Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k High Power posunuje správu zdrojů na vyšší level: zabudoval do nich Wi-Fi

Představuju si... Třeba menší farmu... Plnou antének (jako už by jich tam obvykle nebylo dost) :) Plnou rušení... Představuju si, že plechové racky začínající připomínat ježka, jak z nich čumí další a další anténky... A hlava bude jednoho bolet o hodinu dřív... Představuju si, jak někoho napadne, že by to mohl být svkělý vzdálený restart.... Představuju si, až to (pravděpodobně mizerné) zabezpečení někdo hakne... Představuju si, jak nevím, který haknutý "zdroj" mi vypíná (pardon, restartuje :) ty ostatní... Představuju si, jak každý z redundatních zrojů má svou frekvenci... A svět je krásnej !

R.

ps: Behemote, to se ti fakt ta WiFi tak libí, nebo sis dal po ránu jointa ? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako musím říct, že představa, že pustím program a hned vidím těch cca 50 PC a ntb jak jim šlapou zdroje, je velice zajímavá a lákavá. Ale uznávám, že obzvlášť u desktopu bych spíš ocenil kabelové propojení se základovkou a integrovanou síťovou kartou a následně komunikaci přes ethernet. Ale to by chtělo vytvoření standardu, který by implementovali výrobci základovek. Což je otázka podstatně delší doby. Krom toho by tím umožnili konkurenci využít tento standard a přišli by o výhodu.

Na druhou stranu je vzduch už hodně nasycenej WiFi zařízeními a obzvlášť call centra ve středu velkoměst by na tom mohla být zajímavě. :-D To už by stálo za vytvoření faradayovy klece kolem celé budovy. :-D

Každopádně je otázka, jestli se to vůbec ujme, když se dneska s klidem dávají i do pracovních PC low endový zdroje typu Eurocase nebo GreenPower (čti GreenEurocase) či jiný pochybný značky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

+1 Bojujeme za standardy!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak nějak. Možnost správy/monitoringu zdroje je fajn, ale ne přes WiFi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemám nic proti sledování (zdrojů :), proti tomu žádná. Některé desky maj pro tyhle účely vyvedenej konektor se SMB (což je defacto I2C). Existuje také PMBus, což je v podstatě také to samé, jen pro zdroje. Viz http://pmbus.org

Krom toho, v obecné podobě buď člověk dubluje celej HW a pak mu stačí neredundatní stroje, CPU, MEM, ... prostě stroj. A když chcípne zapnu jinej. Pokud pro změnu je míň strojů, tak zase se dubluje všechno co jde (včetně miroru pamětí). A mně pak stačí mejl, že mi umřel nějakej zdroj a že bych se měl dokopat ho jít vyměnit. Moc monitoringu taky škodí :)

Čili, v tomto směru moc nerozumím snaze "monitorovat" za každou cenu.

R.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U serverov a tam kde sa stanice vyťažujú prácou (napr. renderovacie farmy) redundancia, monitoring a vzdialená správa dáva zmysel, ale takto v domácich PC? Vidieť v akom stave je zdroj je dobré, ale nemusíme to preháňať - zapnúť na diaľku sa dnes dá cez Wake on LAN, a wifi a live statusy na facebook je fakt už len marketing. O chvíľu v tom bude samostatný mini-počítač s Androidom :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Serverové desky mají na sobě management (IPMI, DRAC, ILO, ...) s vlastním ethernetových portem, kde se dá sledovat i zdroj. Dávat do zdroje wifi je velmi špatný nápad.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak serverové možná. Já mluvím o desktopech. U těch nevím, že by existovala takováhle možnost. Ale je pravda, že do přečtení tohodle článku mě nenapadlo hledat informace o monitoringu zdrojů. :-D Je fakt, že u desktopu stačí sledovat problémy se zapínáním a stabilitou stroje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, v případě poruchy zdroje ovšem tyto přijdou o napájení a nedozvíte se, co se stalo. Zdroj ovšem může stále aspoň částečně fungovat (+5 V SB). Tedy je to další level, tak, jako vzdálený management má vlastní přístup na sběrnici a je nezávislý na zbytku, tak zdroj je ještě před tím a je opět nezávislý na zbytku.

A možnost vzdáleného restartu úpřímo na úrovni zdroje je vlastně taky docela fajn, tím odpadá nákup a provoz PDU, když to bude umět sám zdroj.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jezis to je chujovina. Nejak si neumim predstavit rozumne pouziti. Kdyz budu mit jedno PC, je mnohem smysluplnejsi monitorovani stylem, propojim zdroj USB kablikem nez musim mit desku s wifi a nebo router/AP s wifi prez ktery mi to potece zpet do PC. Kdyz budu chtit nejakou centralizovanou spravu, uz vidim tech 50-100 PC navesenych na AP, jiste to bude velice stabilni, ze. V tom pripade by bylo mnohem smysluplnejsi mit na zdroji pruchozi ethernet port. Ale ono je to jednoduche, proste trh ukaze, jestli bude nekdo videt smysl v tom, neco takoveho kupovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.