Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP DreamColor Z32x je 10bit 4k IPS 31,5″ monitor

4k IPS, 32", 100% sRGB, 10-bit ma i BENQ
http://orwww2.benq.com/product/monitor/bl3201pt/specifications/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vida, ten mi unikl, díky za upozornění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma a je opravdu vynikající. I SW pro jeho nastavení je výborný (možnost vytvářet profily, rozdělení plochy na partície, přidělení partícií jednotlivým vstupům apod.). Malé upozornění pro ostatní - 32" je opravdu už max. rozměr displeje u kterého si při normální/obvyklé vzdálenosti nevykroutíte krk .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To mě ale přijde příliš (rozuměj zbytečně) malá velikost bodu, že člověk nemusí mít takový rozlišení. Já si myslím, že s přesně 40" UHD bych byl akorát spokojenej (a ano, pro rejpaly jak jsem zkoušel 55" to se fakt nedá :D :D )

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi nerozumím, ale mě vychází že 32" 4k monitor má 130dpi tj. přibližně stejná hustota jako u 17" FHD na notebooku. A o 40" monitoru jsem také uvažoval, ale jednak jsem nenašel IPS a už vůbec ne 10bit. Za další, zkusil jsem si na 40" TV FHD běžnou práci a už mi vadila nutnost otáčet hlavou abych zaostřil na jeden okraj a potom po otočení hlavou znova zaostřil na detail na druhém konci (Lightroom) - docela to unavuje oči. Navíc mám +1D na čtení a u 23" FHD už rozeznám, že písmo není hladké apod., ale u tohoto monitoru 4k už to tak nevnímám, takže to považuji za ideální. A pro zpracování fotografií je to úplná lahoda. Prakticky všechny často používané nástroje v LR mám dostupné bez rozbalování a vidím podstatnou část snímku při zobrazení 1:1. Samozřejmě by bylo ideální mít monitory dva - jeden pro nástroje (stačil by FHD, TN, IPS je to jedno) a druhý pro sledování změn fotgrafie na druhém monitoru 4k. Zkusil jsem a je to paráda, ale můj pracovní prostor je omezen takže zatím můj 23" FHD jde stranou. Ale už přemýšlím jak a kde v bytě si udělat lepší (větší) pracovní koutek.
Další postřeh - jsem programátor a 4k monitor je úplná paráda při použití k vývoji aplikací, takže všechno od editoru, debuggeru s množstvím sledovaných proměnných/objektů až po sledování chování aplikace samotné a to vše na jedné ploše bez zbytečného překrývání je k nezaplacení. A umím si představit jak dobře by se v práci za takovýto monitor schovávalo před šéfem :-D .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak já myslím, že u 40" by mě ještě práce hlavou nevadila, velikost bodu by byla ideální (jako 20" FHD), ale každej to má asi jinak :) Možná už by se nad 32" uplatnila pro práci v nearfield prohnutá obrazovka, docela bych to vyzkoušel :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, přes 31 palců, 10 bit a dokonce i pokrytí Adobe RGB má LG 31MU97-B, taktéž 4k IPS...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nech pridaju podporu na freesync, aspon 100Hz refreshrate, a podporu pasivneho 3D (parne riadky polazirovane v jednom smere a neparne v druhom smere) a kupil by som si ho aj keby stal 3000e

este chcem podotknut ze displayport 1.3 ma dostatocny bandwidth aby vyssie spomenuty obraz zvladal preniest (3840×2160×30×100=24.8 Gbit/s a DP1.3 ma bandwidth 25.92 Gbit/s)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Věru zajímavý počin, který navazuje na 24" předchůdce s kalibrační sondou, ale něco mi tu nehraje. Především hmotnost toho panelu zdá se příliš nízká na to, aby HP použilo pasivní chlazení monitoru. Vidím to tak, že místo zážitků se bude vychutnávat hluk několika ventilátorů. Osobně to nechápu, ale poslední generace pokročilých profi panelů se vybavují aktivním chlazením.

Hrůzy Windows a vykreslování 10bit kanálu snad raději nemluvit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zřejmě máte netopýří uši, že slyšíte i neslyšitelné a že Váš počítač jede výhradně jen na pasivní chlazení a že u Vás doma (v práci) panuje absolutní ticho.
No, ale včil vážně — tento monitor má LED podsvícení, takže podle všeho není nějaké aktivní chlazení zapotřebí…
Co se týče vykreslování 10bitů — o tohle se stará grafická karta (která to samozřejmě musí umět) a také daná aplikace (která to musí umět přes ovladače karty (zpravidla přes OPEN-GL) patřičně využít). Takže řekl bych, že Windows a hrůzy s tím nemají nic společného… :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

10bit lze pouzivat jak z Windows (2D tak 3D a nejen DirectX) tak OpenGL tak I dalsich ...
krom hardware graficke karty (coz umi posledni 2-4 generace AMD tak NVIDIA a i nove INTEL)
je potreba aby to umely i ovladace, pak hw v monitoru a pak samotny displej
kdyby se z 10bit na b.s. (1 miliarda barev) nedelal zbytecny luxus
a bylo dostupne za rozumnou cenu tak to vyvojari budou radi pouzivat ve hrach
proste nenazranost vyrobcu monitoru zpusobila, ze 8bit+ na slozku neni bezne dostupne zbozi

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

obávám se, že to není tak jednoduché, jak si myslíte. Musí to umět nejen grafická karta a její ovladače, ale i patřičná aplikace.
Orientační seznam karet:
NVIDIA Quadro 6000 / 5000 / 4000 / 2000 / 600 / 410
AMD FirePro V8800 / V8750 / V8700 / V7800 / V7750 / V5800 / V5700 / V4800 / V3800 / V3750 / V3700
AMD FireGL V8650 / V8600 / V7700 / V7600 / V5600 / V3600
O intelu vážně nevím, že by to uměl.
No a aplikace kupříkladu Zoner PhotoStudio (dokonce byl před Adobe — sic!) a samozřejmě Adobe Photoshop. A možná i další (kdyby někdo s jistotou věděl, uvítám doplnění).

On to není tak moc velký luxus. Jde o to, že musíte „jen“ do monitoru dát 8+2bitový panel a řídící elektroniku, jenž zvládá řízení tohoto panelu (a jeho dostatečně rychlé přepínání, aby to neintereferovalo s řízením podsvětlení) v deseti bitech. Docela brnkačka a skoro zadarmo… :-) (pozn: ironie není voda na okna)
Jinak skutečně 10bitový panel stojí takový majlant, že by se nikdo nedoplatil.

Reálně — 10bitové řízení monitoru na běžné práci v kanceláři a při hraní nepoznáte (respektive neoceníte). Jen video a práce s obrazem (fotky a pod.) — a to ještě v určitých případech (jemné přechody, zejména černobílé)…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda, musí to bejt Quadro či firepro + s tim musí počítat i SW. Je to celé o tom že se to řeší jako profi OpenGL aplikace, tzn schválně nepodporované aby se prodávaly předražené profi grafiky. Ihmo mělo to bejt už z principu řešené jinak. Měl to bejt jinej barevnej režim přímo ze strany GPU vůči OS. Jako si člověk může nastavit 16-bit či 32-bit barvy, tak tam měla u GPU co to podporujou přibejt nová volba. V tu chvíli by se ona voba nativně zpřístupnila všem aplikacím a bum, bylo by to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes jsem nepochopil, proč si výrobci gr.karet stále myslí, že 10-bit je něco extra jen pro profesionály a kdo to chce ať si připlatí nekřesťanské peníze. V čipu té karty je to stejně implementované, jenom drivery to obyvykle nepodporují - rozuměj nezapínají.
Pamatuji jak bylo možné z obyčejné GeForce jenom doplněním několika odporů a propojek na plošáku udělat gr.kartu vyšší řady s podporu 10-bit. Ale to je už pár let.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím Vám a souhlasím s Vámi. Bohužel ubohých 8 bitů stále světu vládne. I v roce 2015… (tedy v oblasti grafických karet).
:-(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych teda upřesnil: světu vládne 6bit na steroidech :-P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.