Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei opouští americký trh poté, co byla nařčena ze špionáže pro Čínu

Z toho by se dalo logicky vydedukovat (při troše paranoidní snahy), že taková vrátka jsou i v těch amerických technologiích, a že si Mr. Snowden až tak moc nevymýšlí ;-)

Tím nijak huawei neobhajuju a rozhodně si nejsem jistý, že podobná zadní vrátka ve svých technologiích nemá. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Clovek ani nemusi byt paranoidny

May 24, 2013
The FBI wants to be able to listen in on all forms of communication software online regardless of the technology. A recent proposal by the FBI being introduced would expand the powers of the Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA). Temporarily being called CALEA II, the new proposal will force companies such a video game developers, Twitter, Pinger, etc. to create unhindered backdoor access into their software for law enforcement.

http://vr-zone.com/articles/the-fbi-wants-a-backdoor-into-all-communicat...

povodny zakon CALEA je z roku 1994 a uz tato verzia nutila vyrobcov HW a OS davat do prtoduktov FBI a NSA backdoors...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jim dal law enforcement... Což u softwaru se s tím dá ještě něco dělat, ale u HW to je celkem průser. Taky by mě celkem zajímalo, v čem všem jsou zadní vrátka (a to nemusí jít zrovna o Čínu, ale typicky spíš USA), a to nejen v prvcích v komunikační infrastruktuře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RdRand je instrukce, kterou získávají programy náhodně generované číslo z hardwarového generátoru náhodných čísel v CPU. Je dostupná v procesorech rodiny „Ivy Bridge“ a je od té doby standardní součástí instrukčních sad IA-32 (alias i386) a Intel 64 (Intelova implementace x86-64, alias amd64). Generátor náhodných čísel v těchto CPU splňuje šifrovací standardy NIST SP800-90, FIPS 140-2 a ANSI X9.82. Takže využití těchto skrze RdRand náhodně generovaných čísel v zabezpečení dat šifrováním by mělo být (v současné době) bezpečné.

Jenže jak díky Edwardu Snowdenovi víme, skutečnost je jiná a NSA (Národní bezpečnostní agentura USA) má softwarové i hardwarové systémy amerických společností prolezlé svými backdoory. No a Intel je navíc americká společnost a jak komentoval přední kernelový vývojář Ted Ts’o (a současně tvůrce /dev/random), Intel v minulosti na něj tlačil, aby /dev/random v kernelu PLNĚ spoléhal na výstup z RdRand, což Ted odmítl.
http://diit.cz/clanek/linus-torvalds-vzkazuje-v-linuxu-neni-nsa-backdoor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaa tak to su stare zname veci. Nieje to priamo backdoor ale usa ma svoje drbnute zakony aj ohladom kryptografie a vyvoze algoritmov, respektive ake silne sifrovanie moze obsahovat sw. Uz v case Windows NT 4.0, ak sa dobre pametam, existovali dve verzie. Jedna pre americky trh ta mala v sebe podporu tusim pre 128bit kluc kdezto svetova verzia na export podporovala maximalne tusim 56bit kluce. Proste aby usa zahranicny fizly nemuseli v pripade potreby s tym trapit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Asi největší problém bude, že nejsou ty síťový prvky osazeny zadními vrátky NSA :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to jsem chtel taky napsat:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A už víme komu prodá PPF do roka a do dne Telecom alias O2, aby byla dodržena tradice tak to bude dva dne poté co soudruzi z ČNB přestanou intervenovat proti vlastní měně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, když nemůžou v USA splnit své špionážní poslání, nemá pro ně tamní trh význam. Kdyby se tak chovaly všechny firmy, tak by HP, atd. opustily např. Ruský trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, napadlo vás co udělá váš zákazník když se opakovaně bude psát, že vše firma šmíruje? Když něco podobného udělá "vláda" pardon obyčejně dobře informovaný zdroj tak američtí patrioti odejdou, je to to poslední co můžou pro vlast udělat, po té co zkrachovali americké automobilky, americké firmy přímo nebo nepřímo vlastní čínani a "americké" výrobky vyrábí čínani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No faktem je, že americké IT firmy nejsou bezpečnostní hrozbou pro Čínu, Rusko. Naopak Čínské firmy jsou hrozbou. Faktem je, že občan USA se může sebrat a přestěhovat klidně i do Číny (pokud při stěhování něco neukradne) a naopak "občan" Číny nemůže, tedy může, ale asi tak jako to mohli udělat "občané" ČSSR. Jestli tomu někdo nevěří, tak ať se tam přestěhuje a uvidíme jestli se vrátí živ a zdráv.
Já jen, že když mám dělat obchod s někým, kdo přichází ze zemně, kde se lidé mučí, zabíjejí, tak si ten obchod budu pořádně hlídat a nejradši bych do toho nešel vůbec. Radši budu dělat obchod s někým kdo pochází ze země, kde se musí tvrdě makat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"kdo přichází ze zemně, kde se lidé mučí, zabíjejí"
V tomto smere si nemaju co vycitat. V oboch staci, ze ta oznacia za nepriatela rezimu a tvoje prave prestali existovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tlachy, tlachy, tlachy.
Jestli si něko myslí, že mají v Alpách fialové krávy, tak ať tam zajede a doveze jednu do Prahy, pak mu ostatní nebudou mít důvod nevěřit.
Když někdo myslí, že je to v obou případech (státech) stejné, pak mu nic nebrání a může si to jít k nim porovnat, neb mu přece nic nehrozí. Tak jako u nás jistě může jít na náměstí a vykřikovat co se mu nelíbí na místních politicích.
Prostě dám na to co jiní lidé zjistili, nebo tam zažili. Ale jestli si někdo myslí, že je to jinak, pak by to měl mít čím doložit, obhájit. Pokud to udělá pak mu jenom zatleskám. Pokud ne je to jen fikce, to co tvrdí.
Já tvrdím, že u nás je to 1000 krát lepší. Já bych tam nešel ani za nic, protože si myslím, že tam člověka zavřou, popraví ani nenapíšeš dopis domů :) Četl jsem už několik svědectví lidí o tom jak to v Číně a spol opravdu vypadá.
Např. dnešní novinky.cz o Korei: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/321177-ai-zverejnila-satelitni-sni...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je ta presumpcia neviny na nas zapadny sposob. Skor mi to pride ze Huawei nechcelo zaplatit pozadovane "vypalne" statu/uradnikom, tak to dostavaju vyzrat. Ostatne je dost na hlavu aby stat diktoval ake a od koho technologie ma pouzivat sukromna firma. To je tak ked sa politici seru tam kam nemaju a potom sposobuju krizy. Zaprdeny dochodci v parlamentoch si neuvedomuju ze uz neexistuje lokalny trh a jedna krajna neni pupok sveta a aj ked je americky trh velky a zaujimavy stale je tu zvysok sveta a presne kazda firma sa moze na nich vyprdnut a ist inde ak jej to za tie problemy nestoji.
A nebudme naivny spionuje kazdy, skor mi to pride ze nasi spioni sa nedohodli s vasimi. Asi ako Merkelova s Obamom o neodpocuvani politikov.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom je ta krása Amerického nacionalismu, té národní ješitnosti a paranoii ke všemu cizímu, že čínskou firmu stačí jen nařknout a už si neškrtne. V Améru na to šli prostě vždycky přímočařeji. Zatímco v EU se zpřísňují zákony na "ochranu spotřebitele" a zavádí se "ekologická opatření", mající za cíl obhajovat omezování importu ze třetích zemí, tak Američani zahraničnímu importérovi prostě řeknou: Tady si na našem písečku a my tě tady nechceme. Vypadni!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Akorát se hrozně diví, když jim něco podobného řekne Číňan v Říši středu. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když jim něco podobného řekne kdokoliv, tak to berou jako ohrožení jejich bezpečnosti :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom je vidět ten krásný, přímočarý přístup :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže CISCO atp. nikdo nenařknul z možných bezpečnostních rizik. Je v tom vidět jaké cíle sledují čínské úřady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O CISCU nam dal vyjadrenie Showden v spisoch co zverejnil. Ziadna velka Americka firma nefunguje bez backdoru. Uz neraz sa ukazalo, ze j to prave USA, kto to skusa touto cestou a teraz maju strach, ze by niekto mohol spravit to iste.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mne zajímalo, kde jsi to četl? že zrovna CISCO má ve svých zařízeních backdor

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Technologie od Huawei by mě docela zajímala. Netušíte jestli jsou i pro Huawei k dispozici podobné učební pomůcky jaké jsou dostupné pro Cisco? Pro Cisco existuje kvantum výborných učebních pomůcek (např. CPT, GNS3), tutoriálů, školení, testů znalostí, atd...atd.... Cisco prostě naprosto špičkově podporuje výchovu a profesní růst svých profíků. Netušíte náhodou někdo jestli něco podobného existuje i v případě Huawei?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Historie Huawei je jednoduchá: Založeno jako státní podnik ČLR, nakoupili CISCO aktivní prvky, které následně do puntíku okopírovali (a to tak, že některé CISCO karty fungovali v jejich HW). Nevím jak stávající network-core systémy pro GSM/UMTS/LTE systémy, ale předpokládal bych, že základ bude stejný. Tj. pokud umíte CISCO, tak defakto umíte Huawei...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zamysleli jste se nekdy jak moc pomohl Snowden open sourcu obecne?
a jak to souvisi s routery? co treba open source firmwary routeru. pak je hned jasny ze aspon jejich sftwarova cast zadny backdoor neobsahuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Snowden se hlavně už dávno má houpat na nejbližší lampě. Ač v tom někdo může vidět vyšší morální principy, tak prostě zradil svou vlast a nyní vyhrožuje zveřejněním seznamu tajných agentů tajných služeb. Jasný vlastizrádce a pro ty je trest jasný...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, pokud se na věc díváme čistě z hlediska IT a politiku necháme stranou, tak je fakt, že nejspíš spoň trochu pomohl řešením typu OpenWRT, kde si paranoidní jedinec v případě zájmu celý firmware vč. všech rozšiřujících modulů může ze zdrojáků zbuildovat sám. Tohle se samořejmě týká jen segmentu SOHO, kde to může konkurovat routerům řady 800 apod. Pochopitelně ve vyšších segmentech Cisco nemá náhradu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Skupinová mentalita je skutečně zajímavý fenomén. Pro jednoho je příslušník druhé skupiny "tupá ovce", když se ale nějaká ovce ve vlastních řadách ozve, rázem je z ní zrádce a šup s ní na kandelábr. Ovcím se smějeme, ale jakmile se někdo nechová jako ovce, tak je stažen s kůže.

(Mmch zrádce je jen politické označení pro vypuzení nepohodlného jedince ze skupiny, už děti s tím umí pracovat. Pokud se změní vůdce, může být ze zrádce hrdina. Ach jo, lidstvo. Prý homo sapiens sapiens.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže myslíš, že samotné označení nějakého činu za "zradu" je nesmysl? Slovo "zrada" jako označení něčeho špatného je vlastně nesmysl?
Bych pochopitelně zrádce nepopravoval, do dělají Rusáci běžně, viz. Litviněnko, ale jako hrdiny, lidumily bych takové lidi rozhodně neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrada je čistě subjektivní skupinové označení nějakého činu, který jde proti slíbenému či vynucenému závazku skupině. Každý čin má hromadu aspektů a úhlů pohledu a každý jej může vnímat jinak (pro někoho to je fakt osobně zrada, pro někoho to samé hrdinský čin).

Pojem zrada se nejvíce zjevuje v autoritářských uskupeních včetně armád, proto zde existuje slib oddanosti armádě, slib věrnosti vlajce spojených států...

Samozřejmě lidé zrazují své skupiny z nejrůznějších pohnutek. Nekdo pro prachy, někdo pro slávu, ale spousta lidí také čistě z lidského postoje (třeba když důstojník SS za války pomáhal židům).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.