Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HGST představila pevné disky Ultrastar C10K1800, které dotahují SSD

K čemu je 12 GB/s SAS, když by na rychlosti stačil úplně bohatě 6 Gb/s?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že těch 12 GB/s neexistuje. Nicméně plnou rychlost využije např. DRAM cache, čili pro burst režim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl 12GB a 12Gb ;) <rýp>i když to normální smrtelník pochopí, tak Behemot mezi ně nepatří :) </rýp>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Behemot má pravdu, 12 GB/s SAS neexistuje. Existuje jen 12 Gb/s SAS. Naučte se číst.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem to bral tak, že JP01 myslel Gb i když psal GB. Protože i v článku je ostatně zmíněn "12,0Gbit/s SAS"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sypu si popel na hlavu, myslel jsem skutečně 12 Gb/s.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ten nápad je zajímavý, ale navedl mne na lepší:
Co takhle prohlásit LBA adresaci sektorů za čistě virtuální, zapisovat data tam kde to mám nejrychlejší a ukládat si do trvanlivého SLC SSD pouze mapovací tabulku virtuální vs fyzický sektor? A v idle stavu by si disk či OS mohl sám přerovnávat obsah tak, aby optimalizoval další čtení a zápisy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jakou metodou bys mu ten stav (idle) chtel zajistit? V polich, do kterych jsou smerovana by musel ridit cely proces diskovy radic, protoze si nemyslim, ze by ten disk proflakal tolik casu. Nakonec bys z toho mel poradne drahy SLC SSD, ktery si jednou za delsi casovy usek nekam zapise. To neni pripad techto disku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A při té příležitosti by to mohlo rovnou deduplikovat co? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle nápady jsou důvodem dnešních problémů s disky - už je to tak složité, s mnoha specialitkami ve firmware, že se to přestává někdy chovat jak má. Podobně jako u levných SSD, kterým někdy vylítne latence na desítky sekund, když se ten bazmek "zamyslí". Žije to bohatým vnitřním životem.

Co s takovým diskem v poli, když mu někdy vylítne latence z milisekund na sekundy nebo destítky sekund ? Disk se "zamyslí" a nějaký čas se věnuje jen sám sobě. Některé to dělají. To je pak nepoužitelné.

Před mnoha lety se daly použít v polích i desktopové disky, to dnes nejde, protože firmware u nich není orientován na stejnou latenci, ale při čtení chyby se snaží chybu opravit klidně i několik sekund. Enterprise disky nevyrovnanou latencí díky chybám ve firmware někdy trpí také. Stačí se podívat na nějaké kvalitní testy, třeba na StorageReview.

Před časem si někdo na elektronice disku dokonce pustil Linux. Takhle složité to interně je. A ty hybridní disky s integrovanou SSD (SLC nebo eMLC) cache zrovna takové věci, co píšete, dělají.

A jelikož to samé, ale komplexněji a ve větším rozsahu dělá nadstavbový filesystém (ZFS, BTFFS, ...) nebo systém diskového pole a SAN sítě, může to - když se to blbě sejde - vést k dosti podivným efektům - třeba že to čas od času "zamrzá", na pár sekund nebo desítek sekund se to odmlčí. Jak říká profesní polovtip, SAN jsou sítě, které píšou lidé, kteří píšou firmware do disků, brrr. :-)

HGST se snad dá věřit, že vědí, co dělají. Je to jednoznačně nejlepší disková firma.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vsetko je stale zlozitejsie a zlozitejsie. Ovela jemnejsie vyladane ako kedysi, ovela viac na doraz optimalizovane, proste na hrane. Vlastnosti sa zlepsia (elektronika zabezpecujuca vstrekovanie v TSI motoroch Skodovky zabezpeci, ze spotreba benzinu je 5 l/100 km a nie 8,5 l/100 km ako v eMBecke), ale vsetko je ovela komplikovanejsie. Tyka sa to vsetkeho: aut, firmverov, ci z filozofickeho hladiska aj CPU. Derivaty 8080 sme si vyrabali aj v CSSR, lebo mal 20 tisic tranzistorov aj s cestou. Ale co taky CPU dokazal? Dnesne x86 CPU vedia vyrabat len dvaja vyrobcovia na planete.

A tak je to so vsetkym. Vsetko sa zkomplikovava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak přijde memristor a grafen a všecko znova... :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.