Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hledají se výchozí aplikace pro Ubuntu 18.04 LTS

Používám střídavě Kubuntu nebo Ubuntu, první co doinstalovávám jsou souborový správce Crusader, potom VLC player, K3B vypalovačka, Libre Office je teď myslím už výchozí součástí (což je jen dobře).
Co mi docela chybí je lepší nastavitelnost prostředí, ty různé programy z ofiko repozitáře nejsou moc dobré. Takže jsem si zjistil jeden, myslím že se jmenuje Ubuntu tweak, který se musí doinstalovat odjinud.
Jinak na fotky Gimp, nějaký pdf reader (tam myslím není v současnosti problém), no a nesmí chybět videoeditor na jehož název si teď nemohu vzpomenout :) Jinak na střih není špatný Avidemux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideálně nic, jen aptitude. Vždycky se nedávalo na windows, kolik toho po instalaci mají, přitom současná distra jsou na tom o řád hůř. Nebo alespoň volitelně pouze....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych volil cestu minimalistické instalace (lvm/disk, partition, rozhraní - (no)GUI ) s tím, že až po náběhu desktopu/web.rozhraní by se spustil průvodce/konfigurátor, kde by si (i méně zkušení uživatelé) vyklikali v jaké roli bude počítač používán server/desktop a následně by byly nabídnuty vhodné sady aplikací podle bližšího určení role, něco jako
pro server - Sambam, NFS, DNS server, DHCP server, VPN server, mail, www, ... , proxy apod.
pro desktop - office, grafika, vývoj SW, hry ;-) ...
Vlastně něco ve stylu konfigurace Webmin nebo jako má Zentyal apod. Po té by se nainstalovali z ISO (DVD) zvolené sady aplikací a až potom by se systém dobíjel na internet pro jejich aktualizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto to uz mal Red Hat 5.1 "z roku pana" (z 11.5.1998 http://distrowatch.com/table.php?distribution=RedHAT), ak si dobre pamatam, a ako advanced volbu to ma v instalatore aj openSUSE Tumbleweed (skusane v roku 2002 a v tyzdni od 3.7. do 9.7.2017). Takze staci urobit switch z Ubuntu na nejaku z tychto distribucii..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano vím, ale blog je o Ubuntu, který ve vlastní distribuci nic podobné nemá. Proto jsem napsal to co jsem napsal. Např. Zentyal (založený na Ubuntu) má web rozhraní pro konfiguraci. A celkem povedeně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro desktop to dava smysl, pro server jen v pripade ze ho chcete pouzivat jako kombinovanej server+desktop... kdyz instaluji cistej server, obvykle tam nepotrebuji zadnej desktop, tudiz "vybrat server po nabehu desktopu" v tom pripade postrada smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem uváděl (no)GUI - např. Zentyal to má jako webové rozhraní, žádný desktop (ten je volitelný).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Synaptic

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne synaptic, to je nutnost pre kazdeho pouzivatela okrem BFU. Ubuntu Store, GNOME Software, ci ako sa teraz bude volat jeho nahrda je dobra pre BFU, na plateny SW, ale nie na pracu skuseneho cloveka. apt/apt-get/dpkg staci na vsteko, ale obcas sa hodi nad nimi graficka nadstavba, specialne pri conflict solve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste teda jedna vec, ktera me fascinuje, ale proste po default instalaci Ubuntu obsazena neni a musi se doinstalovavat!!!

mc

---

Jinak tezko rict, kazdej ma neco svyho, co zrovna pouziva, nejlepe si to proste doinstalovat sam a nemit tam nejaky zbytecny kraviny navic, ktery stejne nevyuziju a maximalne je musim odinstalovat. Ale jo LibreOffice, Gedit, Pidgin, to se shodnu s ostatnima. Jinak treba Deluge je mnohem lepsi nez to co tam maji v zakladu nebo ja jsem pro SMPlayer radsi nez VLC, ale instaluju oboje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano Polnocny velitel= Midnight Commander, moze chybat casto..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sysvinit, openrc, x.org, mc, openssh-server, alsamixer, mencoder, sfdisk, lvm (ale to asi nebude problem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dnesni dobe rychleho internetu tyhle snahy ubuntu moc nechapu...
Co ale fakt nejvic nechapu je dlouholeta nepritomnost mc.
Na instalace Mintu treba pouzivam roky svuj uz pomerne stary neaktualizovany "poinstalacni" skript:

cpufreq dcfldd fotoxx htop lynx galculator gedit gsmartcontrol gftp inxi iptraf k3b mate-sensors-applet mate-sensors-applet-nvidia mc mirage ncdu nmon pavucontrol playonlinux smplayer smplayer-themes soundconverter terminator transmission-gtk tree ttf-mscorefonts-installer unetbootin vlc wireshark exfat-fuse exfat-utils

a volitelne:
asunder ripperx dosbox gtick master-pdf-editor pinta sound-juicer skype steam-launcher stellarium supertuxkart supertux teamviewer:i386 meld

rucne:
avidemux boinc gnomehry gramps palemoon teamviewer virtualbox

# Pokrocila sprava napajeni
# sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp

# pro bezdratove mysi logitech
# sudo add-apt-repository ppa:trebelnik-stefina/solaar

# TimeKeeper - omezeni pouzivani PC/uctu dle casu / zadaneho rozvrhu
# sudo add-apt-repository ppa:mjasnik/ppa

A je to. Otazka par minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ako som sa vyjadril aj na OMG
Web Browser: Firefox ESR, Chromium
Email Client: Thunderbird
Terminal: default
IDE: -
File manager: default
Basic Text Editor: gedit
IRC/Messaging Client: hexchat, pidgin
PDF Reader: xpdf/gpdf
Office Suite: LibreOffice
Calendar: -
Video Player: vlc
Music Player: vlc
Photo Viewer: gthumb
Screen recording: -

najlepsie by bolo aby to urobili minimalisticke. Osobne sa mi paci sposob ako to robi MX16 team. viac driverov, menej aplikacii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.