Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po mobilech jsou na řadě notebooky: Asus, HP, Lenovo, Dell... aneb všechny nabijeme jednou nabíječkou

Hmm pri mobiloch to este pochopim predsa len tam az taky rozptil v kapacitach baterii a spotrebe nie je taky velky a v zasade aj zo slabsou nabijackou sa da nabit tablet len to bude trvat dlhsie. Ale dost pochybujem ze to bude tak jednoducho fungovat pri takom sirokom spektre ako je od ultrabokov cez notebooky az high end notebooky ktore nahradzaju desktop. Tam je vykonnostny rozdiel zdrojov obrovsky, a zasa ak spravia 2-3 kategorie zdrojov tak sa ta vyhoda trochu straca. Bud upeciem zdroj alebo budem zo sebou vlacit zbytocne predimenzovany zdroj.No rozhodne som zvedavy co z toho vypadne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Slabší zdroj neupečeš (pokud to udělaj rozumně), už dnes můžeš u některejch výrobců zaměňovat zdroje s různým výkonem. Když je zdroj slabej, ntb třeba jede, ale neumožní zároveň nabíjet baterku, nebo se odmítne přepnout do "performance" režimu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

není problém pro jeden notebook a se stejným konektorem použít zdroje o výkonu 65 / 90 / 130 W. Transformátory už se dááávno nepoužívají a spínané zdroje jsou dobře řiditelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Furt lepsi udelat treba i 9 zdroju dohromady ve trech vykonovych kategoriich pro tri ruzny urovne napeti, nez aby bylo na trhu pres padesat ruznych zdroju lisici se dost casto jen konektorem. A k tomu dimenzovani zdroju ... uz dneska se bezne setkate s tim, ze k ntb mate cestovni adapter kterej ma treba 65 W a k dokovaci stanici dostanete 5x vetsi 120W adapter. Tak kde je zmena? Prakticky to nejdulezitejsi je standardizace konektoru.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ze to je o kapacite baterie?

1) Tak jak je potom mozne, ze tou istou nabijackou na nabijatelne Ni-MH ci Cd-MH 1,2 V baterie sa daju nabijat vsetky AA od 1000 po 2500 mAh a vsetky AAA od 400 do 1000 mAh?
http://www.alza.sk/camelion-overnight-charger-d171735.htm ... pozri nabijacie casy a nabijaci prud

2) Jak je potom mozne, ze microUSB rozhranie nabije mobil ktory ma kapacitu baterie 750 mAh alebo 2300 mAh?

3) http://www.alza.sk/connect-it-ci-132-notebook-power-70w-d399975.htm ... v kompatibilite koncoviek pozri nabijacie napatia (vsetko medzi 15 - 20 V a prudy)

Napoveda: pri rovnakom napati je to v rozdielnom prude. Ked to niecoho lejem (resp. pyta si to) pri istom standardnom napati (5V pre USB a 15-20 V pre notebooky) 100 mA a 1000 mA = 1 A, je to sakra rozdiel. Ked lejem 1 A, baterka sa miesto za 14 hod nabije za 1,4 hod. Ale za cenu znizovania zivotnosti. Superrychle nabijanie za 1-2 hod velkymi prudmi znizuje zivotnost nabijatelnych baterii (AA ci AAA ci vo vseobecnosti) a nabijanie nizkymi prudmi (okolo 100 mA) zivotnost (nielen tuzkovej) baterky predlzuje/udrziava. V notebookoch by ale asi nikto nechcel cakat 2-3 dni, kym sa mu (pri konkretnom napeti konkretneho modelu 15 - 20 V) nizkym prudom setrnym sposobom nabije bateria :) Preto su prudy 2 - 4,5 A.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musim rici, ze jsem ponekud rozpolcen :-) Na jednu stranu rozhodne super vec v podobe jednotnych zdroju, na druhe strane genialni konektor magsafe... Na jednu stranu bych chtel prvni variantu, ale opoustet druhou by se mi opravdu nechtelo...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mně se to nelíbí. Přece jen notebooky mají široký rozsah spotřeby, různé návrhy vyžadují různé napětí a proudy, unifikace by vedla, dle mého názoru, k plýtvání energií (uvnitř notebooků by se muselo "nařízené" napětí transformovat na to pro daný notebook vhodné).

Osobně by mi stačilo, kdyby bylo jen zakázáno výrobcům notebooků uměle bránit použití univerzálních/neoriginálních adaptérů, jako to například pomocí tzv. digitální signalizace dělá Dell.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pre laika je to ako pises ale technicky to nieje problem, proste ti "Slabsia nabijacka" bude pomalsie nabijat notebook alebo vobec, v nabijacke bude bezna nadprudova ochrana... doda iba to co vladze a nijak jej to neuskodi, dnes to nieje problem, aj USB2.0 ti doda iba 0,5A a bezne tam nabijas mobil ktory by sosol aj 2A keby to dalo... najjednoduchsia nadprudova ochrana je PTC, samozrejme ide to aj inteligentne zlozitejsie elektronikou...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad posledna veta
jj, dalsie kurvitko na obzore ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

vidno ze niesi elektrotechnik, ziadne kurvitko naviac, ziadne problémy, to by bolo na dlho... vidno ze neviete ako to teraz funguje... ja som za, jeden-dva poriadne konektory... nie ako teraz, niektore male, vylamu sa, niektore velke... ked zabudnem nabijacku alebo sa pokazi no problem....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Napětí je úplně jedno, akorát to lidi jaksi nejsou ochotni pobrat.

Někomu nařizovat, pán je socialista? Co dělá Dell, poslední dobou i Lenovo a HP, je sice bordel, ale to snad řeším peněženkou, ne, že jim budu něco přikazovat. A čínské kopie nemají problém si s tím poradit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kolega z práce byl v jižní americe na služební cestě a originál Dell tam prostě nesehnal. Dva měsíce jel bez nabíjení a v úspornym režimu, protože Dell. "Originál" kopie koupil dvě a ani jedna Dell nenabila. Myslím že každý kdo někdy vlastnil notebook by ocenil, kdyby mu mohl kdokoliv půjčit nabíječku. Protože je to zařízení přenosné, je jen otázka času kdy nabíječku zapomeneš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kolega koupil první co našel z Deal Extreme a funguje to do dneška.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nejsem socialista. Prostě se mi nelíbí, když výrobci používají umělé omezení práv zákazníků. A je jedno, jestli se jedná o kódování cartrigí tiskáren, nebo digitální signalizaci nabíječek.

Ať si zařízení klidně "výstražně nadává", ale mělo by po odsouhlasení uživatelem a na jeho riziko umožnit funkci. Je dost opruz, pokud jste někde v zahraničí a nemůžete svůj notebook používat, protože výrobce si na vás vymyslel tuto past.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„práv zákazníků“

Já nemám slov. Co je za rok? Neprobudil jsem se do 1948?

JESTLI SE VÁM TO NELÍBÍ, NEKUPUJTE CO. CO VÁM DÁVÁ BYŤ I JEN MORÁLNÍ PRÁVO SI VŮBEC DOVOLIT TU DRZOST KOMUKOLI DIKTOVAT, JAK MÁ CO SE SVÝM MAJETKEM DĚLAT?!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš byste nám, pane Behemot, měl Vy vysvětlit, KDE BERETE TU DRZOST SI MYSLET, ŽE VAŠE PENÍZE VÁM DÁVAJÍ PRÁVO SE CHOVAT JAKO DOBYTEK??? Možná jste si toho ještě nevšiml, ale opravdu nejste na této planetě sám. Z toho plyne, že se musíte chovat tak, aby to tu s Váma ostatní vydrželi. A POKUD SE VÁM TO NELÍBÍ, ODSTĚHUJTE SE NA JINOU PLANETU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, jinak budu odstěhován do dolu, co? To už jsme tu měli.

Mezi dvěma osobami, z nichž jedna si chce vyrábět co uzná za vhodné a druhá by jí diktovala, co si má za svoje peníze dělat, jeden vepř je. Ten výrobce to není.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, výrobce to většinou není, protože s vyjímkou Applu všichni pochopili, že je rozumné sjednotit nabíjecí konektory u smartfounů. Vy jste to zřejmě nepochopil, takže je myslím jasné, kde toho vepře hledat.

Jestli musíte za každou cenu proti něčemu protestovat, zkuste protestovat třeba proti biopalivům, to Vám každý rozumný člověk schváli a podpoří Vás v tom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proti ničemu neprotestuji, jen žasnu nad tím, co se mezi lidmi pohybuje za stvoření. Ať už je tdo ubohá závist a omezenost jedněch, nebo tupost druhých, bolševik u koryta toho jen využívá a za pleskání bezmozků utahuje šrouby. Biopaliva jsou přesně stejný druh prasárny, jako JAKÁKOLI JINÁ regulace, jedno otvírá prostor druhému, ale to je nejspíš nad vaše chápání.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vy tedy odmítáte všechny možné regulace? Např. kolaudace novostaveb je podle Vás taky prasárna, protože jste si dům postavil za svoje a proto nemá co kdo mluvit do toho jak je ten dům postaven? A na semaforech na červenou taky nestavíte, protože to dělají jenom bezmozci, že ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě jste to slušně vystihnul…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Fíha. Do psej matere. Doteraz som Vás mal za inteligentného. Teraz Vám môžem jedine slušne povedať, že ste KOKOT.
Takže žiadne nariadenia? Žiadne príkazy, zákazy? Rozpustime vládu, súdy! Za chvíľu tu bude anarchia ako v niektorých afrických krajinách a začneme sa strieľať. Však čo nám má kto čo prikazovať? Každý slobodne jedná. Každý je zodpovedný sám za seba. Nabudúce Vás niekto zabije a nikoho to nebude trápiť.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...a slunce zacne vychazet na zapade a voda tect do kopce. Zlo se zhmotni a bude kracet po zemi, v jeho stopach pujde smrt, zkaza a utrpeni. Svet jak ho zname skonci.
A nebo se nestane vubec nic.
Vase hysterie je zabavna i smutna zaroven..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Klasické etatistické hysterčení, zvyknete si. Nicméně je fakt, že pokud by došlo k přepnutí vypínače, žádný med to nebude, i pro řadu rozumných lidí jsou dneska zbraně něco fuj, přece máme tu polycyji, žejo. Malá část z nich procitne poté, co se s nimi setkají v praxi, ale vedle toho je víc a víc sluníčkových idiotů. Co si budeme nalhávat, pokud člověk není nejen ochoten, ale i schopen se bránit, tak stačí morgoš s klackem a ohnou hřbet, tudíž nějaké bandy by to měly velmi snadné.

S ohledem na zmíněné se ovšem obávám, že z dlouhodobého hlediska většina scénářů SHTF nedopadne dobře, tedy nevidím moc naději. Nejpravděpodobněji se chopí moci nějaký Áda II. nebo bude pokračovat tento vymaštěný bordel v nějaké tvrdší podobě (kdy nakonec stejně dojdou cizí prachy a po rozpadu/občanské válce se toho chopí nějaká banda). V každém případě zbraně omezí, ať už pro vlastní bezpečnost, nebo protože to není multikulti a sluníčkové, a množství rozumných lidí dost možná ještě poklesne. Ačkoli je zvláštní, že u nás po dvou totalitách je ozbrojených lidí relativně dost, i když to zdaleka nesnese srovnání ještě s 1. republikou, natož s císařstvím. Mnoho „vyspělých západních svobod“ už je na tom de facto jak my za bolševika, a těm lidem to je jedno! No jo, když on vohnotutak rád vymění svobody za *sliby* (nic jiného to není, jak režim nefunguje vidíme dnes a denně, viz např. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013121801)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tie tvoje odborné pivné reči si strč do prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strčte si tam sebe i se svými režimy a pravidly a ozbrojenými opicemi, co je vymáhají.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že má slnko vychádzať na západe a voda tiecť do kopca. Ale nejaké zákony a pravidlá musia platiť a musia byť dodržiavané. Socialistov z duše nenávidím. Ale to čo vy s Behemotom hlásite je čistý anarchizmus a zaradili ste sa do radu kokotov k nemu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Helejkte ale von vám nikdo nebrání si někde bokem udělat řád i na sraní na záchodě. Mě jenom vadí, že mi to pod pohrůžkou násilí nutíte taky - já na to nejsem zvědav!!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja vás k niečomu nútim? Ja tvrdím, že v rámci SPOLOČNOSTI musia byť nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať, aby nevznikla anarchia. Tiež sa mi nepáčia nariadenia EU na žiarovky a iné podobné kraviny. Preto nemám socialistov (aj celý SMER s Ficom). Ale to neznamená, že neexistujú aj užitočné a prospešné nariadenia.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, možná nepřímo a jako že anonymně bez osobní odpovědnosti (myslím, že te maškarádě se říká volby) ale ano. Tu svoji SPOLEČNOST si založte někde bokem a dělejte si tam pravidla jaká chcete, nemám zájem. Co jsem zapomněl zmínit, samozřejmě za svoje prachy, nemám zájem, aby mi váš režim šmátral v kapsách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já žádnou čistou anarchii nehlásám - jsem realista, ne utopista. Jste nějaký rozpolcený, píšete že nenávidíte socialisty, ale svět okolo si dokážete představit jen černý nebo bílý, nic mezi tím. Myslíte si, že já (nebo Behemot) pojedem na červenou protože "anarchie vole" bez ohledu na okolnosti a možné důsledky (například naložená T815 na zelené, nebo obligátní matka s kočárkem na přechodu)? Nedělejte ze sebe hlupáka. A nebo podle sebe soudíte ostatní?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Budete se možná divit, ale já na semaforech nestavím na červenou proto, že mi to říká nějaký zákon, ale proto, že mě ta červená informuje o tom, že z jiných směrů něco může jet. Pokud ovšem nic nejede (a nevidí mě nějaký pruďas nebo polskej), tak jedu bez ohledu na červenou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všech asi 60 noťasů, které jsem za posledních pár let viděl, mělo zdroj 19 nebo 19,5V. A ani jeden nepoužíval napětí jiné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je hlavně úplně buřt jestli 16 nebo 22…tranzistory/regulátory jsou vždy rozumně dimenzované, tj. tak na 30 V.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Napad dzivy!
Nechapem niektorych diskutujucich, namiesto precitania specky tu lamentuju nad blbostami, ktore sa ani nemusia konat. Bolo by fajn, ak by sa niekomu chcelo vytiahnut viac detailov o prevedeni.
No a k autorovi, asi zas sotek, tu a tam v clanku chyba nejake slovicko, nic podstatne, akurat, ze na diit som to uz dlho nevidel. Kazdy raz zacina!?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tu masáž o redukci elektroodpadu. U mobilů je stejně nabíječka součástí balení. U notebooků bude taky, tak kde je ta redukce?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bláboly zelených mozků, to ignorujte. Jako kdyby to někoho štvalo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Že tyhle zelený nesmysly vypouští výrobci jsem si zvyk a snažím se je i ignorovat. Ale proč zelený bláboly papouškuje i redaktor DIIT nechápu. I když to vlastně není v rozporu s tím co říkáte.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Primárně redaktor CDR, pokud se nepletu, tam jsou snad všichni takhle "pokrokoví". A jak ustupuje stará garda z Dittu, prosakuje s nimi nové myšlení i sem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste nikdy neměli k mobilu dvě nebo více nabíječek? Na doma, do práce a do auta. Měla to tak řada lidí a pro každý konektor jinou sadu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ted uz nemusi byt nabijecka soucasti. A rek bych ze casem to vyrobci zavedou.
A nabijecky se ztraci, kazi - urcite je nabijecek prodano vic nez mobilu. Otazka je, o kolik vic.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Redukcia by tam bola, ak by sa zmenil pristup zakaznikov a vyrobcov.

Ja ma doma 4 rovnake nabijacky, lebo v kazdom baleni mobilu bola jedna. Nechel som a nepotreboval som ale mobil bez nabijacky mi nevedeli predat.

Zatial redukcia elektroodpadu je len v tom, ze ak sa ti jedna pokazi, tak vies pouzit staru alebo inu od napr. clena rodiny a nemusis kupovat druhu (tu staru funkcnu vyhadzovat len preto, ze iny vyrobca alebo modle pouziva inu nabijacku/koncovku)

Osobne ten standard tu uz mal byt davno. Budem socialista (podla Behemota) a EU to uz davno mala dat prikazom. Ak chce niekto dodavat na trh EU, tak jedine ak splna dany standard. Budem este vecsi socialista a tiez by som dal prikazom umoznit zakupit notebook bez napajacieho adaptera.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já si třeba teď koupil Amazon Kindle, ten se nabíjí stejnou nabíječkou jako mobily a nabíječka u něho přiložená nebyla.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zřejmě světlá vyjímka. Každopádně dík za info.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

K PocketBooku taky nebyla. Nabíjí se přes micro USB.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, u Motoroly Moto G také není nabíječka standardní součástí balení. Osobně, pokud bych si mohl vybrat mezi dvěma baleními mobilu, přičemž to bez nabíječky by bylo o stovku levnější, sáhl bych pro něm. Nabíječky s USB konektorem mám doma už tři.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kde je WIFT a ostatni euroskeptici, kteri vsechny regulace povazujou za fasismus:)
Osobne doufam, ze EU tohle naridi co nejdriv ....
Co se tyce nabijecek mobilu, tak se to nema tak, ze by byly jednotne ... ony MUSI byt jednotne s microUSB POUZE v EU. Pravda, promitne se to celosvetove, protoze se vyrobcum nevyplati delat oddelene ..... ikdyz, pak muzou prodat vic predrazenych nabijecek ..... coz je i realita, protoze pred dvema lety jsem v USA fyzicky videl telefon s pakonektorem, kdezto u nas mel klasicky microUSB, uz ale nevim o ktery model presne slo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nedívám se na to optikou euro-positivismu ani euro-negativismu. microUSB považuju za jeden z nejblběji fyzicky navržených konektorů, protože narozdíl od miniUSB má přesně onen typický neduh USB stolního - když člověk nevěnuje zapojováná pozornost, povede se mu to až po třetím otočení.

Apple si vedl svou, vymyslel oboustranný Lightning, či jak té opičárně nadávají, a ejhle - USB type C bude oboustranné taky. Regulace podporující lidé dostanou regulované USB a ti ostatní budou mít radost, že je dementní microUSB konečně pryč. Kdyby Apple tenkrát sklapl podpatky a zavedl micro taky, bude tady navždy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím - mechanicky stojí micro USB za prd a rozměrově se liší tak málo, že to snad ani nestálo za úvahu...

Abych opravdu řekl, Apple mi nesmí do domu a mám k němu skoro tolik výhrad a nechuti, jako k Microsoftu (takže hodně), ale musím uznat, že třeba řešení napájecích konektorů je velmi rozumné (oboustranné, na magnetu, při vytržení se notebook nepoškodí ...).

Naproti tomu rozbitých konektorů jiného typu (napájecí i USB) jsem viděl docela dost a často nečekaně.

Např. tohle
http://egalerie.net/index.php/opravy/Asus-G53JW-napajeci-konektor

Ten ulomený kolíček uvnitř na první pohled vypadal docela masivně a kabel v tom drží fest, nelze s ním ani zakvrdlat, ale po ulomení se ukázalo, že je v místě průchodu plastem příliš ztenčený (majitel kabel vysouval a kolíček v kabelu zůstal, nešlo o nehodu, zakopnutí o zdroj ...).

http://egalerie.net/index.php/opravy/Asus-G53JW-napajeci-konektor/IMG_8045

Záměr, nebo jen lajdáctví?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak já bych byl rád, kdyby BTJ nahradil Barrosa. Čím dřív, tím líp. Lidi by konečně pochopili, o čem ta EU je.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen par poznamek k diskusi zde:

1) Pradavno byval zdroj soucasti NTB a pripojoval se do nej jen mickey mouse konektor. Pripadalo me to lepsi nez kostka na snure ktera zavazi a zapomina se. Ale chapu ze dnes to nejde z prostorovych duvodu.
2) Take byvaly mnohem vetsi rozptyly napeti (11, 14, 18, 22 V), nebo nektere mely dvounapetove zdroje (napajeni + nabijeni) a ruzne prazvlastni konektory.
3) Dnesni stav je porok alespon v tom, ze vetsina vyrobcu se drzi napeti kolem 19V takze sjednotit to nebude takovej problem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To vůbec bylo „mobilní“? Jedny z prvních laptopů, které jsem viděl, různé Simens Nixdorf, už *samozřejmě* měly samotný zdroj.

Napetí je celkem jedno, proč se v tom pořád někdo vrtá?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No delala to treba Toshiba, co si ja pamatuji byly to 486SX 25 nebo DX 50, v nizsi rade 386. Mobilni to bylo celkem dobre, jen trosku (ale opravdu ne o moc) tlustsi nez dnesni NTB. Cena za tu 486 s color DSTN displayem byla nekde v pasmu 120 az 140 kkc.

Ted koukam na net a mohl by to byt t2150.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma ten jeden Nixdorf tuším s 386 a to má normální cihlu. Asi by se to tam vešlo při srovnatelných rozměrech jak dneska, ten laptop totiž velikostí snese srovnání se subnotebooky, hlavně kvůli malému displeji, asi tenkrát nic lepšího nebylo k dispozici…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Posledni Toshiba notebook s vestavenym zdrojem byl pravdepodobne Satellite Pro 430CDT v roce 1996. http://www.toshiba-europe.com/computers/products/notebooks/satellitepro4...

Rozmery se nelisily od ostatnich ntb s externim zdrojem - o rok novejsi 460CDT (s klasickym 15V/3A zdrojem) je o 6mm nizsi... coz je pri celkove tloustce 5cm celkem zanedbatelne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je docela jednoduché.

Výrobce vyrábí výrobek a k němu vyrábí/dodává napáječ. Napáječ musí být homologován pro různé rozvodné soustavy. Nikoli výrobek. Stejný napáječ může sdílet více výrobků od téhož výrobce (ideálně od více výrobců z pohledu zákazníka). Výrobce ušetřil za opakovanou homologaci výrobků.

Z prostorových důvodů by to určitě nebyl problém u mnoha tiskáren, velkých notebooků (které mají i numerickou klávesnici a displej třeba i 17"), LCD monitorů, počítačů vše v jednom (zabudovaných v monitoru) atd...

Menší rozptyl napětí napáječů přičítám spíš tomu, že se používají hotová osvědčená řešení - výrobce výrobku nenavrhuje napáječ pokaždé znovu, ale vybere něco levného (zpravidla to, čeho se prodává a vyrábí hodně) a nechá si na šasi napáječe vylisovat logo (nebo jen vytisknout na samolepku).

Jako zákazníkovi se mi na samostatném napáječi spíš nelíbí, že je trvale zapnutý a má spotřebu i když napájené zařízení nepracuje, ale na druhou stranu existuje spousta výrobků, které skutečný vypínač dávno nemají i když mají zdroj zabudovaný ... takže žádná výhra. Naopak se mi líbí - pokud v tom není nějaká past - že se externí napáječ dá vyměnit bez rozebírání přístroje a je šance na usnadnění opravy, pokud napáječ selže.

Tlak na jednotné napájení notebooků mi přijde pochopitelný, ale nerealizovatelný.

Například moje EEE 901 má mrňavý 12V/36W napáječ, zatímco k Asus G53JW je napáječ velká těžká krabice (120W při 19V? nepamatuji si). Tohle snadno sjednotit prostě nejde. U mobilů nabíjitelných z USB je rozptyl mnohem menší.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dalším důvodem pro externí napájení je, že se s tím z výrobku odstraní zdroj tepla, takže proti externím zdrojům nic nemám.
Ať si každý výrobce vyrábí zdroje jaké chce, dokonce i ty koncovky bych přežil (nejvíce by se mi líbilo, kdyby byl kabel od zdroje k notebooku odpojitelný stejně jako kabel od zdroje k zásuvce), jen mi vadí to umělé omezování použitelnosti digitální signalizací.

Ať má zákazník možnost na notebooku nastavit možnost ignorace digitální signalizace, například při použití neoriginálního adapteru) a pak budu spokojen. Úplnou standardizaci zdrojů u takového zařízení s vysokým rozsahem odběru a dodávaného napětí nechci, přineslo by to více škody, než užitku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Jedno je jisté - minimálně Apple se svých napájecích konektorů určitě nevzdá a nadále si pojede svou. "

Samozrejme, jen aby mohl prodavat nabijecku za exkluzivni cenu 5x vyssi nez u ostatnich. Proto vsichni delaji rozdilny patvary konektoru. Nebo jak nekdo psal ze u Dellu je to jeste nejak spesl chraneny. Zrovna nedavno jsem pro znamyho shanel na Della nabijecku, "pane to musi byt original Dell jinak vam to nepojede, cena 1350,-" predtim tam byl neoriginal za 400,-. Nyni ma novej china neoriginal za podobnou cenu a jede to. Nicmene jsem se mrkl na tu starou a je v cudu primarni nichicon kondik.

Takze to sjednoceni ja osobne vitam, protoze mam doma 4 nabijecky a na toho Della jsem zrovna zadnou nepripojil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No zas jistá logika v tom je. Lidi by tam jinak prali čínský odpad za dolar, který jinak nedá žádný výkon a shoří i se zařízením. Apple tuším přes USB láduje i pětinásobek výkonu, než co stanovuje norma…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ta logika sa da chapat dvoma sposobmi. Moze sa to chapat ochrana spotrebitela a aj samotneho vyrobcu pred cinskymi smejdami.
Ale na druhej strane nas vyrobca moze drzat v sachu a zarabat na nas, lebo jeho nabijacky budu predrazene, chranene patentom, umelo nedostupne,...

Mal som ThinkPad T60 bez wifi este v zaruke. Chcel so si ju tam pridat ale uz ziaden oficialny dodavatel mi nevedel dodat tu ich predrazenu wifi kartu. Tak som musel pouzit upraveny BIOS aby tam vedel pouzit nieIBM wifi,ktora ale bola presne taka ista ale bez loga IBM za skoro desatinovu cenu.

Toto cele ze vraj pre moju ochranu a istotu, ze notebook s nou splna normu ohladom vyzarovania,.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O předražených originálních doplňcích by se toho dalo napsat stohy: kdysi jsem musel po ztrátě propojovacího kablíku mezi externí zdroj a DV videokameru Sony dokoupit originální jako ND za cca 2,5kKč - čtyři pět drátů v 1,5m kabelu s dvěmi naprosto atypickými konektory.
Stejná situace panuje nadále u automobilů - rozdíly v cenách mezi (ne)originálem jsou v několika násobcích a neoriginál nemusí být china noname, ale třeba od zavedeného alternativního výrobce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak: ten cinsky odpad za dolar tam lide cpou ted. Kdyz budou nabijecky standardni, muzes si koupit nejakou od rozumne firmy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cěna až na prvním místě, takže ne, nekoupili.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka volby - u standartizovaných kabeláží USB, HDMI, SCART, ... často samozřejmě u zákazníka rozhoduje cena, ale taky si může zákazník vybrat výrobce od noname až po pozlacený hi-tech čupr hi-fi za desetinásobek. Osobně dávám přednost možnosti relativně informovaného výběru. Proto např. zájemce, kteří se mne ptají co si koupit za PSU do PC, odkazuji na recenze na diit.cz .

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je stále menšina a chápu, že si to jabko chrání. Nakonec došlo ke kompromisu, chce to tuším nějaký proprietární aktivní kabel, který nejspší sleduje parametry a řídí tok výkonu, tudíž sračky za dolar neshoří, akorát to nabíjí týden.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

podle toho, že jsou v nabídce eShopů stabilně nejen noname čínské šunty, ale i kvalitní kabeláže za rozumné ceny, bych řekl, že se stále prodávají - a ano, lidé je kupují

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ono by pro začátek stačilo, kdyby napáječ na kterém je napsáno, že při nějakém napětí dává 3A, tak aby se z něj daly ty 3A opravdu dlouhodobě odebírat a ne že si kupujeme 3A zdroj pro odběr 1A, protože jinak příliš hřeje (nebo rovnou shoří) ... (jiný příklad 120W reproduktory k počítači ... ale ejhle, on to je výkon pro Diracův impulz, ne pro trvalý sinus atd...)

Netřeba další nařízení.

Stačí důsledně postihovat výrobce, pokud jejich výrobek lživými parametry způsobí škodu (blbě se to dokazuje, ale to ať si zahrnou do nákladů právníci a požadují po výrobci)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím - výrobce by měl garantovat uváděné parametry a být za ně odpovědný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.