Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP ProLiant Microserver N40L - postavte si domácí NAS

Těch 4500 je cena za starší PN, který se již nevyrábí, klasický výprodej. Pár jsme si jich koupili na sklad, jako backup server pro malé firmy vynikající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My jsme našli v našich e-shopech dvě různé konfigurace. Jedna je s mechanikou a 4 GiB operační paměti, druhá je s jedním pevným diskem a 2 GiB pamětí. Obě dvě tyto konfigurace se dali koupit s velkým cenovým rozpětím (4500 - 8000,- Kč).

Máte nějaké bližší informace v čem se ony nové verze liší od těch starých?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tento server se už prodává roky (dříve s AMD N36L). Navzájem se liší právě jen vybavením RAM a HDD. Pak se prodávají sestavy kompletní i např. s Windows Serverem Foundation atd. Navíc ještě HP dělá akce opravdu od jednoho data k druhému, tedy opravdu, když akce skončí, tak se zboží zdraží na původní úroveň, takže je možné jeden den zboží koupit za 3500 a druhý za 8000, u HP úplně normální. Proto pokud jej někdo chce a někde jej vidí skladem za 4500, tak ať neváhá a nakupuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prodává se již dlouho, díky tomu je kolem něho poměrně velká komunita. Nás jen zarazilo, že stejný produkt se stejnou konfigurací se dá nakoupit s tak velkým cenovým rozpětím. Zajímavé.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Starsi verzi biosu, iLO, TPM a dodavanym OS - aktualne prodavana verze (tedy alespon v nasich koncinach) ma Win SBS Essential 2011 nativne (2x500GB + 4GB RAM). Zmena je i ve firmware HDD (2TB, coz jsou bundle Seagate ES2 jsou dodane s FW: HPG6, ktere jsou uzpusobene pro radice SmartArray a z toho jdou i jejich vlastnosti).

Zatim jsem se k tomu nedokopal, ale chci si zkusit 5bay eSATA expander, jak se to bude chovat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nechapu proc si vsichni mysli ze na domaci nas staci 6 disku. kdyz se jen malicko i v domacich podminkach rozmachnu tak raidz-2 na dulezita data sezere 4 disky a raid-z na mene dulezita data ve stejnem boxu jsou 3 disky. a kdyz bych chtel uloziste jeste kapacitne rozsirit, tak potrebuju dalsi porty (nejmene 4..) 16 pozic pro disky pak dava smysl.. (klidne to muze byt pres sata multiplikatory ale misto ve skrini na ne byt musi :( )

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že každý má nároky a požadavky úplně jiné. Ale myslíte že někdo investuje do domácího úložiště 56 tisíc za 16 disků? Myslíte, že většina domácích uživatelů využije více než dejme tomu 5x 3 TB (tedy 12 TB v RAID-Z)? Jistě, místa není nikdy dost, ale já myslím, že moc takových domácích uživatelů v současné době není.

Mnoho lidí odradí jen spotřeba 16 disků, která znamená náklady cca 4500,- Kč ročně jen na elektřině.

O stavbě větších NASů jsme již psali (http://diit.cz/clanek/postavte-si-vlastni-nas) a v komentářích se to jen hemžilo dotazy na něco menšího pro domácí uživatele.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

raid-z se pridava po 3 takze 3 nebo 6 :) (pokud se nepletu) Nikdo nerika ze se tech 16 disku musi dat najednou (nebo vubec). a prazdne pozice napajeni nezerou, ovsem take nezerou cas navic pri rozsirovani/upgradu...

ano zmineny clanek je vetsi NAS. ne rozsiritelny ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není to po třech, ZFS pracuje se 128 KiB bloky a z tohoto důvodu je optimální například pro RAID-Z konfigurace disků 3, 5, 9... a tak dále. Ale jinak ZFS si poradí i ostatními konfiguracemi počtu disků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jiný názor. Na domácí server stačí 3 disky. 1 systrémový (+-60GB) a dva pro data (po min. 2GB) v mirroru. Toto je minimum, které bohatě postačuje. Dále použití HW RAID je sporadické. Já osobně používám jednodenní propisování změn dat pomocí FBackup, které řeší i případné SW chyby oproti HW raidu, který sice pracuje OnTheFly, ale když se pokaká něco v SW, tak se to hezky propíše na všechny mirror disky...

Osobní data, o které nechci přijít navíc kromě online, udržuji také na offline na dalších dvou discích "v mirroru". Tyto disky ovšem nepočítám do sestavy NAS počítače, protože jsou mimo (s aktualizací jednou za asi 1/4 roku). I s těmito disky je tedy třeba celkem 5 disků (z toho jeden systémový), takže více jak těchto 5 disků je zbytečné vyhazování peněz jak za disky, tak základní desku, které většinou v provedeních menších jak ATX mají málo SATA portů (+-4) a ty co mají více portů jsou zbytečně drahé.

O HP ProLian jsem také kdysi uvažoval, neboť konfigurace na domácí NAS je to dostačující, ale nakonec jsem zvolil vlastní řešení, hlavně z důvodu spotřeby el. energie. Můj NAS má mezi 30(idle)-40W(load), při náběhu ovšem až 65W (pravděpodobně nárazový proud při všech startujících komponentách)...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No na to staci case od abacusu s hot-swpa pozicemi a neni problem ani 16 disku.
pak je otazka, zda chce pak ARECA radic, nebo jen obyc HBA a delat SW RAID ... vykon bude asi stejny, ale prave ARECA dela sdruzene kabe;ly do backplane ve skrini ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že méně může být více. Před půl rokem jsem stavěl nový domácí firewall. V původním bylo sice HW Raid-5 pole se 4HDD ale ta roční spotřeba (cca 120W). Nyní mám I3-2120T 2.6GHz (BLKDH61BE), 2X SSD 16GB SW Raid-1 systém (FreeBSD 9.0), 2x HDD 2TB WD20EARX s mirorem pomocí rsync jednou za 24 hodin + online monitoring disků. Opravdu důležitá data ješte 1x měsíčně na externí disk. Přestože tam běží i jiné úlohy, spotřeba je pod 50W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na mojom n36L mám Debian Wheezy nainštalovaný na flash disku v internom usb porte a 4x 7200rpm disky s ZFS filesystémom (zfsonlinux.org). Nedá mi preto nekomentovať výsledky vašich benchmarkov.

Aj bez dedikovaných zariadení pre ZIL a L2arc (pre ZFS) sú moje prenosové rýchlosti podstatne rýchlejšie. Pri väčších súboroch bola 1Gbps sieťovka limitujúcim faktorom, preto mám teraz dualport kartu nastavenú na 802.3ad a bežne mi "iotop" ukazuje prenosy presahujúce 180MBps. Podotýkam, že toto je pri veľkých súboroch a ide o sekvenčný zápis/čítanie z dvoch/troch NFSv4 klientov. (Sieťovka má TCP Offload Engine)

Takisto mi nesedí vaša spotreba. Vzhľadom nato, že zfs robí automaticky disk spindown a root filesystém mám na usb, je priemerná spotreba u mňa okolo 0.12A (pri 240V).

Zaujímalo by ma, aké by boli výsledky, keby ste tam nemali Nexentu a použili nejaký jednoduchší filesystém. napr.: ext4

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nazdar, ten automaticky spindown ma zaujima. Mam ubuntu 12.04 server, root je na CF karte v IDE redukcii a 4x 2 TB Samsung 5400rpm, raid-z. treba nieco na ten spindown nastavit ?

dik za info

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mam tiez raid-z a nemusel som nastavovat nic. Jednoducho som si po par hodinach vsimol ze disky su ticho a pri zapise sa zase roztocili. Prijemne ma to prekvapilo, kedze v ext4 mi ich kjournald v jednom kuse roztacal.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

My jsme testovali přenosy přes iSCSI nebo přes CIFS/Sambu. iSCSI bylo připojené jako blokové zařízení, kde se narozdíl od NFS necachuji soubory na urovni filesystemu. To muze byt jeden duvod.

Kdyz jsme delali stejne testy na diskovem poli s Debianem (na jinem hardwaru), byly sekvencni prenosy take rychlejsi. Dle vysledku Nexenta/OpenIndiana ma ale mnohem lepsi hodnoty nahodneho cteni/zapisu, ktere jsou az dvakrat rychlejsi. Na Debianu u sekvencniho prenosu byly hodnoty take plny gigabit, tedy plna prenosova kapacita linky.

Je pravdepodobne, ze by se dala nastaveni preoptimalizovat pro sekvencni prenos, my jsme systemy a benchmarky testovali tak jak jsou, narozdil od predchoziho clanku o stavbe NASu jsme tentokrat neresili IO planovace, jumbo packety ani nic dalsiho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co vám nesedí na té spotřebě? Jak je v článku uvedeno, měřili jsme s jedním SSD a bez dalších disků byla naměřená hodnota 25 W, což víceméně odpovídá vámi vašim údajům s USB a zaparkovanými disky, které si berou méně než 1 W.

V grafu jsou hodnoty se dvěma dodaným WD RE4 1TB, kdy byl server v klidu, ale disky běžely. Jedna RE4 si bere kolem 8 W, což také odpovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj komentar sa skor tykal priemernej spotreby. ZFS robi spindown, takze s tym treba pri priemernej spotrebe pocitat. Maloktory home server zapisuje/cita 24/7.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ZFS (filesystem) spindown urcite nedela. To je zalezitost radice, disku a operacniho systemu, ktere to musi podporovat (vetsinou to podporuji).

Prumerna spotreba byla pocitana jen pro ilustraci, kdy by byl server plne osazen a disky se tocily. Kdyz si na tomto serveru rozjedete napriklad OwnCloud, budou se disky vetsinu casu tocit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tento servrík v práci máme, bol k tomu pribalený na prťavom USBčku Win2008 Serv. R2/foundation, dali sme tam 2x 500GB do mirroru, absolútna spokojnosť. Ukládame si tam DOCy a beží na tom SQL-ko skladového hospodárstva. Chcem len vyzdvihnúť, pocitovo rýchle odozvy pri práci v prostredí Win servera. To CPUčko tam naozaj nieje poznať, ako u atomov. Korporátne databázy by som na tom určite nenechal bežať, ale nebál by som sa ho používať ako firewall, alebo file-databázový server pre menšie firmyčky. Môžem len odporúčať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim, pro SOHO/SMB idealni.
Ja uz ho spokojene provozuju vice nez rok jako Hyper-V server (s RemoteFX); 24/7 s +7 VMs

v nasledujici konfiguraci
HP Proliant Micro Server N36L
1 x CPU AMD Athlon II Neo 1.3 GHz
2 x RAM Corsair 8GB DDR3 1333MHz
1 x GPU Sapphire radeon hd 5450 1g ddr3
1 x HDD WDC WD10JPVT-00A1YT0 1TB
2 x HDD SAMSUNG HD204UI 2TB
2 x HDD WDC WD30EZRX-00MMMB0 3TB
1 x DVD HL-DT-STDVDRAM GT40N

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste tam dokázal poskládat pátý disk i s optickou mechanikou?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pro zapnuti podpory AHCI pro 5ty HDD je potreba upraveny BIOS:
http://www.avforums.com/forums/networking-nas/1521657-hp-n36l-microserve...

pro DVD jsem musel pridat radic do volneho PCIe

********

DVD je slim, a system HDD je 2.5" ve slim supliku. Oboje dane do 5.25" bay.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, mě zajímalo především jak se to tam vešlo fyzicky. Slim mechanika to objasnila :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky budu skladat NAS:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008922P1RD14XL
6 pozic + 1 na SSD disk, tedy 6na raid

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008922P1NY1R5F
5 pozic + 1x 5.25 ... takze vlaste taky 6 pozic a to SSD uz se tam nekde vlepi taky ;-))

... pak uz jen deska, treba s AMD, nebo atomem ...

Jinak kazda SATA napajena pres SATA konektor je hot-swap ;-)) za predpokladu, ze vytahuji oba naraz, nebo 1. napajeni ... otazka pak je, co udela logika OS, zda pravidelne scanuje disky, nebo ne, protoze defaultne to musite Linuxu rict, ze jste mu disk vymenili

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ma nekdo zkusenost s 2x8GB moduly pro N40L, ktere jsou funkcni a u nas sehnatelne ? Diky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, chci se primluvit za tu wiftovo pokracovani, nejak ho nemuzu najit.

Nl-40 mam neco pres pul roku. Zatim vse ok, ale pristihl jsem se, ze po nem chci stale vic, takze uvazuju ze si spis postavim neco na intelu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.