Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hromy, blesky, kryptoviry. Co ohrožuje data v NAS úložišti a jak tomu čelit?

PR článek
Bůh a NAS. Obojí má tři písmena, ale není to totéž. Síťové datové úložiště je pro mnohé z nás doma dost užitečné, ale není všemocné. Jak o ně pečovat, zvýšit bezpečnost dat a vyvarovat se poruchám a případné ztrátě dat? Přečtěte si naše doporučení.

Princip NAS poprvé demonstrovala partička vedená Brianem Radnellem na univerzitě v britském Newcastlu už v roce 1980. Od té doby se Network Attached Storage stalo celkem běžným způsobem, jak v domácnostech uchovávat (většinou multimediální) data s možností vzdáleného přístupu k nim a přehrávání skrz mobily, tablety a jiná uživatelská zařízení.

Zprovoznění a základní nastavení je i pro laika poměrně snadné. Jde ale o sofistikované zařízení a i disky samotné jsou z pohledu zacházení citlivé a zranitelné. Jak tedy NAS co nejlépe nastavit, čeho se vyvarovat, jak data v něm co nejlépe ochránit a předcházet možným poruchám a ztrátě dat? Probrali jsme téma se Štěpánem Mikešem, specialistou na záchranu dat z NAS zařízení ze společnosti DataHelp.

Pozor na vibrace, bouřky, prudké nárazy a vlivy prostředí

Jednou z nejčastějších příčin poruch NAS úložiště je přepětí poté, co rozvodnou síť v domě ochromil zásah blesku, náhlý výpadek elektřiny nebo přepětí. Tenhle malér se sice moc preventivně řešit nedá, ale v případě poškození zařízení elektřinou svá data můžete dostat zpátky, pokud je donesete odborníkům na záchranu dat. Ovšem pokud nelpíte na neustálém zálohování a oželíte trochu pohodlnosti, raději před blížící se bouřkou vypojte zařízení z elektrické sítě.

Potížím s elektřinou většinou nelze předcházet, ovšem vlivu vnějšího prostředí často ano. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak neblahý vliv má na úložiště prašné prostředí, extrémní výkyvy teplot nebo umístění na nestabilním povrchu (viklající se polička, nestabilní stolek atd.). Obvykle fungují harddisky i 4 roky zcela bez potíží. Prudkými nárazy do zařízení, pravidelnými vibracemi nebo velkými výkyvy teplot můžete jejich životnost podstatně snížit.

Jak postupovat, abyste ochránili data v NAS:

- Při prvním spuštění NAS věnujte pozornost předinstalovanému systému, který vás kompletně provede celým procesem nastavení.

- Nezastavujte výdechy chladiče nábytkem. Pomáháte přehřívání.

- Nasměrujte NAS tak, abyste dobře viděli na indikační diody.

- Veďte si stranou záznamy o nastavení a obsahu. Při obnově dat se budou hodit.

- U uživatelského účtu použijte originální, nikde jinde nepoužívané heslo.

- Pro přístup do webového rozhraní vašeho NAS budete potřebovat zadat jistou adresu. Tu najdete v přiloženém návodu v krabici. Například u populárního výrobce Synology zadáte find.synology.com, poté už vás průvodce srozumitelně naviguje.

- NAS dokáže z bezpečnostních důvodů zakázat zápis na disk a vypátrat chybný sektor disku. Rozhodně takové sdělení nepodceňujte a nepokoušejte se např. resetovat zařízení fyzickým vypojením ze sítě. Místo toho rovnou kontaktujte firmu, která se zabývá záchranou dat. Informujte se, jak nejlépe dále postupovat.

- Pokud se stane NAS zcela nedostupným, pak nepodléhejte panice a neprovádějte okamžitě reset do továrního nastavení bez provedení zálohy zdrojových disků. Mohli byste si data nenávratně poškodit.

Pozor na skryté hrozby

Existují i méně viditelné potíže, například spontánní poškození, přepis důležitých kmenových souborů systému nebo zákeřné kryptoviry. „Uživatelé NAS doma streamují přenosy do televize, stahují, sdílejí, ale málokdy se vůbec zajímají o to, zda výrobce jejich modelu vydal nějakou aktualizaci. Jejich zařízení přitom může mít nějaké zásadní vady, které výrobce objeví až později a pomocí aktualizací je napravuje. Většina NAS dneska už automaticky kontroluje aktuálnost FW a sama si o aktualizaci řeknou. Takže to stačí mít jen dobře nastavené a kontrolovat aktualizace. I tak to ale velká část uživatelů nedělá,“upřesňuje Štěpán Mikeš ze společnosti DataHelp.

Problémy nastávají také při ne úplně optimálním prvotním nastavení. Anebo pokud zastavíte nábytkem výdechové prostory chladiče. Štěpán Mikeš uvádí z praxe i další problematické případy: „Uživatel si pro varovné email hlášky svého NAS zařízení udělal novou e-mailovou schránku, a to u poskytovatele, který při půlroční nečinnosti uživatelský účet natvrdo smaže. Uživatel to nevěděl a žil v domnění, že kdyby byl nějaký problém s jeho NAS, tak přece dostane e-mail. Jenže porucha se stala až po zrušení schránky, varovné emaily tak neměly kam dorazit a uživatel o blížící se poruše vůbec nevěděl. Data se mu v porouchaném RAID poli začala špatně zálohovat, následně se mechanicky porouchal primární disk a problém byl na světě,“ popisuje Mikeš.

Častou příčinou poruch jsou mechanická poškození

Víme tedy, že data lze zachránit při potížích způsobených elektřinou i v mnoha jiných případech. Samostatnou kapitolou jsou např. mechanické poruchy jednotlivých disků v NAS (poškozené plotny, utržené čtecí hlavy, zadřená ložiska). Ty mohou nastat buď postupným opotřebením, výrobní vadou nebo často vlivem prudkého nárazu, pádu. Podrobněji se o tom dočtete např. v článku o mechanických poškozeních pevných disků.

Jak data zachránit a postupovat při poruše a ztrátě dat?

Pokud k nějakému poškození dojde, klíčové je zachovat chladnou hlavu, zařízení pokud možno dále nezapínat, nezkoušet a uvědomit si, jaká cenná data v zařízení máte. V drtivé většině jde o poškození, se kterými si doma uživatel „laik“ neporadí, takže nemá smysl disky např. rozebírat nebo je zkusit opravit skrz nějaký software. Pokud přesně netušíte, co děláte, můžete situaci ještě víc zhoršit. Je vhodné se obrátit na specializované firmy.

O společnosti DataHelp

DataHelp je ryze česká společnost, pohybující se na trhu od roku 1998. V oboru záchrany a obnovy dat v ČR představuje technologickou špičku. Díky postupům reverzního inženýrství a sledování technologie výroby pevných disků disponuje vlastními postupy a know-how, které umožňují dosahovat maximální možné úspěšnosti v záchraně a obnově dat. A to jak u pevných disků, flash pamětí, SSD disků, tak u RAID polí a NAS uložišť. Navštivte webové stránky a dozvíte se víc: DataHelp - vaši odborníci na záchranu dat.
 
Tagy: 
NAS

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi