Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei Kirin 970 vyrobí 10nm TSMC

Tak Kryo jadra od Qualcommu jsou momentalne nedostizitelna, Qualcomm proste ostatnim ukazal zada ve velkem stylu. Na to, ze na Adreno se take nic nechyta, jsme si uz zvykli.
Nicmene teda ARM se nechalo slyset, ze u Mali-G71 navysilo vykon snad az o 40% a ze pujde Qualcommu "po krku", takze uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, jestli je něco nedostižitelného, tak je to výkon CPU v iPhonech. Snapdragon 820 konečně dotáhnul rychlostí na 2 roky starý iPhone 6 s A8. Jenže od té doby výkon procesorů v iPhonech zvednul na dvojásobek! A9 v iPhone 6s je o 50% rychlejší než Snapdragon 820, A10 v iPhone 7 je v některých testech dokonce 2,5x rychlejší než Snapdragon 820.

http://images.anandtech.com/graphs/graph10685/83911.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz, ktery jsi dal, ale neresi vykon procesoru, ale vykon telefonu! To jsou dve odlisne veci, nebot vykon telefonu je dan vykonem procesoru a narocnosti platformy, na ktere bezi a v urcite mire i "vykonem" aplikace. Procesory Applu jsou opravdu vykonne a Apple jednoduse umi, ale vim, ze v minule generaci Snapdragon 810 a Apple A9 byl dle nejakeho testu ve kterem odecetli vsechny ztraty dane softwarem asi o 5% rychlejsi Apple. Asi se od te doby mnoho nezmenilo, protoze oboji jak A10, tak Snapdragon 820 poskocili hodne nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to upřesnil... Ten benchmark je javascriptový, takže měří kombinaci výkonu jednoho jádra procesoru a prováděcího prostředí Javascriptu (jeho kompilátoru a běhového prostředí). Nevypovídá nic o celkovém výkonu procesoru, natožpak v nativním kódu (kód v C, používání instrukcí NEON apod.) Že se Apple zaměřil na "tlustá" jádra je známo již dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle byste ale mohl prohlásit o jakémkoliv benchmarku, který srovnává výkon různých platforem. Výkon moderních javascript. enginů na systému moc nezávisí, při startu si od systému alokuje kus paměti a pak si hraje na vlastním písečku. Prohlížeče na Androidu i iOs jsou založené na open source projektu webkit, proto je myslím toto srovnání oprávněné. Android a iOs sice používají jiný javascript engine (v8 vs JavaScriptCore/Nitro) ale nepředpokládám, že by inženýři Googlu byli tak neschopní, že by nezkopírovali z JavaScriptCore nezkopírovali všemožná vylepšení pro zvýšení výkonu.

Navíc Android má výhodu v tom, že komponentu WebView může Google kdykoliv aktualizovat z PlayStore, zatímco Apple musí s aktualizacemi Safari počkat na další verzi systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach ty mobilní benchmarky a marketingová oddělení. Proč jenom stále existují neschopné firmy jako IBM, Intel, Fujitsu, ARM a AMD, které výkon za dva roky nezdvojnásobí. A to všechno určitě dokáže Apple při snížené spotřebě. Jednou budou superpočítače tvořeny jenom tisícovkami iphonů - až se ta zkurvená a nepoddajná realita konečně narovná podle měřítka marketingového oddělení a nekvalitních benchmarků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ste trochu zaspal dobu, dneska se (ty nejvýkonnější) superpočítače staví z procesorů na míru ušitých pro daný superpočítač, cena vývoje a výroby chipů klesla, nadruhou stranu se šíleně narostly počty jader a s tím i spotřeba superpočítačů, Temelín by zvládl dodat pouze 15% potřebné pro nakrmení čínského Sunway TaihuLight - Sunway MPP, Sunway SW26010 260C 1.45GHz :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty procesory na míru mají jakou architekturu? Jaké nárůsty výkonu při přechodu na o jednu generaci lepší nanometry? Cena vývoje a výroby chipů neklesla, naopak vzrostla. Pokud tím ušitím na míru myslíte něco opravdu speciálního co nemá společné znaky s něčím již existujícím, tak to LOL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co sem vygooglil je Sunway SW26010 upečený na 28nm.

Váš sen o procesorech od Apple v superpočítačích se dost možná i splní, Japonci už pár let vyrábí chipy založené na Armech pro superpočítače - Pezy-SC, taktéž upečené na 28nm - donedávna spolu s SW26010 držely první místa v poměru výkon/spotřeba, Green500. V 11/2016 je předstihly Tesly P100, uvidíme jak to bude za rok, kdy by měl být uveden do provozu nový japonsky superpočítač, který se podle všeho zařadí na první místo nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na čem je vyroben jsem se neptal. Diskuze je o nereálných nárůstech výkonu CPU od jabka proti ostatní ARM konkurenci a ty mi odpovíš, že se možná dočkám superpočítače s ARM. Ach jo.

BTW nějaký supercomp s ARM určitě vznikne, pokud už nevznikl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si myslíte, že se na diskusnich fórech dozvíte o architektuře více než Vám za pár sekund prozradí Google, tak se pletete. A když napíšu, že architektura je custom RISC/SIMD, tak Vám to asi taky nic moc nového neřekne.

Nečetl jsem zde žádný přesvědčivý argument, proč by nárůst výkonu CPU od jabka měl být nereálný, software systému a prohlížeče na Androidu má pod palcem Google, proto je rozumné předpokládat, že bude optimalizována stejně dobře jako iOs/Safari.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Temelín má výkon přes 2000 MW a Sunway TaihuLight - Sunway MPP, Sunway SW26010 260C 1.45GHz má příkon jenom 15 MW. Takže Temelín takových počítačů utáhne 133 kusů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Benchmark je v poradku, to jen diskuter za nim vidi neco jineho nez na nem skutecne je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jde o výkon celého mobilu, tudíž ten hustokrutopřísně optimalizovaný iOS v Iphonu 6s byl proti novému iOS v Iphonu 7 neoptimalizovaná srajda a HW to samé? Nárůst je opravdu velký - jen blbý benchmark a/nebo se apple na něj nějak zaměřil. Reálný-zprůměrovaný nárůst výkonu je mnohem menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nebo se apple na něj nějak zaměřil."

Spíš tohle - javascriptovému benchmarku jistě pomohlo to, že se Apple zaměřil na menší počet větších jader.

Naopak softwaru jako je Mozilla Servo bude zase více chutnat větší počet pomalejších jader, protože stejnou práci dokončí s menší spotřebou energie (https://lwn.net/Articles/647969/), protože při snižování frekvence a napětí klesá spotřeba rychleji než výkon (ale zase je třeba úlohu paralelizovat podle DAGu podúloh).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju důkladně pročíst celou recenzi. Apple SoC a jejich vlastní architektura je jasným leaderem napříč všemi platformami. Je úplně jedno, jestli jste Apple fan nebo ne, tohle je objektivní fakt: http://www.anandtech.com/show/10685/the-iphone-7-and-iphone-7-plus-review/3
http://www.anandtech.com/show/10685/the-iphone-7-and-iphone-7-plus-review/4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple s tím ARMem nějak kouzlí. Nechápu jak je možné, že by byl v něčem co nemá pod plnou kontrolou (získal jsem dojem, že ARM má své limity, které jsou pro všechny stejné) o tolik předhání konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v mezích předem daných specifikací můžete mít lepší a horší implementace. Apple prostě investoval hodně peněz do toho, aby vyvinul hodně dobrou implementaci ARMové ISA, potenciálně za cenu o něco vyšší celkové spotřeby samotných výpočtů, ale zase ty tvoří jen část spotřeby, takže je to celé o něco maličko složitější (např. čím dřív nějaký úkol dokončíte, tím dřív zase můžete vypnout displej a převést CPU do stavu nízké spotřeby, takže nárůst spotřeby rychlejší než nárůst rychlosti se projeví negativně až od nějaké úrovně té "rychlejovosti", abych tak řekl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.