Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení a závěr

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Je tu poslední stránka dnešní recenze, která byla zároveň prvním naším seznámením s platformou Nvidia ION. Hodnotit tedy budeme věci dvě, a to jak ION, tak Acer AspireRevo jako produkt, protože s dalšími ION-based sestavami už se tak moc mazlit nebudeme, hodláme se zaměřit čistě na vnější dojmy a výbavu „nad základem IONu“.

Nvidia ION

Pokud jde o samotný ION, byli jsme v první řadě mile překvapeni a ve druhé řadě dle očekávání zklamáni. Překvapení milé má původ především v samotném čipu Nvidia MCP79 či MCP7A, zkrátka ION. Konečně jde o řešení, které i v kombinaci s tak mizerným procesorem, jakým Intel Atom je, nabízí bezproblémové přehrávání HD videa v plném vysokém rozlišení. Bonusem, i když opět v kombinaci s Atomem spíše zanedbatelným, jsou další možnosti grafiky a její využití pro nějaké to počítání skrze Nvidia CUDA. Na to jsou sice primárně určeny jiné produkty „kalifornské zelené“, ale je milé, že i ION, byť v této kategorii úplný low-end, je toho schopný. Totéž by se dalo říci o hraní her, není to žádná sláva, moderní hry si nezahrajete (a velkou zásluhu na tom má opět Atom), ale něco staršího nenáročného bez potíží ano.

V podstatě jsme na IONu jako takovém našli jen jedno malé mínus, za které částečně může sama Nvidia tím, jak vlastně ION v počátcích na trh uvedla. Tou vadou na kráse je, že ION zatím s ničím jiným než s Intel Atomem neseženete. Pokud byste chtěli ION s něčím lepším, poohlédněte se po základní desce s čipsetem GeForce 9400 + nForce 730i. Obsahuje totéž, co ION, ale procesor si můžete vybrat vlastní.

Spotřebu tentokráte nedáme ani do kladů, ani záporů. Je sice docela malá, ale mohla by být klidně menší. Za vyložený klad bychom ji tedy nepovažovali, očekávali jsme (zejména v klidu) lepší čísla.

Klaďas
Klady
+ bezproblémové přehrávání HD videa v H.264, VC-1, MPEG-4 (poprvé s Intel Atomem)

+ bonus v podobě možnosti využití Nvidia CUDA (byť je ION pro tento účel úplný low-end)

+ nejrychlejší integrovaná grafika

+ obvykle HDMI výstup (včetně zvuku a HDCP)
Zápořňák
Zápory
− obvykle s procesorem Intel Atom

Acer AspireRevo R3600

Acer AspireRevo zaujme na první pohled určitě designem, na druhý pohled přítomným eSATA portem (takže si můžete na externí disk nainstalovat vlastní operační systém, jakýkoli a zcela v pohodě, např. bez nutnosti řešit problém systému Windows, který se sám o sobě nenechá nainstalovat třeba na USB či paměťovou kartu, není-li na SATA/PATA či SCSI) a na pohled třetí možností upevnění na záda monitoru. Vyzdvihnout by se dala také indikační Power LEDka a v podstatě se dá za určitý klad považovat i nesnadné stisknutí tlačítka Power, takže si AspireRevo omylem nevypnete. Základní klad tohoto produktu, ION, asi netřeba rozvádět, právě jsme jej dořešili.

Nyní k záporným věcem a že jich není málo. Ten první spočívá v tom, co bylo v závěru předchozího odstavce zmíněno jako klad. ION zatím stále znamená Intel Atom a to je prostě problém. Línější novodobý procesor už je snad jen Intel Atom na nižší frekvenci. Osobně bych dával mezi záporné vlastnosti Intel Atom pokaždé, a to snad i v případě, že by šlo o Atom dvoujádrový, ale to si ještě budu muset s IONem vyzkoušet. Jednojádrový Atom je určitě jeden velký zápor. Ano, takový procesor má krásnou spotřebu, ale vzhledem ke spotřebě zbytku jde o parametr, který už nic nezachrání. Intel Atom je zkrátka procesor líný, líný a ještě jednou líný.

Mezi záporné vlastnosti samotného AspireRevo by se určitě dala zařadit i „výchozí zaneřáděnost operačního systému“ na tak „slabém hardwaru“. Je to kombinace schopná dohnat uživatele k šílenství. A ačkoli je asi trend neobtěžovat zbytečně uživatele dalšími ovládacími či indikačními prvky, musím do záporů dát i absenci indikace činnosti pevného disku. Sami se rozhodněte, zda vám něco takového schází, či nikoli. Mně to chybělo dost, zvláště na tak pomalém stroji.

Do záporů musí chtě nechtě i vyšší hlučnost. AspireRevo nemohu osobně ani náhodou považovat za tichý nettop, zejména poté, co jsem měl tu čest s ASUS Eee Boxy. Ono se to možná nezdá a zejména někomu, kdo má „klasický hlučný desktop“, to vůbec tak nepřijde, ale ten rozdíl je opravdu propastný, zvláště v situaci, kdy se AspireRevo zahřeje a větrák musí začít víc pracovat, k čemuž bohužel dochází i při přehrávání HD videa. Stačí ale trochu „osolit zvuk“ a ono se to ztratí. Z těch záporů bych tento považoval za spíše minoritní a asi i trochu coby věc vkusu. někomu to může přijít hlučné, někdo je zvyklý na jiný randál a AspireRevo pro něj může být balzám na uši. U mě je to hlučné, protože je to slyšet.

V průběhu recenze jsme vůbec nehovořili o Wi-Fi. Není oč stát, citlivost je velmi bídná, přes dvě zdi se na vzdálenost kolem 10 metrů už nespojíte.

Za úplně zanedbatelný zápor, který ani nebudeme dávat do tabulky mezi zápory, ale spíše do třetí kategorie „pohlídejte si“, jsou modré LEDky na klávesnici. Někomu to může vadit, někdo to má asi rád (nebo si nedovedu vysvětlit, proč tento typ LEDky s vlezlým modrým svitem výrobci používají), ale faktem je, že tento problém lze snadno vyřešit za nějakou tu stovku nákupem jiné klávesnice. Pravda, je to řešení ve své kategorii drastické, ale zato funkční a permanentní. A neztratíte při něm záruku na AspireRevo jako celek ;-).

Klaďas
Klady
+ Nvidia ION

+ video výstup též VGA (D-Sub)

+ eSATA port

+ celkem 6 USB portů

+ součástí balení je i klávesnice a myš

+ možnost VESA montáže na zadní stranu monitoru (dovolí-li monitor)

+ koncepce tlačítka Power (bílá LED, nesnadné stisknutí zabraňující omylem vypnutí)

+ prakticky nulová spotřeba při vypnutí, velice nízká při spánku
Záporňák
Zápory
− jednojádrový Intel Atom

− analogový zvukový výstup pouze na sluchátka

− operační systém od základu zaplácaný tunou aplikací (pomalý běh)

− nízká citlivost Wi-Fi

− trochu vyšší hlučnost (slyšitelné chlazení)

− absence indikace činnosti HDD (a ani není slyšet kvůli chlazení)
Kruťák
Pohlídejte si
! zkomplikovaná situace s obnovením do továrního nastavení v případě znefunkčnění operačního systému (neznáte-li Alt+F10)
! modré LED na klávesnici
! součástí balení není žádné médium (Recovery, ovladače), což je však u Aceru normální
! dovnitř se prakticky nelze dostat bez poškození záruční plomby ;-)

Cenu ohodnotíme úplně samostatně. Acer AspireRevo se dá sehnat zhruba od 8 300 Kč vč. DPH, operačního systému, klávesnice, myši a v recenzi zmíněné sady softwaru, z čehož jsou mnohé jen zkušební verze. Je to samozřejmě méně, než za kolik je možné sehnat ASUS Eee Box B204, ten je nyní za zhruba 8 500 Kč vč. DPH, ale chybí mu operační systém a klávesnice s myší. V tomto smyslu je Acer AspireRevo jednoznačně lepší volbou, ale v jeho neprospěch hraje existence konkurenčního Prestigio ION PC za nějakých 5,5 tisíce s DPH (sice bez operačního systému, ale ta cena je bezkonkurenční, s operačním systémem Windows XP Home je to už 7 tisíc, ale pořád je to méně). Na pohled na něj našima očima si ale budete muset ještě nějaký čas počkat.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

Acer logo staré HP logo (starší) AMD logo
AspireRevo R3600 HP LP2475w Phenom X4 9850

Orientační cena: s Windows Vista Home Premium: zhruba od ~8 300 Kč (vč. DPH)

Záruka: 2 roky

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi