Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei už také vyvíjí vlastní mobilní OS, nechce být závislé na Androidu

Prirovnani k linuxu je uplne mimo, Redhat znasilnil uz vyvinuty system, Google Androida odkoupil v ne moc funkcni podobe a bez nej by zadnej Android ani nebyl.
A navic ja porad verim, ze Canonical dotahne Mir do pouzitelne podoby.
---
Jinak jsem pro vsemozne linuxove systemy i pro mobily, vlastne takova ruzna androidi distra. Je jasne, ze je pro preziti jakehokoli systemu krome iOS naprostou zivotni nutnosti podporovat APK z Google Play. Nakonec udelat klona androidiho Dalviku (ARTu) neni az tak problem a aplikace fungovat budou raz dva.
---
Ovsem tohle neni reseni problemu jmenem Android nebo mozna pro nekoho lagdroid. Java at uz v jakekoli licenci a s jakymkoli jmenem je proste problem, takze uplne idealni by bylo, kdyby nekdo vyvinul system, ktery by mel vlastni nativni aplikacni rozhrani a k tomu by podporoval i javovske aplikace Googlu spis kvuli rozjezdu.
Mimochodem zasadni chyba a nenazranost Microsoftu, ktery chtel utrhnout co nejvic prachu pres vlastni platformu a nakonec akorat prodelal a nema nic.
Uz WP8 nebyl vyslovene spatny a WM10, kdyby mel podporu pro APK z Androidu a umoznil custom launchery, tak jsem presvedcen ze uspel a dneska by Android vazne ohrozoval.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod, proc by mel Canonical dopadnout s Mirem lepe nez s Upstartem. Kdyz nejsou schopni ubranit se systemd, kde by sebrali silu ubranit se Waylandu.
---
A ano, vlastni distribuce Androidu je sice hezke cviceni, ale nic to neresi, protoze dokud to bude podporovat Javu, jedno jak neprimo (ono vice neprimo nez to udelal Google to nejspis nejde), tak to bude ohrozene patentovymi a copyrightovymi trolly Sunnu. Jenze vyvojari jsou na Javu zvykli, jiny programovaci jazyk se ucit nebudou, a neco fungl noveho tuplem ne. Jedine snad kdyby se to programovalo primo v javascriptu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi to byt nutne nic noveho, nebo kolik na linuxu pouzivas javovskych aplikaci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se o programovacim jazyku. Samozrejme to muze byt neco existujiciho ... C++, fortran, php, ruby, python, perl ... jenze vetsina programatoru pro mobily tyhle jazyky nezna a je otazka, jestli by pro mobily byly vhodne (C++ a fortran urcite ne). A jinak, na linuxu mozna nepouzivam zadne javovske aplikace, ale javu samozrejme nainstalovanou mam (icedtea) protoze nemam zajem osobne zjistovat, co presne napr. v takovem libreoffice prestane fungovat kdyz neni java.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že aplikace budou na jiné platformě fugovat raz dva je velký nesmysl. Problém není v Jave (alias Dalviku), ale v Google services, který většina aplikací využívá. Je to např možnost použít google mapy a spusta jiných fcí. Tahle část androidu není open source a nahrazuje se velmi težko.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jim fandím, ale nejvíc bych si přál, kdyby Huawei spojil síly s Ubuntu Touch a společně ho dopilovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.