili náklady při vývoji. Přece jen ZEN měl prioritu, tak si řekli, že jen refreshnou Fiji. Někde ušetřit museli. Doufejme, že budoucí "Navi" už přinese to, na co dlouho čekáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sice zklamání, čekal jsem na Vánoce 2080tku. Ale byli by na hlavu padlí když se dá rejžovat na starém Pascalu. Není konkurence tak novinky půjdou jen do profi segmentu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega je povedená karta, nač ta skepse (double post, aby to nezapadlo):

Nižší nejvyšší spotřeba...
http://media.gamersnexus.net/images/media/2017/GPUs/vega/rx-56/undervolt...

Vyšší výkon...
http://media.gamersnexus.net/images/media/2017/GPUs/vega/rx-56/undervolt...

We’re at a higher clock than just the 50% offset – 1524MHz, steady as a sniper, versus 1475MHz. The stock card reports “1300MHz” here, resulting in a 224MHz boost for 30W more power – not a bad trade at all, and there’s plenty more room to play if getting serious about it. The stock card and undervolted card both fluctuated around the 74-75°C mark. Undervolting gave us more clock speed, a middle-of-the-road power metric, and didn’t impact thermals negatively.

Přičtěme k tomu nereference a máme kartu se spotřebou 1070ky OC a s o malinko vyšším výkonem. Vzhledem ke stejnému příkonu pravděpodobně i stejně tichou. How about that?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vega je vynikajicí karta, nejlepší kterou kdy AMD vydalo ;-) Nvidia už brzy zkrachuje .... LoL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento opačnej hype je taky přehnanej, Polaris byl úplně stejnej "fail", žravá pomalá reference. Ber to jako Quadro pro masy. Počkej si na AMD hru Wolfenstein ;) U ostatních her nevím, jak moc budou studia optimalizovat pro 1 % karet, na druhou stranu je šance, že ty samý studia si Vegu koupí na samotný vývoj....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle jedné hry, ve které bude Vega možná o něco výkonější se mají kupující rozhodovat ? nebo na té kartě budou "hrát" 3D mark ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v AMD táboře to tak chodí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to máš pravdu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.