Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HiKey 960, superrychlý konkurent Raspberry Pi s čipem Huawei Kirin 960

Jakým způsobem se nahrává image do té on-board paměti? jako uživatele Rpi s kartičkami mě to celkem zajímá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakby se nahrávala stejně jako do telefonu, v paměti na desce je nějaký boot loader a podle toho jaký tam je se image nahraje bud přimo z PC přes USB nebo se zkopíruje z micro SD karty atd. Problém nastane v okamžiku kdy je tento bootloader nefunkční, to pak bude klasicky vyžadovat použití JTAG, na dece je tušim klasicky JTAG 10 pin konektor,
Bližší asi viz dokumentace http://www.96boards.org/product/hikey960/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No v tomto případě bude JTAG k ničemu. Není to totiž MCU s integrovanou flash pamětí. Flash paměť není připojena na JTAG a ani nepodporuje boundary-scan architekturu.

Boot zajišťuje bootlaoder který je v ROM paměti samotného SoC. Dle "dokumentace" má SoC dva bootovací módy. Bud natahuje image z flash paměti (eMMC, UFS - SD karta) nebo bootuje z USB. Pokud je bootovací image ve flash paměti poškozen, je stále možná boot přes USB. Samozřejmě to bude pro USB boot používat něco hodně proprietárního a nedokumentovaného jak to bývá u těchto výrobců zvykem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je irelevantní JTAG není jen boundary scan. Stačí se napojit na jednotku co debuguje CPU a můžeš přes JTAG posílat samotné instrukce. Tím pádem inicializovat RAM a nahrát do ní bootloader, co si stáhne obraz a zapíše na externí flash čip.

Ony i ty MCU se často programujou tak, že se posílaj přes JTAG normální instrukce pro procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano jednou z možností může být nahrát do RAM nějaký "intermediate code loader" do RAM pomocí JTAGu. Jestli je tato varianta aplikovatelná na toto SoC nevím protože dokumentace není dostatečná. I když tento způsob se mi zdá dost krkolomný, když SoC podporuje boot z USB pomocí ROM bootloaderu.

Existuje spousta "flashless" SoC kde tento způsob nelze použít. Image v externí flash paměti je v šifrovaném souborovém systému a přístup je pouze přes inicializované služby bootlaoderu.

Kdybych chtěl být "akurátní" tak se zeptám jak chceš nahrát ten obsah do RAM pomocí JTAG bez Boundary Scan instrukcí? Alespoň takovou instrukci BYPASS budeš muset použít...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha mea culpa, já měl za to, že boundary scan je jen ta podmnožina co nastavuje a čte piny čipu (ony existovaly pre-JTAG čipy co to uměly ale ne přes ten standard).

Hmm je fakt že výrobce může odpálit fuse a tím permanentně vypnout JTAG na zařízení (a jiným bitem vynutit podepsaný firmware). Ale nemyslím si že to na takové destičce pro obecné použití bude (to by pak JTAG ani nevyvedli na PCB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt těžko říct co je možné. Toto je hold děsná Čína. Hardware celkem OK, softwarová podpora a dokumentace skoro nulová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace nejsou všechno. Člověk zjistí, že nejdůležitější je sw support.
Osobně jsem třeba do firmy pořídil Rpi 3 a zjistil, že je mi k ničemu. Původně jsem myslel, že je to nejrozšířenější věc a se sw nebude problém. Před koupí jsem jen hodil pár dotazů do google a vše vypadalo ok.
Až po koupi jsem zjistil, že Android na RPI 3 je nereálná věc. Resp. existuje pár implementací, ale ani jedna není 100% ok a jen jedna funguje tak nějak dobře, ale je to trial, nejde to koupit a nepodporuje to ethernet management a všechny pokusy, jak na té romce nastavit ethernet, ztroskotaly (+ jako bonus se to začalo chovat divně a ethernet mi fungoval snad jen jednou).

Tak jsem nakonec pořídil další krabku v podobě Banana Pi M3.
Tady jsem zjistil, že jako u všech ostatních krabek se používá pro nalití Android img nějaká šmejďácká utilita pro win only z roku 2013 se jménem PhoenixCard. To se dá přežít, i když stále nejsem schopen pochopit důvody takového počínání.
S Banánem zatím řeším snad jedinou věc, sync času z lokálního ntp (ani jedna app, co jsem zkoušel, to nezmění, ručně to lokálně změnit jde, nevím, asi to budu muset debugnout).
Každopádně tak jako tak je smutné, že oficiálně na Banánovi jen Android 5.1.1, ale co, zatím to stačí.
Smutné také je, že sice Banána M3 všichni nabízejí, ale nikdo v cz k němu nenabízí kryt :-/.
Měl jsem štěstí, že mi to jeden eshop nabídl bokem (měli zatím jen prototyp), v opačném případě je nutné Aliexpress apod. a čekat delší dobu na doručení. Nebo kdo má 3D tiskárnu, tak má také po problému.

Oba boardy jsou venku rok a sw tak nějak dostačuje.
Osobně bych do boardů, co jsou venku kratší dobu, nešel, ty problémy za to nestojí.

Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android na maline? Proc??

Jinak k te desce - za big.LITTLE by mely padat exemplarni tresty. A MALI GPU? Hmmmm...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> big.LITTLE by mely padat exemplarni tresty

Blbost. Za co by meli padat tresty, jsou ty trapne 3GB ram.

> A MALI GPU?

Jo, podpora bude jako obvykle - zadna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3GB ram, to je jako moc (kvůli spotřebě) nebo málo? Jaké aplikace na takovém zařízení chcete provozovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché, potřebuje kamerové stanoviště, kde pracovnící uvidí konkrétní kamery.
Kamerový systém má app pro Windows a pro Android.
Vzhledem k tomu, že je to outdoor stanoviště a má to sloužit jen jako zobrazovadlo, tak Android byla jasná volba, resp. buď nějaký mini board s androidem, nebo plnohodnotný PC s Windows.
Ještě zde samozřejmě byla možnost mít na arm boardu linux a honit ty kamery přes vlc, přes rtsp stream. To by nebyl problém, pokud by chtěli jednu kameru a nepotřebovali jí měnit.
Jakmile chtějí více, nebo časem přidávat, tak už musíš použít nějaké DE, kde půjdou skládat okna a muselo by běžet více vlc apod. Prostě to už není moc komfortní řešení.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzes nam vysvetlit, jak jsi prisel na to, ze na Raspberry 3 se pouziva Android? Android obvykle existuje jen jako projekt nekolika nadsencu a nikdy nefunguje 100%. Raspberry 3 je pocitac, takze na nej patri os pro desktopy, napriklad Raspbian coz je distribuce Linuxu.

Android je OS pro tablety a telefony, nemuzes se divit tomu ze na pocitaci ti nefunguje spravne zadne zarizeni, ktere neni podporovane, napr. sitova karta.

Kdyz chces pouzivat Android, musis si koupit desku, pouzivajici stejne komponenty jako Android zarizeni, jinak to nikdy fungovat nebude tak jak ma. Tohle vse je ale potreba zjistit tak nejak driv, nez si tu desku koupis.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Raspberry 3 je pocitac, takze na nej patri os pro desktopy

Muzete nam vysvetlit, jak jste dosli k tomuhle nesmyslu ?

> Android obvykle existuje jen jako projekt nekolika nadsencu a nikdy nefunguje 100%.

Asi pro vas novinka, ale Linux na vetsine SBC je taky projekt nekolika nadsencu, a zcela zavisi na linuxove podpore HW od vyrobcu cipu (ne od vyrobcu SBC). Trebars podpora GPU s linuxem na 99% SBC je naprosto zoufala. To same plati pro BSD a vsechno ostatni.

> Android je OS pro tablety a telefony, nemuzes se divit tomu ze na pocitaci ti nefunguje spravne zadne zarizeni, ktere neni podporovane, napr. sitova karta

Mam dva ODROIDy a na obou funguje Android, vcetne ethernetu, vystupu HDMI se zvukem atd.

> Kdyz chces pouzivat Android, musis si koupit desku, pouzivajici stejne komponenty jako Android zarizeni

Je videt, ze tomu rozumite... asi jako ja rozumim vyrobe leku proti rakovine.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak hele, je tu projekt Android TV, kde se chvástají, jak to běží a internet je plný toho, jak to naladit na Raspberry. A používají verzi 7.1 a každou chvíli vycházejí nové verze.

Pak je tu projekt Android RT, který funguje dobře, ale nemá konfiguraci pro Ethernet + když jsem nastavil ručně, tak mi to jelo jen jednou, zamrzání apod. věci. Jako bonus to mají jen jako trial, která se každé tři dny restartuje (to by mi nevadilo) a nedá se to koupit, protože teprve vyvíjejí prodejní workflow a věci kolem.

Mno a pak je tu oficiální implementace od Google v podobě "Things OS" zaměřená na vývoj. Ta také funguje, ale jednak to nemá žádné rozhraní (vše přes adb, což by nevadilo), ale nepodporuje to akceleraci. Asi zatím.

Dále Raspberry je stejný počítač asi jako telefon, nebo tablet (resp. všechno to jsou pc). Není v tom větší rozdíl. Nechápu, kam chodíš na ty definice, asi si je cucáš někde z prstu.

Další věcí je, že můžeš prověřovat jak chceš, ale je ti to prd platný, když se to řeší jen v nějakém threadu ve foru, který jde najít jen přes google. Nebo v horším případě to napsané nikde není a člověk to musí zjistit.

Jinak já jsem hafec let doma měl Banana PI jako přehrávač k tv s automountem smb share a vše na Androidu a vše ok.
Teď jsem koupil pro naší věc Banana PI M3 a vypadá to taktéž ok, jen je to samozřejmě svižnější.
Další možnou volbou byly i jiné desky, ale vzhledem k absenci distribuce v CR, nebylo už moc voleb (potřebovali jsme to rychle).

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nema akoze ani lan konektor? ani sata alebo m2? len 1080p? ake to podporuje HW kodeky? to moc konkurent raspi3 neni...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> lan konektor? ani sata alebo m2?

ehmmm... co tak podivat se do clanku, nic ? m2 konektor tam je. sata a lan lze pripojit pres USB3, a bude to rychlejsi nez na 99% boardu, protoze stejne maji temer vsechny SBC resene sata pres usb mustek. RPi ma jeste i lan pripojenej pres USB2, takze je to rychle jak snek v protivetru..

> to moc konkurent raspi3 neni...

Neni, RPi je levnej smejd, tohle bude mit vykon i cenu trochu jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nazýváte Rpi3 levným šmejdem, nevím jak nazvete Orange Pi za polovinu ceny a daleko větším výkonem :-) SW podpora je něco jiného, jak už tu zaznělo..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> nevím jak nazvete Orange Pi za polovinu ceny a daleko větším výkonem

Mirne jiny smejd ? nizsi cena, "Shenzhen Xunlong Limited" -> dalsi z tuny garazovych vyrobcu -> SW podpora bude na <>.

Ono i ty moje Odroidy jsou smejdy, kdyz se na to clovek poradne podiva. Vykon to XU3/4 sice ma jakz-takz pouzitelny, ale sdili to vseobecne problemy vsech techle boardiku:

1) CPU z mobilniho sveta -> spousta neduhu: zadne native sata, podivna zapojeni vseho mozneho pres USB, misto standardniho sdhc je sd karta pripojena pres podivny in-house bus, misto DP jen eDP (nepodporuje automatickou konfiguraci pripojeneho monitora) atd atd. Nulova podpora jakychkoliv standardu, a nulova snaha tohle vubec nejak resit.

2) z 1) vyplyvajici zoufalou SW podporu (= jeden desive outdated kernel s tunou binarek, a ovladaci napsany kdesi v garazi cinskymi studaky, kvalitka)

3) zoufaly nedostatek ram (8mi jadro je fajn, ale pokud nemam alespon 512M/jadro tak si s tim muzou viteco...)

Tenhle HiKey 960 bude mit CPU Kirin 960 - opet mobilni chip. Hadejte jake trable s tim budou... Jedinej ARM CPU+board ktery je normalne pouzitelny je ten opteron A1100, akorat je brutalne drahy (a ne moc dostupny).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se na to podívat jinak než ze svého omezeného pohledu. Pro spoustu věcí je výkon podobných krabiček dostatečný.

1) Ne vždy je potřeba SATA a ve většině případů k takové krabičce nikdo nebude připojovat monitor.
2) Souhlasím.
3) Opět, omezený pohled - na spoustu věcí bude 4 GB RAM (512 MB na jádro) stačit.

Za zásadní problém považuji absenci Ethernetu. Ale WiFi tam nacpat nezapomněli, zvláštní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna opteron A1100 má Cortex-A57 jádra a tohle bude mít polovinu jader Cortex-A73. A Cortex-A73 je normálně out of order, větší cache (i když kratší pipeline a mín execution portů, ale asi lepší proces) a podle wikipedie má tak 150% výkonu Cortex-A57.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto bude zase předražený šmejd.

Stačí se podívat v jakém je stavu dokumentace kterou k tomu nabízejí ( http://www.96boards.org/documentation/ConsumerEdition/HiKey960/HardwareD... ). Třeba takový datasheet k SoC je spíš k pláči. A schéma, no řekněme, že je vysoce "originální".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto k nicemu, Huawei pro Kirin zasadne nevydava ovladace mimo podporovany system a i tam vyda ovladace jen na urcitou verzi (urcite jedno jadro), takze u takovehleho zarizeni me zajima v prve rade softwarova podpora a az potom hardwarove parametry, nebot hardware je bez softwaru k nicemu a v clanku se pise jen o softwarove podpore v pocatku, blazen ten kdo si to pri takoveto situaci koupi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

taka drobnost tento "zazrak" ma cenu 230 dolarov bez vat
raspi podstatne menej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přímo se 3GB RAM nic není, ale pokud někomu stačí 2GB RAM tak je Banana Pi M3 za $ 76 (https://www.aliexpress.com/item/BPI-M3-Banana-Pi-M3-A83T-Octa-Core-8-cor...)

jsem zvědav na prodeje tohoto zázraku za tyto peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osmijadro s 2GB je i Odroid XU4 - za $59 a ma to rozhodne vyssi vykon, tenhle banan ma 8 low-power jader A7... tj desive masla. XU4 ma krom ctyr A7ek i ctyri A15ky. Sice ma ten Banan vstavane wifi, na druhe strane XU4 ma USB3 a eMMC port (samozrejme i microSD).

Takze nejak uzasnej mi ten Banan za tu cenu neprijde - leda ze by mel lepsi SW podporu... ale kdyz se divam na gpu - PowerVR - tak to asi snivejte dal..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No už se ani nedivím že je to drahé jak kráva. Když na WiFi třeba použili WiFi modul od Texas Instruments z WiLink-8 řady. Jenom ten samotný modul WL1837MOD stojí 20 USD při nákupu 1000ks.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit ze tohle je konkurent pro raspberry je na psychiatra. Stoji to sestinasobek a zcela jiste to sw podporou nebude raspberry sahat ani po kolena. Ostatne diky mali gpu ani nemuze, ten kdo nekdy potkal mali (adreno, powervr a dalsi gpu co se kombinujou s armem) v kombinaci s linuxem by moh vypravet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vypadá to moc zajímavě, ale mám dva dotazy: kde na té desce je to DSI a CSI a kolik to bude stát? Jako nejzajímavější mi přijde ten M.2 a USB 3.0, ovšem otázka zní: "Co za to?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to v tom HS 96boards connenctoru (to je tuším ten světlej). Na vyvedení ven je teda třeba nějakej mezzanine board - ty konektory by měly mít standardizovanou polohu a velikost, takže to, co nabízí 96boards/Linaru, by mělo vyhovovat.

http://www.96boards.org/products/mezzanine/

Na CSI tam nějakej vidím, na DSI nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SoC pro který nikdy nebude potřebná SW podpora, bez Ethernetu a ještě za takovou pálku. Za menší peníze se dají koupit lepší a výkonnější kousky s x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavosti tohoto je asi to PCIe, i kdyz jen 1 linka v Gen2.. jen to mohli radeji vyvest na jiny konektor. Taky nechapu proc zvolili key M, ktere je urceno pro NVMe, ktere maji x4 rozhrani. Ale jasny no... wifinu to ma, tak kdo by strkal dalsi wifi do M2 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna zaujimaju iba tieto parametre "klonov RPi" kvoli Openelec(alebo ineho base OS s Kodi) :
1. Podpora CEC
2. HW podpora HEVC + 4K video cez HDMI
3. Gigabit Ethernet
4. USB 3
Pokial toto neprinesie RPi 4, tak neviem.
osobne hladam nieco, na com rozbehnem Kodi a bude mat spominane parametre.
Inak ostavam pri RPi2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a naco potrebujes usb3? (nemas vlastne nas?)
tie z riesim hevc+4k zatia su na trhu nejake cinske tvboxy si pozri na gearbeste na niektorych ide vymazat android a nahrat tam openelec/librelec potom splnaju vsetko co pises....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.